por - 13968 przepisów (strona:374/932)

Dyniowe pankejki z sokiem z pomarańczy i karmelizowanym imbirem. 177

bezglutenowe. Polecam użyć do nich patelni teflonowej bo pankejki te są bardzo wybredne – z byle jaką patelnią się nie polubią! Przyznam, że to najlepsze placuszki jakie do tej pory robiłam. Obiecuję, że się w nich zakochacie! Są mięciutkie, ale lekko chrupiące zarazem. Słodkie, ale nie mdłe za sprawą imbiru. Oh, są po prostu boskie i ręczę za nie własnym nożem

Fill The Bowl
Kruche ciastka z żurawiną, jabłkiem i białą czekoladą 140

perfekcyjne! Serio ;). Maślane z rodzynkami, jabłkiem i białą czekoladą. Takie połączenie to strzał w dziesiątkę. Smakują wszędzie i o każdej porze. Możecie włożyć je do pudełka i zabrać ze sobą do pracy, szkoły bądź na uczelnie. Tylko ostrzegam, jedząc je przy kimś, liczcie się z tym, że będziecie musieli się nimi podzielić, ich uroczy wygląd i maślany zapach przyciąga

Nastoletnie Wypiekanie
KRUCHE CIASTECZKA Z MARMOLADĄ RÓŻANĄ 136

Ostatnio ciastka stały się tradycją w moim domu. Codziennie staram się piec porcję słodkości do kawki. Tym razem pora na ciasteczka z marmoladą różaną. Wyszły przepysznie. Proste w przygotowaniu, idealne do wspólnej kuchennej zabawy z dzieckiem :) Polecam. Składniki: z podanej proporcji wyszło mi 30 ciastek * 200 g masła * 100 g cukru pudru * 330 g mąki * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Zrób to smacznie
Przepiśnik jesienny - darmowa książka kucharska 138

jednym miejscu, tak aby każda Pani domu, mogła bez problemu sięgnąć po pyszny pomysł na obiad czy ciasto, gdy w głowie pustka i brak idei. Jesień to bardzo specyficzna pora w kuchni, po dużej dawce owoców zjadanych codziennie latem, zaczynamy sięgać po warzywa, głównie psiankowate tj. cukinia, dynia czy bakłażan. Truskawki zastępujemy jabłkami i gruszkami. Szukamy pomysłu na dania rozgrzewające

SMYKWKUCHNI
Pęczak z awokado, ogórkiem i marynowanym tofu 145

wcześniej. Po drugie, to trochę bardziej jedzenie na lato. Z tym pierwszym nawet nie ma takiego problemu, wystarczy, jeśli się dobrze zorganizujecie. Gorzej z tym drugim, zwłaszcza o tej porze roku… Ale też jest rozwiązanie! Rozkręcacie na maksa grzejniki w mieszkaniu, wieszacie na nich mokre ręczniki i zamykacie szczelnie okna. Po kilku godzinach stworzycie mikroklimat podobny do tego, który

GRUBY WAŁEK
Perska zupa z czerwonej soczewicy i "Zupa z granatów" 180

szklanki wody sól 2 łyżeczki ziaren czarnuszki (można zastąpić  mielonym czarnym pieprzem) Moje dodatki: łyżeczka ostrej papryki węgierskiej (dodałam, by zaostrzyć zupę) łyżeczka mielonej kozieradki (o tej porze roku dodaję ją niemal do wszystkiego) Soczewicę wsypać do rondla, zalać wodą. Zagotować, a następnie dusić bez przykrycia 9 minut. Odcedzić, odstawić.  W wysokim garnku usmażyć na złoto

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami 214

pokrojonych truskawek, miód lub syrop klonowy. Naleśniki uwielbiam praktycznie pod każdą możliwą postacią. Najbardziej jednak w ich słodkim wydaniu. Dosyć często robiłam również naleśniki z serem... ale do tej pory nie miałam pojęcia, że dodanie proszku budyniowego do masy serowej, tak bardzo zmieni ją na lepsze :) Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami, to doskonały pomysł na weekendowy obiad. Przygotować

Świat Domowej Kuchni
Nalewka z rajskich jabłuszek 145

twarde więc były doskonałe do rzucania się. Przecież nie ma nic śmieszniejszego niż trafienie kumpla twardą kulką w głowę. Eehh, dzieci to naprawdę są głupie :) Dobra, starczy tych wspomnień. Pora na przepis.       Zanim przejdziecie do dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1,2 kg rajskich jabłek

Marder&Marder Manufacture
SERNIK MOCNO BRZOSKWINIOWY – bez pieczenia! 366

Dziś częstuje Was Sernikiem brzoskwiniowym z musem i galaretką. Takim, który nie wymaga pieczenia. Taki sernik jest świetnym pomysłem nie tylko na lato – świetnie sprawdzi się o każdej porze roku, a teraz kiedy brzoskwinie są mega soczyste będzie wprost idealnym pomysłem o kawki. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( mała blacha 22×28 ) BRZOSKWINIOWY MUS: * brzoskwinie ( obrane i pokrojone

Ostra na Słodko
Zupa krem z cukinii i curry 174

jakieś warzywko (jakie masz w lodówce). Szybko podsmażyć na odrobinie oleju, krótko pogotować i zmiksować. Pyszna, niskokaloryczna zupa gotowa! Najczęściej szybkie zupy krem przygotowuję z cukinii, dyni, marchewki, brokuła, pora, kukurydzy. Takie proste zupy przyprawiam świeżym imbirem, curry, chilli, kolendrą, czosnkiem, gałką muszkatołową, ziołami. Do ugotowania zupy użyłam cukinii ze skórką, dlatego ma intensywnie zielony kolor. Składniki: 2 niewielkie zielone

Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczonej dyni i brukselki 130

Staram się ,,jeść zgodnie z porami roku", a przynajmniej używać produktów sezonowych. Zimą wybór świeżych, nieimportowanych warzyw jest dosyć ograniczony. Dlatego aby urozmaicić menu zestawiam różne warzywa i techniki przygotowania. Upieczone warzywa mają bardziej wyrazisty smak, niż gotowane i najczęściej stają się lekko słodkie (to wynik karmelizacji cukrów).  Jeśli chcecie przygotować wyjątkowo smakowita zupę z 2-3 dowolnych warzyw

Codziennik Kuchenny
Azjatycka surówka z kapusty, marchewki i fenkuła 162

Cóż przyjemniejszego od takiej sałatki może pojawić się na talerzu o tej porze roku. Wybór świeżych warzyw jest nieduży, ale można trochę pokombinować i powstanie surówka o nowym charakterze. Zależało mi aby danie było kolorowe i chrupiące.  Znudziły mi się do sałatek sosy typu vinegret, przygotowałam sos w stylu azjatyckim. Imbir, sok limonki i olej sezamowy wnoszą przyjemną odmianę

Codziennik Kuchenny
Kiszone warzywa na zimę. 330

które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor.  Na moim blogu znajdziecie przepis na  ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej kapusty . Dziś pora na odrobinę szaleństwa czyli mix warzywny. Do słoja wrzuciłam to co nawinęło mi się pod rękę i specjalnie dodałam buraki, bo chciałam aby warzywa pięknie się zabarwiły. Efekt końcowy sfotografuję

Codziennik Kuchenny
Kluski ziemniaczane z grzybami. 193

Potrawy kuchni regionalnej są nierozerwalnie związane z porami roku i kalendarzem świąt.  W zależności od pojawienia się płodów rolnych i leśnych – wzmagała się częstotliwość gotowania różnych potraw. Kierując się tą zasadą jako kolejne danie w serii ,,Regionalne Smaki" wybrałam kluski ziemniaczane z grzybami.  Faszerowane kluski z ciasta ziemniacznego, to produkt charakterystyczny dla Suwalszczyzny i Podlasia. Jak prześledziłam przepisy

Codziennik Kuchenny
Film na weekend – 3 nietypowe thrillery 113

mogło zabraknąć morderstwa pod prysznicem. Czuwałam przed telewizorem do godziny 4 – 5 nad ranem, byle tylko niebo zaczęło się rozjaśniać. Byłam wtedy pewna, że jest to bezpieczna pora, bo każdy psychopata też musi spać i nie będzie szukał ofiar nad ranem. Dzięki tym doświadczeniom to thriller stał się moim ulubionym rodzajem filmów. Bo lubię się bać. Nadsłuchiwać trzaskających gałęzi

Pink Envelope