Był już przepis na szynkę , był i 10 minutowy schab . Przyszła pora na sprawdzenie jak uda się karkówka. Zmieniłam nieco przyprawy, dodałam chili gdyż chciałam aby wędlina była trochę ostrzejsza. Pierwszy raz robiłam karkówkę zgodnie z przepisem, czyli 5 minut gotowania. Okazało się jednak, że przy tłustych fragmentach mięso nie do końca było sparzone jak trzeba. Następnym
Stare Garyoczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem
Smakowity Blog Kulinarnyprzywitał nas piękną pogodą i ostrym słońcem. Przyroda zachęca do spędzania wolnego czasu na jej łonie. Pora idealna na pikniki. Dziś proponuję przekąskę, którą w dużej części szybko zrobimy w domu. Można ją potem zapakować do pudełka, ana zielonej trawce podać ze świeżymi bułkami, kupionymi po drodze lub upieczonymi w domu. Składniki (na 4 porcje): puszka tuńczyka w oleju (proponuję
Weekendy w domu i ogrodziepucharków lub salaterek. Odstaw do wystudzenia. Gdy będą co najmniej chłodne, wstaw do lodówki na minimum godzinę, a nawet dłużej. Ja zostawiłam na noc, bo robiłam w takiej porze, że nie było już komu zjeść, gdy stężało. I nie wiem, kiedy nabrało swej twardości. Tuż przed podaniem obierz kiwi, pokrój w cienkie plastry i udekoruj nim pucharki. Możesz posypać cukrową
Anioszek w kuchnizależności od wielkości – powinny się od spodu widocznie lekko zarumienić. Zbyt długie pieczenie je wysuszy – kontrolujcie jak mają się Wasze kokosanki w piecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce, żeby wilgoć szybko z nich odparowała. Z wierzchu można polać je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady – nabiorą bardziej
Karo in the KitchenMoja propozycja na dzisiejszy obiad to jajka w sosie koperkowym. Są bardzo pysznym daniem i szybkim, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie czegoś na obiad :) O tej porze roku takie jajka w sosie koperkowym podane ze świeżymi ziemniakami smakują rewelacyjnie. Składniki: * 10 jajek * 2 łyżki masła * 3 łyżki mąki * 450 ml wody * sól, pieprz
Zrób to smaczniePora na kolejną wiosenną sałatkę. Tym razem z makaronem i szpinakiem. Dobrze się sprawdzi jako lunch do pracy albo na kolację. SAŁATKA z MAKARONEM ORZO, KURCZAKIEM i SZPINAKIEM Składniki: 1 szklanka makaronu orzo 1/2 filetu kurczaka 1/2 melona (najlepiej cantaloupe) 1 ogórek 1/2 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki płatków migdałowych 1 duża garść szpinaku typu baby dressing: 1/2 szklanki
Bon appetit mon amiekoktajlowych przepisach przyszła na blogu pora na inne napoje orzeźwiające, także takie dla całej rodziny. Zrobiłam przepyszną lemoniadę, bez sztucznych dodatków, domowa najlepsza. Nie daj się skusić na sklepowe, pełne niezdrowych dodatków. W kilka chwil można samemu taką przygotować, zaanagażować całą rodzinę, świetna zabawa. Jedna osoba przygotuje sok z cytrusów, druga pokroi owoce na plasterki, a pozostali wymieszają wodę
Moja smaczna kuchniachyba najdziwniejsza. Zacznijmy jednak od początku. W ubiegłym roku natknęłam się na przepis pesto zrobionego z natki marchewki. Pomyślałam, że to dziwne, gdyż dla mnie do tej pory ta część marchwi była niejadalna. Po spróbowaniu okazało się, że smakuje nieźle a zrobione z niej pesto o dziwo wyśmienicie. Od tego momentu dzielił mnie już tylko krok do tego, by zacząć
Mango Papajaschować do lodówki najlepiej na całą noc zdjąć obręcz formy i delikatnie usunąć folię z sernika z boków i spodu, przełożyć na talerz - sernik jest "rarytaskiem deserowym" o każdej porze roku..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięśmietany i jajka niweluje negatywny wpływ kwasu szczawiowego. Składniki na 4 porcje: około 150-200 g szczawiu 1 łyżka masła + 1 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula 1 łyżka mąki krupczatki 4 łyżki śmietany 18% sól, pieprz koperek woda - około 1,2 l Wykonanie: warzywa obrać, marchewkę i pietruszke przekroić na mniejsze kawałki, zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będę ukrywać, za dobrą pizzę dam się pokroić! Kiedy wieczorem (wiem, że to najmniej odpowiednia pora na obżarstwo!) najdzie mnie niedoparta ochota na pizzę, są dwa wyjścia - jechać do najbliższej dobrej, włoskiej pizzerii, albo zamówić z dowozem do domu. Jedno i drugie zajmuje sporo czasu - dowóz nieco mniej, ale jakość dowożonej pizzy - cóż, dla głodnego nic strasznego, ale powiedzmy sobie
Kulinarne Inspiracjewiem jak to się stało, ale do tej pory nie robiłam zdrowszej wersji pralinek Raffaello... Tak nie może być! W końcu są to chyba najlepsze czekoladki pod słońcem. Szkoda tylko, że zakazane dla osób dbających o linię. Od dziś nie ma co się martwić, wystarczy kilka prostych składników i pyszne kokosowe kuleczki można wyczarować w domu. Zapraszam po długiej przerwie
Chocolate Muffin BlogDziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe
Idę coś wszamaćproduktów żywieniowych i kosmetycznych znajdą się tu także filmy, seriale, książki czy piosenki. Pierwszym ulubieńcem, a właściwie ulubieńcami są wegańskie jogurty firmy Sojade. Do tej pory nie miałam okazji ich spróbować ale pojawiły się w osiedlowym sklepie ze zdrową żywnością i musiałam je kupić. Zdecydowanie najlepsze jogurty wegańskie jakie jadłam. Kolejnym ulubieńcem
wegujemy