Lubię mielić nie tylko mięsiwo. W ubiegły piątek mimo późnej pory powrotu postanowiłam ugotować pierwsza w tym roku fasolkę szparagową i usmażyć kotleciki z kalafiora. Trochę było z nimi zabawy ale smakowały wszystkim. Przepis podpatrzony w "Warzywie" Dominiki Wójciak, proporcje moje własne. Kotlety z kalafiora i ziół, ze śmietaną i czarnuszka kalafior (ok.1 kg) 2 dymki
Dzieje kuchennej WiewióryPlacki bardzo łatwe do zrobienia. Najłatwiejszy przepis z jakim do tej pory miałam do czynienia. Przepis typu jak zrobić coś z niczego. Zajadają się nimi i dorośli i dzieci. Polecam. Składniki: 5 bananów 2 bułki szklanka mleka 3 łyżki brązowego cukru tłuszcz do smażenia jogurt naturalny Sposób przygotowania: Bułki zalewamy szklanką mleka. Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy cukier, bułki
Pobite gary Barbarybulionu z drobiu lub cielęcego, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu czarnego, 500 ml śmietany 18%, Włoszczyznę obrać, umyć. Marchewki, pietruszki, selera, jasną część pora pokroić w plasterki. Kartofle umyć, obrać, pokroić w niezbyt grube półplasterki. Dno naczynia posmarować masłem. Na nim ułożyć pokrojone warzywa. Skoki królika podsmażyć na rumiano na maśle. Przełożyć do warzyw. Zalać
królestwo garówmnie ale dopiero po jakimś czasie jak im wymyślę przeznaczenia. Na grzyby chodziłam z moim Tatą i to On uczył mnie rozpoznawania gatunków, chociaż i tak do tej pory najchętniej zbieram prawdziwki. A w las braliśmy koszyk i wiadro do plecaka, koniecznie herbatę w termosie i kanapki i się szło ....na kilka godzin i skarżyć się nie było wolno
Apetyczna babeczkadodatkowo temperatury w mieszkaniu. Organizm wtedy też nie tęskni za gorącymi daniami. I wtedy idealne wydają się być sałatki. W salaterce ląduje trochę liści sałaty i świetnego o tej porze szpinaku. A potem wystarczą 2-3 dodatki. I danie gotowe :) Składniki (na 4 porcje): 6 liści sałaty masłowej 3 duże garście szpinaku brzoskwinie w z puszki 4 grube łodygi selera
Weekendy w domu i ogrodzieświeżości, cebula dymka delikatnie zaostrza smak, a to wszystko połączone z delikatnym łososiem wędzonym na zimno. Świetna na letni obiad, kolację lub do zabrania do pracy do zjedzenie w porze lunchu. Składniki: (dla 2 - 3 osób) 300 g łososia wędzonego na zimno 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie świderki) 2 - 3 małe ogórki gruntowe
Kuchcik gotujesię rozpuścił i po 3-4 dniach łączymy z wódką z pierwszego słoja. Filtrujemy i butelkujemy. Nadaje się do picia od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. DEGUSTACJA: Przyszła pora degustacji i już wszystko jasne. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, którym sposobem się robi. Prostszy wydaje mi się sposób pierwszy. Znaczenie ma za to ilość cukru. Już wiem
Marder&Marder ManufactureMój ulubiony przepis na szybki, zdrowy i smaczny obiad - czyli pora na kalafiora ;) SKŁADNIKI kalafior 500g mielonego mięsa wieprzowego + ulubione przyprawy np sól czosnkowa, szczypta gałki muszkatałowej 1 jajko 2 łyżki majonezu 4 łyżki tartego żółtego sera 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki masła Sól kilka ziemniaków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Umyty kalafior obgotować w całości w osolonej wodzie przez
zielonacukinkajuż połowa sukcesu, tak więc jest to przepis dla cierpliwych i ambitnych. Powodzenia s zczupak ok. 1,5- 2 kg włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera i pora 2 cebule 3 jajka 2 małe czerstwe bułki 200 ml mleka do namoczenia 2 łyżki masła natka pietruszki liść laurowy ok. 3 szt. sól, ziele angielskie, pieprz cytrynowy dodatkowo
Jadło i czytadłoBułka studencka wg Magdy Gessler Składniki: 4 bułki grahamki 4 duże plasterki szynki 2 łyżki chrzanu Proeco Polska sałatka jarzynowa: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 ogórek kiszony … Czytaj dalej Bułka z sałatką
czarrna od kuchniSpodziewam się upałów? Z pewnością nadejdą, a wtedy nabierzemy ochoty na dania lżejsze, chłodne, przynoszące ukojenie rozgrzanemu ciału. Do tej pory na naszym blogu pojawiło się kilka przepisów, które spełniają te parametry, jak choćby lodowata kolumbijska lemoniada kokosowa Maćka. Poszukajmy nowych inspiracji i poszerzmy naszą listę z propozycjami na upalne dni. Na pewno świetnie sprawdzą się wszelkiego rodzaju
zadanie-gotowaniejuż to piwo i wie, jak przyjemnie chłodzi i gasi pragnienie. Ja w ostatnim czasie dostałam paczkę Somersby do testowania. Muszę przyznać szczerze, że do tej pory oprócz nazwy tego napoju znanej z reklam w tv nie miałam z nim styczności, bo zazwyczaj zamiast piwa w ybieram inne trunki. Jednak Somersby to nie jest zwykłe piwo. W smaku niczym
Bon appetit mon amieminut. Upieczony, gorący biszkopt w formie rzucamy dwukrotnie na podłogę (podkładam ręcznik) z wysokości ok. 50cm. Gdy biszkopt ostygnie zawijamy go w folię spożywczą i odstawiamy do następnego dnia. Pora na „bazę” do musu czekoladowego. Obie śmietany wlewamy do rondla, podgrzewamy na średnim ogniu, dodajemy czekoladę połamaną na kawałki oraz 3 łyżki rumowego cappuccino. Masę mieszamy do chwili, aż składniki
mojewypiekiinietylkowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Była już szynka dojrzewająca ( klik ), więc teraz pora na boczek. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, a efekt... Zresztą sami się przekonajcie. U mnie znika w zastraszającym tempie! płaty boczku wieprzowego sól kamienna Przyprawy: majeranek i inne wg uznania ząbki czosnku Boczek pociąć na płaty o wymiarach około
Di gotujenajbliższym czasie w mojej diecie na pewno nie zabraknie kombinacji z pankejkami w roli głównej, więc jeśli też jesteście fanami, znajdziecie tu sporo nowych propozycji podania. Do tej pory w moich śniadaniach najczęściej gościły: PANKEJKI KOKOSOWE - KLIK PANKEJKI TWAROGOWE - KLIK PLACUSZKI OWSIANE - KLIK Ostatnio miałam wielką ochotę na coś nowego. Pokusiłam sie o wypróbowanie wegańskiej wersji pankejków i nie żałuję
Tetiisheri