por - 13968 przepisów (strona:376/932)

Zupa Ryżowa Na Mięsku Dla Dzieci i Dorosłych ;) 201

zdrowymi zupkami :) Składniki na 2-3 osoby około 6-8 łyżek ryżu 2 skrzydełka z kurczaka lub 1 ćwiartka 1 pietruszka 1 cała marchew kawałeczek selera natka pietruszki kawałek pora dosłownie 2-3 cm 1/2 opieczonej cebulki na gazie lub na patelni warzywko używam Takiego  <-- klik sól, pieprz 1. Do gotującej się wody wrzucamy umyte oraz oczyszczone skrzydełka

Gotowanie...to proste !
PROZIAKI – kuchnia regionalna 2325

Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu. Smacznego :) Sanocki Jarmark jest spadkobiercą tradycji odbywającego się do tej pory Jarmarku Ikon, to doskonała okazja dla turystów poznania bogatej kultury regionalnej. Podczas jarmarku prezentują się liczni artyści i rzemieślnicy z Sanoka i Bieszczadów oraz całego Podkarpacia, w tym:  garncarze, kowale

Moniki Smakołyki
Zupa ze świeżych pomidorów 146

zima zastępuję je domowym przecierem. Taka zupa jest bardzo smaczna, najlepiej smakuje z makaronem. Składniki: 2 udka z kurczaka 2 średnie marchewki  1 pietruszka Kawałek selera  Kawałek pora Mała cebula 1 kilogram dojrzałych pomidorów 3 litry wody 200 ml.śmietany 18% 2 łyżki mąki 5 ziaren pieprzu Przyprawa do rosołowa Swojski Wyrób Sól,pieprz Natka pietruszki Dowolny makaron

Bajeczna Kuchnia
Zupa pieczarkowa z makaronem 183

jestem jakie są Wasze ulubione zupy na tę porę roku? Zupa pieczarkowa z makaronem Wywar: 1,75 l wody 3 skrzydełka 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera biała część pora 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu sól do smaku 250 g pieczarek 1 średnia cebula 1-2 łyżki oleju oraz: 50 ml śmietany 18% makaron „nitki

Posadzone i zjedzone
Barbabietolaccio :) - buraczki alla carpaccio 160

rozpromieniły  swoje liście rumieńcem, jakby przeczuwały już swą nadchodzącą nagość. Jesień kojarzy mi się nie tylko z obrazami przemienionych drzew, które zresztą kocham, jesień to jeszcze pora zbiorów wielu warzyw. Kryją w sobie tyle samo smaków, co wartości. Przykładem są czerwone buraki, które od jakiegoś czasu przygotowuję nie tylko po ugotowaniu, mają bardziej słodki, głęboki smak, kiedy się

I tu będę miała takie te
nalewka z czerwonych porzeczek 165

owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia. (cyt.) Wiem, wiem, że pora zbioru porzeczek już dawno minęła, ale czyż mogłam podzielić się przepisem nie sprawdziwszy wcześniej, czy jest dobry? Nie mogłam! Porzeczkówkę robiłam po raz pierwszy, skorzystałam z przepisu, który dostałam

6niebo
Pieczona szynka z jarmużem i jabłkami na przywitanie jesieni 118

sobą niesie i lubię kiedy jest polska i złota. Cały wrzesień właśnie taki był i mam wciąż słoneczną nadzieję na podobny, choć pewnie odrobinę chłodniejszy, październik! :) Na przywitanie rudej pory roku upiekłam szynkę. Soczystą, aromatyczną, na jarmużu z jabłkami i cebulą. Pyszną i ciepłą :) Jarmuż z własnej hodowli balkonowej - ależ radość! :D Kiedy pierwszy raz publikowałam tu jego zdjęcia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
POLLO DI CASERTA MATESE - CZYLI KURCZAK Z CASERTA DE MATESE 151

sposób podawano kurczaka na niedzielny obiad.Za fasolą to ja nie przepadają , ale takiego kurczaka to zjem nawet z nią.Mam jeszcze kilka świetnych przepisów ,których do tej pory nie zrobiłam  stamtąd,a które są warte zrobienia.Tak więc wszystko przed nami.Dzis zapraszam na obiad z kurczaka i makaron z przepyszne sosem z fasoli.Zapraszam. 1 kg.podudzi 1 puszka czerwonej fasoli 0.5kg.pomidor

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Serek wiejski z gruszką, orzechami i miodem 159

przekąsek na drugie śniadanie do pracy. Przeważnie jednak robię go z bananem, żurawiną i wiórkami kokosowymi lub w wersji słonej z papryką. Po zobaczeniu przepisu  Moniki , stwierdziłam, że pora spróbować coś nowego. Moją ulubioną wersję też kiedyś Wam pokażę na blogu. W ogóle postaram się wstawić te proste przepisy, które już dawno powinny się znaleźć  na blogu :) Składniki

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 194

Taki sos miodowo-piwny, to bardzo fajna alternatywa dla sosów śmietanowych lub pomidorowych, w których najczęściej do tej pory zanurzaliśmy kurczaka. Nie dość, że bardzo smaczny, to jeszcze wyjątkowo szybki. Ale czy na pewno miodowo-piwny? Może raczej musztardowo-miodowy z piwem? Albo piwno-musztardowy na miodzie? ;) Tak to jest kiedy przez cały tydzień robi się dania z piwem. Można

zadanie-gotowanie
Gotujemy ekspresowy wywar wołowy w szybkowarze 138

kostki ogonowe wołowe 1 kawałek wędzonego żeberka wieprzowego mały kawałeczek chudego boczku wędzonego 4 marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1/2 dużego selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki

Szybko Szybkowar
Karpatka 200

Karpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego wpisu

Monia miesza i gotuje
PUREE Z ZIEMNIAKÓW ZE ŠMIETANĄ MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 116

potrawę kiedyś bardzo często robiłam w domu , teraz zmieniłam śmietanę na jogurt naturalny ,ale to już nie to.Tutaj użyłam śmietany 12%.Moja siostra do tej pory w ten sposób przygotowuje ziemniaki nie patrząc na kalorie i muszę przyznać ,że jeśli się na nie u niej załapię ,to nie zostawiam okruszka na talerzu.W domu takie ziemniaki ze śmietaną tłukliśmy tłuczkiem ,stawały

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 182

Pamiętam, że gdy byłam młodsza, pory roku przechodziły w siebie bardzo płynnie. Nie było możliwości wskazania konkretnego dnia, w którym kończyła się jedna, a rozpoczynała druga. Ciepła wiosna powoli roztapiała śniegi, temperatura wzrastała stopniowo, a dni robiły się coraz dłuższe. Mniej deszczu, więcej słońca, wszystko wokół zalewała soczysta zieleń. Na polach wyrastały złote kłosy, słońce grzało coraz mocniej sprawiając

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mozzarella, pomidory, szynka parmeńska- zaczynam wakacje! ;D 112

widać. Od jutra Lipiec, więc lato pełną parą! A że u nas lato chwilowo bardzo w kratkę jest, jeśli chodzi o aurę, to albo można wyjechać tam, gdzie owa pora roku jest bardziej satysfakcjonująca, albo sprowadzić sobie kawałek Ciepłych Stron Świata na talerz :) W dniu, kiedy zakończyły się moje dłuuuuuugie noce, spędzone na pogłębianiu wiedzy i przedstawianiu jej na papierze

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania