Jedne były z dodatkiem mąki kukurydzianej, inne z dodatkiem mąki ryżowej, a te dzisiejsze zawierają tylko cztery składniki i są najbardziej maślanymi ciasteczkami shortbreads jakie jadłam do tej pory. Przepis zaczerpnęłam (jak już kilka innych przepisów) ze strony Joy of baking. Fotel, dwa ciasteczka, filiżanka herbaty i żaden mróz wtedy nie jest straszny! Shortbreads 2 szkl. mąki tortowej
Posadzone i zjedzoneparze z uszkami:) Barszcz wigilijny 2,5 litra wody 1 kg buraków 100 g suszonych grzybów 2 marchewki 1 pietruszka ćwierć (lub połówka, jeśli jest mniejszy) selera por (biała część) 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe sok z pół cytryny sól, szczypta cukru do smaku Przygotować dwa garnki. Jeden większy na zupę, a mniejszy na grzyby. Grzyby
Posadzone i zjedzonewigilijnej kolacji u nas w domu zawsze są kluski z makiem. Jemy je na samym końcu, ponieważ danie to traktujemy jak deser. Do tej pory kluski robiliśmy z przepisu na ciasto pierogowe, przy okazji przygotowywania pierogów z kapustą i grzybami. Mąka, woda i trochę soli. Część ciasta szła na pierogi, a część (znacznie mniejsza) na kluski z makiem. Ciasto rozwałkowywało
Posadzone i zjedzoneprostu pójść na piwo i kebab, trzeba najpierw ochłonąć z wrażenia. A wracając na ziemię i do kuchni - jeszcze moment i skończy się sezon na cytrusy. To już najwyższa pora nastawić domowy ekstrakt pomarańczowy, żeby zdążył się przegryźć przed wielkanocnymi wypiekami. Skorzystałam z niezawodnego przepisu Doroty . Bardzo polecam! Ekstrakt pomarańczowy Składniki na 1 ekstrakt (250 ml): skórka z dużego owocu
Posadzone i zjedzonepodgrzałam całość. Tym sposobem obiad powstał w 10 minut. Tak jakoś z wiosną mi się skojarzył... :) Makaron z ziołowo - śmietanowym sosem 3 porcje reszta sosu z pieczarkami i porem (czyli pół porcji z TEGO przepisu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duża garść posiekanej roszponki 1 garść porwanej cykorii radicchio (dla koloru
Posadzone i zjedzonemacie działki lub ogrodu, pokażę Wam jak ja to zrobiłam kiedy jeszcze nie miałam działki. Marzec za pasem i jeśli ktoś myśli o swoich prywatnych ziemniaczkach, to najwyższa pora zacząć się do tego przygotowywać. Po pierwsze - ważne, żeby balkon był słoneczny. Opiszę Wam sposób w jaki ja hodowałam ziemniaki, uwzględniając fakt, że mieszkam na północy kraju, gdzie wszystkie rośliny nieco
Posadzone i zjedzonerazem domowy budyń przerobiłam na składnik sałatki owocowej. Jest on trochę rzadszej konsystencji niż tradycyjny budyń, specjalnie na potrzeby tejże sałatki. Z braku owoców sezonowych rodzimych o tej porze roku, użyłam tych, które są dostępne teraz. Ale w sezonie na truskawki, maliny, jagody czy wiśnie użyję właśnie nich :) Domowy budyń waniliowy z sałatką owocową Budyń: 500 ml mleka 3 łyżki
Posadzone i zjedzoneDzisiaj skorzystałam z kremu patissiere. Ten żółtkowo-śmietankowy krem zachwycił mnie już kilka lat temu, kiedy tylko wpadła mi po raz pierwszy w ręce książka „Kuchnia Neli”. Od tamtej pory, w sezonie truskawkowym robię tartę z tym kremem bardzo często bez obawy, że mi się znudzi jej smak. Jest przepyszna! Krem trochę zmieniłam przez te wszystkie lata i podam
Posadzone i zjedzonedegustacji :) Taki barszcz pamiętam z domu mojej sopockiej Babci :) Barszcz czerwony z ziemniakami i cebulką 1,5 litra wody 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 mały por 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 spore buraki 3 grzybki suszone sól i szczypta cukru do smaku 1 łyżka soku z cytryny 0,5 szkl śmietanki kremówki panadto ziemniaki
Posadzone i zjedzonewadze około 1,2 kg . Golonka najlepsza i mięciutka obiad dla 3- 4 osób 1 golonka wieprzowa około 1,2 kg 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por 3 kulki ziela angielskiego 2 listki laurowe 1 łyżka soli oraz 1 duża cebula 4 ząbki czosnku około 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy
Posadzone i zjedzonezagospodarować serwatkę, której po produkcji twarogu jest sporo i potrafi sprawić niezły kłopot, jeśli ktoś, tak jak ja, nie lubi wyrzucać jedzenia. Świeże truskawki o tej porze roku są już trudno dostępne, lecz myślę, że np. jagody amerykańskie lub jabłka czy śliwki pokrojone w kostkę też sprawdzą się znakomicie. Do przeczytania niebawem! Założyłam sobie również konto na Instagramie , gdzie
Posadzone i zjedzoneFannie Flagg „ Nie mogę się doczekać… ” Gulasz, to moje comfort food , o każdej porze roku. Kojący zapach bulgoczącego gulaszu sprawia, że przypominają mi się najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:) Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw
Posadzone i zjedzoneświecie. Wyobrażam sobie często, jak w przyszłości będę prowadziła dobrze mi znanymi leśnymi ścieżkami swoje wnuki w różowych kaloszkach (lub niebieskich:)) Las, który nas otacza, zmienia się wraz z porami roku, to oczywiste, ale również co rusz odkrywamy nowe miejsca. W zależności od tego, w którą stronę pójdziemy (czy za kościół, czy na drugą stronę ulicy), towarzyszy nam inny krajobraz
Posadzone i zjedzonepożywna buła z parówką ! Temat buły smakowicie nadziewanej mam już niemalże opatentowany - tak często je robię! Żongluję tu tylko sposobem przygotowania ciasta drożdżowego oraz różnorodnością nadzienia. Do tej pory były już: Pieczone hot dogi pełnoziarniste Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką
Grunt to przepis!Zawsze marzyłam o zrobieniu domowej czekolady takiej z ziaren kakaowca...do tej pory mi się to nie udało, ale spróbowałam zrobić domową czekoladę z kakaa i oleju kokosowego. Dodanie oleju kokosowego sprawia, że czekolada ma posmak kokosu, ale nie jest on bardzo mocny - nie przepadam za kokosem, ale przeżyłam. Zrobiłam na razie pierwszą wersję z żurawiną. Możecie ją przygotować
Mania Wypiekania