czerwonej soczewicy, 400 g pomidorów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 l bulionu drobiowego, (można użyć warzywnego) włoszczyzna (1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por) 1 papryczka chili, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonych nasion kolendry, oliwa z oliwek (do smażenia) Przygotowanie: W bulionie gotujemy soczewice do miękkości, dodajemy pomidory i gotujemy przez
cookplzgęstniała. To zajmie tylko kilka minut. Dodać cały ugotowany ryż do zupy razem z kawałkami kurczaka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli chcemy podsmażanego kurczaka, teraz jest pora by podsmażyć kawałki mięsa na patelni, na łyżeczce oleju lub masła, by nabrały złoto-brązowego koloru. Przybrać kawałkami kurczaka, okrawkami skórki cytryny i listkiem natki. Ugotowany ryż można od razu
Sztuka gotowania w/g SamiryLato leśnych ludzi" mam w swojej biblioteczce od kilkudziesięciu lat, ale dopiero teraz przeczytałam je do końca. Do tej pory czytywałam sobie zimą sam początek z niesamowitymi opisami przyrody budzącej się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam
Weekendy w domu i ogrodziesałatkę.Tym razem główną rolę gra seler korzeniowy.Warzywo uwielbiane przeze mnie zarówno za smak jak i aromat,który oddaje,zwłaszcza w zupach.Polecam Składniki: duży seler korzeniowy biała część pora 4 jajka 5 ogórków kiszonych jabłko mały groszek lub 1/2 puszki dużego majonez musztarda sól,pieprz Seler i jajka ugotować,następnie pokroić w kostkę z pozostałymi składnikami, dodać odsączony groszek
Niespełnione zdolności kulinarnecieście Snickers znów przyszła pora na odrobinę cukierniczej klasyki czyli Raffaello – wariantów jest sporo, większość z alkoholem, ja mam dla Was jednak dzisiaj wersję bezalkoholową, więc śmiało możecie zaproponować ją także dzieciom. Jeśli tak jak ma macie na dnie szafki zapomnianą puszkę mleka kokosowego to świetny moment, żeby ją wykorzystać – i to w całości, bo zrobimy z niej
Ciastkozercyindyjskich plackach przyszła pora na coś bardziej swojskiego.Postanowiłam przygotować cebularze. Jeśli je zrobicie nie zawiedziecie się. Są mięciutkie i bardzo szybko znikają. zaczyn : 10 g drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szkl mąki 0,5 szkl mleka ciasto : zaczyn 3 szkl mąki 120 g kwaśniej śmietany 60 g oleju rzepakowego 1 jajko 0,25 szkl
Polska ZupaMango Lassi to idealny napój orzeźwiający na lato, ale również sprawdzi się o każdej innej porze roku, zawsze wtedy, kiedy uda Wam się upolować dobre, dojrzałe mango. Mi bardziej niż z napojem kojarzy się z deserem -musem. Jeśli więc jesteście na diecie, a najdzie Was ochota na coś słodkiego, to mango lassi jest świetnym cheat mealem. Ja do zrobienia mango
Mieszam w GarnkuNiedługo koniec Karnawału, a tuż za nim dużymi krokami zbliżają się Walentynki. Pora się na nie przygotować. Zapraszam więc Was dziś na lekką i bardzo kolorową sałatkę, idealną na romantyczną kolacje we dwoje. Do jej przygotowania użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego jest bardzo ważn ym składnikiem
Kulinarne przygody Gatityswoją modłę – żeby pasował do mojej diety ;) Składniki: 250g wołowiny (chudy kawałek, może być np. zrazowa lub polędwica) 2 łyżki oleju kokosowego 1 mała marchewka Biała część pora (około 6cm) Średnia czerwona papryka Szalotka (1 duża bądź 2 małe) Garść grzybków mun Sól, pieprz Sos: 1cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki erytrolu (zmielone
Jak gotować i nie zwariowaćprzepisy i tak się człowiek gubi. Placuszkom postanowiłam dać jeszcze jedną szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się o dodanie startej marchewki). Co w nich podoba mi się najbardziej – możecie je usmażyć, upiec w piekarniku lub ugotować w parowarze
Szybko Tanio SmacznieZnudziły się Wam gotowane ziemniaki czy klasyczne ziemniacznae puree ? Pora na małą odskocznię. Dzisiaj proponujemy bardzo proste w przygotowaniu ziemniaki pieczone z natką pietruszki, które idealnie spiszą się zarówno z mięsem jak i rybą. Do tego świeże warzywka i mamy przepyszn ą propozycje obiadową. Ziemniaki pieczone ala frytki z natką pietruszki SKŁADNIKI : około 3-4 większe ziemniaki oliwa sól
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinazwa pochodzi od słowa minestra , czyli zupa. Minestrone jest pełne warzyw i bardzo pożywne. Nie ma jednego obowiązującego przepisu na tę zupę. W zależności od regionu Włoch oraz od pory roku gotuje się ją z różnych warzyw. W wersji, którą ja gotuję od czasu do czasu, króluje czerwona fasola, kukurydza, groszek i oczywiście pomidory. Pod koniec gotowania do zupy dodaje
Trzeci talerzWspaniałe, duże ciasteczka, iście w stylu amerykańskim. Uwielbiamy je. Nasze ulubione do tej pory to Amerykańskie Ciastka Czekoladowo – Orzechowe . Do grona faworytów dołączyły również te oto owsiane, z groszkami czekoladowymi, z żurawiną, z orzechami włoskimi. Są genialne w smaku, poniekąd zdrowe, gdyż z dodatkiem płatków owsianych. Idealne na drugie śniadanie, na podwieczorek. Gdzieniegdzie chrupiące, gdzieniegdzie mięciutkie, duże, grube
Made By Mom And SonKiedy o tej porze są najlepsze cytrusy staram się je często jeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec
Zakątek rozkoszy kulinarnychpoście . Jak wykorzystać kiszone buraki napiszę innym razem. A dzisiaj chciałam napisać kilka słów Dlaczego warto pić sok z kiszonych buraków: – buraki są dostępne o każdej porze roku i do tego są bardzo tanie, – kiszone buraki tak jak kiszona kapusta, czy kiszone ogórki mają dużą ilość witaminy C i B, prawie dwa razy więcej niż świeże / surowe warzywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię