lektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które sięgałam, były różne. Zachwyciła mnie biografia Haliny Poświatowskiej „Uparte serce”. Nie znałam tej wrażliwej poetki aż tak dokładnie do tej pory. Wzruszyły mnie „Dziewczyny wyklęte”, ale chyba największe wrażenie zrobił na mnie „Piaskun” Larsa Keplera. Pod tym pseudonimem ukrywa się skandynawski duet: Alexander Ahndoril i Alexandra Coelho Ahndoril. „Piaskun
W mojej kuchniJesień już za rogiem - a z nią nadchodzi królowa tej pory roku - dynia :) Jest niskokaloryczna - w 100 g - ma tylko 28 kcal :) To warzywo bogate w beta karoten, ma sporo potasu, wapnia, fosforu i witamin z grupy B. Jest pozbawiona sodu. Warzywo to pomaga więc w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy i co najważniejsze
Moje Kuchenne RewelacjePrzepis powstał dla odmiany zwykłych pierogów z mięsem. Od tej pory jeśli robię pierogi z mięsem to tylko wg tego przepisu. Nadzienie nie jest suche a wręcz bardzo wilgotne dzięki pieczarkom. Składniki: Ciasto: ok. 1 kg mąki pszennej 2 jajka ok. 1,5 szklanki wody Farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa wieprzowego (łopatka, karczek) 30 dag pieczarek 1 jajko
Na Ciasteczkowych PapierachDzięki uczestnictwie w blogowym spotkaniu – Spotkajmy się w Trójmieście vol. 2 miałam pierwszy raz w życiu okazję wypróbować kosmetyki rosyjskie. Przyznam szczerze, że do tej pory nawet nie przyszło mi do głowy, by zainteresować się kosmetykami, których receptury zostały opracowane i które zostały wyprodukowane w Rosji. Podeszłam więc do testów ze sporym zaciekawieniem. Jakie były rezultaty moich testów rosyjskich
Krzywa ProstaOdtworzyłam ciasto, które kupione było w cukierni. Jest słodkie, kremowe, bardzo łatwe i szybkie do zrobienia o każdej porze roku mimo że jest ono brzoskwiniowe to wystarczy użyć dżemu z brzoskwiń.Piekłam w formie o wymiarach 27 cm x 35 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaadeserze użyłam wanilii mielonej - to moje ostatnie odkrycie. Nawet niewielka jej ilość nadaje intensywnego, waniliowego smaku. Jest więc bardzo wydajna, a ile łatwiejsza do użycia. Do tej pory wyskrobywałam ziarna wanilii ze strączka :) Składniki: 300 ml mleka 300 ml słodkiej śmietanki 30% 100 g cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii lub 1 laska wanilii (polecam firmy
Smak mojego domutakże może pochwalić się niepowtarzalnym smakiem. Delikatnie słodkie latte o "puszystej" konsystencji, lekko herbacianym smaku i aromacie to świetny pomysł na urozmaicenie swojej diety. Możesz pić je o każdej porze dnia, delektując się pysznym smakiem jednocześnie dostarczając organizmowi sporą dawkę składników odżywczych (więcej TUTAJ ). Składniki: 1 płaska łyżeczka matchy tradycyjnej (Moya Matcha) 3 łyżki zimnej wody
Zdrowie na języku :PSierpień to pora na pomidora ! Jest pyszny, aromatyczny, pełen słońca, witamin i smaku. Jedzmy go na surowo, gotujmy, przerabiajmy... Teraz też jest najlepszy czas na zrobienie pomidorowych przetworów. Nie ma nic lepszego niż domowy przecier pomidorowy, jako baza zupy pomidorowej lub sosu do makaronu. Wybierajmy pomidory mięsiste i podłużne. Ja zawsze robię przeciery z pomidorów polnych. Warto jest
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 kg łopatki może być wołowina 1 marchew 2 białe cebule 2 czerwone cebule 1 papryka pomarańczowa 1 papryka czerwona 2 cukinie 2 pomidory najlepiej z puszki 1/2 pora 700 g pieczarek smalec , albo olej 4 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 1 kostka wołowa 6 ząbków czosnku ( może być w proszku) 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki
Viola cooks with passioncukinii, która jeszcze mi się nie przejadła przyszła pora na kalafiora. Dotychczas robiłam kalafiorową sałatkę oraz zupę . Jako, że w sezonie kalafiorowym w zeszłym roku byłam na diecie to zupę podałam także w wersji fit. Tym razem postawiłam na zupę kalafiorową w nieco cięższym wydaniu. Dodatek serków topionych sprawił, że miała ciekawszy smak i kremową konsystencję. Składniki
Pobite gary Barbaryczasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia. inspiracja Przepis dodaję do akcji Pora na pomidora
FitKotZanim jeszcze nastała era zamrażarek moja mama robiła taką fasolkę co roku. Później wygodniej i szybciej było ją zamrozić. Ja do tej pory też tak robiłam. W tym roku jednak moje trzy (nie licząc tej kuchennej) stojące w piwnicy zamrażarki po brzegi wypełnione są owocami i grzybami a na fasolkę zwyczajnie zabrakło miejsca. Trzeba było zatem znaleźć inny sposób
Wiem co jemSłuchajcie, mam dzisiaj świetną propozycję. Dla wszystkich, którzy do tej pory kupowali gotowe kulki czekoladowe i dla tych, którzy chcieli kupić, ale przerażał ich skład, ilość cukru i obecność syropu glukozowo-fruktozowego. Od dzisiaj nie ma wymówek - powiedz "nara" czekoladowym płatkom ze sklepu i zrób swoje w domu. Zrobienie tych czekoladowych kuleczek to świetna zabawa dla dzieci
lady-och-mistrzyni.blogspot.comNadeszła pora, aby i z Wami podzielić się z Wami moimi przepisami na smaczne dania i słodkości, które zostały spisane na papierze. A to wszystko dzięki PRINTU . Kiedy kurier dostarczył paczkę, moja radość w czasie jej rozpakowywania była nie do opisania. Byłam szczęśliwa, poruszona a zarazem dumna, mogłam obejrzeć coś na co sama zapracowałam, coś co stworzyłam zupełnie sama
Zrób to smacznieciast czy deserów. Pokusiłam się także o zrobienie całych papierówek w waniliowym syropie , które są ciekawym pomysłem na oryginalny prezent. A to tylko część sposobów na papierówki. Dzisiaj pora na marmoladę. Do chrupiącej bułeczki, do jogurtu naturalnego, naleśników czy kruchych ciastek. Pysznie i pachnąco, jak to z papierówkami. Składniki: 2 kg papierówek 1 szklanka cukru Papierówki opłukać i osuszyć. Obrać
Codzienna kuchnia niecodzienna