por - 13968 przepisów (strona:475/932)

Smak Świąt - Agnieszka Maciąg / KONKURS 197

glazurowanym w miodzie i occie balsamicznym, zupa grzybowa z suszonych grzybów leśnych z kluseczkami czy doskonała zupa z łososia z duża ilością koperku! A może wykwintna zupa krewetkowa z porami i szafranem, pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem, bigos postny z leśnymi grzybami, ziołami i miodem czy gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami! Pyszne kotleciki z grzybów leśnych z ziołami

Plate of Joy
Świąteczne pierniczki 239

Wielkimi krokami zbliża się pora na pieczenie pierników. Ich aromat jest jednym z pierwszych zwiastunów zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia. Pachną i smakują świętami. Są bardzo wdzięcznym wypiekiem- do ich przygotowania można zaangażować dzieci. Wycinanie kształtów i dekorowanie to świetna zabawa dla dużych i małych domowników. Pierniki najlepiej przygotować wcześniej i zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą

Smakowity Blog Kulinarny
Zimowe babeczki 190

powiem kiedyś na głos: Jak miło było wstać tak późno w wolny dzień! o godzinie... Siódmej rano! Tak, tak, chyba powoli zaczynam się przyzwyczajać do pobudek o nieludzkich porach. gdy jedyne, co słychać, to przeraźliwy szum wiatru. A dzisiaj, gdy zaczęłam mój spóźniony weekend, pogoda postanowiła nas porozpieszczać. Po trzech dniach niemal huraganów, gdy ogromna choinka w centrum przeleciała kilkadziesiąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wigilijne pierogi z pieczarkami i orzechami 168

Takie pierogi przygotowuje moja teściowa na Wigilię i przepadłam. Są przepyszne i po prostu je uwielbiam. Po świętach często dostajemy kilka paczuszek z pierogami, one świetnie smakują o każdej porze roku, podgrzane czy podsmażone

Szybko Tanio Smacznie
OMLET Z BATATEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM / OMELETTE WITH SWEET POTATO AND SMOKED SALMON 133

patelni na duży talerz, najlpiej przy użyciu sporej łopatki. Dzielimy go na porcje, kroimy kilka pomidorków koktajlowych i dokładamy na talerz. Jedyne co zostało to zjedzenie śniadania – najwyższa pora Now gently slide the omelette from the pan to a big plate, using a big blade. Slice into portions, add some tomatoes and put it all on a plate

Martyna Cooks
Zupa paprykowa z kurczakiem i serkiem topionym 164

Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie udka) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 12 cm białej części pora 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 papryki zielonej (lub innej) świeży koperek do posypania 1 kostka bulionowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 60g serka topionego słodka/ostra papryka w proszku sól, pieprz

Di gotuje
Schab w paście serowej 138

mnie jak zawsze propozycja dania mięsnego. Schab w paście serowej to świetna propozycja na obiad. Mięso nie jest suche, ale syte i smaczne. Do tego podałam surówkę z pora   i frytki pieczone w piekarniku. Składniki 4 grubsze kotlety schabowe 2 duże cebule 1 jajko 200 g żółtego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia sól pieprz

O kuchni z uczuciem
Paella z dorszem i krewetkami 157

pieprz, sól Polecam ugotować bulion warzywny (około 2 l)  2,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek przypalonej cebuli 2 ząbki czosnku 4-5 cm pory liść laurowy 2 ziarenka kardamonu sól, pieprz Bulion to nic skomplikowanego, wstawiamy wodę, wrzucamy wszystkie składniki pocięte na kawałki do środka, delikatnie solimy, przykrywamy i gotujemy co najmniej 40min. Przed

Kuba Gotuje
CIASTO KOKOSOWE Z BEZĄ 233

Kokos zdecydowanie kojarzy mi się z latem. Przywołuje egzotyczne skojarzenia – powidoki lazurowego morza, złocistych plaż, zagubionych pośród oceanu wysepek. To miłe skojarzenia. O tej porze roku o wakacjach mogę tylko pomarzyć, więc przynajmniej kokosowy wyskok mam na wyciągnięcie ręki. Jeśli się szybko uwiniecie, to jeszcze na śniadanie podacie pachnące dalekimi podróżami proste,... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Jarmark na Nikiszu 106

doskonała okazja do odwiedzenia miejsc, które w szarym tygodniu pracy pozostają tylko w zasięgu marzeń. Jest takie miejsce na Śląsku, o którym z pewnością słyszeliście, Nikiszowiec. Do tej pory znany mi jedynie z opowieści, telewizji i przejazdów.  Dzisiaj był ten czas, kiedy zwolniłam tempo, zabrałam ze sobą swojego Nikusia (czyt. Nikon my best friend) i wyruszyłam w poszukiwaniu świątecznego

Moja smaczna kuchnia
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i orzechami | dietetyczne śniadanie | sycące! 115

Zimne, zimowe poranki potrafią dobić każdego.  Śnieg za oknem (lub jego brak) jednym się podoba, a innych dołuje.  Zmarźluchy o tej porze roku zdecydowanie cierpią, zaglądając codziennie w kalendarz w oczekiwaniu lata.  O poranku marzy nam się tylko łóżko, kołdra i wyłączony budzik.  Ale co zrobić jeśli nie możemy pozwolić sobie na leniwy poranek lub chcemy

Czarnawisienka
Ciasteczka z młótem i suszonymi morelami 216

Młóto jest znane każdemu piwowarowi domowemu, i jest to pozostałość po warzeniu piwa. Do tej pory zawsze je wyrzucaliśmy, bo są to naprawdę duże ilości (czasem ponad 5 kg). Tym razem odłożyłam sobie kilka szklanek, by przetestować przepisy z użyciem młóta. Inspirację na ciasteczka znalazłam na blogu Piwny Lajfstajl.   Składniki: 300 g mąki pszennej 1 szklanka młóta 2 jajka

Pasja Smaku
Pierogi z kapustą i grzybami 224

prostu. Pierogi z kapustą i grzybami 2015-12-04 11:18:37 Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami leśnymi - uniwersalne i popularne danie doskonałe o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób / na ok. 40 pierogów) 150g kiszonej kapusty 250g świeżej słodkiej kapusty 15g suszonych leśnych grzybów 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka

Kulinarna Pokusa
Zielenina na talerzu. Wegetariańsko, sezonowo, lokalnie 174

wdzięcznej nazwie i za bardzo nniewiedziałam czego mam się spodziewać. Autorką jest Magdalena Cielenga-Wiaterek i dziś przedstawiam Wam jej pierwszą książkę. Podzielona jest na cztery główne rozdziały odpowiadające porom roku. To coś co bardzo lubię. Od razu wiadomo, że dania będą bazować na sezonowych, świezych produktach. Każdy z tych rozdziałów dzieli się z kolei na 4 części: śniadanie, obiad

Mienta blog
Szarlotka z bezą kokosową 247

porze roku, jabłka w moim domu są owocami wszechobecnymi.Zjadamy je jako dżemy, marmolady w ciastach i oczywiście na świeżo. Dzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła  3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz

Gorący kąsek

Proponowane wyszukiwania