por - 13968 przepisów (strona:378/932)

Sałatka z jabłek, cykori i granatu z sosem miodowo-musztardowym 101

potraktować jako osobne danie. Lekko ostra cykoria, chrupiące jabłka i granat, który daje charakterystyczną nutę smakową. Wszystko to skropione sosem miodowo-musztardowym - jedynym z moich ulubionych o tej porze roku

Milion Smaków
Karkówka zapiekana z kiszoną kapustą 155

pieprz (żona użyła by kostki rosołowej) . Całość gotujemy do miękkości kapusty. Połową ugotowanej kapusty wykładam dno naczynia żaroodpornego a na niej podsmażoną na maśle (tak tylko aby zamknąć pory mięsa) kawałki karkówki. Całość nakrywam resztą kapusty i polewam wszystko śmietaną kremówką. Zapiekam ok 40 minut w 190oC

Mechanik w kuchni
Cukina nadziewana kurczakiem tikka masala i makaronem 234

zwiększy poziom magnezu.  Przepis na cukinię nadziewaną wpadł mi w ręce już dawno. Pod koniec sierpnia przygotowałam  Paprykę nadziewaną kaszą gryczaną i mięsem  więc przyszła pora na cukinię.  Z kaszą.. akurat nie miałam ochoty. Więc padło na makaron. Oczywiście pełnoziarnisty, a nawet z dodatkiem orkiszu. Fajny, prawda? No. Więc raz dwa.. i obiad gotowy

Czarnawisienka
PIEROGI DYNIOWE Z SEREM W MAŚLE KARMELOWO-POMARAŃCZOWYM 143

Dawno nie było tutaj żadnych pierogów , więc pora nadrobić zaległości. Dziś będzie tak jesiennie, nastrojowo, a zarazem mega pysznie jak zawsze. Zapraszam Was na pyszne pierogi dyniowe z serem białym i kandyzowaną skórką pomarańczową. Podane z masłem o słodkim karmelowo-pomarańczowym smaku tworzą fantastyczną całość, której nikt się nie oprze. Gwarantuję, że zarówno dorośli, jak i dzieci z przyjemnością będą

Ostra na Słodko
Ciasteczka owsiane 124

Bardzo lubię różnego rodzaju owsiane ciasteczka czy batoniki. Z dodatkiem orzechów, bakalii, a czasem czekolady. Gdy nadchodzi jesienna pora moja chęć na zjadanie takich wartościowych słodyczy zwiększa się jeszcze bardziej. Dlatego gdy już oficjalnie zawitała do nas Pani Jesień przywitałam ją owsianymi ciasteczkami z dodatkiem orzechów włoskich, ziaren dyni i rodzynek. Pyszne, szybkie do wykonania, a znikają jeszcze szybciej, choć

Simply Food
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 179

byle co, ale treściwe mięsne dania. Gruszka, ser pleśniowy i orzechy do udane połączenie,  o tym chyba każdy wie, ja uwielbiam i o żadnej innej porze roku nie smakuje tak jak teraz. Tej pokusie ulegnie każdy, kto tylko lubi gruszki i ser „śmierdziuszek „ Dzięki moczeniu w mleku schab dosłownie rozpływa się w ustach. Chciałabym Wam przy okazji pokazać mój

Wanilia i Kardamon
2 zdrowe serki śniadaniowe 616

mgiełka, przez którą nieśmiało przebijają złote promyki słońca. Kocham ten czas, nawet jeśli deszcz pada cały dzień, a wiatr zrywa z drzew pożółkłe liście. Jednak niezależnie od pory roku w naszym domu zawsze w weekendy celebruje się śniadania. Nie ma pośpiechu - jest tylko smak. I od zawsze robimy domowe serki śniadaniowe, które potocznie nazywamy śmieciowymi, bo wrzucić można

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
5 kroków do zdrowego odżywiania 198

płatków do mleka, kolorowych gazowanych napojów - już wkrótce sama/sam się zdziwisz, że nie są Ci do niczego potrzebne... 3. KUP WARTOŚCIOWE PRODUKTY Pożegnaj się z pszennym pieczywem - od tej pory kupuj pełnoziarnisty chleb i bułki. To samo z makaronami czy ryżem - tylko pełnoziarniste.  Spróbuj wyeliminować cukier, jeśli masz ochotę na słodycze - zjadaj suszone owoce i orzechy. Słodź miodem

Moje Kuchenne Rewelacje
Schab w galarecie 552

Składniki: 1,4kg schabu ( waga bez kości, ze skórą ), 3 większe marchwie, 1 większa pietruszka, większy kawałek selera, 4 ząbki czosnku, por, cebula, sól, pieprz, 3 jajka, mała puszka groszku ( 140g po odsączeniu ), opakowanie żelatyny na 2,5l wywaru, natka pietruszki lub inna zielenina do dekoracji.  Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Grzyby gatunkami. Szyszkowiec łuskowaty 394

polecam tego rodzaju eksperymentów na swoim organizmie, szczególnie że jest to grzyb rzadki i podlegający w Polsce częściowej ochronie . Zdjęcia ilustrujące ten wpis zrobiła i udostępniła Ada z bloga Pora coś zjeść . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Oponki serowe babci Basi 218

oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Karnawał w pełni , więc najwyższa pora na oponki serowe. Robi się je szybko , a rozkosz dla podniebienia …. spróbujcie !!! , Składniki : 0,5 kg białego sera, ok. 3,5 szklanki mąki ( 3 do ciasta i pół

Pysznosci Babci Basi
Syrop z mniszka lekarskiego babci Basi 101

się znaleźć w wielu domowych apteczkach. Kwiaty mniszka lekarskiego ( inaczej mlecz lub dmuchawiec ) najlepiej zbierać w słoneczny dzień, koniecznie przed południem, kiedy kwiat jest najbardziej otwarty. Zebrane o tej porze dnia płatki mają najwięcej smaku i aromatu. Przed przygotowaniem syropu kwiaty mlecza należy rozłożyć na białym papierze – dzięki temu łatwiej będzie nam zobaczyć i usunąć wszystkie owady. Potrzebne składniki

Pysznosci Babci Basi
Truskawki w syropie własnym babci Basi 204

Powoli kończy się sezon truskawkowy , więc najwyższa pora, żeby zacząć robić przetwory ! , bo teraz pod koniec sezonu (jakby ” przedostatni zbiór” ) truskawki są najbardziej słodkie!   SKŁADNIKI : 1 kg truskawek,( powinny być w miarę równej wielkości, najlepsze średnie lub mniejsze , no i bardzo dojrzałe -ciemne ) 1 kg cukru kryształu ( jeżeli truskawki są bardzo słodkie, można zmniejszyć ilość cukru

Pysznosci Babci Basi
Smoothie śliwkowy 123

mając 2 lewe ręce do garów, możemy przygotować sobie coś pysznego. Wrzucamy do blendera to, co nam się pod rękę nawinie, albo jeszcze lepiej to, co przyniesie nam dana pora roku (to takie wymarzone życie w zgodzie z rytmem natury), albo czym obdarzy Was bliższa lub dalsza rodzina dysponująca własnym ogródkiem. Jak w przypadku tego pomysłu na jesienne smoothie. Wrzuciłam

MODA NA BIO
Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej - śliwkowe 176

wierszu „Sträselkucha” autorstwa Hermana Bauch’a (1856–1924). Wypiek ten pieczony był z okazji wszelkich uroczystości rodzinnych oraz wiejskich. Podstawowe ciasto z kruszonką było wzbogacane owocami w zależności od pory roku, natomiast zimą – makiem lub serem. Śląski pisarz Ernst Schenke napisał w gwarze Ziemi Kłodzkiej wiersz pt. „Pflaumakucha”, czyli o cieście z kruszonką i ze śliwkami. Ciasto to było bardzo

Passions hobbies life

Proponowane wyszukiwania