Jest ona zwyciężczynią drugiej edycji programu MasterChef i szefową restauracji Młoda Polska Bistro. Poznałam ją podczas ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych , w których miałam przyjemność uczestniczyć i od tej pory obserwuję jej poczynania na IG. A bywają one całkiem niezłą inspiracją do przeróżnych kulinarnych kreacji. Oczywiście u mnie zawsze wszystko przerobione na wersje niskowęglowodanowe i zgodne z dietą ketogeniczną . Keto likier pierniczkowy
Modern Cave Girlgdybyśmy zapytali Was: Jaki jest najlepszy przepis na sałatkę warzywną? Najczęściej w odpowiedzi pojawi się zapewne sałatka jarzynowa Mamy. Część z nas przygotowuje sałatkę warzywną bez ziemniaków. Niektórzy dodają pora oraz grzyby marynowane. Ci, którzy dbają o linię, przygotowują sałatkę jarzynową bez majonezu. A zatem ile domów tyle przepisów. Sałatka jarzynowa to sprawdzony przepis na bardzo ekonomiczną i uniwersalną sałatkę
Kuchnia Na Wypasiesobie teraz czegoś takiego nie wyobrażam, ale pamiętam jak moja mama tak robiła. Potem pamiętam sery białe mielone w takich kiełbaskach z folii, kupowane w marketach. Pewnie do tej pory można je kupić w tej formie. No i sery wiaderkowe. Te naprawdę dobre o dobrej konsystencji i dobrym składzie ciężko spotkać. Piątnica ma taki o zwartości tłuszczu
Mieszam w Garnkukolację. I w ciągu dnia i w nocy – w święta nasze żołądki mają w końcu dziwne potrzeby. Ja przez 2 dni jem wszystko co popadnie. I o dziwnych porach. Jeżeli chodzi o ananasa… zastanawiałam się czy go dodać. Potem dotarło do mnie, że przecież mięsiwa lubią dodatek owoców. A ten ananas pasuje jak ulał do takich sałatek
Kardamonovyszła na zaplecze i szykowała dla nich kanapki z tym, co miała pod ręką. Ale była przy tym tak kreatywna i hojna, że stali bywalcy zaczęli przychodzić punktualnie w porze lunchu, żeby zjeść pyszne i pomysłowe przekąski Petry. Wkrótce zjawili się nowi klienci, a sława „smørrebrød u Davidsena” rozprzestrzeniła się na cały kraj. Obecnie restaurację przy Store Kongensgade
smakowitehistorie.comjest sól, gdzieś w połowie cukier (u mnie go nie ma). No i cenowo chyba też wyjdziemy lepiej. Składniki: 250 g mieszanki suszonych warzyw (u mnie: marchew, pietruszka, pasternak, por, korzeń selera, cebula) 3 czubate łyżki soli morskiej (ja użyłam gruboziarnistej) 2 czubate łyżki kurkumy 3 łyżki suszonej natki pietruszki 2 łyżki suszonego lubczyku 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
Kardamonovyznośne, że postanowiłam je opublikować. Wracając do tytułowej pasty. Jak zwykle robi się ją bardzo sprawnie. Z dodatkami znowu możecie kombinować. Możecie dodać do niej dowolne zioła, inne ogórki, pora, suszone pomidory, kukurydzę, groszek, co Wam właściwie przyjdzie do głowy. Tym razem miałam ochotę na klasyczny przepis. I znowu chciałam się po prostu pozbyć z lodówki paru produktów. Do mojej
KardamonovyLubię właściwie każdy rodzaj kuchni. Ostatnio co prawda najlepiej wchodzą mi klimaty indyjskie, ale myślę, że to kwestia pory roku. Bo zimno, szaroburo. Trzeba się rozgrzać. Nie wiem czy rozgrzewa coś bardziej niż kuchnia indyjska. Pewnie tak, ale nie przychodzi mi teraz nic do głowy. Tajska? Inną kuchnią, którą uwielbiam właściwie najbardziej, to kuchnia śródziemnomorska. Piszę tutaj głównie o potrawach
KardamonovyParę dni temu My poprosił, żebym zaczęła robić więcej wegetariańskich past do pieczywa. Do tej pory robiłam je bardzo sporadycznie, średnio jedną w miesiącu. Kombinowałam głównie z ciecierzycą, sama właściwie nie wiem czemu, czasem zdarzył się słonecznik. Niektóre pasty, które kupujemy są w miarę dobre pod kątem składu, ale zaczynają nam się powoli nudzić. Wszędzie ciecierzyca (ta sama, o której
Kardamonovyciągu dnia. No nic, ogarniemy. Jak trzeba będzie coś wyjeść/wypić, zrobimy to. Nie lubię jednak zabierać sobie przyjemności jedzenia potraw świątecznych wtedy, kiedy jest na to pora. Apropos przyjemności… największą sprawiają mi makiełki. Zawsze. Piszę oczywiście jedynie o kulinariach, sprawy duchowe zostawię sobie. Makiełki jem w Wigilię, dzień po, trzy dni po. Jak mam szczęście
KardamonovyKeto świąteczne ciasteczka w polewie czekoladowej Keto świąteczne ciasteczka polecają się na Święta Święta już za kilka dni. Jeśli nie pokusiliście się jak do tej pory o żadne świąteczne keto pierniczki lub inne ciastka , to to jest dobry moment. Jakoś w tym roku lukrowane pierniczki nie stały się moim celem. W ogóle z moich rąk nie powstały żadne ciastka. Miałam
Modern Cave Girlinteligencja pomaga w codziennej pielęgnacji jamy ustnej? Technologia elektrycznych szczoteczek do zębów przeszła długą drogę, a w obecnym czasie Genius X jako model premium oferuje wszystko, co do tej pory może przyczynić się do maksymalnie dokładnej pielęgnacji jamy ustnej. Od sztucznej inteligencji, która uczy się i kontroluje nasz styl mycia, po wbudowany licznik czasu i czujnik, odpowiedzialne za długość mycia
Zdrowy Styl Joannywarzywa i owoce jest wyłącznie wiosną i latem. Jesień i zima kojarzyły mi się z ziemniakami i marchewką ;) Jak dobrze, że te czasy minęły, a ja potrafię w każdej porze roku znaleźć plusy i pyszne sezonowe produkty. To ważne, że przez cały rok nie jemy w kółko tego samego, możemy mieć różnorodną i urozmaiconą dietę. Gdy tylko kończy się sezon
Mienta blogobtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem (wysypujemy cukier i cynamon do płaskiego naczynia, mieszzamy i obtaczamy w takiej mieszance jeszcze ciepłe kulki). Podajemy do filiżanki kawy. Smacznego Moi drodzy, pora ogłosić wyniki konkursu z Ecelente. Wybór nie był łatwy. Zasypaliście mnie wspaniałymi zgłoszeniami. Chciałabym nagrodzić wszystkich, ale regulamin konkursu na to nie pozwala. Zanim ogłoszę wyniki przypomnę tylko, że wybór
Słodkie okruszkiruchami zagniatania wyprowadzonymi z bioderka niczym taniec wszystko poszło w miarę gładko. Powstałe pięknie żółte, zwarte i plastyczne ciasto zostało zwinięte w folię. W tym czasie była pora na przyrządzenie obłędnie pysznego farszu na bazie sera ricotty, Parmigiano Reggiano ChNP i przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli. Ale nie ciasto i farsz były tutaj wisienką
Symfonia Smaków