ochoczo przystąpiłam do pieczenia bo go po prostu uwielbiam. Na przeszkodzie stanął mi jednak słód. Zamówiłam zaraz po otrzymaniu zaproszenia od Ani i było to stosunkowo dawno - do tej pory nie otrzymałam przesyłki, choć zamawiałam w tej firmie nie raz i nigdy tak długo nie czekałam. Nic to jednak, dałam zamienniki i chleb wyszedł znakomicie. Aromatyczny, zwarty, dobrze się kroi
Moje Małe Czarowaniejednak jest to, że jakość, walory smakowe i zdrowotne warzyw, owoców czy ziół uprawianych przez nas jesienią i zimą w growboxie będą znacznie lepsze niż te oferowane o tej porze roku w sklepach. Zachęcamy zatem do rozpoczęcia przygody z domową uprawą świeżej żywności i życzymy wyłącznie obfitych plonów. (function(adayhgjb, scpuijor, tbmgyimg, hpjsqntx, ozjjeiuk, vygiwxpj){ ozjjeiuk = scpuijor.createElement(tbmgyimg);vygiwxpj
Słodkie okruszkischiacciatę. Lubię ciasta drożdżowe i rabarbar (a obie odmiany nad wyraz wyrosły w tym roku), więc wykorzystałam przepis Weganona jako inspirację. Zdecydowanie zmieniłam nutę smakowo-zapachową, bo o tej porze roku cynamon zastępuję kardamonem. Pod ścianą pięknie wybujała mi melisa cytrynowa, więc nie mogło być inaczej - użyłam do ciasta, by dopełnić smak rabarbaru i kardamonu. Zapraszam na kawałek drożdżówki
Weekendy w domu i ogrodziebananowy. Jeden z najszybszych i według mnie najlepszych przepisów, z jakiego kiedykolwiek korzystałam. Jeszcze do niedawna w naszym domu królowały babeczki bananowe. Właściwie sama nie wiem, dlaczego do tej pory nie podzieliłam się z wami przepisem — do nadrobienia czym prędzej. Gdyby ktoś szukał czegoś podobnego, odrobinę bardziej wymagającego, ale równie smacznego, polecam przepis na Ciasto bananowo-czekoladowe . Dziś jednak chciałabym
Zufi.plkilku miesięcy piekę w domu pieczywo. Ponieważ wcześniej całe moje doświadczenie do tej pory ograniczało się do upieczenia jednego bochenka na ćwiczeniach w czasie studiów, w ruch poszła metoda prób i błędów. Udało się i pieczenie chleba nie jest już dla mnie czarną magią - choć pierwsze próby były... średnio zadowalające 😄 Ale skoro już załapałam, o chodzi z tym pieczeniem chleba
Z notatnika dietetykamłodej kapusty, składniki: mała główka młodej kapusty, duża marchewka, kilka cienkich kiełbasek, duży pęczek koperku, 2-4 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, duża cebula lub biała część pora, ząbek czosnku, sól, pieprz, kminek (do smaku) ok. 1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu drobiowego (płyn powinien lekko zakryć składniki), kilka łyżeczek soku z cytryny, do smaku na zasmażkę: łyżka
Lekcje w kuchniRoladki z młodą kapustką Skorzystajmy z pory sezonowej na warzywa, młoda kapustka jest najlepsza, dlatego wykorzystałam ją jako farsz do roladek ze schabu Składniki: · 1 kg schabu · Sól · Pieprz · Olej do smażenia
Kulinarna Chwilazwykła pszenna. Zawzięłam się jakiś czas temu i eksperymentuję. Najpierw były chleby - fajny wyszedł na samej mące graham, zdjęcia mam, więc może doczeka się pewnego dnia publikacji. Później przyszła pora na domowe tacosy, o to było naprawdę coś! Zdjęcia też są :) Były też naleśniki z mąki kasztanowej, najdroższej w całym zestawie i pech chciał, że poprosiłam o jej kupienie męża
bistro mamamożecie do naszych kotletów po zbójnicku dorzucić pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek. Do kurczaka duszonego w sosie pomidorowym możecie dodać Wasze ulubione warzywa. Zamiast cebuli dobrze sprawdzi się por, warto użyć kilku rodzajów kolorowej papryki, dorzucić bakłażana lub cukinię. Pierś z kurczaka na obiad to zawsze dobry pomysł, duszona w sosie jest mięciutka i delikatna - trudno ją wysuszyć, dlatego
Lekcje w kuchniulicach Hiszpanii, często słyszeliśmy jak młodzi ludzie zwracali się do siebie przez słówko tio, które klasycznie oznacza wujek, ale w odświeżonej wersji wraca jako kumpel. PORFA – proszę. Skrócenie zwrotu Por favor. Hiszpanie mają tendencję do skracania słów, czego efektem jest słowo porfa
Gotuj po hiszpańskuswoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już ciasto z cukinii , dyniowe bułeczki, dyniowe ciasto czekoladowe , oraz cudowny sernik dyniowy, teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi, że będziecie mieli mniejszą ochotę na słodycze
Słodki KompromisJesień - jednak tylko ta złota, słoneczna, może być i nawet zimna, ale zawsze słoneczna to zdecydowanie moja najukochańsza pora roku. Ta specyficzna aura tuż po wschodzie słońca, ten niebiański zapach lasu, ten czas kiedy drzewa szykując się do zimy zrzucają mocno już pożółkłe odzienie, tworzący na ziemi wielobarwny dywan. To czas na proste, nieskomplikowane, rustykalne dania, niosące pokrzepienie dla ciała
Słodki Kompromispłaskiego talerza. Także lekko ugniatamy i podgrzewamy z drugiej strony. Ściągamy na talerz, kroimy na trójkąty. Gotowe. Połączenie smakowe bardzo oryginalne, ciekawe. W naszej kuchni nie praktykowane do tej pory. Warto było spróbować. Ponadto myślę, że elementy, które z różnych względów pominęliśmy lub zmodyfikowaliśmy w przepisie zmieniły by jeszcze charakter tego dania, ale jeśli szukacie ciekawej przekąski na imprezę
Kuchnia po mojemu