pewna, że w postaci kandyzowanej zasmakuje mi. I nie myliłam się, to jest strzał w dziesiątkę! Tak, jak pisała Ania, w marketach jest pełno kandyzowanych owoców, zwłaszcza o tej porze roku. Nie przemawiają one jednak do mnie. A kiedy widzę je luzem wysypane w wielkich koszach, w których klienci mogą do woli mieszać, to wręcz czuję obrzydzenie. Wolę poświęcić swój
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisu i wyszła równie pyszna, dietetyczna i pożywna zupa. Składniki na około 4 porcje zupy 250g zielonego łuskanego groszku 3 gałązki selera naciowego 2 - 3 większe marchewki mały por papryczka chili czerstwy chleb Groszek wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny. Następnie pozostałe warzywa umyć, obrać pokroić, wrzucić do garnka zalanego zimną wodą (około
Delusional Trineziemniaczano-paprykowa z kwaszonym ogórkiem Sałatka z filetami ze śledzia Sałatka ryżowa z tuńczykiem Sałatka na bazie kaszy jęczmiennej z tuńczykiem, pomidorkami, kukurydzą i papryką Szybka sałatka jajeczna z porem, kukurydzą, groszkiem i rzodkiewką Sałatka w wędlinie Sałatka z kaszą jęczmienną i warzywami Sałatka makaronowa z papryką i zielonym ogórkiem Sałatka z ogórkiem, kiełkami i kukurydzą Sałatka warzywna (tradycyjna) Inne
Słodkie okruszkiwody (używam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę, tak jak na rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu
MarcinChefjednak są lepsze - bardziej treściwe i przede wszystkim krojone są z wałka co sprawia, że znakomicie wchłaniają każdy sos, który wtapia się w ich "pory". W czeskie knedle zaopatrywałam się w dużych marketach np. Auchan, ale przyznaje, że nie tak łatwo je kupić. W końcu postanowiłam zrobić je samodzielnie i muszę przyznać
Jadło i czytadłoSałatkę tę jadłam 3 lata temu i bardzo mi posmakowała, od dawna zabierałam się do jej zrobienia i w końcu jest! Gotowane pieczarki, por, kukurydzaaaaa... Mniammmmmm! Czytaj więcej
Pychotkaaapaczka makaronu ryżowego 1 podwójna pierś z kurczaka ( duża , bądź dwie małe ) 1 puszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 4 kawałki pomidorów suszonych 1 pora ( biała część ) 1 dużą cebulę 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka
Mój Smakprodukuję w mojej kuchni często i z ogromną frajdą. Uwielbiam ten rodzaj pieczywka ze względu na nieskończony niemalże wachlarz możliwości nadzienia - przez to nigdy się nie znudzi! Do tej pory praktykowałam już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną
Grunt to przepis!kacze z piekarnika: 4 kacze uda 2 gałązki rozmarynu 3 łyżeczki majeranku ząbek czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki oleju warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera i pora kilka wędzonych śliwek 3/4 szklanki bulionu Wykonanie: kacze uda umyć, usunąć pozostałe piórka, wyciąć nadmiary tłuszczu. Czosnek obrać, posiekać. Posiekać także igiełki rozmarynu. Wszystkie przyprawy wymieszać z olejem i obłożyć oprószone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów. Wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie. A co najważniejsze zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności. Zwłaszcza o tej porze roku warto pamiętać, że wszelkie kiszonki są dla nas po prostu bezcenne! ( cyt .) Tym razem przygotowując zakwas na barszczyk skorzystałam z przepisu Pyzy . składniki: 1 kg buraczków ćwikłowych
6nieboświątecznych słodkościach pora na coś zdrowego, ale równie pysznego. Dziś polecam Wam owsiankę z malinowo-serowym musem. Fantastyczne połączenie smaków, które doda Wam energii na dobry początek dnia. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka mrożonych malin 3/4 szklanki mleka + 5 łyżek (u mnie 2%) 125 g chudego twarogu 1 łyżka syropu z agawy (u mnie z eSłoneczko) 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
Słodkie okruszkiwsypałam bazylię, oprószyłam pieprzem do smaku i wlałam oliwę. Wymieszałam. Sałatkę przełożyłam do szklanej miseczki, udekorowałam paseczkami papryki i podałam na stół Taka sałatka świetnie smakuje o każdej porze. Doskonale sprawdzi się na lunch, albo na przystawkę na każdej imprezie. Dajcie się namówić, zróbcie nawet dzisiaj. Polecam i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysisobie, że mogłabym podać swojej rodzinie tę zupę ugotowaną w inny sposób. Składniki na barszcz: 1kg buraków 1 litr zakwasu 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule pół selera pół pora 3 ząbki czosnku kilka liści laurowych i ziela angielskiego opcjonalnie: pół szklanki wywaru grzybowego* łyżeczka cukru, łyżka majeranku sól, pieprz, ocet Przygotowanie barszczu: Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki
NiePieprz.plstopni C. To jednak warto robić, gdy smaży się naprawdę hurtowe ilości karpia . W czasie Wigilii smażonego karpia jadamy z sałatką jarzynową lub sałatką z pieczarek i pora , a w Święta dojadam z sałatką Coleslaw
Weekendy w domu i ogrodziePrawdę powiedziawszy nie miałem do tej pory zielonego pojęcia czy Japończycy znają śledzie. Sprawdziłem - znają. Czy podają je w taki sposób jak zrobiłem to ja? Mam poważne wątpliwości, ale z drugiej strony myślę, że każdy Europejczyk w zetknięciu z moją śledziową sałatką będzie miał dalekowschodnie skojarzenia. Tak to już jest: pewne rzeczy istnieją realnie, a inne nam się wydają
zadanie-gotowanie