Składniki: 3/4 szkl kaszy bulgur 20 dkg szynki 1/2 pora 1-2 ogórki kiszone 4 pomidory po 2-3 łyżki kukurydzy i czerwonej fasoli 3-4 łyżki majonezu Fanex 1 łyżeczka musztardy sól, … Czytaj dalej Sałatka z kaszą bulgur
czarrna od kuchnizupa – najczęściej czekała na mnie w termosie – jako uczennica szkoły podstawowej nie musiałam jej podgrzewać (małe dziecko + gaz + zapałki…). Wiosną była to mieszkanka różnych warzyw, w porze letniej pomidorowa – najlepsza na świecie, którą gotuję do dzisiaj w swoim domu. No i ta tradycja jakoś pozostała. Ja poszłam o krok dalej – w moim zmęczeniu zrobiłam się
Szybko Tanio SmacznieKeczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głębszy smak i kolor. Składniki 1 kg dyni (bez skórki i pestek) 3 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJest na to rada i w cale nie musimy aż tak długo czekać by zjeść np takie szaszłyki z kurczaka,bo przecież po to jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju
Kolorowa kuchnia Elkidrzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym
Wędrówki po kuchniWarto go podkreślić świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy ? Polecam krem z pasternaku. Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy
codojedzeniamiła odskocznia od kanapek z wędliną. Przepis ten być może wielu z Was zna, a kto nie to musi koniecznie spróbować. Dostęp do szczypiorku może być o tej porze utrudniony. Ja do doniczki z ziemią wsadzam kiełkującą już cebule i tak mam zawsze na oknie świeży szczypior. Czytaj więcej
Biały fartuszekobok Raucous Rum & Raisin - jedna z najlepszych! Kwaskowatość żurawiny, niezbyt gorzka czekolada i intensywny smak alkoholu... pyszności. :) Wszystkie warianty smakowe mają niesamowitą konsystencję, z którą do tej pory jeszcze się nie spotkałam. Dlaczego? Bo przypomina trochę... czekoladowe trufle! Zaletą jest również fakt, że są nieprzesłodzone i intensywne w smaku. Poszczególne dodatki są doskonale wręcz wyczuwalne. Teraz już chyba
Poranek na słodkocynamonu, kawałki jabłka, kwiat hibiskusa, skórka owocu dzikiej róży, kawałki migdałów i goździki. Świetnie rozgrzewa i nie pobudza, więc lubię ją popijać późnymi wieczorami. Miód z Nikaragui Do tej pory próbowałam miodów polskich, francuskich, niemieckich i angielskich, ale... miodu z Nikaragui dopiero po raz pierwszy! Jest to naturalny, czysty miód ekologiczny z dzikich kwiatów. Ma przyjemną, kremową konsystencję, więc
Poranek na słodkosię chrupało, a wiśnia peruwiańska i jagody goji przełamały słodycz banana. Przyznam, że pierwszy raz w życiu jadłam wiśnię peruwiańską, która była miękka i soczysta. Do tej pory zawsze trafiałam na suchą, niesmaczną i zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :) OWSIANKA ORZECHOWA /przepis własny/ Składniki na owsiankę: 50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 10 g mielonych
Poranek na słodkofirma oferuje również wersje świąteczne. Choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, już teraz możemy zaopatrzyć się w znane wszystkim marcepanowe jajka :) Wybór jest dość duży, przy czym do tej pory udało mi się spróbować dwóch wersji: orzech włoski i migdałowy nugat w gorzkiej czekoladzie. Pierwsza w środku skrywa marcepan wzbogacony zmielonymi orzechami włoskimi, zaś po wierzchu posypany jest... dodatkową porcją
Poranek na słodkoPróbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone? Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie! Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes. Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy. Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka
Poranek na słodkomiodzie Manuka zapewne słyszeliście już nie raz. Do tej pory miałam już kilka słoiczków tego "smacznego lekarstwa" (jednak z oznaczeniami UMF, MGO i KFactor) i przyznam, że po dłuższym czasie używania, efekty były zdecydowanie odczuwalne. Tym razem w moje ręce wpadły dwa opakowania miodu Manuka z certyfikatem MGS oraz trzy różne, ciekawe miody nowozelandzkie: z koniczyny, z krzewu Rewarewa oraz
Poranek na słodkoprzygotowujemy tradycyjnie, a następnie ustawiamy na podaną przez producenta temperaturę. Czas oczywiście będzie zależał od rodzaju ciasta, jednak i tak będzie krótszy niż podczas używania standardowego piekarnika. Do tej pory w Purifry upiekłam owsiankę, która była gotowa już po 15 minutach. W środku zachwycała miękkością, na wierzchu zaś - chrupkością. Plus za to, że wierzch się nie przypalił - w przypadku
Poranek na słodkotego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka, musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów. 11) Bio olej z pestek dyni - czyli jeden
Poranek na słodko