por - 13968 przepisów (strona:491/932)

Sandłicz z indykiem na ostro - z musztardą Dijon, sosem BBQ i papryczką chilli 152

Przychodzi taka wieczorowa pora kiedy jest się po prostu głodnym. I nie mamy ochoty na zwykłą kanapkę – zimną kanapkę z czymś tam. Podgrzewać obiad, który zjedliśmy kilka godzin wcześniej? Eh, nuda. Ale jeśli wcześniej kupiliśmy kawał piersi z indyka i widzimy, że zostało nam co nie co tej surowizny, kilka warzyw i pieczywo – to można zmajstrować swój własny wieczorny fast

Right Behind The Kitchen
Festiwal Kocham Wino w Lublinie (relacja) 175

ludźmi, którzy naprawdę mają pojęcie o tym szlachetnym napoju. W trakcie tych kilku godzin i luźnych rozmów z przedstawicielami organizatora dowiedziałem się więcej o winie niż do tej pory wiedziałem. Rozwiązałem swoje wątpliwości i przegoniłem z głowy niewłaściwe przekonania. Uaktualniłem swoją wiedzę o dawkę wiedzy, którą z pewnością pomoże mi wybierać lepiej wino spośród setek ułożonych na sklepowych półkach. Jestem

Right Behind The Kitchen
Najlepsza pizza w Lublinie... i nie tylko 156

mniejsza z tym. Ciasto, ciasto, ciasto Byłem mocno zdziwiony, gdy usłyszałem, że Patrizio Bolognesi na 10 kg ciasta dodaje wyłącznie 8 gram świeżych drożdży! Oczywiście ilość drożdży zależy od pory roku - od temperatury i wilgotności powietrza. Inaczej ciasto będzie wyrastało zimą, jeszcze inaczej w upalne dni lata. Ale i tak wyrobione ciasto potrzebuje czasu - od 24 do 36 godzin

Right Behind The Kitchen
Aksamitny krem z dyni z żółtym serem pleśniowym oraz duszoną na maśle czerwoną kapustą 182

Mówi się tu i tam aby wykorzystywać produkty sezonowe , by spożywać określone produkty w odpowiednich porach roku. I dobrze! Restauratorzy akcentują swoją większą lub mniejszą świadomość kulinarną, dorzucając do swoich kart menu potrawy oparte właśnie na produktach sezonowych. I dobrze! Ale aby jeść sezonowo nie musimy udawać się do restauracji - wystarczy zahaczyć o lokalny sklepik osiedlowy

Right Behind The Kitchen
Jak odczarować wątróbkę? 180

Jeszcze kilka lat temu brzydziłem się wątróbką. Gdy widziałem jak ktoś ją spożywa, uciekałem jak najdalej od tego talerza. Pewnie wiele osób ma tak do tej pory. Ślinka im nie cieknie - po widocznym grymasie nic nie trzeba było więcej mówić. Ale uważam, że może być ona inaczej podana, przyrządzona, spreparowana. Wystarczy wyjść poza utarty schemat, w którym to sucha

Right Behind The Kitchen
Sok z pigwowców 183

porze roku i zimą bardzo się przydaje do herbaty. Pigwowce są dość kwaśne w smaku i bardzo aromatyczne. Herbata z dodatkiem ich soku będzie zatem niesamowicie pachnieć, zyska kwaskowaty smak, ale też zdecydowanie się odbarwi (jak po dodaniu cytryny). Jeśli zatem zrobicie mocną herbatę, za którą nie za bardzo przepadacie, możecie dolać odrobinę soku z pigwowców i mocny brązowo-czarny

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepiórki na trzy sposoby 204

puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę. Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami 1 przepiórka 100 g masła por młody seler z nacią korzeń pietruszki z nacią szczypior 4 listki laurowe tymianek, rozmaryn pieprz i sól Oddzielacie delikatnie palcem skórę przepiórki od mięsa. Rozsmarowujecie tam masło i wkładacie zioła

GRUBY WAŁEK
Krupnik z grzybami 118

wzdychały kobiety i dziewczęta , a naszym zdaniem również mężczyźni i chłopcy, no bo hello …? Składniki: 30 dag serc drobiowych 30 dag żołądków drobiowych 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 pora 1 seler 5 ziemniaków 5 łyżek pęczaku garść suszonych grzybów 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól, pieprz Wykonanie

GRUBY WAŁEK
smażone z miodem jabłko w omlecie 183

omlet z jabłkiem Każda pora jest dobra na przyrządzenie posiłku z jabłkami, ale jesień kiedy mamy pod ręką tak wiele ich gatunków, nadaje się do tego w szczególności.     składniki na jedną porcję 2 jajka 30 ml mleka 1 niewielkie jabłko 1 łyżka miodu ( ja użyłem akacjowego) 1 łyżka masła 1 łyżeczka cukru szczypta cynamonu sposób przygotowania Jabłko dzielimy

Miód i pieprz
Kiełbasiana zapiekanka 163

Kiełbasiana zapiekanka Brr … na dworze zimno , szybko robi się ciemno…za pasem Zaduszki..nie jest to moja ulubiona pora roku , oj nie Aż chce się rozgrzać i zjeść coś treściwego . W takie dni najlepiej smakują zapiekanki , szczególnie te na kiełbasie , syte i smakowite Polecam poniższą , nie jest skomplikowana , wręcz robi się sama , a na pewno Was nie rozczaruje

Ogrodnik w podróży
Blok kryzysowy - przysmak PRL-u 273

taki, że często z najprostszych produktów, kreowało się naprawdę pyszne cuda. Za przykład może posłużyć blok czekoladowy , który choć składał się z niewielu składników, był istnym rarytasem! Do tej pory pamiętam, wspólne przygotowywanie z Rodzicielką bloku lub czekolady kryzysowej . Co prawda moja pomoc ograniczała się głównie do końcowej fazy mieszania składników, bo mogłam potem, z dużą dozą somozadowolenia po dobrze

Grunt to przepis!
Krem z selera 130

domowym rosołem. Sposobów na przygotowanie jest mnóstwo, ja jednak dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki :  1 cebula 1 ząbek czosnku duży korzeń selera

Codzienne Gotowanie
Pulpeciki w sosie koperkowo marchwiowym 232

mięsa mielonego, 120ml mleka, 1 jajko, 1 łyżka musztardy sarepskiej, 1 cebula, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchwie, kawałek pora, 1 pietruszka, mała śmietana 18% ( 175g ), 2 łyżki mąki pszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz

W kuchni u Moniki
Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym 138

sprawiło, że od razu zrobiłam się głodna. Przepis przypomina ten na kurczaka piccata, ale zamiast wina jest sos na bazie śmietanki. efekt? Niezwykle aromatyczne danie, które od tej pory jest jednym z ulubionych mojego Męża. A jemu wcale nie tak łatwo dogodzić…     Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cytryna Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym

Pasja Smaku
Babeczki Dextera 178

możliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych seriali. Te muffinki też są moimi ulubionymi, a przepis na nie (z innym zdobieniem) prezentowałam Wam przy okazji

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania