Cordon bleu z kurczaka Bliski krewny kotleta de volaille, ale różniący się nadzieniem i sposobem wykonania (jak dla mnie te są dużo łatwiejsze ;)) To mięsko wprost rozpływa się w ustach, jest chrupiące i pięknie rumiane z zewnątrz oraz przepysznie soczyste w środku. Polecam! Składniki na dwa kotlety: 1 duży pojedynczy filet z kurczaka 2 plasterki szynki 2 plastry(...)sera żółtego sól, pieprz 1 jajko 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia *** Filet z kurczaka przecinamy wzdłuż na pół, przykrywamy folią spożywczą i cienko rozbijamy *** *** Rozbite mięso oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Na każdym kotlecie układamy plasterek szynki i sera *** *** Składamy na pół, lekko dociskamy *** *** Kotlety obtaczamy w rozbełtanym jajku *** *** A następnie w bułce tartej. Brzegi
Blog z ApetytemKurczak miodowo-musztardowy Soczysty i delikatny filet drobiowy w pysznej i aromatycznej marynacie. Możemy go podać na ciepło z ryżem, ziemniaczkami albo kaszą lub jako zimną przekąskę albo dodatek do wrapów lub kanapek. Danie palce lizać! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 łyżki miodu 3 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz *** Mięso z kurczaka oprószamy solą(...)kanapki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Kurczak miodowo-musztardowy pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSałatka z brokułem na krakersach to warstwowa sałatka z kukurydzą, papryką konserwową i tofu (które można zamienić na pierś z kurczaka, jeśli chcesz uzyskać wersję z mięsem). Ten przepis to świetne danie na przyjęcia, ale również na lunch do pracy czy kolację w domu. Jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu! Pyszny pomysł na warstwową(...)porcji Ocena: 5.0 /5 ( 3 głos/y ) składniki 100 g krakersów (18 szt.) 100 g kukurydzy konserwowej 100 g tofu naturalnego (lub w wersji mięsnej piersi z kurczaka) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oleju 100 g papryki konserwowej 250 g brokułów 150 g majonezu 150 g jogurtu greckiego 1/3 łyżeczki soli pieprz przygotowanie Sałatkę możesz złożyć w rancie
Via Gustocałym świecie. Ta pyszna przekąska to idealne rozwiązanie dla miłośników kuchni mięsnej, którzy chcą spróbować czegoś nowego i niezwykle aromatycznego. Zapiekanki gyros to w mojej wersji połączenie aromatycznego kurczaka z chrupiącą bułką oraz sałatką z warzyw, która tworzy idealny zestaw smakowy. Zapraszam do przygotowania tego przepysznego dania w swojej kuchni i delektowania się jego smakiem. składniki(...)zapiekanek 500 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa olej do smażenia 5 małych bułek masło do smarowania sałatka 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 czerwona cebula 2 ogórki konserwowe 4 łyżki kukurydzy z puszki sos 200 g jogurtu naturalnego 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czarny pieprz sól dodatkowo ketchup 150 g żółtego sera startego
Smakowite DaniaKurczak generała Tso Najlepszy dowód na to, że pyszne i efektowne dania wcale nie muszą być skomplikowane w przygotowaniu. Udka drobiowe w wyśmienitym słodkawo-pikantnym sosie, podane z ugotowanym na sypko ryżem, to wyśmienite danie, które z pewnością podbije podniebienia wszystkich miłośników orientalnych smaków. Polecam! Składniki: ok 350g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)łyżka miodu 1 łyżka octu ryżowego lub octu winnego 2 łyżki wody 2 przeciśnięte ząbki czosnku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżka koncentratu pomidorowego *** Udźce z kurczaka (bez skóry i kości) kroimy na średniej wielkości kawałki i oprószamy delikatnie solą oraz pieprzem *** *** W osobnej miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos, odkładamy *** *** Mięso obtaczamy w mące ziemniaczanej
Blog z ApetytemKiedy po raz pierwszy zrobiłam pieczone piersi miodowo-musztardowe, usłyszałam od mojego M., że strasznie one blade Faktycznie, rodzinka przyzwyczajona do doprawionych papryką czy przyprawą do gyrosa, obsmażonych kawałków kurczaka, mogła stwierdzić, że tak wyglądające mięsko nie jest zbyt apetyczne. Poza tym zwykle miodowa marynata na mięsie pieczonym wygląda nieco inaczej i częściej idzie to w stronę tego, że jest(...)zbyt przyrumienione, a nie blade, ale tutaj być może wszystko zależy od rodzaju miodu. Ja użyłam rzepakowego. Na szczęście, po spróbowaniu nikt żadnych obiekcji już nie zgłaszał. Kurczak wyszedł delikatny i soczysty. Delikatnie dało się odczuć smak musztardy, miodu oraz nutę czosnku. Ja tym razem do piersi w miodzie i musztardzie podałam surówkę z roszponki, z pomidorkami i ogórkiem, skropioną
Smaki Na Talerzujest gotowany w parowarze. Pieczeń rzymską przygotowuję na różne sposoby w podłużnej foremce / keksówce, albo jak baton w folii aluminiowej. Dzisiaj postanowiłam przygotować dla Was z piersi i udek kurczaka z jajkiem w środku. Sposób przygotowania nie jest trudny, trzeba jedynie usunąć z udek kości, ugotować wcześniej jajka, a sam kształt nada pieczeni keksówka. Drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem jest(...)przekrojeniu na Wielkanocnym stole, podana z chrzanem i ćwikłą. Najlepsza drobiowa pieczeń rzymska z jajkiem, składniki na 2 pieczenie, keksówka o wymiarach 12 x 25 cm : – 4 podwójne piesi kurczaka i 2 ćwiartki kurczaka (bez kości), zmielonego lub posiekanego w szatkownicy lub 8 ćwiartek kurczaka ze skórą , ale bez kości – 8 jajek gotowanych – 100 ml wywaru drobiowego lub bulionu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępapryki czerwonej ? 1 pomidor ? 1 laska trawy cytrynowej ? sok z 1/2 lemonki ? 1/2 puszki mleka kokosowego ? 1 łyżka sosu Chili z czosnkiem ? szczypta cukru brązowego ? 1 szklanka bulionu z kurczaka ? 4 duże krewetki ? 1/2 fileta z kurczaka ? garść świeżej kolendry ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Rozgrzać masło, dodać pokrojone w paski grzyby i w drobną kosteczkę imbir(...)czosnek i papryczkę, podsmażyć. ? Paprykę pokroić w paski, pomidora spażyć, obrać ze skóry i wyfiletować tzn. pokroić w ósemki i odrzucić nasiona. ? Wlać wywar z kurczaka, dodać trawę cytrynową w całości ale zmiażdżoną trzonkiem noża, chwilę pogotować. ? Następnie dodać sos chili z czosnkiem, mleko kokosowe i sok z lemonki, paski papryki i fileciki pomidora. ? Krewetki obrać z pancerzy pozostwiając ogonek
To co kochamrosół to jest wielkie święto! Prawdziwy rosół musi być przejrzysty i nie za tłusty. Najlepsze gotuje moja Mama i szwagier Irek. Ale mój też jest niczego sobie! Składniki: ? 1 kurczak ? 3 marchewki ? 1 pietruszka ? 1/2 selera ? 1/2 pora ? 1 cebula ? 1 mrożony prawdziwek ? 3 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego ? 1 łyżka soli ? natka pietruszki Lane kluski ? 2 jajka(...)szklanki mąki ? sól do smaku Wykonanie: ? Kurczaka zalać wodą i zagotować, po czym odlać wodę, kurczaka umyć i zalać ponownie zimną wodą. ? Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i wrzucić w całości do kurczaka. ? Cebulę obrać, przekroić na pół i dodać z porem do rosołu. ? Wrzucić przyprawy i prawdziwka. ? Po zagotowaniu wody posolić i zmniejszyć ogień, aby rosół ledwo „pyrkał
To co kochamJest to bardzo smaczna sałatka imprezowa. Czosnkowy kurczak, ananas, rodzynki i makaron w kształcie ziaren ryżu to cała jej tajemnica. Większość osób degustujących tę sałatkę myśli, że jest z ryżem, ze względu na kształt makaronu. Kolorystycznie jest zbyt monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: ? makaron w kształcie ryżu – Orzo 250 g ? 1 duży filet(...)kurczaka ? 1 puszka ananasa ? garść rodzynek ? sól, pieprz, zioła prowansalskie ? 2 ząbki czosnku ? 4 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? olej do smażenia kurczaka ? ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: ? Rodzynki zalać gorącą wodą. ? Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. ? Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażyć
To co kochamaromatyczna i bardzo sycąca sałatka Anyi. Pod taką nazwą widnieje u mnie w starym zeszycie, bo moja siostra kiedyś często ją robiła na różne okazje. W oryginale są piersi kurczaka, ale biorąc pod uwagę, że kurczak na farmie rośnie 30 dni, po czym trafia do sklepu i na nasze stoły, więc dziękuję bardzo, wolę indyka. W USA i Chinach(...)zbadano pióra kurczaków hodowanych badając substancje chemiczne, jakim były poddawane ptaki. Oprócz antybiotyków przyspieszających wzrost znalazły się również prozac, paracetamol, leki antyhistaminowe oraz arszenik, silnie trująca substancja kancerogenna, która w ogóle nie powinna znaleźć się w żywności człowieka, nawet w najmniejszych ilościach. Tymczasem kury karmione są arszenikiem, aby poprawić kolor mięsa, z kolei prozac obniża poziom stresu, aby kury szybciej
To co kochamDzisiaj szybko. Bardzo chrupiąca sałatka z kurczakiem, cieciorką i selerem marynowanym. Dodatkowej chrupkości nadają płatki migdałowe i krucha sałata lodowa. Kwaskowy sos jogurtowy doskonale komponuje się smakowo z sałatką. Polecam na kolację! Składniki: ? 2 duże piersi z kurczaka ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 puszka cieciorki ? 1 słoiczek marynowanego selera ? 1 sałata lodowa ? 1 mała paczka płatków(...)migdałowych Sos jogurtowy ? 1 mały jogurt ? 2 łyżki majonezu ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i wymieszać z sosem sojowym. ? Kurczaka przesmażyć na oleju na złoty kolor. ? Wymieszać odsączoną cieciorkę i odsączony i pokrojony seler konserwowy z kurczakiem. ? Sałatę lodową pokroić w kostkę, dodać płatki migdałowe i wymieszać
To co kochamJest to bardzo smaczna sałatka imprezowo-świąteczna. Czosnkowy kurczak, ananas i makaron z porem to cała jej tajemnica. Kolorystycznie jest dość monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: – 300 g dowolnego makaronu, u mnie łazanki – 2 filety z kurczaka – 2 pory – 1 puszka ananasa – 2 ząbki czosnku – 4 łyżki majonezu(...)cytryny – sól, pieprz, zioła prowansalskie – olej do smażenia kurczaka – ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: – Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną wodą. – Pory pokroić na półkrążki, zalać wrzątkiem na 4 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą. – Filet z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przesmażyć
To co kochamDzisiaj propozycja pysznego dania jednogarnkowego z makaronem w kremowym sosie pomidorowym z boczkiem i kurczakiem. Pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybkie i łatwe do przygotowania. Do zrobienia potrawy można użyć rosołu z niedzieli, moze być to wiec danie na poniedziałkowy obiad. Bardzo je Wam polecam. Składniki: 200 g ulubionego makaronu u mnie muszelki 1 filet z piersi z kurczaka(...)film z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: W garnku rozgrzać około łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na niej pokrojony w kosteczkę boczek oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Smażyć około 5 minut. Do podsmażonego kurczaka i boczku dodać pomidory z puszki, doprawić oregano, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą cukru oraz solą i pieprzem. Następnie do garnka dodać makaron
Pani M - kuchnia smakowitaSoczysta rolada z filetu kurczaka faszerowanego pieczarkami, porem, serem mozzarella, doprawiona czosnkiem i przyprawą do kurczaka. Jako zimna przekąska i wędlina na kanapki. Składniki: 1 kg filetów z piersi kurczaka, 500 g pieczarek, 2-3 ząbki czosnku, 80 g pora - biała i jasnozielona część, kulka sera mozzarella, sól, pieprz, 3 łyżeczki przyprawy złocistej do kurczaka, łyżeczka oleju Przygotowanie: Pieczarki(...)spożywczą, na której układamy filety ( szerokością na długość małej keksówki) tak, aby nachodziły na siebie (folia ułatwi nam zawijanie całej rolady) . Solimy i posypujemy dwiema łyżeczkami złocistej przyprawy do kurczaka. Układamy farsz na 3/4 całości - zostawiamy kawałek od końca bez farszu. Zwijamy w rulon. Posypujemy z wierzchu szczyptą soli i łyżeczka przyprawy. Przekładamy - bez folii - do wyłożonej papierem do pieczenia
Lena Gotuje