matematyka?), że to ja wymyślam pierwsze hasło tygodnia po urodzinach i nie mogłem odmówić sobie tej sentymentalnej przyjemności, by powtórzyć zadanie z naszego debiutu. Zakręcone w słoiku rok później. Pora jest taka, że właściwie powinniśmy pakować do tych słoików jakieś świąteczne smaki. Porobić świąteczne prezenty kulinarne. Dodać do nich świąteczne aromaty i w ogóle upchać tyle magii (nie - magi
zadanie-gotowaniepokojowej przez 1-2 dni. Gotowe! Po wyjęciu z piekarnika wołowina powinna być sucha, ale jeszcze elastyczna- nie zeschnięta na wiór. Warto więc w trakcie suszenia sprawdzić, czy nie pora wyciągnąć ją wcześniej. Tak przygotowane beef jerky możemy przechowywać i spożyć nawet do miesiąca od przygotowania! Efekt końcowy na pierwszy rzut oka nie wygląda może ciekawie, ale zapewniam, że smakuje
Aromatyczne Podróżeporze roku w dobrym stanie owoców róży na krzakach już raczej nie znajdziecie,ale w przyszłym roku proponuję przypilnować i nazbierać wcześniej trochę tych cudownych czerwonych kuleczek. Dzika róża posiada o wiele więcej witaminy C niż cytryna, to wspaniały lek na przeziębienie oraz wzmocnienie odporności. ok. 1 kg owoców dzikiej róży 500 g cukru Owoce róży dokładnie umyć. Usunąć
Kolorowa kuchnia Elkiostatnio. Tegoroczna jesień upływa mi właśnie pod znakiem dyni. Pokazywałam Wam na blogu syrop dyniowy , który dodaję nie tylko do kawy, ale też do deserów czy naleśników. Dzisiaj przyszła pora na dyniową latte. Prawdziwy przysmak dla wielbicieli korzennych smaków i - oczywiście - dyni. Przepisów na syrop dyniowy i na dyniową latte jest chyba tyle, ilu wielbicieli. Kiedy już się zasmakuje
Codzienna kuchnia niecodziennaUwielbiam pić koktajle o każdej porze roku, ale gdy świeci słońce smakują wyjątkowo! Piękny mamy koniec listopada, w Katowicach słonecznie i ciepło, choć wietrznie. Lubię wypatrywać się w niebo, czuję wtedy wolność i radość, tak wpływa na mnie pozytywnie słoneczny dzień, aż chce się żyć. Aż trudno uwierzyć, że za miesiąc Boże Narodzenie! Tak pięknie za oknem, jakby nadchodziła wiosna
Moja smaczna kuchniarzeczy, które udało mi się kupić: Głównym celem moich całych zakupów był ten ser do pizzy. Sery z "Violife", kupowałam już wcześniej, ale do tej pory nie próbowałam właśnie tego przeznaczonego do pizzy. Bardzo dobrze się rozpuścił w piekarniku. Za opakowanie 200 g zapłaciłam 7.40 zł. Kolejnym produktem jest roślinna mozzarella firmy Verys, którą dojrzałam w lodówkach
wegujemyKilka dni temu dostałam kilka różnych mieszanek sałat Fit & Easy ..taka pora roku nie pozwala na korzystanie ze swoich warzyw z działki..więc takie gotowe mieszanki sałat są idealnym rozwiązaniem..Do takiej mieszanki sałat wystarczy dodać kilka dodatków, jakiś sos i już mamy gotową surówkę lub sałatkę do jedzenia.. Marka Fit&Easy wprowadziła na rynek nowe
Moje domowe kucharzeniejeszcze szalenie inspirująca. Świetna dla tych, którzy lubią strączki, a znudziły im się tradycyjne sposoby ich podawania. A może podarujecie ją w prezencie komuś kto do tej pory unikał fasoli i jej podobnych, by zmienił zdanie i zobaczył, że groszek można wykorzystać nie tylko do marchewki, a z fasoli można przygotować pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe
Cynamonowe szczęściedomu i zwierzyłam się C., z jakimi nieczułymi potworami pracuję, zamiast oczekiwanego współczucia uraczył mnie kolejną dawką szaleńczego śmiechu, po czym stwierdził, że to chyba najlepsze, co do tej pory przekręciłam. Dla przypomnienia - jedną literkę ... A to wszystko, co napisałam na początku, o delikatności i wyczuciu Duńczyków, to prawda. Dopóki Was dobrze nie poznają... Na osłodę deprymującego życia emigranta
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMinimum wysiłku, a maksimum smaku :) Jesienią nabieram zwykle ochoty na bogate warzywami zupy , a zwłaszcza na gęste zupy-kremy . Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój. A żeby zbytnio się
Grunt to przepis!ciecierzycą i żurawiną Ostatnio pasztet warzywny z ciecierzycą i żurawiną piekę średnio raz w tygodniu - dla siebie lub dla rodziny i znajomych, których odwiedzam, i jak do tej pory wszyscy degustujący byli nim zachwyceni. Lekko słodki - to zasługa dużej ilości delikatnych warzyw i wilgotny - tak że można go kroić, ale i rozsmarowywać bezpośrednio na kanapce. Wypełniaczem i "zlepiaczem" jest bogata
Moje QulinariaListy Produktów Tradycyjnych Województwa Opolskiego. Ja miałem ogromne szczęście i na zaproszenie OROTu wraz z grupą blogerów (Tosia z burczymiwbrzuchu , Agnieszka z Kulinarne Nawigacje i Adrianna oraz Mateusz z Pora Coś Zjeść ) i dziennikarzy (Piotr ze Slow Life Magazine oraz Piotr i Krzysztof z Kuchnia+ ) wyruszyłem w tę smakowitą podróż, a miejsca, które odwiedziłem i potrawy, których spróbowałem
Food Squarebulionu warzywnego (może być drobiowy),* 1/2 łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu, liścia laurowego, pieprzu, soli, ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży
Kuchnia od dwojgawcześniej świąteczne ciasta w kilku wariantach , by później być pewnym co chcemy mieć na Bożonarodzeniowym stole. A z drugiej strony dobry piernik jest wart grzechu o każdej porze roku ;) I powiem Wam ,że warto testować nowe przepisy by być pewnym ,że to co upieczemy na Święta będzie najlepsze ;) Ten piernik mnie zachwycił . Na jakimś
Malinowa Kawiarenka