Wreszcie wolny weekend!!! Po intensywnym urlopie, pracującej sobocie i niedzieli oraz tygodniu przyszła pora na odpoczynek. Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie
Dzieje kuchennej Wiewiórykaczka z gruszkami Każda pora roku jest dobra aby na obiad podać kaczkę . A końcówka lata daje nam dodatkowo okazję, aby nasze danie nafaszerować owocami, które właśnie dojrzały w sadzie. Tak też uczyniłem i z samego rana zerwałem owoce z gruszy. A po południu podałem aromatyczną kaczkę, której zapach nęcił domowników na długo przed pojawieniem się dania
Miód i pieprzmniejszych 2 kostki ogonowe wołowe, możesz zastąpić żeberkiem wołowym 2 kawałki wędzonego żeberka wieprzowego - opcjonalnie 2 spore marchewki, obierz 1 duża pietruszka, obierz 1 / 2 selera, obierz 1 por - tylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej
Szybko SzybkowarDomowa, pyszna i aromatyczna zupa buraczkowa. Buraczkową gotuję na wywarze z żeberek wołowych z dodatkiem pietruszki, cebuli i malutkiej marchewki. Pomijam typowe dla wywarów warzywa, takie jak por i seler, aby nie zdominowały one swoją intensywnością smaku zupy. Zupa smakuje wybornie z kwaśną śmietaną i świeżym koperkiem. Smacznego! Składniki na wywar wołowy: 3 żeberka wołowe, 2 kostki ogonowe wołowe
Szybko Szybkowarpatenty. Wystarczy włożyć, zamknąć i zamrozić, a potem łatwo wyjąć tyle ile potrzeba i znów można spokojnie zamknąć :-) Czego więcej prócz woreczków potrzebujemy? Ziół... Pietruszka, koperek, nać selera, por... wszystko możecie zamrozić w ten sposób, by potem w zimie cieszyć się pięknym aromatem ziół prosto z ogródka, a nie sztucznie pędzonych z marketu... Natki myjemy, osuszamy, usuwamy wszelkie zanieczyszczenia
Czary - gary w kuchnimnie barszcz biały jest podobny do żurku (*) i gotuję go niezależnie od pory roku. Zupa jest niezwykle pyszna oraz sycąca - dzięki dodatkowi jajek i białej kiełbasy. Obowiązkowo musi być w niej dużo majeranku, śmietany i czasami - chrzan. Bywa, że samodzielnie robię zakwas, ale z reguły moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc
Di gotujeSkładniki: 1 puszka tuńczyka 200 g fasoli z puszki, w mnie „z oczkiem” kawałek pora 3 jajka ugotowane na twardo 4-5 ogórków marynowanych 1-2 łyżki majonezu sól i pieprz Przygotowanie: … Czytaj dalej Sałatka z tuńczykiem i fasolką
czarrna od kuchniZraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem Łopatka , to bardzo wdzięczny i smakowity kawałek mięsa , a że nadeszła pora soczystych jabłek ..czemu , by nie zrobić duetu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wbrew pozorom , nie odkryłam ameryki , tym połączeniem jabłek , boczku i wieprzowiny , jest to jeden z tych przepisów kuchni staropolskiej , która w dzisiejszych czasach , rzadko gości
Ogrodnik w podróżynadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie można dowolnie modyfikować
zadanie-gotowaniemile zaskoczona. Muffinki smakują rewelacyjnie, a są zdecydowanie zdrowsze niż te z mąki pszennej. Orkisz jest źródłem bialka, blonnika oraz innych minerałów i witamin. W mojej kuchni od tej pory napewno zagości na stałe :) Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki
kuchnia doskiWrzesień za pasem więc zabierać się czas za głóg, rokitnik czy czarny bez. Teraz pora jest na robienie pysznych dżemów z tych cennych w witaminę C owoców, polecam. Rokitnik zawiera także witaminy E, F, K, P i kwas foliowy, prowitaminę A i C oraz flawonoidy, antycyjany, garbniki a także nienasycone kwasy tłuszczowe i mikro i makroelementy np. mangan, żelazo
Moje Małe Czarowaniezapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 1 golonka 3 średnie cebule 3 marchewki 3 pietruszki 1 seler 1 pęczek natki pietruszki jedna cała pora 4 listki laurowe 10 ziaren pieprzu kolorowego 3 łyżki warzywka 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy francuskiej Wykonanie Mięso wkładam do średniego
Mój Smakworeczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce. Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu na czyszczenie piekarnika i zmywanie foremki po pieczeniu, gdyż nic nie pryskało i nie zapiekało
Kuchcik gotujeresztek". A uwierzcie, że takie są zawsze najlepsze. W roli głównej wystąpiła dzisiaj zapuszkowana cieciorka i osamotniony kalafior znaleziony gdzieś na dnie lodówki. Do tej pory unikałam strączków, ale po tak udanej improwizacji stwierdziłam, że powinnam to zmienić! Fasola (biała i czerwona), groch, soczewica, soja... można przecież zrobić z nich tyyle pyszności! No ale nie dzisiaj
Kuchnia Elliedodatek raczej proste w wykonaniu. Fajne na zwykłą (powiedzmy) kolację, a i na przyjęciu można nimi zabłysnąć (prawdopodobnie). Jakoś tak nagle przypomniało mi się, że kiedyś wrzesień to była pora szkolnych wyjazdów na wykopki do pegieerów. Pamiętacie? Ja załapałem się na końcówkę tych czasów i teraz wspominam z sentymentem, jak zbierałem kartofle na polu, które występuje w pierwszej scenie Blaszanego
zadanie-gotowanie