por - 13968 przepisów (strona:356/932)

Pasta z kurczakiem i pomidorami 174

Dawno nie było nic z serii #studentwkuchni ,  pora to nadrobć i podzielić sie z Wami prostym przepisem na obiad,  którego wykonanie zajmie nam nie dłużej niż czas ugotowania makaronu :D Składniki: 250 g dowolnego makaronu 400 g piersi z kurczaka  4-5 suszonych pomidorów w oliwie 250 g przecieru pomidorowego/pomidorów z puszki sól pieprz ostra papryka

Malinowo w kuchni
Zupa z dyni (by Heston Blumenthal) 169

Dzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każdy dodany składnik potrafi naukowo uzasadnić. Sposób przygotowania potraw oraz wybór wykorzystanych technik nigdy nie jest u niego przypadkowy. Za wszystkim tym stoją procesy

Moja Delicja
Wegańskie kotlety z ugotowanych warzyw na zupę 184

pewno wam zasmakują. Dzisiaj w wersji wegańskiej.  Zobaczcie koniecznie przepis.  Przepis: Składniki: (15 kotletów) warzywa z zupy - w moim przypadku były to: połowa selera 4 białe części pora 2 nacie pietruszki dodatkowo: 2 łyżeczki chrzanu pół szklanki słoneczniku pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki bułki tartej sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia

Mój pomysł na
Najlepsze pierogi, z farszem z białej kiełbasy, super ciasto :-) 832

przygotowania takich pierogów natchnął mnie jeden z odcinków kuchennych rewolucji gdzie Pani Magda Gessler robiła podobne pierogi dla jednej z restauracji.  Postanowiłam zrobić i są to od tej pory moje ulubione pierogi, oczywiście oprócz tych z serem i jagodami :-) Ciasto zagniata jest rewelacyjnie, jest mięciutkie i super się z nim pracuje. Farsz -czyli biała kiełbasa z dodatkiem czosnku, masła

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Automatyczna obieraczka do owoców i warzyw - czy warto? 190

duże owoce i warzywa (do 10 cm). Na plus zasługuje silikonowa osłona na przełączniki, chroni je przed zalaniem i zabrudzeniem sokiem z owoców. Tyle szczegółów technicznych, pora na testy. Pierwsze w obroty poszło kiwi, zamocowałam je bez trudu w uchwycie, wcisnęłam przycisk i  poszło, rach ciach i kwi cieniutko obrane. Zaskoczona cienkością skórki i szybkością obierania, zabrałam się

Cynamonowe szczęście
Buraczkowe risotto z chrupiącą szynką 196

Bezapelacyjnie miano królowej jesieni należy do dyni, ale należy pamiętać, że o tej porze roku na straganach rządzą również- jakże cenne dla Naszego organizmu- późne buraki! :) To proste danie w postaci risotto jest nie tylko bardzo smaczne, ale również dodatkowo zachęca Nas do jedzenia swoim wyjątkowo niesamowitym kolorem :) Dodatek chrupiącej szynki fajnie przełamuje słodycz buraka i sprawia, że potrawa nabiera

Kraina Miodem Płynąca
Kluski śląskie 150

Michałka. Zażywna staruszka, lat 87, o wdzięcznym imieniu Marianna, urocza żona Karola i mieszkanka Śląska. Z miejsca uwierzyłam, że na kuchni śląskiej się zna i wierzę jej do tej pory. Jak na 87 lat, Marianna jest strasznie frywolna i opowieść o kluskach śląskich okraszała przerywnikami o podrywaniu swojego męża. Te opowieści trochę zaburzyły obraz silnego, władczego chłopa. Musicie wiedzieć

ladykitchen
Restauracja Sketch w Teatrze Wielkim | Warszawa 195

znany przede wszystkim z show kulinarnego Top Chef. Czego spróbowałam? Tatar wołowy/ marynowane grzyby/ orzech laskowy/ cebula szalotka – 28 zł Najlepszy tatar w Warszawie, jaki jadłam do tej pory. Tatar, którego nie musiałam doprawiać nawet gramem soli. Proporcje wszystkich składników idealnie się wypełniały. Co ważne, mięso było delikatne oraz aromatyczne. Takiego tatara oczekuje od dobrej restauracji. Własnoręcznie robione pielmieni

Kuchnia Bazylii
Sos czosnkowy na kaszy jaglanej 135

początku myślałem o zrobieniu bardziej czosnkowej wersji sojonez -u, ale stwierdziłem, że ostatnio za dużo już pojawiało się niezdrowego jedzenia i pora powoli zacząć odwracać ten trend. Iść w drugą stronę. Ukierunkować się ku świeżym, nieprzetworzonym nadmiernie produktom. Nie używać ton cukru i oleju pomimo ich, jakże nieocenionych, wartości smakowych. Nie neguję używania oleju kokosowego, oliwy czy olei nierafinowanych

Blendman
CHŁOPSKI GARNEK 164

Jesienne sloty nie napawają zbytnio optymistycznie, ale sprawiają że mamy ochotę na coś cieplejszego, pożywniejszego...Osobiście, o tej porze roku często przygotowuję dania jednogarnkowe, które oprócz tego że fajnie rozgrzewają to również szybko się robią.  Składniki: pół kg łopatki 1 papryka czerwona 4 duże ziemniaki 1 papryka żółta 1 czerwona cebula 3 marchewki 10 pieczarek 1,5 szklanki bulionu

Z Majeczką w kuchni
Syrop z pigwy robiony na zimno 240

Zbliża się własnie najlepsza pora na zbieranie pigwy. Dopiero po pierwszych przymrozkach pigwa jest najlepsza na robienie z niej przetworów. Bez przetwarzania nie da się chyba jej zjeść, gdyż jest bardzo twarda i cierpka. No, może pokrojona w cieniutkie plasterki i włożona do herbaty zamiast cytryny. Gryźć jak jabłko bym nie próbowała. O właściwościach dobroczynnych pigwy (nazywanej polską cytryną

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bucatini z dynią i szałwiowym masłem 150

dynią to często powracający przepis na makaron z dynią . Dynia z szałwią ostatnio bardzo mi zasmakowała. Szałwia obrodziła mi niesamowicie w tym roku. Doszłam do wniosku, że najwyższa pora zająć się ziołami. W nocy jest już dosyć chłodno, a zioła tego nie lubią. Dlatego przygotowując bucatini z dynią za jednym zamachem wycięłam całą szałwię. Część postanowiłam ususzyć. Reszta, drobno pokrojona

codojedzenia
Ketchup z cukinii 254

Wieczory coraz dłuższe, na polu coraz zimniej więc pora na domowe przetwory. Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny ketchup domowy. Gwarantuję, że lepszego w życiu nie jedliście. Ketchup jest bardzo prosty do wykonania a jego smak nieziemski. Jeżeli zastanawiacie się czy warto to z całą odpowiedzialnością mówię, że "warto bardzo".  Polecam ;) Przepis pochodzi od znajomej.  Zdjęcie kiepskiej

Krakowskie smaki Ani
Koktajl mango-pomarańcza 135

Kolejna porcja witaminek by do b rze rozpocząć dzień. O tej porze roku szczególnie musimy zadbać o naszą odporność na jesienne infekcje.  1 duże mango 2 pomarańcze Z pomarańczy wycisnąć sok. Mango obrać ze skórki,oddzielić od pestki (a nie jest to łatwe). Zmiksować razem sok z pomarańczy i miąższ z mango. Przelać do szklanek i wypić na zdrowie

Kolorowa kuchnia Elki
Kapuśniak 154

Kapuśniak na wędzonych żeberkach, jako zupa lub jako danie jednogarnkowe.  2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1/2 pora, cebula, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, 600 g żeberek wędzonych, 500 g kapusty kiszonej, szczypta cukru, 4 ziemniaki (najlepiej typu A sałatkowe) Włoszczyznę umyć, obrać, odłożyć 1/2 marchewki. Resztę włoszczyzny włożyć do garnka, dodać żeberka, przyprawy, zalać wodą

królestwo garów