się najświeższymi ploteczkami, nowinkami z życia wnuków, czy domowymi maściami na korzonki, regularnie wymieniają się też pomysłami na ciekawe dania obiadowe i słodkości. Kurczak na ryżu zachwycił do tej pory już kilka zaprzyjaźnionych rodzin - koniecznie musiałam się więc nim podzielić szerzej. Danie jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, jednogarnkowe , w zasadzie samo się piecze i nie wymaga wnikliwego pilnowania i obecności
Grunt to przepis!Bardzo syta i bogata wersja zupy ogórkowej. Smaku i wyrazistości zupie nadają przesmażone warzywa. Polecam na rodzinny obiad. 350 g szynki wieprzowej Przyprawa do wieprzowiny 4 marchewki 1 por (biała część) 1/3 korzenia selera 2 korzenie pietruszki 5 dużych ziemniaków 200 g różyczek kalafiora 250 g przecieru ogórkowego Kilka ziarnek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 kostka rosołowa Pieprz Sól
VioletoweKucharzeniedegustacji oliwy , którą poprowadzili Joanna Świątek i Michał Ceglarz z Monini . Było to dla mnie cenne doświadczenie, gdyż moja wiedza na temat oliwy była do tej pory, delikatnie mówiąc, niewielka. Przed nami stało 6 niewielkich kubeczków z różnymi rodzajami oliwy. Smakowaliśmy, wąchaliśmy, ocenialiśmy kolor. Każdy po swojemu na dołączonej podkładce opisywał swoje wrażenia. Czułam się prawie jak prawdziwy
Codzienna kuchnia niecodzienna99zł + przesyłka 9. Jamie Magazine Polska (wydanie listopadowe lub świąteczne) Dla: Umiarkowanego, kulinarnego świra; Magazyn Jamiego od niedawna dostępny jest w Polsce. Cieszy mnie to niesamowicie, bo do tej pory musiałam go ściągać aż z Wielkiej Brytanii! Polecam nie tylko dlatego, że to Jamie, od którego moja przygoda z gotowaniem się zaczęła, ale polskie wydanie tego magazynu jest naprawdę warte
Fill The Bowlnową wodą , wtedy kapusta nie będzie mocno kwaśna . Gotujemy aż będzie miękka. Odcedzamy . Mięso myjemy , kroimy na kawałki i zalewamy wodą , dodajemy troszkę soli , kilka ziarenek ziela angielskiego , kawałek pora i selera. Gotujemy mięso aż będzie miękkie . Grzyby moczymy około 30 minut , następnie kroimy w paseczki . Kiełbasę ,boczek , ugotowane mięso i cebulę kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy
Sama słodycz i szczypta chilichyba najszybszy makowiec jaki do tej pory robiłam. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny. Składniki: 8 jajek 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki
Ala piecze i gotujełopatki wieprzowej 25 dag. wątróbki drobiowej 30 dag. podgardla 2 skrzydła z indyka 4 jajka 2-3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 4 cebule 1 marchewka 1/2 pora pietruszka kawałek selera świeżo mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku WYKONANIE Kurę dokładnie płuczemy dzielimy na porcje, dodajemy opłukane skrzydełka z indyka. zalewamy wodą i zagotowujemy. Odlewamy
W kuchennym oknie Ewytłuszcz równie dobrze służyła zwykła margaryna. Reszta składników też nie nastręczała wtedy większych trudności w zdobyciu i w efekcie powstawało proste, ale jakże pyszne ciasto. Do tej pory mam do niego ogromny sentyment. Inny przysmak PRL-u, do którego lubię wracać wspomnieniami to blok czekoladowy - taka namiastka Pewex-owej czekolady . Zapraszam do podejrzenia przepisu TU . Składniki na blaszkę o wymiarach
Grunt to przepis!Chyba nie ma nikogo komu by nie smakowały :) są lekkie , delikatne w smaku ,rozpływają się w ustach :) Przepyszne na śniadanie ale i o każdej porze dnia , u mnie zniknęły zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe :) Przepis jest na 12 bułeczek Składniki : - 500 g mąki ( u mnie typ 750 ) - 160 g maślanki - 180 ml mleka - 13 g świeżych
Wypieki ReneOkres okołoświąteczny, to czas, kiedy bardziej niż zwykle chce mi się zagłębić w lekturę. Ten rok był średni jeśli chodzi o ilość przeczytanych książek. Było ich do tej pory zaledwie kilkadziesiąt. Niemniej pozostało jeszcze trochę czasu, by poczytać. Grudzień wypełniony będzie z pewnością książkami recenzenckimi. Niemniej chcę również znaleźć czas na inne lektury. Ostatnio na […] Post Lektury na Święta
Krzywa ProstaLiście szpinaku są w zasadzie dostępne cały rok więc sałatki z jego udziałem mogą gościć na naszych stołach praktycznie o każdej porze roku, świetnie smakują, świetnie wyglądają na stole, a walorów odżywczych!.... cała gama, korzystajmy z tego bogactwa i zjadajmy się.... Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku 100 gram boczku wędzonego parzonego 0,5 opakowania sera feta
kgwjanczewopowietrzu i czuć ją wszędzie! W końcu wielkimi krokami zbliża się najpiękniejszy czas w całym roku - czas Bożego Narodzenia! Warto również się do niego przygotować w kuchni. Już najwyższa pora - ba! ostatnia chwila! - aby wstawić piernikowe ciasto! ;) Święta przecież pachną cynamonem i piernikiem! ;) Świąteczny piernik długodojrzewający! Składniki: 500 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej 500 ml miodu wielokwiatowego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!kolej. Zanim zacznę przedświąteczne przygotowania, mam dla Was propozycję bardziej codzienną. Zimowe kanapki to dla mnie wyzwanie, bo przecież brakuje świeżych pomidorów, ogórków i innych pyszności. Dlatego o tej porze często przygotowuję pasy do kanapkę. Unikam tych kupnych, często na etykiecie znajduje listę rzeczy, których nie chce znajdować. Wystarczy więc niewielka chwila w kuchni by przygotować swoją własna pastę, która
Przysmaki Karolkikartach kalendarza już coraz bliżej magiczny czas świąt. Co roku staramy się o tej porze przygotować pachnące i pyszne pierniczki, które sygnalizują że to już tuż tuż .... Pierniczki mają to do siebie, że są słodkością i dla małych i dla dużych. Idealnie sprawdzają się również jako ozdoby choinkowe. A czy Wy wieszacie pierniczki na Waszych Świątecznych drzewkach ? Dziś dzielę się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPlacki jabłkowe*; z camembertem, miodem i tymiankiem *z tartym jabłkiem jeszcze nie świątecznie, ale i na to przyjdzie pora. a tym razem nadrabiam jabłka których jakoś mało u mnie było w tym roku na rzecz gruszek, które zdecydowanie mnie od siebie uzależniły
More food, love and dreams