Dynia, królowa jesiennych straganów i warzywniaków. Moja pochodzi z ekologicznej hodowli od mojej mamy. Pięknie dekorowała do tej pory altanę w ogrodzie, a teraz gości w mojej kuchni. Chłopaki za dynią nie przepadają, więc miałam do dyspozycji frytki z całej połówki, które to spałaszowałam z dziką frajdą. Gorąco
To co kochamrównież smak dzieciństwa, chociaż nie znałam wtedy zupy chlebowej. Bardzo często u mnie w domu rodzinnym gościł biały barszcz, a serwowany był o dziwnej porze, bo na śniadanie. Pamiętam ten smak rozpuszczonego chleba, który każdy drobił sobie do barszczu, zupełnie taki sam smak jak w mojej zupie. Składniki: – 2 cebule małe
To co kochamrazem, aż kaszą i mięso dojdzie do siebie.Wszystko mniej więcej trwa 1.5 godz.Mięsko się pod dotykiem rozpada na pyszne kawałki , a kaszą smakuje wybornie.Podajemy z SURÓWKA Z surowego pora i soli.Smacznegi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizabawne stwory i dostawać 5 na zajęciach:) Wspominam je, gdyż te jadane są prawie identyczne:) takie wspomnienie z dzieciństwa.. Te jadane, szczerze, poznałam kilka lat temu. Od tamtej pory - dla mnie - pachną jesienią, kojarzą się z liśćmi opadającymi z drzew, smakują wybornie. Takie kasztany dojrzewają w październiku - listopadzie, wtedy można kupić je w sklepach. Dla mnie smakują jak słodki
Zasmakuj Kuchnistarajmy się ich jadać jak najwięcej i w dużych ilościach.W ten sposób dostarczamy organizmowi witamin na okres katarów i kaszlu.Zapraszam. 1 papryka czerwona 1 pęczek rzodkiewek 1 mały por natka pietruszki lub kolendry sól himalajska do smaku odrobina oliwy ******************************* Warzywa umyć pokroić w paski i w talarki.Natkę pietruszki opłukać i grubo posiekać.Wszystko wymieszać z oliwą i podawać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMożna przyrządzać go na mnóstwo sposobów. Dzisiaj prezentuję go w postaci bardzo delikatnej zupy. Składniki: -1 l wywaru z warzyw ( 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek korzenia selera, zielona część pora, 2 ziela angielskie) -50 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku -jedna duża cebula -łyżka masła -pojemnik śmietany 12% (330 g ) -łyżka mąki ziemniaczanej -4 ząbki czosnku -sól
Kulinarne przemysleniakiełbasy od wędzarza Hańderek 1 szkl białej fasoli lub 2 puszki 1 puszka pomidorów w przecierze kawałek selera pietruszka marchewka por ok 80 g sól pieprz oregano słodka papryka szczypta chili w płatkach 1 listek laurowy 3-4 ziarenka ziela angielskiego Fasolę moczymy przez całą noc w wodzie, Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na półmiękko, dodajemy pokrojoną włoszczyznę
Gotowanie jest łatweMoje kuchenne urządzenia wysiadają jedno po drugim. Ostatnio popsuł mi się mikser, więc zdecydowałam, że pora wzbogacić się o KitchenAid. Niedawno na FB puściłam wpis jaki kolor wybrać. Jak to mój syn zauważył to luksusowy problem. KitchenAid jest drogi. Wydawałoby się, że kolor nie ma znaczenia w porównaniu do ceny…a jednak długo nie mogłam się zdecydować jaki wybrać
codojedzeniaEmilii po ich propozycje. Kapuśniak z prażokami Składniki : 2l wywaru wieprzowego (wędzone żeberka, u mnie wędzona giczka 400-500g, 2 marchewki, pietruszka, kawałek korzenia selera, cebula, kawałek pora,2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sol),(ewentualnie można dodać żeberka do gotowania zupy, pomijając etap gotowania wywaru, jednak na wywarze zupa jest smaczniejsza) 2-3 listki
Codzienne GotowanieDawno nie piekłam ciasta. Ten przepis przygotowałam już jakiś czas temu, ale do tej pory nie mogłam się zebrać, żeby go opublikować :) Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 5 jajek, ale osobno żółtka i białka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka gazowanej wody 1 szklanka oleju Oddzielnie przygotować: 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Żółtka utrzeć
Szczęśliwa kuchniaskładniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka "z kopką" masłą 2 łyżki oliwy
Szczęśliwa kuchniaPora wymienić opony na zimowe :D Przepis wyskrobałam na jednej z grup kulinarnych. Właścicielka pisała, że smaży z niego od ponad 10 lat więc przepis jest sprawdzony. Musiałam wypróbować. Nie żałuję. Ten przepis to naprawdę mistrzostwo świata! Wzięłam się za smażenie koło 20.30, a o 21 było już po wszystkim :) Zmniejszyłam składniki proporcjonalnie o połowę, ale podaję
Szczęśliwa kuchniagarnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na całą noc) Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego naszą
Szczęśliwa kuchniaogniu i dodajemy etapami kolejnych kilka kostek i mieszamy. Czynność powtarzamy, aż zużyjemy wszystkie kostki masła. Sos powinien mieć kolor kości słoniowej Zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku - mieszamy Pora na pieczarki w śmietanie: Na maśle i oleju podsmażamy kilka minut pieczarki i dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki mąki
Szczęśliwa kuchniaDania przyrządzone w tajinie lub rzymskim garnku są bardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :) Składniki: 450 gramów dorsza 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża cukinia lub 2 małe 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę sól
Szczęśliwa kuchnia