Pesto z jarmużu jest doskonałą, spolszczoną wersją tradycyjnego pesto z bazylii. Mimo delikatnej cierpkości wspaniale smakuje w towarzystwie makaronu, czy na grzankach. Jeśli jesteście fanami pesto polecam wypróbować taką wersję :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Ok. 150g jarmużu 2 garści pestek ze słonecznika 2 ząbki czosnku(...)wysokim naczyniu, dorzucamy nasiona i blenderujemy. Dokładamy do pojemnika jarmuż i żółty ser. Ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem (w sporych ilościach) i mieszamy. Pesto możemy podać z makaronem lub np. na grzankach
Kolizje Smakówstąd całe zamieszanie :) Składniki: (na 2 porcje) Tagiatelle cukiniowe: 1 średniej wielkości cukinia szczypta soli 2 łyżeczki skórki z cytryny szczypta świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego Pesto: 3 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki zielonego groszku gotowanego na parze Bonduelle 15 g parmezanu 15-20 ml oliwy z oliwek(...)truskawki odrobina siekanej mięty odrobina siekanej bazylii odrobina świeżo mielonego pieprzu - ja użyłam pieprzu czerwonego do oprószenia całości by podkreślić finalny kontrast potrawy z czerwienią truskawki Przygotowanie: Pesto: 1. W moździerzu połączyć na gładką emulsję: bazylię, miętę, groszek, oliwę z oliwek, sok z cytryny i parmezan 2. Całość przyprawić solą 1. Cukinie pokroić w paski- długie wstążki
KreatywnePinykawałkach w sosie własnym (180 g), 1 marchew w plasterkach, 50 g brokułu, 50 g kalafiora, świeży tymianek, pieprz zielony świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku, pesto: 2 łyżki pestek słonecznika, garść świeżej bazylii, garść rukoli, 1 łyżka soku z cytryny, 10 g startego sera żółtego, 6 łyżek oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku(...)Przygotowanie: Pesto: Pestki słonecznika miksujemy za pomocą miksera lub blendera. Dodajemy rukolę, bazylię, olej i ponownie miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, dodajemy sera i ponownie miksujemy. Warzywa gotujemy na miękko w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i rozdzielamy marchewkę od brokułów i kalafiora. Wywar zostawiamy, będzie nam potrzebny. Warzywa, każde oddzielnie zgniatamy widelcem
Moniki SmakołykiWyciągnąłem kawał łososia z lodówki i tak się dłuższą chwilę zastanawiałem co tu z niego zrobić. Bardzo lubię pesto, jak je zrobić tutaj(...)całą masę rukoli, to postanowiłem ją wykorzystać. Zobaczymy. Co nam jest potrzebne? -ziemniaki ugotowane i ze śmietaną na puree zagniecione, zapieczone 20 minut w piekarniku. -kawałek łososia -pesto -oliwa -awokado -sól -pieprz -parmezan Łososia solimy delikatnie; z wierzchu smarujemy pesto. Awokado kroimy na paski, układamy na pesto i posypujemy parmezanem startym. Na patelni podsmażamy na oliwie łososia
BaRepasświąteczny obiad karkówka w każdej odsłonie będzie znakomita. Bazyliowe pesto, pieczarki i pierzynka serowa, to doskonali towarzysze karkóweczki. Pesto dodało niesamowitego smaczku, który przekonał biesiadników do tej nowej potrawy na moim stole. SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki, pesto bazyliowe 0,5 kg. pieczarek 10 dag. włoskiego sera (u mnie grana padano) oliwa z oliwek masło klarowane przyprawy(...)patelni grillowej, jeśli zrobicie to na zwykłej patelni też nic się nie stanie) po 2-3 min. z każdej strony(aby zamknąć mięso), karkóweczkę z jednej strony smarujemy pesto, wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, na każdy kawałek tak przygotowanej karkówki kładziemy pieczarki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na 45-50 min. (do miękkości mięsa
Kuchnia Beatypieprz 300 g ryżu np arboraio 50 ml białego wina 750 ml bulionu warzywnego 150 g zielonego, mrożonego lub świeżego, groszku łyżka masła 25 g startego, długo dojrzewającego sera pesto: listki z jednego pęczka bazylii garść migdałów spora garść startego sera długo dojrzewającego ząbek czosnku, posiekany oliwa sól, pieprz Na łyżce oliwy podsmażamy cebulę, powinna się zeszklić. Dodajemy ryż(...)odparowujemy je, następnie stopniowo po chochelce dolewamy gorący bulion. Mieszamy risotto a przed każdą kolejna porcją bulionu czekamy aż ryż wchłonie poprzednią. W połowie smażenia dorzucamy rozmrożony groszek. Składniki pesto, oprócz oliwy, miksujemy w blenderze. Doprawiamy solą i pieprzem. Do zielonej papki wlewamy cienka strużką oliwę i dalej blendujemy aż do otrzymania konsystencji jaka nam odpowiada. Gdy ryż wchłonie
Dzieje kuchennej Wiewióryczosnek. sok z cytryny, sól, część oliwy, blendować stopniowo dorzucając orzeszki. W trakcie dolewać pozostałą oliwę, w zależności od gęstości, konsystencja jest dość gęsta lecz dająca się swobodnie blendować. Pesto jest gotowe, gdy wszystkie składniki są w miarę równomiernie rozdrobnione. Makaron odcedzić i jeszcze ciepły włożyć do garnka, w którym się gotował, dodać pesto i parmezan, dokładnie wymieszać(...)pesto mają być przyklejone do makaronu. Podana porcja wystarcza dla 3 dorosłych osób
Kuchcik gotujeprzygotowania pizzy. Daje nam dużą dowolność w wyborze dodatków, mogą to być dowolne sery, pesto, oliwki, pomidory koktajlowe lub szynka parmeńska oraz wiele innych. Moja jest posmarowana zielonym pesto bazyliowym, wyłożona serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi, całość posypana startym parmezanem... pyszności :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 350 ml wody 6 łyżek oliwy z oliwek(...)drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru + szczypta 3 łyżki letniej wody Dodatkowo : mozzarella, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska, zielone pesto, parmezan, oliwki lun inne ulubione dodatki Drożdże rozkruszamy do miseczki, zasypujemy szczypta cukru i zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować (pojawią się bąbelki). Mąkę przesypujemy do miseczki, sól wsypujemy z brzegu
Chocolate Muffin Blogodcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone w kostkę(...)Lekko przesmażamy i zalewamy passatą. Po zagotowaniu dodajemy szpinak, pesto oraz przeciśnięty czosnek. Dusimy wszystko do momentu kiedy szpinak się rozmrozi i doprawiamy przyprawami. Nie solimy, ponieważ pesto jest wystarczająco słone. Sos jest gotowy. Podajemy z kluskami i surówką. Surówka w naszym przypadku to sałata rzymska, buraczki konserwowe, pomidory i szalotka. Doprawione pieprzem, oliwą z oliwek
vegetanieobiedzie zostało mi nieco pesto. Szkoda mi było go wyrzucić, a nie cierpię jest dwa dni pod rząd tego samego (choćby to była nawet pizza). Postanowiłam że z pesto, które zostało zrobię grzanki. Szybko przejrzałam lodówkę i w niedzielny poranek wzięłam się za szykowanie śniadania. Efekt był wspaniały. Po całym mieszkaniu roznosił się cudowny zapach, a smak(...)piekarnik. Szczerze polecam, nie tylko na śniadania, ale też przekąski i kolacje. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: ok.10 kanapeczek Składnik: Pesto z tego przepisu Duża bagietka Kulka mozzarelli Pomidor Masło Szczypiorek Bagietkę kroimy po skosie tak by powstały małe kromeczki. Smarujemy masłem i wstawiamy na około 5 minut do piekarnika nagrzanego
Kolizje SmakówWłoski kucharz zdradził mi przepis na to ciasto. Dziś robię z pesto dla Żony Mej i dla mnie, i z sosem pomidorowym dla bąbla. Tutaj przepisy jak zrobić: pesto , a tutaj, jak zrobić sos pomidorowy . Dodatki oczywiście zależą od Waszych upodobań. Ja do tej z pesto dodaję tylko mozzarellę, parmezan i inny żółty ser, a z wierzchu(...)upieczeniu wykładam świeżą rukolę. Do pizzy z sosem pomidorowym dodaje szynkę i te same sery jak do pizzy z pesto. Wszystko piekę na blasze około 11 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika tj. ok 250 stopni. Smacznego
BaRepasJeśli podoba Ci się sałatka podziękuj klikając "Lubię to" ! Dla 2 osób Czas przygotowania: kilka minut Składniki: 1 duża garść roszponki 1 duża garść pokrojonej w kostkę kapusty pekińskiej Pesto genovese 90g Ser Kozi 100g Rzodkiewka 6 główek Marchew mały kawałek Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Umytą roszponkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną pekińską, pokrojone w cienkie talarki główki(...)rzodkiewki oraz ser pokrojony w kostkę. Na tarce o dużych oczkach ścieramy obraną marchew i dodajemy do sałatki - mieszamy wszystko. 2/ Dodajemy pesto i sól do smaku i jeszcze raz mieszamy. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaprzygotowałam je sobie do kanapek z mozarellą. Wygrała wiosna. I niech to będzie dobry znak. Skorzystałam w pierwszej kolejności z zupy z groszku i z cukinii z pesto. Do tej pory pojawił się tu zarówno krem z groszku ( klik ) jak i zupa z cukinii ( klik ), ale wywoływanie wiosny trwa dalej, więc konsekwentnie gram z zielone :) Zupa robi się(...)ostatnio jest u mnie popularną przyprawą do zup. Składniki: 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę 1 cukinia (300g) 450g mrożonego groszku 3,5 szklanki bulionu drobiowego 3 łyżki pesto ( klik ) oliwa sól i pieprz Sophie dodaje jeszcze garść rukoli Sposób przygotowania: W garnku, na oliwie podsmażyć cebulę aż się zeszkli. Dodać cukinię, zalać bulionem i gotować 5 minut
W kuchni wieczoremkuchni jest dniem straconym. Ostatnio miałem okazję jeść najlepszą na świecie pizzę z pesto, zamiast sosu pomidorowego. Właśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski. Co niezbędne? Pesto: -rukola -ząbek czosnku -orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca -oliwa; dwie łyżki -parmezan; łyżeczka -pieprz, sól -limonka; sok jedna łyżka Do kanapki: -bagietka -ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki(...)cherry Wszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na jedną masę. Przekrojoną bagietkę na skórce przecieramy mokrą ręką. Wewnętrzną stronę smarujemy grubą warstwą pesto, wykładamy sery, pieprzymy i na górę dodajemy pomidorka. Wszystko zapiekamy ok 8-10 minut w piekarniku na 160stopni. Uwaga, jest czosnkowo, więc niech wszyscy domownicy spróbują;-) Smacznego
BaRepassię a co chcesz, a mój synek " kiełbaskę " :) I tak powstało pesto z grillowaną papryką i parówkami Jest to szybki obiad, do tego przepyszny. Jak wiecie uwielbiam pesto i lubię go dodawać do moich obiadów. Tutaj "zaszalałam" i jako dodatek doszły nam parówki na życzenie mojego synka, ale może być to każdy inny dodatek który lubicie(...)wykonaniu Robbie Williamsa - specjalnie dla Was link do piosenki tutaj Cudownego dnia Wam życzę kochani :) Składniki: 3 papryki- czerwona, zielona, żółta 250 gr makarou parmezan do starcia Pesto: Listki bazylii 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki parmezanu 2-3 łyżki orzechów sosnowych lub włoskich sol, pieprz ok 150-200 ml oliwy z oliwek Wykonanie: W międzyczasie
Smaki Edyty