por - 13968 przepisów (strona:367/932)

Konfitura z czerwonej cebuli. Idealny dodatek do serów i mięs pieczonych 181

Nadeszła idealna pora aby opublikować dawno zapowiadany przepis na pyszną konfiturę z czerwonej cebuli. Dodatek wprost fantastyczny do serów i mięs pieczonych. Konfitura jest łatwa w przygotowaniu, a efekt naprawdę pyszny. Ja gorąco polecam, a wy sprawdźcie sami czy to przepis dla Was: Składniki: 1 kg cebuli czerwonej ok 50 gram cukru trzcinowego ocet balsamiczny (ok 50 ml) wino czerwone

Kuchnia po mojemu
Co mnie inspiruje – ciekawe linki #4 144

ludzie pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się przetestować

Pink Envelope
Papryka faszerowana pstrągiem 140

Bardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany  czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy

Pobite gary Barbary
Sarah Britton: My new roots. Inspirujące przepisy kuchni roślinnej na każdą porę roku. 120

miedzy innymi czas namaczania i gotowania różnych roślin strączkowych oraz zbóż, informacje jak zrobić mleko i masło z orzechów lub zbóż, instrukcję jak wyhodować kiełki. Książka podzielona jest na pory roku: WIOSNA WCZESNE LATO PÓŹNE LATO JESIEŃ ZIMA Każdy z głównych rozdziałów podzielony jest dodatkowo na podrozdziały: PORANKI PRZEKĄSKI DANIA GŁÓWNE SŁODKOŚCI Książka jest niezwykle poręczna. Oprawiona w twardą oprawę

Moja pasja smaku
Babka dyniowa - fit 139

Babka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie przyniesz do domu okaz eko. Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halloween'owe ciasto z kremem oreo 150

Halloween już tuż tuż pora więc na halloweenowe wypieki :-) To ciasto można udekorować na wiele sposobów. U mnie wersja z dżdżownicami, ale jeżeli macie więcej czasu, to warto się pobawić i zrobić nagrobki z napisem R.I.P., po czym wbić taki nagrobek na każdym kawałku ciasta. SKŁADNIKI Na ciasto: 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham

Passions hobbies life
Pasta z kurczakiem i pomidorami 141

Dawno nie było nic z serii #studentwkuchni ,  pora to nadrobć i podzielić sie z Wami prostym przepisem na obiad,  którego wykonanie zajmie nam nie dłużej niż czas ugotowania makaronu :D Składniki: 250 g dowolnego makaronu 400 g piersi z kurczaka  4-5 suszonych pomidorów w oliwie 250 g przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki sól pieprz ostra papryka

Malinowo w kuchni
Zupa z dyni (by Heston Blumenthal) 140

Dzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każdy dodany składnik potrafi naukowo uzasadnić. Sposób przygotowania potraw oraz wybór wykorzystanych technik nigdy nie jest u niego przypadkowy. Za wszystkim tym stoją procesy

Moja Delicja
Wegańskie kotlety z ugotowanych warzyw na zupę 153

pewno wam zasmakują. Dzisiaj w wersji wegańskiej.  Zobaczcie koniecznie przepis.  Przepis: Składniki: (15 kotletów) warzywa z zupy - w moim przypadku były to: połowa selera 4 białe części pora 2 nacie pietruszki dodatkowo: 2 łyżeczki chrzanu pół szklanki słoneczniku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia

Mój pomysł na
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 780

przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.  Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Automatyczna obieraczka do owoców i warzyw - czy warto? 157

duże owoce i warzywa (do 10 cm). Na plus zasługuje silikonowa osłona na przełączniki, chroni je przed zalaniem i zabrudzeniem sokiem z owoców. Tyle szczegółów technicznych, pora na testy. Pierwsze w obroty poszło kiwi, zamocowałam je bez trudu w uchwycie, wcisnęłam przycisk i  poszło, rach ciach i kwi cieniutko obrane. Zaskoczona cienkością skórki i szybkością obierania, zabrałam się

Cynamonowe szczęście
ZUPA MARCHEWKOWA Z MIELONYM MIĘSEM 141

ciekawa zupa warzywna na bazie mielonego mięsa,pożywna i bardzo smaczna.Moim znajomym bardzo smakowała .Prosta i szybka do zrobienia,właśnie takie zupy osobiście lubię...   30dag.marchewki 20dag.białej części pora 20dag.selera 5dag.pietruszki 2 drobno posiekane cebule 80g.margaryny 3 kostki rosołowe 30dag.mielonego mięsa koperek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa myjemy i kroimy w talarki,kostki.Cebulę smażymy na margarynie,dolewamy trochę wody i dusimy chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Buraczkowe risotto z chrupiącą szynką 152

Bezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :) To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :) Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa nabiera

Kraina Miodem Płynąca
Kluski śląskie 119

Michałka. Zażywna staruszka, lat 87, o wdzięcznym imieniu Marianna, urocza żona Karola i mieszkanka Śląska. Z miejsca uwierzyłam, że na kuchni śląskiej się zna i wierzę jej do tej pory. Jak na 87 lat, Marianna jest strasznie frywolna i opowieść o kluskach śląskich okraszała przerywnikami o podrywaniu swojego męża. Te opowieści trochę zaburzyły obraz silnego, władczego chłopa. Musicie wiedzieć

ladykitchen
Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 165

znany przede wszystkim z show kulinarnego Top Chef. Czego spróbowałam? Tatar wołowy/ marynowane grzyby/ orzech laskowy/ cebula szalotka – 28 zł Najlepszy tatar w Warszawie, jaki jadłam do tej pory. Tatar, którego nie musiałam doprawiać nawet gramem soli. Proporcje wszystkich składników idealnie się wypełniały. Co ważne, mięso było delikatne oraz aromatyczne. Takiego tatara oczekuje od dobrej restauracji. Własnoręcznie robione pielmieni

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania