por - 13968 przepisów (strona:366/932)

Pieczone placuszki 226

Propozycja na drugie śniadanie, podwieczorek lub przekąskę o każdej porze dnia i nocy. Placuszki można zjadać same lub w towarzystwie ulubionej konfitury, masła orzechowego lub innego smarowidła. Składniki są bardzo zdrowe, nie znajdziecie tu ani grama mąki, masła czy cukru. Dla dbających o linię przypadnie do gustu zatem niska zawartość kaloryczna. Polecam na małe co nieco, gdy w czasie diety

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tajska zupa kokosowa z curry 174

pastą curry, oliwą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki. Na włoszczyźnie ugotować wywar. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, czosnek, podpaloną cebulę, sól, pieprz, kawałek imbiru, szczyptę lubczyku, marchewkę, pora, pietruszkę i seler. Miękkie warzywa przełożyć na talerz, bulion przecedzić. I wstawić znów na gaz. Do wywaru dodać trawę cytrynową i ugotować w nim paseczki kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe

Gaździnka warzy
Grzyby gatunkami. Podblaszek gromadny 226

Podblaszek gromadny Lyophyllum decastes i kępkowiec jasnobrązowy to jeden i ten sam gatunek grzyba. Grzyba jadalnego i smacznego, o którym porozmawiamy dzisiaj bo jeszcze rośnie o tej porze - zdjęcia robiłam zaledwie 3 dni temu. Tak to jest w polskiej nomenklaturze mykologicznej, że wiele gatunków grzybów ma nawet kilka różnych nazw. Naukowcy czasami nie mogą się dogadać i każdy uważa

Smaczna Pyza
Seler pieczony w całości 219

Jesień to wspaniała pora roku, która obfituje we wszelkiego rodzaju cudowne warzywa, które możemy wykorzystać na milion różnych sposobów. Jednym z takich jesienno - zimowych warzyw jest seler, który jak już kiedyś wspominałam jest warzywem nieco niedocenianym, a to bardzo nie dobrze, ponieważ posiada on wiele zalet, jest bardzo zdrowy o czym pisałam nieco więcej przy okazji zupy selerowej , a przede

Codzienne Gotowanie
WARSZTATY AKADEMII SMAKU SOKOŁÓW 124

golonką Naturrino ;     Pieczony boczek na musie z jabłek, ziemniaki puree z sosem tymiankowym ;     Było pysznie i wesoło :) W przemiłej atmosferze z blogerkami minął dzień, pora wracać do domu, na drogę dostaliśmy produkty nowej linii którymi zjadali się domownicy

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka z kaszy, brokułów i orzechów 172

Lekka kolacja to niewątpliwie sałatka z kaszy, brokułów i orzechów. Lekkie sałatki to moja specjalność. Przyrządzam je na ciepło i zimno w zależności od pory roku i ochoty. Używam różnego rodzaju kaszy, warzyw, orzechów czy nasion aby je urozmaicić. Każda kasza ma swój specyficzny smak. Osobiście lubię sałatki z kaszą gryczaną prażoną. Nie stronię też od pęczaku . Sałatka z bulgur

codojedzenia
Golonka pieczona w piwie-aromatyczna i mięciutka.... 184

wyszła przepyszna,mięciutka,wprost rozpływała się w ustach,pełna aromatu i smaku-polecam Składniki: do gotowania golonek: dwie duże golonki wieprzowe z kością  włoszczyzna poszatkowana(marchewka,pietruszka,seler,por) bulion(lub 2 rosołki w kostce) do zalewy po gotowaniu: butelka ciemnego piwa 2-3 łyżki majeranku łyżka mielonego kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2-3 ząbki czosnku, sól,pieprz

Swojskie jedzonko
danie z patelni 106

może je zrobić według upodobań bardziej lub mniej pikantny..A makaron ugotowany w sosie wytworzonym jest rewelacyjny.. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 pora 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej pieprz świeżo zmielony papryka

Ugotujmy Coś
Wielofunkcyjny robot kuchenny z technologią indukcji KOHERSEN 138

kilka miesięcy przed końcem roku, jest najlepszy czas na zmiany, także w naszej kuchni. Warto zapełnić wolne miejsce nowym sprzętem, niezbędnym w każdej, nawet najmniejszej kuchni. Jeśli do tej pory nie znaleźliście spełniającego Wasze wymagania robota wielofunkcyjnego lub szukacie prezentu dla pasjonata gotowania, dzisiaj podpowiem Wam, jaki sprzęt można wybrać, bo warto! To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale i czasu

Moja smaczna kuchnia
Ciepła kuchnia na jesienne chłody 125

ciężko się do niej przyzwyczaić. Mimo że nastał czas grubych swetrów i wełnianych szali - nieustannie szukamy schronienia w ciepłych i przytulnych zakamarkach naszych domów lub kawiarni. Jesień to również pora planowania wiosennych remontów. Siedząc w wielkim kocu z kubkiem gorącej herbaty, wiele godzin spędzić można na przeglądaniu inspirujących blogów czy galerii. Ponieważ smak kulinarny mamy podobny, myślę, że spodobają

Spektrum Smaku
Krokiety z makrelą wędzoną 191

zakładce do pieczywa), krokiety lub pałaszuję samą. Przy piątku mam dla Was przepis na krokiety z wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione. Spróbujcie koniecznie! Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody

O kuchni z uczuciem
flądra wędzona w domowej wędzarni 171

bloga wiedzą, iż jesienią zapowiedziałem zaproponować kilka przepisów na wędzone wyroby        ( wszak jesień to pora na taki produkt wręcz idealna) Smakoszom wędzonych ryb nie trzeba zachwalać flądry, bowiem znają jej wyborny smak i cenią od dawna. Tym zaś osobom, które wahają

Miód i pieprz
Chlebek jabłkowo-cukiniowy z oliwą (bez cukru) 147

Zazwyczaj o tej porze roku objadałam się słodyczami. Jesienna plucha, ciemne wieczory i powoli zbliżające się Boże Narodzenie wyostrzały mój apetyt na kaloryczne comfort food. Pyszne ciasto i kubek gorącej czekolady obok książki i koca wydawał mi się nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Ale nie tym razem! Dzielnie pracuję nad zrzuceniem kilku pociążowych kilogramów, dlatego zainteresowałam się tematem słodyczy bez dodatku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa koperkowa 145

aromatyczną zupę przed nadejściem zimy.  Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np.  pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula  Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas do godziny, ponieważ lubię

Kulinarne przemyslenia
Placek jabłkowo -karmelowy na herbatnikach 219

Kolejne ciacho z jabłkami w końcu mamy ich teraz wysyp i ich wszechobecność w każdym sklepie czy straganie. Grzech ich nie wykorzystywać właśnie o tej porze roku. Dziś wersja bardziej kaloryczna, bo z karmerem i śmietaną ale to połączenie jest tak pyszne, że nie warto obok tych smaków przejść obojętnie. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, oczywiście można się

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania