okrągłą jak ja, musicie je trochę przyciąć , jeśli macie prostokątną , wyłóżcie ją ciastem. Ja używam okrągłej ,bo lubię , bo po upieczeniu są takie fajne puchate brzegi, mniam! Ciasto wysmaruj pesto rosso- po upieczeniu w połączeniu z warzywami i serem daje niesamowity smak! Podsmażone i wychłodzone warzywa wyłóż do miski. Dodaj sera korycińskiego, i wymieszaj. Dodaj oliwy z oliwek(...)Olitalia , wymieszaj. Spróbuj, w razie potrzeby dosmacz pieprzem ziołowym i solą. Wyłóż delikatnie na ciasto posmarowane pesto. Aby nadać wyraźnego akcentu, na koniec dosmacz tartym parmezanem. Włóż do nagrzanego piekarnika i podziwiaj jak ciasto puchnie, rośnie i pachnie. Przygotuj nóż i widelec , bo pieczenie to kwestia zaledwie maks 15 minut! Przed podaniem możesz skropić olejem z ostropestu
Z Kuchni Do Kuchnikolorowych składników i opiekacz. Tak powstaje u mnie Zapiekana kanapka z mozzarellą, pomidorem i z pesto z rzymskiej sałaty i pestek dyni . Składniki: - 4 kromki chleba - pomidor - mozzarella pesto z rzymskiej sałaty i z pestkami dyni: - około 6 liści rzymskiej sałaty - 2 łyżki pestek dyni - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju arachidowego - sól himalajska - szczypta czarnego(...)pieprzu - 1 łyżeczka sezamu Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki. Pomidora i mozzarellę kroję na cienkie plastry. Składniki na pesto (bez sezamu) umieszczam w blenderze i miksuję na gładka masę. Na koniec dosypuje sezam i mieszam dokładnie. Na jednej kromce układam plastry pomidora, na to plastry mozzarelli. Drugą kromkę smaruję pesto. Kanapki łączę ze sobą i opiekam na rumiano
Kuchnia co dniaPolecam pszenny chleb z zielonym pesto z czosnku niedźwiedziego , wyszło bardzo intensywne zestawienie, które bardzo fajnie współgrało z łagodnym smakiem chleba. Zielone pesto możecie zrobić z młodych pokrzyw, szpinaku, jarmużu lub bazylii, sami dobierzcie smak który Wam będzie odpowiadał. Składniki na jeden bochenek: - 50 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 z pobliskiego młyna - 4 dag świeżych drożdży(...)płaskie łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru - 150 ml wody - 140 ml mleka - 3 łyżki oliwy z oliwek, ja dałam czosnkową - 10 dag pesto, ok. 7 łyżek 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem, odstawiamy aby zaczęły fermentować na ok. 10-15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, oliwę, wodę, mieszamy. Następnie dodajemy drożdże z mlekiem, zagniatamy
Apetyczna babeczkazawsze myślałam, że pesto jest bardzo skomplikowane, a to tylko kilka chwil i można cieszyć się pysznym daniem. Uwielbiam ten lekko orzechowy smak, który ciężko opisać, trzeba spróbować! :) Pesto łączę z pełnoziarnistym makaronem i suszonymi pomidorami, danie idealne, polecam! :) Składniki: jeden brokuł (zazwyczaj 500g) pół szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki podprażonych i mielonych pestek dyni (można pominąć(...)składniki ładnie się połączą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Podajemy z makaronem i suszonymi pomidorami. Najlepiej jest ugotować makaron i porcję dla dwóch osób wymieszać z 3-4 łyżkami pesto. Jeśli będzie go za dużo makaron poskleja się w jedną wielką tołpę i nie będzie to zbytnio apetyczne, uwierzcie mi ;) Resztę pesto można pozostawić na drugi dzień
Czerwona Porzeczkaskładniki: makaron (ja użyłam makaronu z pszenicy durum z dodatkiem szpinaku) PYCHA! 150 g serka ricotta 2 plastry sera koziego pesto z bazylii: PRZEPIS TUTAJ wykonanie: Pesto robimy, jak w przepisie powyżej. Dodać do niego łyżką rocotte i dokładnie połączyć składniki. Makaron ugotować, odsączyć i połączyć z pesto. Podawać od razu z dodatkiem świeżej bazylii i sera
Ania i Marcin gotująłyżka nieaktywnych płatków drożdżowych dodatkowo: pędy groszku granat Komosę zalewamy podwójną ilością wody i gotujemy 10 minut. Mieszamy ją z passatą i chili. Umytą natkę miksujemy pozostałymi składnikami na pesto. Pieczarki obieramy i odkrajamy nóżki. Dokładnie nacieramy pesto i układamy na blaszce do pieczenia. —>KLIK Każdą pieczarkę napełniamy komosą i całość pieczemy 25 minut aż pieczarki(...)pędami groszku i granatem. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji Superfood w Twojej kuchni. A po szeroki wybór super żywności zapraszam do sklepu www.sklepagnex.pl :) Artykuł Pieczarki w pietruszkowym pesto z pikantną komosą ryżową pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogRating: Pesto z bazylii przygotowałam by posłużyło mi jako marynata dla piersi z kurczaka z mozzarellą. Zdziwiło(...)mnie, gdy taki przepis znalazłam w jednej z książek kucharskich mojej mamy, zdziwiło mnie że takie przepisy były dostępne ponad 30 lat temu. Wiele rzeczy zapewne jeszcze mnie zadziwi. Pesto z bazylii jest bardzo prostym i łatwym do przygotowania dodatkiem nie […] The post Pesto z bazylii appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekpierwszy ogień połączenie z pesto i mozzarellą. Uwielbiam smak bazylii, więc dla mnie rewelacja. Polecam. Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz pesto bazyliowe 1 kulka mozzarelli oliwa Przygotowanie: Filet oczyszczamy kroimy na kotleciki. Kotleciki posypujemy solą i pieprzem oraz nacieramy czosnkiem. Kotleciki obsmażamy na oliwie. Obsmażone przekładamy do naczynia żaroodpornego(...)smarujemy po całej długości pesto. Pesto przykrywamy 1-2 plastrami mozzarelli. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut
Bon appetit mon amiepesto z cytryną. Subtelny aromat jogurtu i koperku idealnie przenikają rybę, która jest wilgotna i wprost rozpływa się w ustach! Zapraszam! Dorsz zapiekany w jogurtowo - koperkowym pesto Składniki: 2 średniej wielkości dorsze 10 g masła 1 pęczek świeżego koperku 150 ml jogurtu naturalnego 1 cytryna przyprawy: sól himalajska, pieprz Oczyszczoną i osuszoną rybę nacieramy solą(...)pieprzem. Następnie przygotowujemy pesto: blendujemy koperek (oddzielony od łodyg), jogurt naturalny, masło oraz szczyptę soli i pieprzu, do uzyskania gładkiej i gęstej masy. Przygotowanym pesto dokładnie smarujemy rybę z każdej strony, a do środka wkładamy po 3 dość grube plasterki obranej ze skórki cytryny. Najlepiej pozostawić tak przygotowaną rybę na kilka godzin lub na całą noc w lodówce
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!świeżo startej skórki z cytryny Sałatka z grillowanych warzyw 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1/2 opakowania mieszanki sałat pomidory koktajlowe czarne oliwki 1 mała czerwona cebula (opcjonalnie) Pietruszkowe pesto 1 szklanka posiekanej pietruszki (nawet można odrobinę więcej) 60 ml oliwy 1,5 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli bez nasion (opcjonalnie) gruboziarnista sól, pieprz(...)Zaczynamy od przygotowania pesto z pietruszki, do pietruszki dodajemy oliwę lub olej, dodajemy sok z cytryny pokrojoną papryczkę chilli i pokrojony w kawałki czosnek, wszystko razem dokładnie miksujemy, doprawiamy do smaku sola, pieprzem i ewentualnie możemy dodać jeszcze soku z cytryny lub jeśli ktoś lubi smak czosnku to może dorzucić jeszcze jeden ząbek. Po dokładnym zmiksowaniu odkładamy do lodówki
Piekielna Kuchnia Patizamiast sosu pomidorowego użyłam pesto. Na wierzchu cebula, łosoś i parmezan. Przepis na ciasto (na dwie duże pizze) znajdziecie tutaj . Poniżej podaję składniki na jedną pizzę: 2 łyżki pesto (użyłam gotowego pesto bazyliowego) ok. 100 g mozzarelli ok. 40 g wędzonego łososia 1/2 małej cebuli 1 łyżka drobno utartego parmezanu Ciasto przygotować zgodnie z przepisem(...)nagrzania. Stolnicę lub blat podsypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Na cieście rozprowadzić równomiernie pesto, zostawiając nieposmarowany brzeg. Posypać startą mozzarellą. Na wierzchu ułożyć cebulę i łososia. Całość posypać parmezanem. Pizzę piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 7-8 minut
Bulliokażdej zupy nakładamy łyżeczkę krewetek, dodajemy 1 kromkę tostowanego chleba (lub grzanek), odrobinę oliwy, trochę świeżo zmielonego pieprzu i gotowe! Lazania z dorsza z bazyliowym pesto Składniki: 1 litr mleka 100 g mąki 100 g masła 1 kg filetów z dorsza 250 g makaronu do lazanii(...)roztopionego masła 100 g mąki. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, po czym dodajemy mleko i mieszamy trzepaczką. Gotujemy , mieszając dopóki sos nie zgęstnieje. Przygotowujemy pesto, miksując kolendrę i bazylię z orzeszkami piniowym (uprażonymi wcześniej na patelni z 200 g oliwy). Kroimy dorsza na plasterki o grubości 1,5 cm, wykładamy
SzczyptaSmaQWyjmij z piekarnika, włóż do miseczki i przykryj talerzem na 15 minut.Po tym czasie obierz łatwo ze skórki. Pokrój w kosteczkę, dodaj orzechów, octu balsamicznego, oliwy, tymianku.wymieszaj, odstaw. Zrób pesto. Na suchej patelni upraż słonecznik. Przełóż go do naczynia wraz z pozostałymi składnikami i zblenduj. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinkę wody mineralnej, aby konsystencja była właściwa. Do miski(...)wsyp kasze jaglaną, dodaj pesto- wystarczy 1 łyżka. Wymieszaj. Jeśli chcesz możesz dodać więcej pesto. Dodaj paprykę, listki bazylii. Smacznego i na zdrowie! Inspirowałam się książką Marka Zaremby "Jaglany detoks"- tam podejrzałam przepis i chcę przekazać go Wam, bo warto
Z Kuchni Do Kuchniuwagę na jakość kupowanego makaronu, a już najlepszym wyborem będzie przygotowanie pasty w domu, idą święta, napiszcie list do św. Mikołaja i poproście o maszynkę do makaronu! Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Składniki: dobrej jakości spaghetti na dwie porcje domowej roboty pesto z pieczonej dyni 50 g grana padano w kawałku oliwa z oliwek extra virgin Przygotowanie(...)Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do dużej miski przekładamy domowe pesto z pieczonej dyni, dodajemy odcedzony makaron, mieszamy starannie. Podajemy posypane grana padano, skropione dobrej jakości oliwą z oliwek extra virgin
Moja smaczna kuchnia