pyszne cynamonowe bułeczki zawsze jest pora. Te dzisiejsze dodatkowo wzbogaciłam groszkiem z gorzkiej czekolady. A czekolada i cynamon, to idealne polaczenie. Na koniec upieczone już bułeczki polukrowałam moim ulubionym lukrem cytrynowym, który ciekawie przełamywał ich słodycz. Najlepsze są upieczeniu, choć równie dobrze obronią się na drugi dzień. Bułeczki upiekłam w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”. Przepis pochodzi
Mia Cucina SofietaSekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem
Karo in the Kitchengdzie pod okiem profesjonalnych szefów kuchni przygotowujemy różne dania! Wreszcie doczekaliśmy się wspaniałego studia kulinarnego niedaleko nas, bo w Poznaniu, Cook Up niedawno otworzyło tam swoja siedzibę. Do tej pory odwiedzaliśmy Cooku Up ale w Warszawie. Ale nareszcie, pierwsze warsztaty w nowym poznańskim studio Cook Up za nami. Dzięki zaproszeniu od pani Anny Wojtuń z Cook Up 31.10.2015 spotkaliśmy się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 2 0 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 6 Najpie rw myjemy, suszym y i kroim y kurcza ka na równe por cje . Kurczaka przyprawiamy według własnego gustu (ja użyłam soli i przyprawy do kurczaka). Formę do pieczenia wykładamy papier, który smarujemy masłem. Potem n a formę wykładamy kurczaka i w stawiamy
Projekty ze smakiemChyba już najwyższa pora, żebym opisała tą swoją przygodę wystąpienia w programie "Przepis Dnia" który był emitowany 20.11.2015 w TVP 1 o godz. 19:15. A więc wszystko zaczęło się od portalu internetowego Doradca Smaku , w którym jestem dosyć aktywna i dodaję swoje przepisy, a mam ich już ponad 700. Administratorzy sami odezwali się do mnie
Kuchnia u BietkiCzas pędzi jak zwariowany. Nikt z Was nie przypomniał mi, że już listopad się kończy i pora na polecane blogowanie. Od tego miesiąca odchodzę od pierwotnej formuły polecania konkretnych miejsc. Od teraz będę polecała Wam wpisy, które szczególnie zwróciły moją uwagę. Myślę, że taka forma będzie ciekawsza, ale jak to wyjdzie w praktyce ocenicie Wy. Adasia i jego mamę, Ilonę
Codzienna kuchnia niecodziennawina jabłkowego. Na jej bazie powstała żubrówka – co jest sprawą niezwykle prostą, bo wymaga to jedynie włożenia kilku trawek do butelki. Jeśli więc ktoś z Was szarlotki do tej pory nie pił – niech koniecznie spróbuje, a jeśli miał już tą okazję – niech sobie o niej przypomni. Polecam! Składniki: Żubrówka – 50 ml Sok jabłkowy – do smaku (tu ok. 100 ml) Lód
Smaki Ewyrazu musieli je dekorować. Stół przykryłam folią malarską, powyciągałam wszystkie posypki, zrobiłam polewę czekoladową, lukier i zostawiłam ich na polu bitwy. Po kilku minutach zreflektowałam się, że może pora zobaczyć co wyszło. A tam... buzie całe w czekoladzie, posypki wszędzie tylko nie na pierniczkach... Jeszcze przed chwilą wyciągnęłam srebrne kulki z własnych papci. Pierniczki piekę te same od kilku
bistro mamaSkładniki ; porcja rosołowa 2 kości wieprzowe 1 kość cielęca 2 marchewki 1 pietruszka kawałek kapusty (dla klarowności) kawałek pora cebula natka pietruszki sól i pieprz makaron u mnie tym razem kokardki :) Warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka Mięso myjemy i dodajemy do warzyw . Zalewamy to wodą do przykrycia . Gotujemy na małym
Kuchcikowoasi...Kawałek mniegłówka kapusty , ja miałam młodą- taka pora 3 cebulki 1kg zmielonej łopatki 2 laski kiełbasy 2 worki ryżu długiego 200g 2 worki kaszy jęczmiennej 200g sół, pieprz, przyprawa do mielonego oliwa bulion 1l maga źródło: http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/07/goabki-pieczone.html Kapustę sparzyć , ja pojedynczo liście wkładałam, db wcześniej schodziły . Od razu blanszowałam w zimnej wodzie . Ugotować ryż
Kuchcikowoasi...Kawałek mniezapracowanych. Nie licząc czasu, który spędziło w piekarniku to muszę przyznać, że powstało w błyskawicznym tempie. Nie wiem w jakim tempie będzie znikać, bo jest jeszcze gorące. No i pora na herbatkę plus ciasto jak dla mnie zdecydowanie zbyt wczesna. Zostawiam Was z przepisem, może wypróbujecie w weekend. Jeśli zostanie choć kawałek do jutra to z pewnością wezmę
Przysmaki KarolkiUdka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem na niedzielę… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Udka z kurczaka po tajsku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoCzekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu czekoladowe brioche na śniadanie! Czekoladowe brioche Składniki 20 brioszek 700 g pszennej mąki 120 g cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka, podgrzanego do 37ºC
codojedzeniasmaków, trzeba po prostu dorosnąć :) Składniki: 1 skrzydełko 1 porcja rosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około
My simple kitchenKoniec listopada to najwyższa pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :) Składniki: ciasto - 4 jajka - 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki cukru kryształu
Zainspirowana w kuchni