Tort szwarcwaldzki zwany również Black Forest to tort pochodzący z południowych Niemiec. Będąc kiedyś we Freiburgu miałam przyjemność spróbować oryginał. Tort Szwarcwaldzki bardzo mi wówczas smakował i od tej pory piekę go na szczególne okazje. Tort objęty jest patentem i może się nazywać Schwarzwälder Kirschtorte jeśli jest zrobiony dokładnie według opatentowanej receptury. Jak nazwa wskazuje jest to tort na biszkopcie
codojedzeniaMamy grudzień czas pieczenia pierniczków, słodkich marcepanów i gorącej czekolady. Na pierniczki jeszcze przyjdzie pora, więc miesiąc zaczynam od kruchych ciasteczek marcepanowych. Ciasteczka te, to idealne towarzystwo do kubka gorącej herbaty, ciepłego koca i ciekawej książki. Zestaw stworzony na jesienno - zimowy wieczory w domu. CIASTKA MARCEPANOWE Składniki: 100 g marcepanu 250 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru
Bon appetit mon amiewłaściwie czeko-Inkę. Czyli delikatny smak kawy Inka, zmieszany z gorzką czekoladą, a dla smakoszy, polecam dodać szczyptę chilli, która lekko wyostrzy nam smak. Do tego obowiązkowy o tej porze roku pierniczek – oczywiście, domowej roboty. Jeśli chcecie się rozgrzać czy poprawić sobie humor, to ta kawa nada się do tego znakomicie. Do czeko-kawy potrzebujemy dobrej jakości czekoladę
Mieszam w Garnkujednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta z serii Decorada i zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni. Do tej pory żadna z wykorzystywanych przez nas ozdób nie miała tak intensywnego i naturalnego smaku, raczej wszystko smakowało jak cukier w czystej postaci. Dobrze jest zadbać o smak zwłaszcza świątecznych potraw - w końcu
Kuchnia od dwojgaCiasto jest przepyszne i bardzo łatwe w przygotowaniu. To taki uniwersalny przepis, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Ostatnio je piekłam na moją rocznicę ślubu, ale z pewnością na święta także się pojawi. Dodatkowo polecam urocze i nastrojowe pudełeczka z OpakowaniaCukiernicze.pl , dzięki którym możemy zrobić miłą oraz smaczną niespodziankę dla bliskich. (U mnie forma o wymiarach
Di gotujedrzewa sandałowego. Więcej na oficjalnej stronie: aerin.com 4. Balenciaga B. Intensywne Tajemnicza piękność to wciągający zapach mieszanki zielonej herbaty, jagód i cydru, to najbardziej płynne przejście do chłodniejszej pory roku. Więcej na oficjalnej stronie: balenciagafragrance.com 5. Elizabeth and James Nirvana Bourbon & Nirvana Rose Znaleziony raj - to kolekcja Nirvana Rose nowoczesny zapach kwiatów pelargonii, róż i traw wetiwer, a Nirvana
Z notatnikaMalinowe wspomnienie lata Nie ukrywam, że zima to nie jest moja ulubiona pora roku. Zimno, ciemno i ogólnie tak nie przyjemnie. Dlatego też cieszę się ogromnie, że teść pomroził latem sporo malin, które teraz można wykorzystać. I właśnie dlatego zdecydowałam się na ten ciasto – torcik. Nie musimy przy nim używać piekarnika, chociaż przy takich temperaturach za oknem, lubię ciepło
RelaxtimeMoże to i nie pora, bo każdy żyje już świątecznymi przepisami, ale w obawie, że gdzieś mi się w końcu zapodzieje, wolę dodać od razu ;) Buraczki kojarzone są raczej ze świętami wielkanocnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je już teraz i zawekować. Uwielbiam je jako dodatek do mięs i ziemniaczków :) Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych
Kuchnia w czekoladzieząbki czosnku 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 ostra papryka 1/2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 300 g pomidorów (o tej porze roku najlepiej z puszki) 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki smalcu sól, pieprz sposób przygotowania Łopatkę kroimy w dość grubą kostkę i przyprawiamy
Miód i pieprzsprawią, że nasz kurczak będzie delikatny, kruchy i soczysty. I o tym właśnie będzie dzisiejszy wpis, oto kurczak pieczony (marynowany w solance) w garnku rzymskim. Jeśli do tej pory nie robiliście kurczaka, który uprzednio moczył się w solance, to koniecznie go w ten sposób przygotujcie. Zobaczycie jaka jest różnicą. Oczywiście najlepiej, żeby był to kurczak
Kulinarne przygody Gatityczerwonej kapusty . Ostatnio mam dość napięty grafik i mało tutaj publikuję, ale sporo czytam w czasie podróży. Dziś zatem wyjątkowo o dwóch książkach, o których do tej pory napisać nie zdążyłam. Kończą się jednak niektóre czytelnicze wyzwania i trzeba nadrobić uciekający czas 😉 Na początek "Jesienna miłość" Nochalasa Sparksa . Opisaną w niej historię z końca lat pięćdziesiątych poprzedniego wieku możecie skojarzyć
Weekendy w domu i ogrodzieJeszcze o tej porze roku jakoś ceny papryki łaskawie nie są wysokie☺dlatego postanowiłam na andrzejkową kolację przyrządzić nadziewane papryki. Danie, które z powodzeniem można sobie przygotować dzień wcześniej, a wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości. No to do dzieła! Składniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża
Kulinarne przemysleniaJuż za oknem bardziej zima jak jesień, ale nie ma to znaczenia bo ciasto z jabłkami jest dobre o każdej porze roku. Postanowiłam przygotować kruchy jabłecznik z jabłkami i płatkami migdałów. Istne niebo. Polecam! Składniki : * 200g masła * 200g cukru * 450g mąki pszennej tortowej * 2 jajka * kg dobrych jabłek * łyżka cukru * łyżka cynamonu * 100g płatków migdałowych
Magiczne Życie Martypierwszy ten piernik robiłam 4 lata temu i okazał się tak wyjątkowy w smaku, że od tamtej pory w każde Święta pieścił moje podniebienie. I w tym roku nie będzie inaczej!😋 Piernik ten- w odróżnieniu od staropolskiego nie musi leżakować minimum 5 tygodni, wystarczy upiec go spokojnie 10 dni przed Świętami i w całości odłożyć zawinięty w folię
Kraina Miodem Płynąca