pesto - 2741 przepisów (strona:54/183)

Figowe caprese z pesto 131

smaki figi i mozzarelli świetnie łączy ostre w smaku pesto z rukoli i suszonych pomidorów. składniki: 3 duże figi 1 duża mozzarella do caprese (200 g) 2 łyżki pesto z rukoli i suszonych pomidorów 4 kwiaty nasturcji Figi pokroić w grubsze plastry. Mozzarellę osączyć z zalewy i również pokroić w plastry. Na talerzu ułożyć na przemian pokrojone figi(...)mozarellą. Całość polać pesto. Udekorować jadalnymi kwiatami/płatkami nasturcji i od razu podawać

Monia miesza i gotuje
Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita 282

zużyjemy, warto go zamrozić w pojemniczkach na lód – następnym razem wystarczy odmrozić 3-4 kostki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem. Rozkładamy chlebki pita. Smarujemy sosem pomidorowym (lub pesto lub śmietaną). Rozkładamy warzywa i wędlinę (jeśli używamy). Posypujemy na środku garścią tartego sera i szczyptą suszonego oregano lub bazylii. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 7-9 minut(...)szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli nie macie w domu nic sycącego – wbijcie na wierzch każdej pizzy jajko i zapiekajcie aż się zetnie. Te pizzerinki uratowały niejedną imprezę Post Błyskawiczne pizzerinki z chlebków

Poezja smaku
Idealnie kruchy comber jagnięcy i puree bazyliowe 102

combry jagnięce z kością 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz 500 gram ziemniaków 1 łyżka mleka 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki pesto bazyliowego* do podania: gotowana fasolka szparagowa Comber jagnięcy wcześniej wyciągamy z lodówki by osiągnął temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso doprawiamy solą i pieprzem(...)świeżo zmielonym pieprzem. Puree bazyliowe Ziemniaki gotujemy (0,5 kg) w wodzie do miękkości, odcedzamy. Wlewamy łyżkę mleka i dwie łyżka masła, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i 2 łyżki pesto bazyliowego. Całość ugniatamy bądź przeciskamy przez praskę na gładką masę. Dokładnie mieszamy. Comber jagnięcy podajemy z łyżką puree bazyliowego i gotowaną, zieloną fasolką szparagową. *Pesto bazyliowe: 1/2 szklanki

Mango Papaja
grillowany kurczak z sosem pesto zawinięty w tortilli 118

główki sałaty 1 papryka czerwona 1 pomidor 2 ogórki gruntowe 12-15 oliwek zielonych               3  łyżki oliwy  4 łyżki sosu pesto                     sól, pieprz pół pęczka szczypioru(...)oliwki przekrojone na pół,  następnie dolewamy łyżkę oliwy i całość przyprawiamy solą, oraz pieprzem.  Składniki mieszamy i dodajemy kurczaka Na każdym placku, równo rozsmarowujemy niewielką ilość sosu pesto a następnie  układamy na nim wymieszaną sałatkę z kurczakiem  ( placki można uprzednio podgrzać w piekarniku, lecz nie jest to konieczne). Teraz  tortille zawijamy formując z nich

Miód i pieprz
Francja: Soupe au pistou 134

czerwona (2 puszki) 3-4 ziemniaki 1 cebula 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 0,5 kg fasolki szparagowej 2 pomidory przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cayenne pesto: pomidor, łyżka przecieru pomidorowego, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, garść świeżych liści bazylii, starty żółty ser (parmezan lub edam) Warzywa (bez ziemniaków i pomidorów) kroimy w kostkę, zalewamy(...)laurowym. Po ok. 15 minutach dodać pokrojone w plastry ziemniaki i gotować do miękkości. Pomidory sparzyć, pokroić w kostkę i rozgotować w rondelku, po czym dodać do zupy. Przygotować pesto: zmiksować bazylię z czosnkiem, dodać obranego i pokrojonego pomidora, przecier i ser, a na końcu wlać oliwę. Pesto i cayenne dodać do zupy pod koniec gotowania. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Świdry z pesto z rukoli i zielonej papryki z kurkami 126

Dzisiaj zapraszam na szybki i apetyczny obiad, w którym główną rolę gra pesto rukolowo-paprykowe i kurki.  Składniki: 100 g rukoli 1 pieczona lub duszona zielona papryka (bez gniazda nasiennego) 80 g migdałów bez skórki (mogą być płatki) 80 ml oleju migdałowego (oliwy lub innego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól(...)Parmezanu) 100 g świeżych niewielkich kurek 1 łyżeczka klarowanego mała gruby makaron Makaron ugotować al' dente w osolonym wrzątku. Umytą rukolę zmiksować z pozostałymi składnikami, dobrze wymieszać powstałe pesto. Kurki oczyścić i poddusić na klarowanym maśle, dodając pod koniec sól i świeżo mielony pieprz. Makaron odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć

Czerwień i błękit
Drożdżowe ślimaki z bazyliowym pesto i mozzarellą 145

bułek: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oliwy z oliwek 5 dkg drożdży świeżych 2 łyżki cukru 2 szczypty soli 2 łyżki bazyliowego pesto 1 jajko 20 dkg startego sera mozzarella   Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy do dwóch misek (w jednej 1,5 szklanki, w drugiej 2). Mleko podgrzewamy tak by miało temp(...)skruszone drożdże oraz cukier. Mieszamy, dzielimy na pół i wlewamy do każdej miski. Dodajemy po 1/4 szklanki oliwy i szczypcie soli. Do miski gdzie było więcej mąki dodajemy bazyliowe pesto. Oba ciasta dokładnie mieszamy i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 1h). 2. Wyrośnięte ciasta raz jeszcze wyrabiamy i wałkujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok 12x25cm. Nakładamy

Kuchnia w czekoladzie
Nadziany kurczak z grilla 137

pieczarek. Całość wspaniale uzupełnia mozzarella. A więc bawcie się, grillujcie, odpoczywajcie i nie dajcie się choróbsku, które mnie nadal nie opuszcza... Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżki zielonego pesto 10 malutkich marynowanych pieczarek ok 5 dkg startego sera mozzarella 2 garści świeżej rukoli kilka pomidorków koktajlowych przyprawa do grilla Bella-Bis   pieprz Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka(...)nacieramy z jednej strony przyprawą, z drugiej posypujemy odrobiną pieprzu i rozbijamy przez folię na cienkie kotlety. Na tej stronie gdzie był pieprz smarujemy kotlety łyżką pesto. Na każdym kotlecie układamy po kawałku sera mozzarelli, a na nich układamy pieczarki. Całość posypujemy resztą startego na dużych oczkach sera. Zwijamy najpierw boki do środka, a następnie brzegi. Przekładamy na folię

Kuchnia w czekoladzie
Pesto z suszonych pomidorów 168

wiem czemu jeszcze do tej pory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na moje pesto. Pyszne, aromatyczne i do makaronów znakomite, zapraszam. Pesto z suszonych pomidorów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty krem z pomidorów z grzankami i pesto 91

duży por (biała część) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek garść liści bazylii do podania: grzanki z chleba razowego, pesto z bazylii*, parmezan, świeża bazylia W garnku na oliwie smażymy pokrojoną cebulę, pora i czosnek. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych warzyw. Całość dusimy kilka chwil, doprawiamy(...)pieprzem. Wlewamy bulion i gotujemy warzywa 12-15 minut. Po tym czasie wrzucamy listki bazylii i całość miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy z grzankami, łyżką pesto i parmezanem. Dekorujemy świeżą bazylią. *Pesto z bazylii: w moździerzu ucieram 1/2 szklanki bazylii ze szczyptą soli i pieprzu, z dodatkiem 4 łyżek oliwy na pastę. Następnie dodaję

Mango Papaja
tagliatelle szparagowe 128

Składniki : 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy extra vergine 1 łyżka masła 3 plasterki szynki suszonej (serrano lub parmeńskiej) kilka liści bazylii makaron tagliatelle parmezan pesto bazyliowe: 1/3 ząbka czosnku, garść liści bazylii, 3 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki wody , sól, pieprz (wszystko zmiksować w blenderze) Sposób przyrządzenia : szparagi myjemy, odłamujemy twarde końce, obieraczką(...)chwilę mieszając dodajemy masło, wkładamy szparagi delikatnie mieszając i smażymy przez 5 min., doprawiamy solą i pieprzem wszystkie składniki mieszamy z ugotowanym makaronem dodajemy świeże liście bazylii, pesto i posypujemy startym parmezanem

zobacz ich smak
Przepis na sos pesto 110

pesto Gotowy sos pesto W prawdzie zakup pasty pesto w supermarkecie jest kwestią chwili, lecz przyrządzając ją sami mamy możliwość dobrania składników o wyższej jakości, oraz uzyskania najbardziej odpowiadającego nam smaku. Składniki   120-150 ml oliwy z oliwek extra vergine lub innej 100 gr  oliwek 100 g prażonych ziaren słonecznika Pęczek bazylii Ząbek czosnku Sól

Miód i pieprz
Makaron z bazyliowo orzechowym pesto 182

napisanie posta. W końcu zasiadłam. Mam dla Was pyszne, szybkie danie awaryjne w postaci makaronu z domowym pesto. Dzisiaj z bazylii i orzechów laskowych :) Makaron z bazyliowo orzechowym pesto 300 g makaronu, u mnie świderki mały pęczek bazylii dwie garść orzechów laskowych 2 garści startego sera typu parmezan lub pecorino 4-5 łyżek oliwy sól, pieprz ząbek(...)jest bardzo jednolita bo lubimy jak coś tam orzechowego chrupie. Dalej blendujemy dolewając oliwę. Przyprawiamy do smaku. Makaron odcedzamy ale niezbyt dokładnie i od razu mieszamy intensywnie z pesto. Podajemy posypany serem i listkami bazylii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Perspektywiczne penne Agaty 105

Składniki: na 2 osoby pół opakowania makaronu penne pesto : pęczek bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek, 50 gr ziaren słonecznika, ząbek czosnku, 3 łyżki startego parmezanu(...)Całość zmiksować w blenderze Dosolić do smaku Uwaga! parmezan jest już słony. Przygotowanie: 1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu 2. przygotuj w międzyczasie pesto 3. Odcedź makaron i gorący wrzuć z powrotem do garnka w którym się gotował dodaj pesto i wymieszaj 4. Wyłóż na talerz posyp parmezanem

AZgotuj!
Pizza verde 131

Pizza jest wspaniale aromatyczna.  pęczek zielonych blanszowanych szparag cukinia pokrojona w luźne kawałki pomidorki koktajlowe mozzarella light rukola do posypania na wierzchu po upieczeniu płatki parmezanu kilka łyżeczek pesto 2 szklanki mali pełnoziarnistej ( polecam Lubella) 3/4 szklanki ciepłej wody 20 dkg świeżych drożdży sól, cukier 2 łyżki oliwy z oliwek Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. Przygotuj szparagi(...)cukinie - można ją lekko zgrillować na patelni ale nie koniecznie. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkuj ciasto i zacznij nakładać pesto, potem szparagi, rozrzuć cukinię, pomidorki koktajlowe i mozzarelle. Piecz w 260 stopniach 13 minut. Po wyciągnięciu pizzy rozsyp rukolę i patki parmezanu

AZgotuj!