por - 13968 przepisów (strona:469/932)

Keksowy PIERNIK 180

zyskamy np. spore źródło potasu czy wapnia (suszone figi).Pamiętajmy o namoczeniu wrzątkiem bakalii celem wypłukania konserwantu Jak to piernik, z czasem szlachetnieje więc nie ma złej pory na upieczenie go. Zachęcam do wypróbowania! Na blaszkę: 30/40cm Czas przygotowania: ok. 1h 20minut Składniki: ok. 1/2 kg mąki tortowej 250g masła 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu lipowego 4 jajka

Kuchnia PROzdrowotna
Pasztet roślinny - przepyszny, dietetyczny, wegański :) 148

końcu nadeszła pora, abym i ja przygotowała swój pierwszy pasztet roślinny :D Nie spodziewałam się, że efekt końcowy będzie aż tak zaskakująco dobry! Taki pasztecik to "niebo w gębie" :) Nie musi być spożywany standardowo - na kanapkę, a jako np. dodatek do głównego dania, czy jedzony po prostu "solo" :D Smakuje wybornie! Ma delikatny, kremowy smak, delikatną kruchość po bokach ciekawy

Zdrowie na języku :P
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 220

Zawsze się staram, żeby danie na talerzu wyglądało interesująco. W końcu jemy również oczami. A im ładniej danie się prezentuje, tym bardziej zachęca do zjedzenia. Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu

Jacob Tastes
Indycze rolady zapiekane w zupie cebulowej 151

została.  Składniki: 1 pierś z indyka (ok. 1 kg) 150 g wędzonego boczku 100 g dowolnej szynki 1 duży bądź 2 małe ogórki kiszone 1 duży liść pory mała cebula papryka słodka, pieprz, sól, 1 mały słoiczek musztardy stołowej olej do smażenia 500 ml zupy cebulowej / ewentualnie jak ktoś nie ma zupa z paczki. Wykonanie: pierś myjemy i dzielimy

W Moim Magicznym Domu
Sałatka z anchois i pomarańczami 155

Delikatna sałatka z anchois, pomarańczami i granatem to doskonały wybór dla osób, które lubią przegryźć coś lekkiego na lunch. Jest bardzo prosta, zrobiona ze składników, które są o tej porze roku dość tanie. Składniki: Rukola, 1 pomarańcza, Pół granatu, Kilka filetów anchois; Czarne oliwki (opcjonalnie); Czerwona cebula; Olej lniany lub oliwa Wykonanie: Do naczynia wkładamy umytą

Smaki Przyprawy i Kolory
Jedzonko do pracy #48 165

Witajcie w nowym roku!  Po świątecznej przerwie pora wrócić do normalnego trybu życia, do pracy i szkoły, a po świątecznym obżarstwie warto zmienić nieco dietę, wybierać lżejsze i łatwostrawne potrawy. Mam nadzieję, że moje pomysły będą Was inspirować, a mnie zmotywują do regularnego przygotowywania takich posiłków! Zapraszam na pierwszy w tym roku zestaw jedzonka do pracy ;)  Śnidanie : Sałatka

Codzienne Gotowanie
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem 149

skórką, pozbawione gniazd nasiennych). Gdy kawałki trochę zmiękną, posypujemy cukrem i czekamy, aż się skarmelizuje. Dodajemy do owsianki i posypujemy cynamonem. Smacznego!!!   Gwarantuję, że jeśli do tej pory nie przepadaliście za owsianką - w tej wersji się nią zachwycicie

Moje Kuchenne Rewelacje
– 15 C czyli bieganie zimą 140

prace w ogrodzie itd. Chyba dziś po raz pierwszy biegałam przy tak niskiej temperaturze, czyli – 15 C. Ogólnie było ok, nie ma co bić rekordy czasowe o tej porze roku zimą, bo jest przede wszystkim ślisko i zimno. Mnie biega się dobrze gdy jest chłodniej, pewnie dlatego że mam niskie ciśnienie i dlatego też odpada bieganie gdy jest gorąco

greenscarf
Chleb pszenny na drożdżach z oliwkami 154

program trochę mnie denerwował, ale akurat ten przepis mnie zainteresował. Niestety, chleb robiony trochę na wyczucie, bo pani Joasia nie podała w kilku miejscach dokładnych proporcji. Do tamtej pory piekłam chleby jedynie na drożdżach, w zasadzie według jednego przepisu, zasłyszanego ongiś w radiu. Przepis niestety mi zaginął, bo były to wieki temu. Dlatego chlebek według Joasi nie dość, że wyglądał

Mieszam w Garnku
Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 184

pętko  Kiełbasy jałowcowej Tradycyjne Jadło 1/2 szklanki makronu muszelki 4/5 ziemniaków 2 małe marchewki     1 pietruszka korzeń kawałek selera korzeń  pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler)  6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa Vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 100 ml śmietanki 12 % Wykonanie :   Grzyby zalewamy wodą

Sama słodycz i szczypta chili
Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie orzechowym 196

jeszcze chwilę miksujemy, aż masa będzie puszysta i gęsta, a nasze słodzidło niewyczuwalne (nie będzie grudek ze słodzidła w pianie). Pewnie nasz spód piecze się już 10 minut, pora więc go wyjąć i chwilę przestudzić. Na przestudzony spód wykładamy jabłka i to wszystko wstawiamy na kolejne 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto i nakładamy

Jak gotować i nie zwariować
Sernik bardzo czekoladowy 208

masę. Połączoną masę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozpłaszczamy równomiernie po całej formie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 175ºC i pieczemy przez 10 minut. Teraz pora na masę twarogową. Jeśli dokładamy kawy do twarogu (czyli robimy sernik czekoladowo-kawowy), to rozpuszczamy ją we wrzątku i odkładamy na bok. Czekoladę z olejem kokosowym roztapiamy w kąpieli wodnej

Jak gotować i nie zwariować
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 279

wtedy być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać ;) Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam ;D I wszystko gotowe! Pora zajadać ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Podsumowanie testu butów marki Hooy 89

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Właśnie upłynął miesiąc od rozpoczęcia testów. Niestety śniegu do tej pory nie ma, ale za to buty przeszły najrozmaitsze próby. Bardzo elegancki fason w sam raz przypasował mi do mojego stylu ubierania. Świetne podeszwy, absorbujące wszystkie nierówności, całość wykonana bardzo starannie. Idealne leżą

R'n'G Kitchen
Fale Dunaju z malinami 312

polewą czekoladową. Robiłam je już kilkakrotnie, za każdym razem z innymi owocami. Dziś polecam Was z malinami, które doskonałe równoważą słodkość kremu. Wiem, że nie ma o tej porze świeżych malin, ale spokojnie można użyć mrożonych (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać). Maliny można zastąpić truskawkami, jabłkami, wiśniami itp. Ciasto ładnie wygląda na stole i nie jest bardzo pracochłonne. Polecam

Nastoletnie Wypiekanie

Proponowane wyszukiwania