pesto - 2741 przepisów (strona:44/183)

Pesto rosso z awokado i nerkowcami 122

Suszone pesto z suszonych pomidorów i nerkowców to zdrowa wersja klasycznego pesto rosso. Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania:  10 minut Ilość porcji:                 3 Wartość kaloryczna:  180 kcal / porcja Składniki(...)sól i pieprz do smaku ·          Parmezan do posypania Przygotuj: blender Miksujemy wszystkie składniki i pesto gotowe! Podajemy z makaronem (150 g na osobę), na tost, z kurczakiem… Smacznego

Bazując na smaku
Makaron z cukinii z bazyliowym pesto 158

dyni sól pieprz do podania:  plasterki pomidora i cukinii  parmezan przygotowanie cukinie umyć, osuszyć. Przy pomocy specjalnego urządzenia (temperówki) do krojenia warzyw, zrobić cukiniowy  makaron. Przygotować pesto. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy. Doprawić solą i pieprzem.  Na patelni grillowej grillować kilka plasterków cukinii(...)makaron z cukinii, przesmażyć przez chwilę mieszając, a następnie dodać 1 - 2 łyżki wody, cytrynową skórkę, przykryć i dusić do chwili aż cukinia będzie miękka - 3 - 4 minuty. Dodać pesto, wymieszać, przełożyć do miski, doprawić sola i pieprzem, przybrać grillowanym plastrami pomidora i cukinii, posypać parmezanem i podawać. Smacznego

Stare Gary
Spagetti z zielonym sosem i cytrynowymi pulpeckami 159

uwagę:)  Składniki: 200 gram makaronu spaghetti 250 gram  mielonego mięsa z indyka  połowa cytryny jajko 2 łyżki bułki tartej 4 gałązki natki pietruszki słoiczek sosu  pesto zielonego  250 ml śmietanki 30%  8 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek parę listków świeżej bazylii sól pieprz    Przygotowanie: Makaron gotujemy według instrukcji(...)oliwy z oliwek Pulpety przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku i smażymy około minuty. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Na koniec dodajemy słoiczek pesto, mieszamy i gotujemy przez parę minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, a na sam koniec pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Odcedzając makaron zostawiamy sobie około

Taste Therapy
Pesto paprykowo-pietruszkowe - idealne do spaghetti 158

Uwielbiam klasyczne pesto, ale temu też niczego nie brakuje. Smak jest tak esencjonalny, że świetnie nadaje się jako baza do różnego rodzaju sosów. Tutaj pesto użyłam jako sos do spaghetti, ale w najbliższych postach pokażę inną propozycję na jego wykorzystanie. Połowę sosu z tego przepisu wymieszałam po prostu na patelni z ugotowanym makaronem (200g spaghetti pełnoziarnistego) i obiad(...)gotowy. Można jeszcze posypać startym parmezanem lub pokruszoną fetą, jak kto lubi. Pesto paprykowo-pietruszkowe Składniki: - 1 czerwona papryka - 1 cebula - 1/2 natki pietruszki - 1/2 cytryny - garść uprażonych pestek dyni - 2 ząbki czosnku - 5 łyżek oleju rzepakowego/oliwy + 1 łyżka do smażenia - sól, pieprz ziołowy do smaku - 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka bazylii, 1/4 łyżeczki chili cayenne, 1/4 łyżeczki

Corner With Recipes
Rolada z kurczaka ze szparagowym pesto i mozarella 141

delikatną mozarellą. A z wierzchu ma chrupiącą skórkę z szynki parmeńskiej. Jest pyszna! :) SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka 1 kulka mozarelli 6 plasterków szynki parmeńskiej 4 łyżki pesto z tego przepisu sół pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pierś z kurczaka rozkrajamy w poprzek nie docinając do końca, tak aby powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią(...)robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą z obu stron. Na desce układamy plasterki szynki, jeden przy drugim i kładziemy na nich mięso. Szparagowe pesto rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, i układamy na nim kawałki mozarelli, zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę i obsmażamy roladki

DefinicjaSmaku
Bruschetta 133

uwielbiam kolorowe jedzenie. Człowiek od razu czuje się lepiej, taki powiew słońca z talerza :) Mam nadzieje, że i Wam zasmakują! Składniki: bagietka oliwa czosnkowa kremowy serek pesto rukola pomidorki koktajlowe świeża bazylia chilli sól, pieprz ocet balsamiczny Bagietkę najlepiej pokroić w ukośne kromeczki, dzięki temu zyskujemy większą powierzchnię! Bruschettę przygotowałam na patelni, na uprzednio rozgrzaną oliwę położyłam bagietkę(...)korzystam z tostera czy patelni grillowej po zrumienieniu smaruje kromki świeżym czosnkiem. Następnie posmarowałam kromki kremowym serkiem - u mnie zarówno wersja jogurtowa, jak i śmietankowa. Na serku rozsmarowałam łyżeczką pesto. Na tak przygotowane pieczywko ułożyłam rukolę, pokrojone pomidorki, świeżą bazylię oraz cieniuteńko pokrojone papryczki chilli, całość na koniec skropiłam octem balsamicznym. Szybkie, smaczne i cudnie kolorowe

Plate of Joy
Bułki, bułeczki... 111

jest coś lepszego niż świeżo upieczone bułeczki?  Takie puszyste w środku! Mięciutkie, mięciusieńkie! Zrobiłam w dwóch wersjach - standardowej bułeczki oraz zawijaska z pesto. Składniki: 550 g mąki pszennej typ 650, 1 łyżeczka soli, 8 g drożdży instant, 1 łyżeczka cukru, 60 g miękkiego masła, 1 jajko, roztrzepane, 220 g letniego mleka, 80 g letniej wody Mąkę, sól, drożdże(...)dosłownie kilka sekund wyrobić. Ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej uformować bułeczkę - przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania na 45 min. Jeśli chcemy zrobić zawijaski z pesto - ciasto należy rozwałkować na placuszki, rozsmarować na nich pesto (u mnie 3/4 łyżeczki) i delikatnie, ale dokładnie zwijać w rulonik. Następnie każdy należy zwinąć w ślimaczka.  Wyrośnięte

Plate of Joy
Przepis na… – pesto, smak dalekomorskich przygód 155

najsłynniejsze – zielone, zwane alla genovese, pochodzi z Ligurii. Genueńczycy, w tym prawdopodobnie sam Krzysztof Kolumb, zabierali je na morskie wyprawy, gdyż przeciwdziała szkorbutowi. Sycylijska, czerwona odmiana pesto, zawiera suszone pomidory i stała się symbolem słonecznego południa Italii. Przepis na jedno i drugie jest wyjątkowo prosty, wszak to sos tradycyjny, dla którego nie potrzeba specjalistycznych maszyn i wyszukanych składników(...)piniowych. Dodajemy pół szklanki oliwy, 10 g startego parmezanu i mieszamy aż osiągniemy gładką konsystencję (drobinki składników mogą pozostać). Do smaku dodajemy sól i czarny pieprz. Należy pamiętać, że pesto nie powinno być długo podgrzewane, gdyż wysoka temperatura nadaje mu gorzkawego posmaku. Jednakże, sos idealnie nadaje się do mrożenia – wtedy ser powinniśmy dodać dopiero przed użyciem

Bon Ton Italia
makaron z pesto – danie ekspresowe 132

składniki: ok. 200 g makaronu penne 150 g pesto z czosnku niedźwiedziego 4 łyżki startego np. parmezanu, w moim przypadku żółty ser a la oscypek(...)domowej roboty opcjonalnie: podprażone pestki słonecznika wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i w tym samym garnku, w którym się gotował łączymy makaron z pesto. Podajemy na głębokim talerzu, posypany startym serem i opcjonalnie pestkami słonecznika

Domowy Smak Jedzenia
Ryż z dorszem na pesto z rukoli z dodatkiem rzodkiewki i chipsów serowych 171

rzepakowy Rapso do smażenia, szczypta mielonego cynamonu, 3 małe gwiazdki anyżu, sól, pieprz do smaku, ponadto: 200 g ryżu białego, kiełki rzodkiewki, świeża rzodkiewka, ser żółty np. radamer. Przygotowanie: Pesto: Słonecznik prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Do blendera wkładamy rukolę, zmiksowany słonecznik, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem(...)całość delikatnie mieszamy. Rybę smażymy od str. skóry do ¾ jej grubości, odwracamy na ok. 20 sek. i przekładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru oleju. Ryż podajemy z pesto z rukoli, rybą, dodajemy plasterki rzodkiewki, kiełki rzodkiewki i chipsy serowe. Smacznego

Moniki Smakołyki
ZIELONE PESTO Z JARMUŻU – IDEALNE DO MAKARONU I GRZANEK 121

funkcjonowania. O jego właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywać, natomiast skupię się na tych, co kocham robić najbardziej – na gotowaniu! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne zielone pesto z jarmużu. Dodatek rzodkiewki, czosnku i aromatycznych przypraw sprawia, że każdy z przyjemnością po nie sięgnie. Jest świetnym pomysłem do makaronu , grzanek czy też placków ziemniaczanych . Polecam! SKŁADNIKI: * liście(...)sparzamy wrzątkiem, przelewamy zimną wodą , odkrawamy twarde łodygi. Miksujemy w blenderze razem z orzechami, czosnkiem, rzodkiewką, parmezanem, sokiem z cytryny i oliwą. Oliwę dolewamy stopniowo zwracając uwagę na konsystencję pesto ( śmiało możemy odrobinę zwiększyć jej ilość ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem! Smacznego! * Tak przygotowane pesto możemy przechowywać w słoiczku ok. tydzień w lodówce

Ostra na Słodko
PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI 167

podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić po prostu na chwilę, żeby warzywa ogrzały się ale pozostały chrupiące. Teraz robimy: PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI: - 1 cały pęczek liści rzodkiewki , opłukany, wrzucony do blendera, - 4 duże łyżki(...)słonecznika, - 1 ząbek czosnku , - sok z mniej więcej ćwiartki cytryny, - sól do smaku, - 1 duża łyżka oliwy z oliwek, - 2 duże łyżki wody, żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa, - posypać wszystko pudełkiem kiełków (soczewica, ciecierzyca, fasolka mung), - ozdobić pomidorkami, - zjeść więcej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
SAŁATKA CAPRESE Z WŁASNYM SOSEM PESTO, PODANA NA SAŁACIE- NASZA ULUBIONA 275

liście sałaty lodowej na osobę - 1-2 garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa z oliwek (dowolnie), u mnie ok.2-3 łyżki na osobę Czosnek obrać(...)wykładam rozdrobnione liście sałaty lodowej (1-2 na osobę), dosypuję rukolę, wykładam odsączoną kulkę mozzarelli rozerwaną lekko od góry (na krzyż). Dekoruję przekrojonymi na pół pomidorkami. Całość polewam sosem pesto, dokładam liść bazylii i gotowe. Zdrowa, dietetyczna kolacja zaprasza do stołu:-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Schabowy z pikantnym pesto 164

padł na schabowego i pikantnym pesto z własnoręcznie robionych w zeszłym roku suszonych pomidorów. Składniki : 4 kotlety schabowe opakowanie (9szt) szynki szwarcwaldzkiej sól, pieprz 0,5 l bulionu Pesto z suszonych pomidorów Przygotowanie : Kotlety rozbijam i smaruję przygotowanym wcześniej pesto z suszonych pomidorów . Zwijam je w roladki a następnie każdą roladkę zawijam w 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej

Mechanik w kuchni
Tagliatelle z pesto zapiekane w boczku 125

Zaplanowany obiad. Ma być szybko. Tagliatelle z pesto. Kupnym, bo nie ma czasu na swoje. Góra prasowania czeka. Jedno dziecko śpi, drugie się bawi. Otwieram lodówkę, wyciągam pesto, a tam boczek w plastrach, szynka szwarcwaldzka, pyszny camembert... I jak tu nie wymyślić czegoś ciut pyszniejszego niż zwykły makaron z pesto? Czytaj więcej

bistro mama