por - 13968 przepisów (strona:483/932)

Bułeczki cynamonowo czekoladowe 223

pyszne cynamonowe bułeczki zawsze jest pora. Te dzisiejsze dodatkowo wzbogaciłam groszkiem z gorzkiej czekolady. A czekolada i cynamon, to idealne polaczenie. Na koniec upieczone już bułeczki polukrowałam moim ulubionym lukrem cytrynowym, który ciekawie przełamywał ich słodycz.  Najlepsze są upieczeniu, choć równie dobrze obronią się na drugi dzień.  Bułeczki upiekłam w ramach akcji „Wypiekanie na śniadanie”.  Przepis pochodzi

Mia Cucina Sofieta
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 158

Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym źródłem

Karo in the Kitchen
Ryby i owoce morza z Ernestem Jagodzińskim w Cook Up w Poznań 147

gdzie pod okiem profesjonalnych szefów kuchni przygotowujemy różne dania! Wreszcie doczekaliśmy się wspaniałego studia kulinarnego niedaleko nas, bo w Poznaniu, Cook Up niedawno otworzyło tam swoja siedzibę. Do tej pory odwiedzaliśmy Cooku Up ale w Warszawie. Ale nareszcie, pierwsze warsztaty w nowym poznańskim studio Cook Up za nami. Dzięki zaproszeniu od pani Anny Wojtuń z Cook Up 31.10.2015 spotkaliśmy się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z kurczakiem / Stew with chicken 170

Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 2 0 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 6   Najpie rw myjemy, suszym y i kroim y kurcza ka na równe por cje . Kurczaka przyprawiamy według własnego gustu (ja użyłam soli i przyprawy do kurczaka). Formę do pieczenia wykładamy papier, który smarujemy masłem. Potem n a formę wykładamy kurczaka i w stawiamy

Projekty ze smakiem
Przygoda z telewizją w programie "Przepis dnia" 128

Chyba już najwyższa pora, żebym opisała tą swoją przygodę wystąpienia w programie "Przepis Dnia" który był emitowany 20.11.2015 w TVP 1 o godz. 19:15.    A więc wszystko zaczęło się od portalu internetowego Doradca Smaku  , w którym jestem dosyć aktywna i dodaję swoje przepisy, a mam ich już ponad 700. Administratorzy sami odezwali się do mnie

Kuchnia u Bietki
Polecane blogowanie - listopad 2015 144

Czas pędzi jak zwariowany. Nikt z Was nie przypomniał mi, że już listopad się kończy i pora na polecane blogowanie. Od tego miesiąca odchodzę od pierwotnej formuły polecania konkretnych miejsc. Od teraz będę polecała Wam wpisy, które szczególnie zwróciły moją uwagę. Myślę, że taka forma będzie ciekawsza, ale jak to wyjdzie w praktyce ocenicie Wy. Adasia i jego mamę, Ilonę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka – czyli żubrówka z sokiem jabłkowym 143

wina jabłkowego. Na jej bazie powstała żubrówka – co jest sprawą niezwykle prostą, bo wymaga to jedynie włożenia kilku trawek do butelki. Jeśli więc ktoś z Was szarlotki do tej pory nie pił – niech koniecznie spróbuje, a jeśli miał już tą okazję – niech sobie o niej przypomni. Polecam! Składniki: Żubrówka – 50 ml Sok jabłkowy – do smaku (tu ok. 100 ml) Lód

Smaki Ewy
Migdałowe kule z amaretto 131

razu musieli je dekorować. Stół przykryłam folią malarską, powyciągałam wszystkie posypki, zrobiłam polewę czekoladową, lukier i zostawiłam ich na polu bitwy. Po kilku minutach zreflektowałam się, że może pora zobaczyć co wyszło. A tam... buzie całe w czekoladzie, posypki wszędzie tylko nie na pierniczkach... Jeszcze przed chwilą wyciągnęłam srebrne kulki z własnych papci. Pierniczki piekę te same od kilku

bistro mama
Najlepsze na kaca powietrze z materaca ...a tak poważnie Rosół 181

Składniki ;  porcja rosołowa  2 kości wieprzowe  1 kość cielęca  2 marchewki  1 pietruszka kawałek kapusty (dla klarowności) kawałek pora  cebula  natka pietruszki  sól i pieprz  makaron u mnie tym razem kokardki :) Warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do garnka Mięso myjemy i dodajemy do warzyw . Zalewamy to wodą do przykrycia . Gotujemy na małym

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Gołąbki 129

główka kapusty , ja miałam młodą- taka pora  3 cebulki  1kg zmielonej łopatki 2 laski kiełbasy 2 worki ryżu długiego 200g 2 worki kaszy jęczmiennej 200g sół, pieprz, przyprawa do mielonego  oliwa  bulion 1l maga  źródło: http://smakslodyczy.blogspot.com/2013/07/goabki-pieczone.html Kapustę sparzyć , ja pojedynczo liście wkładałam, db wcześniej schodziły . Od razu blanszowałam w zimnej wodzie . Ugotować ryż

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Ciasto bananowe z czekoladą i orzechami. 166

zapracowanych. Nie licząc czasu, który spędziło w piekarniku to muszę przyznać, że powstało w błyskawicznym tempie. Nie wiem w jakim tempie będzie znikać, bo jest jeszcze gorące. No i pora na herbatkę plus ciasto jak dla mnie zdecydowanie zbyt wczesna. Zostawiam Was z przepisem, może wypróbujecie w weekend. Jeśli zostanie choć kawałek do jutra to z pewnością wezmę

Przysmaki Karolki
Udka z kurczaka po tajsku 152

Udka z kurczaka po tajsku to potrawa dla tych co lubią wyraźne i ostre smaki. Mięso jest kruche, delikatne i soczyste. Podane z ryżem i ulubioną surówką, np. z pora, będzie wspaniałym obiadem na niedzielę… i nie tylko. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Udka z kurczaka po tajsku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Czekoladowe brioche 200

Czekoladowe brioche! Po makowych brioszkach przyszła pora na brioche z czekoladą. Wyszły pyszne, bardzo maślane jak to brioche, a żeby było fajnie to upiekłam je w muffinkowej foremce. Muffinkowy kształt, fajny smaczek po prostu czekoladowe brioche na śniadanie! Czekoladowe brioche Składniki 20 brioszek 700 g pszennej mąki 120 g cukru 30 g świeżych drożdży 400 ml mleka, podgrzanego do 37ºC

codojedzenia
Krupnik z pomidorami i kaszą orkiszową 140

smaków, trzeba po prostu dorosnąć :) Składniki: 1 skrzydełko 1 porcja rosołowa lub 1 żeberko 1 plaster boczku 20 dag białej kapusty 3 pomidory 3 marchewki kawałek pietruszki, pora i selera 2 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 3 łyżki kaszy orkiszowej Melvit sól, pieprz, vegeta Do dużego garnka włożyć mięso oraz boczek. Zalać do 3/4 wysokości wodą (około

My simple kitchen
Rolada z kremem i bakaliami 146

Koniec listopada to najwyższa pora za zabranie się do testowania nowych świątecznych przepisów. Ta rolada jest strzałem w przysłowiową dziesiątkę, chyba ze względu na mój ulubiony krem :) Może i Wam posmakuje :) Składniki: ciasto - 4 jajka - 5 łyżek mąki pszennej - 4 łyżki cukru kryształu - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki cukru kryształu

Zainspirowana w kuchni

Proponowane wyszukiwania