Uwielbiam maliny i mogę je jeść o każdej porze roku, ale najlepsze są latem prosto z krzaka z ogrodu rodziców. W tym roku mamy ich naprawdę dużo. Wystarczy więc na tartę z migdałami, sernik z biała czekoladą, dżemy oraz soki i oczywiście na nalewki. Korzystając z okazji, że mam w weekend całą kuchnię tylko dla siebie spędziłam sobotnie przedpołudnie
Emskie Smakigarnka z wodą. Wsypujemy cukier oraz cynamon i gotujemy kilka minut. Ja uwielbiam to połączenie owoców, a Wy? Już prawie weekend i zapowiada się, że będzie słoneczny więc pora wybrać jakąś lekturę
Emskie SmakiZnów naszło mnie na eksperymentowanie i kupiłam paczkę sezamu oraz puszkę cieciorki. Z tego zestawu można wyczarować podobno wiele. Cóż pora to sprawdzić. Na pierwszy ogień poszła pasta Tahini, niezbędnik przy robienia hummusu. 200 g sezamu 1 łyżeczka oleju kokosowego Sezam dosłownie przez 30 sekund prażymy na rozgrzanej patelni uważając by zbytnio się nie zarumienił, bo zrobi się gorzki
Emskie Smakiwsypać szklankę mąki wsypałam 2 łyżki mąki,kopytka ugniotłam jakimś cudem , ale kiedy wrzuciłam na wrzątek jakoś ślad po nich zaginął , i ani kopytek ani obiadu , i od tamtej pory stawiałam im czoła aż udały mi się super . Składniki 5 ziemniaków 1 jajko
Mój Smakmarchewki 1 pietruszka pół dużego selera pora ( tylko biała cześć ) 4,5 ziemniaków 4 łyżki kaszy jęczmiennej pęczek natki pietruszki
Mój Smakkapusty kiszonej 1 jabłko 1 pora ( sama cześć biała) 5 łyżeczek oliwy sól pieprz czarny duża marchewka
Mój Smakptysiami , ale to już zapraszam do wypróbowania i sprawdzenia z jakimi dodatkami lepiej smakuje . Składniki ( dla 4 osób ) 6 marchewek 3 średnie ziemniaki 1 mała pora ( cześć biała ) 1 mały seler ( bądź połowa ) 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 mała cebulka łyżeczka startego imbiru sól pieprz ziołowy pieprz czarny
Mój Smakuzależnia od siebie , zapraszam serdecznie do wypróbowania . Składniki 3 średnie ziemniaki 4 średnie ogórki kiszone 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler por ( tylko biała część ) 1 średnia cebula natka pietruszki sól 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka oleju kokosowego 1 kostka rosołowa szczypta gałki muszkatołowej
Mój Smakwody ( można dodać w zależności cista ) szczypta soli Składniki na farsz 3 sztuki udek podwójnych z kurczaka 5 sztuk marchewek z rosołu 1 pietruszka z rosołu pora z rosołu cebula z rosołu 1 cebula surowa sól pieprz 5 plastrów szynki długo dojrzewającej pęczek szczypioru sól różowa himalajska pieprz
Mój Smakogniu , a smak jest super , zapraszam na przepis i wypróbowanie w domu . Składniki ( dla 4 osób ) 4 plastry karkówki 2 marchewki 2 pietruszki 1 pora ( biała część ) pół selera 6 ziemniaków średnich pęczek natki pietruszki 2 garście fasolki szparagowej pół szklanki śmietany 18% 1 kostka rosołowa Wykonanie
Mój Smakjeżyny od rodziców z działeczki i po ich rozmrożeniu przygotowałam na śniadanie koktajl :) Ach od razu zatęskniłam za promykami słońca i latem :) Zdecydowanie wiosna i lato too pory roku, w których czuję się najlepiej :) Oby ta zima szybko minęła. A póki co rozkoszuję się zapachem i smakiem wakacji w kubku :) Oczywiście do wykonania koktajlu owoce można użyć dowolne
Aromatyczne Podróżebłon i nadmiaru tłuszczu, płuczemy, osuszamy na papierowym ręczniku, kroimy w dość grubą kostkę ok. 2cm i obsmażamy z obu stron na oleju na dość dużym ogniu, by zamknąć pory, ale także lekko zrumienić na złoty kolor. Cebulę kroimy w półksiężyce lub kostkę i krótko smażymy do zeszklenia na tej samej patelni. Całość przekładamy do rondla, podlewamy 500ml bulionu wołowego
Aromatyczne Podróżepolędwiczki wieprzowe Dokonując przeglądu zamrażalnika znaleźliśmy ładną, nieco zapomnianą polędwiczkę wieprzową, jak również woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś z nich skonstruować...:) Polędwiczki wieprzowe z grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól
Aromatyczne Podróżesięgam po przyprawy, które zwykle dodaje się do pierników - cynamon, goździki, imbir … organizm sam się o nie dopomina. Dzisiejsze ciasto korzenne jest tym właśnie, czego mi potrzeba o tej porze roku. Wspaniale jest zacząć dzień od kawy z przyprawą piernikową i ciasta korzennego, koniecznie posmarowanego nutellą. To ciasto typu babkowego i jest pyszne samo w sobie, lecz gdy posmarujemy kawałek
Posadzone i zjedzone