por - 14468 przepisów (strona:392/965)

Cebula i czosnek w proszku. Tajniki suszenia żywności 273

Tajniki suszenia żywości to książka, w której znalazłam wiele informacji o dodatkowych możliwościach dehydratora/ suszarki do żywności/ food dryer. Suszarkę posiadam od bardzo dawna, do tej pory wykorzystywałam ją jedynie do suszenia grzybów , jabłek , gruszek, pomidorów i śliwek. Tajniki suszenia żywno ści autorstwa Michelle Keogh to praktyczny przewodnik, dzięki któremu odkryłam, że w suszarce można przygotować również pyszne smakołyki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z szynką i sałatą 233

naleśniki są idealne na śniadanie. Ciasto na te naleśniki nie ma w składzie jajek, ani mleka podobnie jak naleśniki , które podałam na słodko z twarogiem i wiśniami. Do tej pory we wszystkich naszych przepisach na naleśniki miały w składzie jajka, ale jeśli wychodzą mi świetne naleśniki bez jajek, które nie odbiegają w niczym od tych tradycyjnych naleśników, są smaczne, elastyczne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z jajek z rzodkiewką i szczypiorkiem 232

Pastę z jajek uwielbia chyba każde dziecko, przynajmniej ja lubiłam ją jeść gdy byłam dzieckiem, bo pasta jajeczna obok pasty rybnej to była ulubiona pasta do kanapek. Do tej pory nie wyobrażam sobie mojego menu bez jajek. Jak przygotować najlepszą kanapkową pastę z jajek z rzodkiewką? Tym razem do ugotowanych na twardo 4 jajek dodałam pokrojone drobno rzodkiewki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaronowe zwijańce z dynią i orzechami 195

Dynia, dynia, dynia – „fanfary”. Tadam ; ) Skoro jesień w pełni, to pora na kolejny przepis z dynią. To „coś” podpatrzyłam u Nieesia25 na jej youtubowym kanale . Jej wersja ze szpinakiem przypadła mi do gustu, ale pod ręką miałam tylko dynie i postanowiłam ją wykorzystać do tego przepisu.   Do przygotowania potrzebujemy (ilość składników zależy od wielkości

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z kaszą bulgur 281

Składniki: 3/4 szkl kaszy bulgur 20 dkg szynki 1/2 pora 1-2 ogórki kiszone 4 pomidory po 2-3 łyżki kukurydzy i czerwonej fasoli 3-4 łyżki majonezu Fanex 1 łyżeczka musztardy sól, … Czytaj dalej Sałatka z kaszą bulgur

czarrna od kuchni
Szybka zupa kalafiorowa 189

zupa – najczęściej czekała na mnie w termosie – jako uczennica szkoły podstawowej nie musiałam jej podgrzewać (małe dziecko + gaz + zapałki…). Wiosną była to mieszkanka różnych warzyw, w porze letniej pomidorowa – najlepsza na świecie, którą gotuję do dzisiaj w swoim domu. No i ta tradycja jakoś pozostała. Ja poszłam o krok dalej – w moim zmęczeniu zrobiłam się

Szybko Tanio Smacznie
Keczup z dyni 322

Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głębszy smak i kolor.   Składniki 1 kg dyni (bez skórki i pestek) 3 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Szaszłyki z kurczaka 218

Jest na to rada i w cale nie musimy aż tak długo czekać by zjeść np takie szaszłyki z kurczaka,bo przecież po to jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju

Kolorowa kuchnia Elki
Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko 770

drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym

Wędrówki po kuchni
Krem z pasternaku 158

Warto go podkreślić świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy ? Polecam krem z pasternaku. Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy

codojedzenia
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 127

miła odskocznia od kanapek z wędliną. Przepis ten być może wielu z Was zna, a kto nie to musi koniecznie spróbować. Dostęp do szczypiorku może być o tej porze utrudniony. Ja do doniczki z ziemią wsadzam kiełkującą już cebule i tak mam zawsze na oknie świeży szczypior. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Wegańskie czekolady dla wszystkich - Conscious Chocolate! 144

obok Raucous Rum & Raisin - jedna z najlepszych!  Kwaskowatość żurawiny, niezbyt gorzka czekolada i intensywny smak alkoholu... pyszności. :) Wszystkie warianty smakowe mają niesamowitą konsystencję, z którą do tej pory jeszcze się nie spotkałam. Dlaczego? Bo przypomina trochę... czekoladowe trufle! Zaletą jest również fakt, że są nieprzesłodzone i intensywne w smaku. Poszczególne dodatki są doskonale wręcz wyczuwalne. Teraz już chyba

Poranek na słodko
Sprawiedliwy Handel i produkty Fair Trade! 159

cynamonu, kawałki jabłka, kwiat hibiskusa, skórka owocu dzikiej róży, kawałki migdałów i goździki. Świetnie rozgrzewa i nie pobudza, więc lubię ją popijać późnymi wieczorami. Miód z Nikaragui Do tej pory próbowałam miodów polskich, francuskich, niemieckich i angielskich, ale... miodu z Nikaragui dopiero po raz pierwszy! Jest to naturalny, czysty miód ekologiczny z dzikich kwiatów. Ma przyjemną, kremową konsystencję, więc

Poranek na słodko
Orzechowa owsianka z superfoods i bananem. 150

się chrupało, a wiśnia peruwiańska i jagody goji przełamały słodycz banana.  Przyznam, że pierwszy raz w życiu jadłam wiśnię peruwiańską, która była miękka i soczysta.  Do tej pory zawsze trafiałam na suchą, niesmaczną i zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :) OWSIANKA ORZECHOWA /przepis własny/ Składniki na owsiankę: 50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 10 g mielonych

Poranek na słodko
Zdrowe słodycze marki Lubs. 193

firma oferuje również wersje świąteczne. Choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, już teraz możemy zaopatrzyć się w znane wszystkim marcepanowe jajka :) Wybór jest dość duży, przy czym do tej pory udało mi się spróbować dwóch wersji: orzech włoski i migdałowy nugat w gorzkiej czekoladzie. Pierwsza w środku skrywa marcepan wzbogacony zmielonymi orzechami włoskimi, zaś po wierzchu posypany jest... dodatkową porcją

Poranek na słodko

Proponowane wyszukiwania