por - 13968 przepisów (strona:338/932)

Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 258

koniec wlewamy pozostały miód. Tak przygotowany syrop jest gotowy do spożycia po około 24 godzinach. Stosujemy przy przeziębieniach (3-4 razy dziennie po 1 łyżce), albo profilaktycznie w porze jesienno zimowej raz dziennie. Plasterki cytryny z syropu możemy wykorzystać do herbaty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kohersen MyCook – wielofunkcyjny robot kuchenny 208

miałam przyjemność testować wielofunkcyjnego robota Kohersen MyCook, który już pierwszego dnia niesamowicie mnie zaskoczył mnogością funkcji – i zapewne jeszcze zaskoczy nie raz przy przygotowywaniu innych przepisów. Jak do tej pory robiłam w nim między innymi ciasto na pizzę, pasztet drobiowy czy sernik (wszystko pycha!) – na dniach podzielę się przepisami Chciałabym w dalszej części wpisu przybliżyć Wam wszystkie funkcje robota – zapewne

Kuchnia Bazylii
Surówka z białej kapusty, selera i marchewki 172

Pysznych surówek i sałatek o tej porze roku nigdy dość, bo i witamin nam brakuje i makro i mikroelementów. Porcja warzyw codziennie wzmocni nasz układ immunologiczny i będziemy zdrowsi, dużo zdrowsi. Polecam taką prostą sałatkę którą można zajadać cały dzień a nie tylko do obiadu. Surówka z białej kapusty, selera i marchewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mrożone owoce – dlaczego warto je mieć w lodówce? 173

obrane ze skórki, dzięki czemu oszczędzamy czas. Czy wiecie, że Polacy spożywają mniej mrożonek niż mieszkańcy innych państw Unii Europejskiej? Według ekspertów to przyczyna niewiedzy na temat produktów mrożonych. Pora to zmienić i docenić mrożone warzywa oraz owoce! Zachęcam do wypróbowania przepisu z użyciem mrożonek – zupy krem z mrożonego groszku . *wpis powstał we współpracy z marką Poltino Artykuł Mrożone

Kuchnia Bazylii
Ciastka z płatkami kukurydzianymi 176

Najlepsze ciasta" z 2009 r. Zapowiadał się ciekawie przez to, że jednym z podstawowych składników ciasteczek były płatki kukurydziane typu corn flakes, które uwielbiam. Zrobiłam i przepadłam, od tamtej pory robię je co jakiś czas, bo są przepyszne. Bawię się również w dodawanie do ciastek różnych rodzajów bakalii, ziaren, czekolady, czy suszonych owoców, ale zawsze w podstawie składników są płatki

Simply Food
MÓJ DZIEŃ Z LUBELLĄ 203

tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się przyzwyczaił do tych stałych godzin na zegarku, że teraz sam woła o jedzenie o danej porze. Nigdy, przenigdy nie omijam śniadań, i tak jak pisałam w poprzednim wpisie zawsze jest to taka energetyzująca micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem

Ostra na Słodko
Kaczka faszerowana zapiekana w cieście 188

wyszedłem od Mateusza i Mateusza, którzy przygotowali wystawną kolację w stylu francuskim. Właściwie należałoby napisać wytoczyłem się . Wszyscy się wytoczyliśmy. Chłopcy mieszkają w przepięknie zielonej, o tej porze roku raczej już złotej, części warszawskiego Ursynowa, skąd na piechotę wracaliśmy do centrum, by nieco zdążyć strawić przed domniemanymi tańcami . Te jednak przemilczmy zupełnie. Ich faszerowana kaczka zapiekana w kruchym cieście podana

GRUBY WAŁEK
Jak zrobić w domu sok typu Kubuś bez Thermomix? 199

bazy warzywno- owocowej (marchew, jabłko, banan, sok z cytryny) można dodać praktycznie dowolne owoce, takie jakie lubimy my- lub co ważniejsze, nasze dzieci;) a jakie występują o danej porze roku

Aromatyczne Podróże
CIASTO FRANCUSKIE Z TOFFI I GRUSZKAMI 241

Teraz nawet jem słodkie śniadania, gdzie kiedyś nawet by mi to nie przyszło do głowy! Dzisiaj coś w sam raz na chłodny poranek do kawy. W sumie to każda pora dnia będzie odpowiednia na te jesienne poduszeczki. SKŁADNIKI : ciasto francuskie – 1 opakowanie gruszki – 3 sztuki budyń o smaku toffi – pół opakowania – 20 gram mleko 2% – 150 ml cynamon jajko

kuchniabellissima.wordpress.com
Zdrowa żywność od Amisa :) 155

ryżowa, mąka kukurydziana, ekstrudat kukurydziany (pełnoziarnista mąka ryżowa, mąka kukurydziana, tłuszcz palmowy w proszku, sól morska), suszone kawałki pomidora (4%), płatki pomidorowe ( 4%), sól, bazylia (0,4%), suszone warzywa (por, marchew, cebula), przyprawy (kurkuma, biały pieprz, gałka muszkatołowa, lubczyk), skrobia ziemniaczana, wyciąg z drożdży W środku opakowania znajduje się sypki miks, który po wymieszaniu z wrzącą wodą i pozostawieniu

Zdrowie na języku :P
Lebkuchen (niemieckie pierniczki) 199

roku robiłam te same pierniczki (przepis możecie znaleźć tutaj ) i w końcu postanowiłam, że pora na odmianę Lebkuchen to bardzo aromatyczne, miękkie pierniki z dodatkiem mielonych migdałów i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Bardzo chwalone na innych blogach kulinarnych i teraz już wiem dlaczego Z podanej porcji wychodzi 25 średniej wielkości pierników. 250 g mąki pszennej tortowej 85 g zmielonych migdałów

Bullio
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 151

tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba: pasty do kanapek z bobu i awokado, pora i orzechów włoskich i inne zupy: np: czosnkowo - jaglana,  z pieczonych buraków z malinami (chętnie, oj chętnie) i inne :-) dania główne: zapiekanka pasterska, tort kapuściany z farszem warzywno - ryżowym

kruche babeczki
Fusilli ze szpinakiem i białą kiełbasą oraz Pecorino Romano DOP 157

chwycił Was głód dość późno? Tak powiedzmy po 20.00? Ja zazwyczaj nie jadam po 20.00 ,ale zdarza mi się zgrzeszyć, bo jestem słaba i...zrobić sobie makaron o tej porze.... Makaron dobra rzecz,bo szybko się robi.I jest na niego tysiące sposobów.Można improwizować ile wlezie ,zawsze ze smacznym skutkiem. Tak właśnie powstał u mnie makaron wieczorny,co można zauważyć

Z Kuchni Do Kuchni
Jak zoptymalizować układanie jadłospisu – platforma kcalmar.com 147

pory kiedy planowałam posiłki zaczynałam od przejrzenia lodówki, zaplanowania posiłków na które miałam ochotę i podzieleniu ich na konkretne dni. Następnie trzeba było zrobić zakupy mając w myśli składniki potrzebne do tych dań. Dodatkowym czynnikiem było dbanie o zdrowie i kontrolowanie kalorii, które jest trudne przy takim układaniu jadłospisu. To dość skomplikowany system, więc szukałam gotowych rozwiązań jak zautomatyzować

Ugotowane pozamiatane
“Słodko, zdrowo, świątecznie” – recenzja 175

które pomogą nam zbudować naszą słodką kosmetyczkę. Wszystkie te przepisy sfotografowane były w pełnym słońcu w czasie wakacji na działce, więc nie wymagają skomplikowanego sprzętu kuchennego. Lato to najlepsza pora na robienie zdjęć, bo oferuje dzienne światło i szczęśliwe buzie dzieci, ale przepisy typowe dla lutego i grudnia są na nich dziwnie słoneczne. Nic nie szkodzi, bo zdrowsze wersje świątecznych

Ugotowane pozamiatane