Obiecałam Wam dwie propozycje wykorzystania pysznego dżemu truskawkowo-rabarbarowego , który dodałam w piątek. Były już szpinakowe naleśniki , teraz pora na zdrowe placuszki z kaszy jaglanej i naturalnego serka homogenizowanego. Nawiasem mówiąc. powstały w odwrotnej kolejności, jeszcze w dniu, w którym dżem nie był gotowy, ale już pyszny. Czytaj całość
Anioszek w kuchniPlacki ziemniaczano-cukiniowe Majerankowe placki ziemniaczane "Dziewczyna znad Rio Paraiso" Any Veloso od dawna stała na półce i czekała na przeczytanie w ramach kolorowego wyzwania u magdalenardo. Do tej pory przeczytałam tylko "Woal" tej Autorki. Byłam zachwycona tą książką i dlatego z pewnym ociąganiem sięgałam po "Dziewczynę...". Bałam się, że mogą zatrzeć się tamte cudowne wrażenia z lektury. Niepotrzebnie :) Akcja
Weekendy w domu i ogrodzieupiec pysznych jagodzianek. Tym razem korzystałam z przepisu ze strony "Moje wypieki". I powiem Wam, że wyszły przepyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepsze jakie do tej pory jadłam.Nawet na drugi dzień są mięciutkie i puszyste. Polecam je Wam z całego serca! :) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant szczypta soli 1/2 szkl cukru
Smakołyki Asisię również na grilla. >>>Zobacz przepis na pyszne mule i krewetki<<< Paella z owocami morza Jeśli ktoś nie próbował jeszcze owoców morza to pora, by się do nich przekonał. Wakacje to czas, gdy często wyjeżdżamy na urlop za granicę, a frutti di mare są często spotykanymi przysmakami na stołach we Francji, Włoszech, Grecji
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!naprawdę świetny pomysł! Jest słodziutki, ale nie „męcząco”, a nawet bym powiedział, że ma w sobie jakąś odświeżającą nutkę. Jest to nie pierwszy koktajl, który do tej pory zrobiłem, ale chyba pierwszy, który jest dla mnie tak pozytywnym zaskoczeniem – po poprzednich spodziewałem się świetnego smaku, ale nie tutaj, a jednak miła niespodzianka. To połączenie smaków ląduje
BlendmanPISTACJE PRAŻONE I SOLONE Pistacje to przepyszne orzechy, niestety dosyć drogie, dlatego kupuję je na prawdę bardzo sporadycznie. Byłam ciekawa jak smakują takie ekologiczne, bo do tej pory miałam styczność z odmianą konwencjonalną. Różnica w smaku totalnie mnie zaskoczyła! Pistacje z powyższego zdjęcia są bardzo chrupiące i bardzo delikatnie solone. Urzekł mnie ich piękny, świeży i naturalny zielony kolor
Zdrowie na języku :Ppiekarniku w zalewie z sosu sojowego i miodu, a całość posypana rozmarynem. Było bardzo smaczne i zniknęło również bardzo szybko. Mięso podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z pora i pomidorów . Inne przepisy na różne rodzaje mięs znajdziecie tutaj Składniki 15 szt podudzi z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka rozmarynu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
O kuchni z uczuciemKolejna niedziela i kolejne Śniadanie z jajem. Gdy po raz pierwszy przygotowywałam jaja w kokilkach byłam pełna obaw efektu końcowego. Od tamtej pory przeszukuję książki, dodatki do gazet mamy by znaleźć pomysły na jajka zapiekane w kokilkach. Wczoraj rano wyciągnęłam dodatek do Zwierciadła „Na nowo ab ovo, czyli 65 potraw z jaj” i udało mi […] The post Jaja
Magiczny Garnekdodać, nic ująć. LATO! Przyszedł czas poziomek i jagód a z nim pora na JAGODZIANKI!!! Tym razem w formie ślimaczków. Trochę zdrowsze, orkiszowe i pełnoziarniste. Skusicie się??? A na deser film... W sobotę byliśmy w kinie na "BFG". Ciekawy film choć nie za bardzo dla małych dzieci, trochę straszny, chwilami irytujący, dzieciaki były zachwycone :) Jagodzianki, orkiszowe, zawijane, z białą czekolada
Dzieje kuchennej Wiewiórywiem czemu do tej pory na blogu nie pojawiła się jedna z moich ulubionych zup, zupa koperkowa. Pięknie pachnie i jest delikatna w smaku, idealna nie całkiem gorąca na upalne dni. Pamiętam jak babcia gotowała i zapach koperku rozchodził się po całym domu a potem zajadałam ją z pajdą świeżego chleba. Kiedyś, dawniej jak nie było zupek typu "gorący
Moje Małe CzarowanieZastanawiam się czy też macie też ten sam problem w identyfikacji czy to parówki czy serdelki. Do tej pory nie wiem. Kiedyś myślałam, że grube to serdelki a cienkie to parówki. Chyba się myliłam bo i te grube też bywają nazywane parówkami. Mimo problemu z nazewnictwem dzisiaj przedstawiam pastę parówkową ( czy serdelki czy parówki nie ma znaczenia ) na kanapki
Smaki Ewykoktajle więc na dobrą sprawę każdego dnia możecie przetestować inny... ;-) My w domu już kilka z nich wypróbowaliśmy, niektóre przeszły lekką modyfikację zgodnie z upodobaniami córci :-) a teraz pora na Was :-) POLECAM :-) "Zielone koktajle. 365 przepisów", wyd. Publicat, Poznań 2016 (KLIK
Czary - gary w kuchniciągle jest coś co cieszy nasze oczy :) Hortensja Anna Maria zakwitła tak obficie jak nigdy do tej pory. Lawenda utworzyła sporą kępę, ale jest bardzo drobna. Pomarańczowe lilie rozjaśniają ogród , czekam na następne kolory
Proste PotrawyLato to idealna pora roku na zimne zupy: owocowe i chłodniki. O ile za owocowymi zupami nie przepadam, to uwielbiam chłodniki na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i - oczywiście - niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia do nikogo? Dzisiaj
Codzienna kuchnia niecodzienna