por - 13968 przepisów (strona:342/932)

Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie! 184

badanych Polaków odpowiedziało, że pije herbatę codziennie. Natomiast jeśli chodzi o miejsce, to aż 80% ankietowanych pije ją zazwyczaj we własnym domu. Poza regularnością na uwagę zasługuje również pora dnia, w której herbata przez Polaków jest pita najczęściej: 36% badanych parzy ją po południu, 21% wieczorem, a 32% rozpoczyna herbatą swój dzień. Jak to robimy? Często zdarza się, że herbaty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
5 pomysłów na wegańskie nuggetsy 241

kotletami sojowymi, to mamy dla Was przepis z ich użyciem, ale z zupełnie innym efektem smakowym. Przedstawiamy nuggetsy sojowe, które z przyjemnością zagoszczą na Waszym stole nie tylko w porze obiadowej. Nie musimy chyba dodawać, że wykonanie jest proste, łatwe i przyjemne? Przepis:  Nuggetsy sojowe Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 185

cypryjskiej, egipskiej, a nawet włoskiej). Calombaris proponuje nam m.in. popcorn o smaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasta na święta -12 przepisów 12788

świąt zostało już niewiele czasu -najwyższa pora pomyśleć o wypiekach -Dla tych którzy dalej nie mają pomysłu-przypominam 12 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie... Orzechowa pychotka -po przepis klikajcie  TUTAJ Piernik z herbatą- po przepis kliknijcie TUTAJ Porzeczkowiec- po przepis klikajcie TUTAJ Strucla serowa -po przepis klikajcie TUTAJ Delicja bananowa -po przepis klikajcie TUTAJ

Swojskie jedzonko
Kurczak z ryżem 224

kurczaka -1/2 szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej wody -olej rzepakowy -sól, pieprz Jeżeli mamy duże ćwiartki z kurczaka, to zalecam podzielić je na pół. Dokładnie myjemy mięso, osuszamy

Kulinarne przemyslenia
Pasta z makreli i jajek 107

Przejadły mi się ostatnio wszystkie wędliny i sery, więc jako dodatek do kanapek przygotowałam pastę z wędzonej makreli z jajkiem. Do tej pory oczyszczałam po prostu rybę, dorzucałam majonez oraz przyprawy i już, można było smarować kanapki. Tym razem wzbogaciłam pastę o ugotowane jajka, chrzan oraz szczypiorek i wyszło naprawdę smacznie :) Składniki: 1 wędzona makrela (ok. 250 g) 3 nieduże

Simply Food
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie! 169

badanych Polaków odpowiedziało, że pije herbatę codziennie. Natomiast jeśli chodzi o miejsce, to aż 80% ankietowanych pije ją zazwyczaj we własnym domu. Poza regularnością na uwagę zasługuje również pora dnia, w której herbata przez Polaków jest pita najczęściej: 36% badanych parzy ją po południu, 21% wieczorem, a 32% rozpoczyna herbatą swój dzień. Jak to robimy? Często zdarza się, że herbaty

Kuchcik gotuje
Z miłości do pasji - spotkanie blogerek w Lublinie 120

Justyna i Iwona Na samym początku świętowałyśmy urodziny Justyny. Miałam przyjemność piec dla niej tort, mam nadzieję, że smakował - przepis niedługo na blogu. Po odśpiewaniu hucznego "Sto lat" przyszła pora na wykład pana Macieja ( Poprawnie Naświetlony ) na temat fotografii. Sporo wiedzy teoretycznej, dużo ciekawostek i wiele gadżetów fotograficznych.. Mi najbardziej spodobał się wątek o fotografii kulinarnej :) Następnie udałyśmy się

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 150

brukselkę z kaszą jaglaną czyli coś dla mnie :) jest też pięknie podana z groszkiem i prażonym sezamem. Następny rozdział to dla mnie kompletna nowość, bo kaszę do tej pory najczęściej jadałam na słodko,  czyli zupy - np krem brokułowy ze szczypiorkiem,  czy zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin

Cynamonowe szczęście
Krokiety z zieloną soczewicą i jarmużem oraz "Księgarenka przy ulicy Wiśniowej" 134

denerwują. Książka uświadomiła mi, że na lekturę czeka zakupiona dawno temu głośna książka "Zabić drozda" Harper Lee. Na listę wartych poszukania wpisałam "Błękitny zamek" Lucy Maud Montgomery. Do tej pory przeczytałam tylko jedną pozycję tej autorki. grudniowe szaleństwo

Weekendy w domu i ogrodzie
Pojemniki plastikowe 135

pomieszczeniem do pracy nie tylko w okresie przygotowań do Świąt. Warto także już teraz pomyśleć o tym, co zrobimy z żywnością, która pozostanie po Świętach. Koniec roku to najlepsza pora na zmiany, które można wprowadzić już teraz i z powodzeniem kontynuować w nadchodzącym nowym roku. Zmiany dotyczą przede wszystkim naszego życia codziennego, kuchni i jedzenia. To czas zmiany dotychczasowych nawyków

Moja smaczna kuchnia
Świąteczne pierniki z ekologicznej mąki 193

Święta tuż, tuż, najwyższa pora na przygotowanie świątecznych pierników. Takie pierniczki to wspaniała sprawa! Do ich przygotowania można zaangażować nie tylko rodzinę ale i przyjaciół, zarówno młodszych jak i starszych bo frajdę ze wspólnego pieczenia mają nie tylko dzieciaki! Tak więc sekretem udanej, pierniczkowej akcji jest sprawdzony przepis (dzięki Iza:), dobre towarzystwo i dobrej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pieczemy pierniki na święta! 155

Drodzy. Jeśli przygotowywaliście ze mną w tym roku dojrzewający piernik staropolski, nadszedł czas, aby upiec ciasta, które do tej pory spokojnie czekały w chłodnych miejscach. W moim domu obłędnie pachną pierniki rumieniące się w piekarniku. Wkrótce je wyjmę. Ostygną, odpoczną, a potem będą leżały w ściereczkach, aż do chwili, gdy za tydzień przełożę je masą śliwkowo – czekoladową i orzechową. Jeśli

W mojej kuchni
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 151

zupą minestrone zachwyca się cały świat (w tym ja), tymczasem w naszej podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną

Trzeci talerz
Rolada z indyka 215

same chude mięsko, usuwany błony i ścięgna .Mięso kroimy w grubą kostkę 4 na 4 cm i traktujemy je tłuczkiem ale bez przesady. Dodajemy przyprawy i mieszamy do tej pory aż mięso będzie mocno  kleiste. Mięso wkładamy do skóry i zawijamy w folie a następnie pakujemy całość w siatkę i wiążemy pętelkę na kijek. Wkładamy roladkę do lodówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania