por - 13968 przepisów (strona:371/932)

Keczup z dyni 275

Keczup z cukinii już był, teraz pora na przetestowanie dyni. Przepis jest bardzo podobny, dodałam jedynie więcej czosnku i inne przyprawy. Keczup w tej wersji ma głębszy smak i kolor.   Składniki 1 kg dyni (bez skórki i pestek) 3 … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Szaszłyki z kurczaka 188

Jest na to rada i w cale nie musimy aż tak długo czekać by zjeść np takie szaszłyki z kurczaka,bo przecież po to jest grill elektryczny. O każdej porze roku,nawet w środku zimy możemy przygotować sobie taki wspaniały letni obiad. 1 duży filet z piersi kurczaka 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1 cebula marynata: 2 łyżki oleju

Kolorowa kuchnia Elki
Orzeźwiające ciasto – Zielone Jabłuszko 723

drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po świecie łapiąc ostatnie, ciepłe promienie słońca. Poranki pachną chłodem, domy ciepłem kominków, a sady jabłkami. O tej porze roku jabłka są na prawdę wyjątkowe. Soczyste, rumiane takie pyszne. Czym że była by jesień bez pachnącego ciasta z jabłkami? Szarlotka obowiązkowo, ale tym razem zrobiłam orzeźwiające ciasto z jabłkami, delikatnym

Wędrówki po kuchni
Krem z pasternaku 131

Warto go podkreślić świeżym imbirem i cytrynową trawą. Jak się domyślacie krem z pasternaku jest delikatny i lekko słodki w smaku. Typowo jesienna zupa , rozgrzewająca i smaczna. Jesień to pora na zupy. Lubicie zupy kremy ? Polecam krem z pasternaku. Krem z pasternaku Składniki: 500 g pasternaku 1 l bulionu 3 cm świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 1 źdźbło cytrynowej trawy

codojedzenia
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 97

miła odskocznia od kanapek z wędliną. Przepis ten być może wielu z Was zna, a kto nie to musi koniecznie spróbować. Dostęp do szczypiorku może być o tej porze utrudniony. Ja do doniczki z ziemią wsadzam kiełkującą już cebule i tak mam zawsze na oknie świeży szczypior. Czytaj więcej

Biały fartuszek
Wegańskie czekolady dla wszystkich - Conscious Chocolate! 110

obok Raucous Rum & Raisin - jedna z najlepszych!  Kwaskowatość żurawiny, niezbyt gorzka czekolada i intensywny smak alkoholu... pyszności. :) Wszystkie warianty smakowe mają niesamowitą konsystencję, z którą do tej pory jeszcze się nie spotkałam. Dlaczego? Bo przypomina trochę... czekoladowe trufle! Zaletą jest również fakt, że są nieprzesłodzone i intensywne w smaku. Poszczególne dodatki są doskonale wręcz wyczuwalne. Teraz już chyba

Poranek na słodko
Sprawiedliwy Handel i produkty Fair Trade! 129

cynamonu, kawałki jabłka, kwiat hibiskusa, skórka owocu dzikiej róży, kawałki migdałów i goździki. Świetnie rozgrzewa i nie pobudza, więc lubię ją popijać późnymi wieczorami. Miód z Nikaragui Do tej pory próbowałam miodów polskich, francuskich, niemieckich i angielskich, ale... miodu z Nikaragui dopiero po raz pierwszy! Jest to naturalny, czysty miód ekologiczny z dzikich kwiatów. Ma przyjemną, kremową konsystencję, więc

Poranek na słodko
Orzechowa owsianka z superfoods i bananem. 116

się chrupało, a wiśnia peruwiańska i jagody goji przełamały słodycz banana.  Przyznam, że pierwszy raz w życiu jadłam wiśnię peruwiańską, która była miękka i soczysta.  Do tej pory zawsze trafiałam na suchą, niesmaczną i zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :) OWSIANKA ORZECHOWA /przepis własny/ Składniki na owsiankę: 50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 10 g mielonych

Poranek na słodko
Zdrowe słodycze marki Lubs. 161

firma oferuje również wersje świąteczne. Choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu, już teraz możemy zaopatrzyć się w znane wszystkim marcepanowe jajka :) Wybór jest dość duży, przy czym do tej pory udało mi się spróbować dwóch wersji: orzech włoski i migdałowy nugat w gorzkiej czekoladzie. Pierwsza w środku skrywa marcepan wzbogacony zmielonymi orzechami włoskimi, zaś po wierzchu posypany jest... dodatkową porcją

Poranek na słodko
Pancakes z serka mascarpone 128

Próbowaliście już placuszków, gofrów lub pączków na bazie serka mascarpone?  Jeśli nie... to koniecznie spróbujcie!  Do tej pory smażyłam już omlet, który bardzo mi posmakował i podobnie było z pancakes. Wyszły puszyste i kremowe w smaku, a dodatek banana nadał pięknego aromatu i słodyczy. Co najlepsze, nie "rozpływają się" na patelni jak te na bazie zwykłego serka

Poranek na słodko
Miody nowozelandzkie Watson&Son 123

miodzie Manuka zapewne słyszeliście już nie raz. Do tej pory miałam już kilka słoiczków tego "smacznego lekarstwa" (jednak z oznaczeniami UMF, MGO i KFactor) i przyznam, że po dłuższym czasie używania, efekty były zdecydowanie odczuwalne. Tym razem w moje ręce wpadły dwa opakowania miodu Manuka z certyfikatem MGS oraz trzy różne, ciekawe miody nowozelandzkie: z koniczyny, z krzewu Rewarewa oraz

Poranek na słodko
Test beztłuszczowej frytkownicy Russell Hobbs Purifry Multi Health Fryer. 205

przygotowujemy tradycyjnie, a następnie ustawiamy na podaną przez producenta temperaturę. Czas oczywiście będzie zależał od rodzaju ciasta, jednak i tak będzie krótszy niż podczas używania standardowego piekarnika. Do tej pory w Purifry upiekłam owsiankę, która była gotowa już po 15 minutach. W środku zachwycała miękkością, na wierzchu zaś - chrupkością. Plus za to, że wierzch się nie przypalił -  w przypadku

Poranek na słodko
Produkty marki Seitenbacher. 139

tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje się również jako baza do sosów. 11) Bio olej z pestek dyni - czyli jeden

Poranek na słodko
Ekologiczne produkty Danival. 142

ulubionej restauracji! * Kremowe risotto z pieczarkami - najlepsze ze wszystkich testowanych dań gotowych. Chrupiący brązowy ryż, cukinia, duże plasterki pieczarek, ubita śmietanka... a do tego porządna dawka parmezanu, czosnku i pora. To nie mogło nie smakować! *** Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o produktach firmy Danival,  zajrzyjcie na oficjalną stronę producenta

Poranek na słodko
Urządzenie do sorbetów Ariete Sorbet Maker 632. 128

się błyskawicznie. Wystarczy do wlotu włożyć dowolną ilość zamrożonych owoców (minimum 24h), popchnąć je za pomocą dołączonej części i... podstawić miseczkę. Po chwili będziemy mieli gotowy sorbet! Do tej pory próbowałam sorbetu brzoskwiniowego i bananowego z zamrożonymi markizami. Sorbety wyszły oczywiście bajecznie pyszne! Należy pamiętać, że urządzenie może pracować bez przerwy maksymalnie trzy minuty. Potem trzeba zrobić przerwę i można

Poranek na słodko