wyszła przepyszna,mięciutka,wprost rozpływała się w ustach,pełna aromatu i smaku-polecam Składniki: do gotowania golonek: dwie duże golonki wieprzowe z kością włoszczyzna poszatkowana(marchewka,pietruszka,seler,por) bulion(lub 2 rosołki w kostce) do zalewy po gotowaniu: butelka ciemnego piwa 2-3 łyżki majeranku łyżka mielonego kminku, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2-3 ząbki czosnku, sól,pieprz
Swojskie jedzonkomoże je zrobić według upodobań bardziej lub mniej pikantny..A makaron ugotowany w sosie wytworzonym jest rewelacyjny.. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1/2 cukinii 1/2 pora 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej pieprz świeżo zmielony papryka
Ugotujmy Cośkilka miesięcy przed końcem roku, jest najlepszy czas na zmiany, także w naszej kuchni. Warto zapełnić wolne miejsce nowym sprzętem, niezbędnym w każdej, nawet najmniejszej kuchni. Jeśli do tej pory nie znaleźliście spełniającego Wasze wymagania robota wielofunkcyjnego lub szukacie prezentu dla pasjonata gotowania, dzisiaj podpowiem Wam, jaki sprzęt można wybrać, bo warto! To nie tylko oszczędność pieniędzy, ale i czasu
Moja smaczna kuchniaciężko się do niej przyzwyczaić. Mimo że nastał czas grubych swetrów i wełnianych szali - nieustannie szukamy schronienia w ciepłych i przytulnych zakamarkach naszych domów lub kawiarni. Jesień to również pora planowania wiosennych remontów. Siedząc w wielkim kocu z kubkiem gorącej herbaty, wiele godzin spędzić można na przeglądaniu inspirujących blogów czy galerii. Ponieważ smak kulinarny mamy podobny, myślę, że spodobają
Spektrum Smakuzakładce do pieczywa), krokiety lub pałaszuję samą. Przy piątku mam dla Was przepis na krokiety z wędzoną makrelą. Robię je dość często i nie wiem dlaczego do tej pory nie pojawiły się na blogu. Teraz zaległości nadrobione. Spróbujcie koniecznie! Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody
O kuchni z uczuciembloga wiedzą, iż jesienią zapowiedziałem zaproponować kilka przepisów na wędzone wyroby ( wszak jesień to pora na taki produkt wręcz idealna) Smakoszom wędzonych ryb nie trzeba zachwalać flądry, bowiem znają jej wyborny smak i cenią od dawna. Tym zaś osobom, które wahają
Miód i pieprzZazwyczaj o tej porze roku objadałam się słodyczami. Jesienna plucha, ciemne wieczory i powoli zbliżające się Boże Narodzenie wyostrzały mój apetyt na kaloryczne comfort food. Pyszne ciasto i kubek gorącej czekolady obok książki i koca wydawał mi się nieodłącznym elementem jesiennego wypoczynku. Ale nie tym razem! Dzielnie pracuję nad zrzuceniem kilku pociążowych kilogramów, dlatego zainteresowałam się tematem słodyczy bez dodatku
Chilli Czosnek i Oliwaaromatyczną zupę przed nadejściem zimy. Składniki: Baza do zupy: -porcja z kurczaka np. pierś i dwa skrzydełka lub udko i pierś -dwie marchewki -dwie pietruszki -zielona część pora -kawałek bulwy selera -jedna duża cebula Mięso i oczyszczone warzywa zalewamy 1 l wody i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 minut. Ja przedłużam czas do godziny, ponieważ lubię
Kulinarne przemysleniaKolejne ciacho z jabłkami w końcu mamy ich teraz wysyp i ich wszechobecność w każdym sklepie czy straganie. Grzech ich nie wykorzystywać właśnie o tej porze roku. Dziś wersja bardziej kaloryczna, bo z karmerem i śmietaną ale to połączenie jest tak pyszne, że nie warto obok tych smaków przejść obojętnie. Wbrew pozorom jest bardzo łatwe do zrobienia, oczywiście można się
Kubki smakuNadeszła idealna pora aby opublikować dawno zapowiadany przepis na pyszną konfiturę z czerwonej cebuli. Dodatek wprost fantastyczny do serów i mięs pieczonych. Konfitura jest łatwa w przygotowaniu, a efekt naprawdę pyszny. Ja gorąco polecam, a wy sprawdźcie sami czy to przepis dla Was: Składniki: 1 kg cebuli czerwonej ok 50 gram cukru trzcinowego ocet balsamiczny (ok 50 ml) wino czerwone
Kuchnia po mojemuludzie pierwotni nad ogniem. Kiedy przychodziło do degustacji ja zawsze pytałam się czy jest dużo makaronu i pilnowałam mojej Mamy by dała mi tylko pół chochelki rosołu. Do tej pory tak mam. Makaron jest najważniejszy. Dlatego kiedy zobaczyłam zupę prosto z tajwańskiej kuchni Niu rou mian z blogu Na pałeczkach (autorki samymi zdjęciami mnie oczarowały) od razu zdecydowałam się przetestować
Pink EnvelopeBardzo lubię nadziewane warzywa. Faszerować można dynię , bakłażany czy cukinię . Teraz przyszła pora na paprykę. Większość osób (w tym ja) faszeruje paprykę mięsem i ryżem. Chciałam zrobić coś innego, oryginalnego. Myślę, że cel zamierzony osiągnęłam jak najbardziej. Papryka podana w ten sposób na pewno niejedną osobę zaskoczy- nie tylko wzrokowo, ale i smakowo. Składniki: 3 czerwone papryki szklanka kaszy
Pobite gary Barbarymiedzy innymi czas namaczania i gotowania różnych roślin strączkowych oraz zbóż, informacje jak zrobić mleko i masło z orzechów lub zbóż, instrukcję jak wyhodować kiełki. Książka podzielona jest na pory roku: WIOSNA WCZESNE LATO PÓŹNE LATO JESIEŃ ZIMA Każdy z głównych rozdziałów podzielony jest dodatkowo na podrozdziały: PORANKI PRZEKĄSKI DANIA GŁÓWNE SŁODKOŚCI Książka jest niezwykle poręczna. Oprawiona w twardą oprawę
Moja pasja smakuBabka z dynią? Owszem tak, bo faza dyniowa trwa u mnie w najlepsze. Szkoda by było nie wykorzystać potencjału dyni. Wzmacnia system immunologiczny, co o tej porze roku jest nie do przecenienia, działa odkwaszająco. Ma małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dlatego nawet jeśli kupisz dynię w supermarkecie przyniesz do domu okaz eko. Babka jest w cudownie energetyzującym kolorze, idealna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Halloween już tuż tuż pora więc na halloweenowe wypieki :-) To ciasto można udekorować na wiele sposobów. U mnie wersja z dżdżownicami, ale jeżeli macie więcej czasu, to warto się pobawić i zrobić nagrobki z napisem R.I.P., po czym wbić taki nagrobek na każdym kawałku ciasta. SKŁADNIKI Na ciasto: 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham
Passions hobbies life