się z bitą śmietaną i bezami. Kto jadł, ten wie, że pyszne, kto nie jadł, koniecznie powinien spróbować ! Przepis podała mi kiedyś moja ulubiona Kuzynka Ewa. Od tamtej pory chętnie z niego korzystam. składniki ok 160 g małych bez (400 g) 2 opakowania śmietany 36% 300 g - 400 g mrożonych malin przygotowanie Deser przygotować około 4 godzin przed
Stare Garysmakowych. A poniżej przeczytajcie moje rady, ułatwiające poranny rytuał jedzenia śniadań: Rada numer jeden - ustaw budzik 10-15 minut wcześniej. Wiem to boli, ale szybko się przyzwyczaicie do nowej pory wstawania. Rada numer dwa - planuj ! Już wieczorem dnia poprzedniego zaplanuj swój poranny posiłek, jeśli możesz przygotuj produkty, zostaw na talerzu w lodówce lub na blacie obok ekspresu do kawy. Rada
kolorowotorcikowosamo smacznie! I jako ten łasuch na wszelkiego rodzaju płatki postanowiłam wypróbować NOWOŚCI OD LUBELLI. LUBELLA odkryła zboże na nowo i na rynek wprowadziła płatki, jakich do tej pory jeszcze nie było w ofercie – aż 4 nowe rodzaje specjalnie dedykowane! Do wyboru mamy jęczmienne, pszenne, ryżowe i żytnie ( każde z idealnie pasującymi do nich dodatkami! ) Teraz będę mieć pewność
Ostra na SłodkoKażda pora roku jest dobra, by poeksperymentować w kuchni. Jeśli macie ochotę na coś niepopularnego i bardzo pożywnego, to 19 listopada wybierzcie się na jesienny comfort food z Dominika Wójciak. Artykuł 19 LISTOPADA – JESIENNY COMFORT FOOD Z DOMINIKĄ WÓJCIAK – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsłonością fety i świeżością natki, a słodko-kwaśna nuta balsamicznego octu stawia kropkę nad i . Danie wydaje mi się typu przystawkowego, ale można się nim zdrowo najeść. W jesiennej porze zdecydowanie polecam tego typu rozwiązania! W czasie gdy pomidory tylko udają same siebie, a o ogórkach lepiej w ogóle nie wspominać, takie proste warzywo jak marchewka (odpowiednio potraktowana) może
zadanie-gotowaniewskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. Składniki: 100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli 80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła 200 g mleka (3,5 % tłuszczu
Niezły MłynekSzybka, kolorowa i smaczna sałatka pachnąca świeżymi pomidorkami i bazylią. Cieszy oko, jest zdrowa i (jak do tej pory u mnie) każdemu smakuje. Wystarczą mini dodatki i kolacja lub śniadanie gotowe. Na jednym ze zdjęć zobaczycie łapki jednej z naszych kotek - Bezy. Odkąd wyczaiła w domu kilka miejsc na kulinarne sesje, po uprzednim moim pichceniu w kuchni, zawsze
Zasmakuj Kuchniciasto przygotowane – a jakże – przez Ewę Wachowicz. CISZA – to znak, że rozpoczyna się nagranie. Czekając na dole słyszę, że przygotowywane jest danie wg mojego przepisu. To znak – za chwilę pora na mnie. I tak właśnie było. Gdy nagranie przygotowania potrawy było skończone, zostałem przygotowany do występu przed kamerą: krótki make`up i podpięcie mikrofonu. Samo nagranie było nieco stresujące, jednak
MarcinChefMięso myjemy, osuszamy, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy trochę farszu i spinamy wykałaczkami. Może się rozchodzić. Nic to nie przeszkadza. 6. Obsmażamy chwilę udka na oleju, by pozamykać pory. Jeśli farsz wypadnie, to wciskamy trochę z powrotem lub układamy na wierzchu udek. Na zdjęciu po lewej farsz bez śmietany i mąki, a na zdjęciu po prawej farsz
dobra gospodyni dom wesołym czyniPłynne Czwartki Zupy owocowe są bardzo popularne w krajach Europy Północnej, wykorzystuje się do nich lokalne produkty, latem robiłam zupę wiśniową , a teraz nadeszła pora na jabłka. Zupa jabłkowa z jałowcem którą dziś przygotowałam pochodzi z kuchni norweskiej. Krem z jabłek jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a to za sprawą nie tylko jałowca, ale także kilku bardziej egzotycznych przypraw takich
Codzienne Gotowaniecóż, cieplej nie będzie. Zima tuż tuż :-) Coraz częściej mam ochotę na coś ciepłego na podwieczorek. Już instynktownie chyba skłaniam się ku ciepłym posiłkom, nie tylko w porze obiadowej. Moje dzieciaki uwielbiają budyń i wszystko, co jest z nim związane. Tak więc wymyśliliśmy wersję zapiekaną, z jabłkami. A mamy niesamowicie smaczne jabłka w tym roku. Nie wiem, czy to efekt
Poezja Smaków - blog kulinarnyporze roku najchętniej opatuliłabym się w koc i zanurzyła w miękkiej kanapie z kubkiem gorącej herbaty i czymś słodkim do chrupania. Też tak macie? W dodatku z witryn sklepowych już zaczynają wyglądać Mikołaje, bombki i choinki. To znak, że zaraz Gwiazdka i tym bardziej włącza mi się świąteczno-leniwy tryb... Co robić? Ano najlepiej na tę okoliczność zrobić ciastka
Kulinarne Inspiracjebardziej zimowego. Ten przepis znalazłam w najnowszej książce "Kuchnia polska według Karola Okrasy", którą można otrzymać za naklejki w Lidlu. Mam wszystkie książki, które ukazały się do tej pory i coś czuję, że na tej w tym roku się nie skończy. Książka ma na okładce naklejkę "Słona" i długo zastanawiałam się co to znaczy... no więc mam wielką nadzieję
bistro mamaPora roku już nie sprzyja znajdowaniu świeżych grzybów w lesie. Jedynie można złapać go od Tirówek, rozsianych na skraju lasu. W takich sytuacjach najlepszą alternatywą będzie wybranie się do sklepu po grzyby mrożone lub suszone. Ja postanowiłem zrobić sos z suszonych grzybów, ponieważ wydają mi się bardziej aromatyczne. Dla mnie najlepszy sos grzybowy to taki, który jest zabielony śmietaną
BlendmanSkładniki: 40 dkg kapusty kwaszonej 4 dkg cebuli 50 dkg ziemniaków 5 dkg słoniny ziele angielskie 2 liście laurowe 12 dkg kości marchew pietruszka kawałek pora (4 cm) plaster selera (o grubości 1 cm) sól do smaku 2 szt ziela angielskiego papryka mielona ( tyle co mieści się na czubku noża) łyżka pokrojonej natki pietruszki Sposób przygotowania: Przygotować wywar z kości
Przepisy kulinarne babci Antoniny