Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Jesienią nabieram zwykle ochoty na bogate warzywami zupy , a zwłaszcza na gęste zupy-kremy . Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój. A żeby zbytnio się
Grunt to przepis!ciecierzycą i żurawiną Ostatnio pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną piekę średnio raz w tygodniu - dla siebie lub dla rodziny i znajomych, których odwiedzam, i jak do tej pory wszyscy degustujący byli nim zachwyceni. Lekko słodki - to zasługa dużej ilości delikatnych warzyw i wilgotny - tak że można go kroić, ale i rozsmarowywać bezpośrednio na kanapce. Wypełniaczem i "zlepiaczem" jest bogata
Moje QulinariaListy Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego. Ja miałem ogromne szczęście i na zaproszenie OROTu wraz z grupą blogerów (Tosia z burczymiwbrzuchu , Agnieszka z Kulinarne Nawigacje i Adrianna oraz Mateusz z Pora Coś Zjeść ) i dziennikarzy (Piotr ze Slow Life Magazine oraz Piotr i Krzysztof z Kuchnia+ ) wyruszyłem w tę smakowitą podróż, a miejsca, które odwiedziłem i potrawy, których spróbowałem
Food Squarebulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu, liścia laurowego, pieprzu, soli, ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży
Kuchnia od dwojgawcześniej świąteczne ciasta w kilku wariantach , by później być pewnym co chcemy mieć na Bożonarodzeniowym stole. A z drugiej strony dobry piernik jest wart grzechu o każdej porze roku ;) I powiem Wam ,że warto testować nowe przepisy by być pewnym ,że to co upieczemy na Święta będzie najlepsze ;) Ten piernik mnie zachwycił . Na jakimś
Malinowa Kawiarenkasię z bitą śmietaną i bezami. Kto jadł, ten wie, że pyszne, kto nie jadł, koniecznie powinien spróbować ! Przepis podała mi kiedyś moja ulubiona Kuzynka Ewa. Od tamtej pory chętnie z niego korzystam. składniki ok 160 g małych bez (400 g) 2 opakowania śmietany 36% 300 g - 400 g mrożonych malin przygotowanie Deser przygotować około 4 godzin przed
Stare Garysmakowych. A poniżej przeczytajcie moje rady, ułatwiające poranny rytuał jedzenia śniadań: Rada numer jeden - ustaw budzik 10-15 minut wcześniej. Wiem to boli, ale szybko się przyzwyczaicie do nowej pory wstawania. Rada numer dwa - planuj ! Już wieczorem dnia poprzedniego zaplanuj swój poranny posiłek, jeśli możesz przygotuj produkty, zostaw na talerzu w lodówce lub na blacie obok ekspresu do kawy. Rada
kolorowotorcikowosamo smacznie! I jako ten łasuch na wszelkiego rodzaju płatki postanowiłam wypróbować NOWOŚCI OD LUBELLI. LUBELLA odkryła zboże na nowo i na rynek wprowadziła płatki, jakich do tej pory jeszcze nie było w ofercie – aż 4 nowe rodzaje specjalnie dedykowane! Do wyboru mamy jęczmienne, pszenne, ryżowe i żytnie ( każde z idealnie pasującymi do nich dodatkami! ) Teraz będę mieć pewność
Ostra na SłodkoKażda pora roku jest dobra, by poeksperymentować w kuchni. Jeśli macie ochotę na coś niepopularnego i bardzo pożywnego, to 19 listopada wybierzcie się na jesienny comfort food z Dominika Wójciak. Artykuł 19 LISTOPADA – JESIENNY COMFORT FOOD Z DOMINIKĄ WÓJCIAK – WARSZAWA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsłonością fety i świeżością natki, a słodko-kwaśna nuta balsamicznego octu stawia kropkę nad i . Danie wydaje mi się typu przystawkowego, ale można się nim zdrowo najeść. W jesiennej porze zdecydowanie polecam tego typu rozwiązania! W czasie gdy pomidory tylko udają same siebie, a o ogórkach lepiej w ogóle nie wspominać, takie proste warzywo jak marchewka (odpowiednio potraktowana) może
zadanie-gotowaniewskazane. Dzisiaj polecam Wam zupę krem z białych warzyw, która Was rozgrzeje i jest zdecydowanie pyszna. Składniki: 100 g korzenia selera 100 g korzenia pietruszki 80 g pora (tylko cześć biała) 80 g cebuli 80 g ziemniaków 130 g różyczek kalafiora 120 g kalarepy 3 ząbki czosnku 50 g masła 200 g mleka (3,5 % tłuszczu
Niezły Młynekciasto przygotowane – a jakże – przez Ewę Wachowicz. CISZA – to znak, że rozpoczyna się nagranie. Czekając na dole słyszę, że przygotowywane jest danie wg mojego przepisu. To znak – za chwilę pora na mnie. I tak właśnie było. Gdy nagranie przygotowania potrawy było skończone, zostałem przygotowany do występu przed kamerą: krótki make`up i podpięcie mikrofonu. Samo nagranie było nieco stresujące, jednak
MarcinChefMięso myjemy, osuszamy, lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy trochę farszu i spinamy wykałaczkami. Może się rozchodzić. Nic to nie przeszkadza. 6. Obsmażamy chwilę udka na oleju, by pozamykać pory. Jeśli farsz wypadnie, to wciskamy trochę z powrotem lub układamy na wierzchu udek. Na zdjęciu po lewej farsz bez śmietany i mąki, a na zdjęciu po prawej farsz
dobra gospodyni dom wesołym czyniPłynne Czwartki Zupy owocowe są bardzo popularne w krajach Europy Północnej, wykorzystuje się do nich lokalne produkty, latem robiłam zupę wiśniową , a teraz nadeszła pora na jabłka. Zupa jabłkowa z jałowcem którą dziś przygotowałam pochodzi z kuchni norweskiej. Krem z jabłek jest niezwykle smaczny i aromatyczny, a to za sprawą nie tylko jałowca, ale także kilku bardziej egzotycznych przypraw takich
Codzienne Gotowaniecóż, cieplej nie będzie. Zima tuż tuż :-) Coraz częściej mam ochotę na coś ciepłego na podwieczorek. Już instynktownie chyba skłaniam się ku ciepłym posiłkom, nie tylko w porze obiadowej. Moje dzieciaki uwielbiają budyń i wszystko, co jest z nim związane. Tak więc wymyśliliśmy wersję zapiekaną, z jabłkami. A mamy niesamowicie smaczne jabłka w tym roku. Nie wiem, czy to efekt
Poezja Smaków - blog kulinarny