pastę dopraw. 2. Na chleb wyłóż pastę i kawałki papryki. OBIAD K:444.4 kcal/ B:35.2 g/ T:14.0 g/ W:42.3 g / Bł:8.6 g DORSZ Z ZIELONYM PESTO, FASOLKĄ I KASZĄ (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Sól – 2 g (2 x Szczypta) Kurkuma(...)Szczypta) Kasza jaglana – 100 g (7.69 x Łyżka) Fasolka szparagowa – 300 g (3.33 x Garść) Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Dorsz (filety bez skóry) – 300 g (3 x Porcja) Czas przygotowania: 30 minut 1. Dorsza posmaruj pesto, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (około 30 minut
Powiedz dietom niepiniowymi, a podam z kaszą pęczak oraz warzywami. Proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Smaki się przenikają i świetnie łączą, najlepiej smakuje od razu po przyrządzeniu. DORSZ pod PINIOWYM PESTO z KASZĄ PĘCZAK i WARZYWAMI Składniki na 4 porcje : 2 polędwiczki z dorsza 50g orzechów piniowych 25g parmezanu pęczek bazylii łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz do smaku 160g(...)120g/osobę). Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. W kielichu blendera umieścić liście bazylii, 30g orzechów piniowych, starty na tarce parmezan i łyżkę oliwy, zmiksować na ziarnistą masę (pesto). Dorsza przełożyć do naczynia żaroodpornego i rozprowadzić na nim przygotowane pesto. Posypać po wierzchu pozostałymi, nie zmielonymi orzechami piniowymi. Wstawić do piekarnika – ja piekę rybę w opcji pieczenie
Dietologprzygotowywana zawsze w ten sam sposób może się znudzić. Jeśli łosoś w standardowej wersji Ci się „przejadł”, spróbuj odświeżyć przepis i zrobić coś innego. ŁOSOŚ z BURACZKOWYM PESTO Składniki na 4 porcje : duży, prostokątny filet z łososia (ok. 450g) 1 ugotowany czerwony burak 1 ząbek czosnku 50g orzechów włoskich 30g parmezanu ząbek czosnku 1/2 pęczka (doniczki) bazylii(...)parmezan, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, startego buraka, posiekane orzechy i sok z połówki małej cytryny. Posolić do smaku i dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Zblendować na gładkie, różowe pesto. Pesto rozłożyć na wierzchu przygotowanego wcześniej łososia. Posypać delikatnie ziarenkami sezamu i wstawić do piekarnika. Ja użyłam funkcji pieczenia parowego przez 30 minut i następnie 10 minut zapiekałam
Dietologteż o najmłodszych. Makarony dla dzieci to literki i zwierzęta. Są urocze. Nitki świetne do zup, rosołów a pozostałe np. kolanka i muszelki do zapiekanek makaronowych. Przygotowałam penne z pesto z bazylii, orzechami pistacjowymi i cytrynowym kurczakiem. Makaron penne przygotowałam według wskazówek producenta. Pesto: doniczka bazylii 2 ząbki czosnku pół łyżeczki soli garść orzeszków pistacjowych 2 łyżki oliwy(...)oliwa Kurczaka pociąć w paseczki zamarynować w łyżce oliwy czosnku, skórce z cytryny, soli, posypać bazylią, wymieszać i zamarynować ok 20 minut. Po tym czasie usmażyć paseczki kurczaka. Przygotować pesto: bazylię umytą i osuszoną przesiekać, dodać pozostałe składniki i zmiksować w rozdrabniaczu. Dodać do gorącego makaronu. Wymieszać. Wyłożyć na talerze dodać kurczaka i posypać parmezanem
AZgotuj!parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam wędzonej) 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii 1 duże jajko duża szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy(...)grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 25-30 minut. Spód powinien się podpiec. Gdy kalafiorowy spód do pizzy jest już podpieczony, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy, pesto lub ajvar. Układamy na nim kawałki sera, szynkę i/lub pokrojone warzywa. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut. Całość powinna być zarumieniona. Wierzch możemy posypać czymś zielonym
Poezja smakuCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pikantne pesto z dodatkiem cukinii i anchois w połączeniu z makaronem chow mein. Zamiast niego oczywiście można użyć zwykłego makaronu spaghetti. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu chow mein - małą cukinię - 6 filetów anchois - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - pół papryczki chili bez pestek - 2 łyżki oleju - pieprz(...)powrotem na patelnię, dodajemy pozostałe fileciki anchois, chochlę wody z gotowania makaronu, a następnie odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę pieprzu i gotowe! Jeśli lubicie makaron z pesto, spróbujcie również pesto z awokado i mięty . SMACZNEGO
Bez Cebuliżadnego z tych produktów nie jadłam (bardzo dawno oliwki, których smaku już nie pamiętam, ale wiem, że mi nie smakowały), dlatego też nie potrafię sprecyzować tego zapachu. Struktura tego pesto nie jest jednolita, wręcz przeciwnie widać wyraźnie każdy dodany składnik. Ziarna słonecznika występują w całości, natomiast warzywa zostały pokrojone na drobne elementy. W smaku czuć po pierwsze ostrość, dość(...)kwaśność. Dobór przypraw odpowiedni, choć tak na prawdę nie wiem, co się tam znajduje dokładnie. Nie ma także informacji o wartości odżywczej. Ziarna słonecznika delikatnie chrupią podczas jedzenia. Podsumowując, pesto jest dobre, mocno pikantne, w smaku naturalne i dość ciekawe, nietypowe. Kod rabatowy do sklepu Pole na stole , upoważniający do zniżki w wielkości -10% !!! HASŁO: ZDROWIENAJEZYKU
Zdrowie na języku :PKolorowa, wytrawna i bezmięsna tarta na cieście francuskim z grillowanym bakłażanem, czerwonym pesto oraz serem feta. Rewelacja! Składniki: ciasto francuskie gotowe bakłażan pesto czerwone lub zielone ser feta sól, suszone oregano bazylia lub mięta Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Na cieście również położyć kawałek papieru(...)samym czasie pokroić na plastry bakłażana, posypać solą i oregano i upiec na patelni grillowej z każdej strony, aż będzie miękki. Wyjąć podpieczone ciasto, rozsmarować na nim pesto zostawiając brzegi (jak w pizzy), na wierzchu ułożyć plastry bakłażana, a następnie pokruszony ser feta. Wstawić ponownie do piekarnika na kilka minut, aby całość się podgrzała. Przed podaniem udekorować listkami bazylii
wyzwania kuchenneraczej twardszych 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier i świeżo mielony pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 2/3 opakowania kuleczek mozzarelli ok. 4 łyżki zielonego pesto (z bazylią) Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 4 szklanki wody. Zagotować. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa(...)czosnkiem i ziołami, masę porządnie wyrobić rękoma. Odrywać porcje masy mięsnej, rozklepać na dłoni (można wcześniej zmoczyć dłonie w zimnej wodzie. Na środku każdej porcji mięsa dodać pół łyżeczki pesto i kulkę mozzarelli. Formować kulki wielkości dużej moreli, następnie obtoczyć z każdej strony w mące i wrzucić na wrzątek. Pomidory drobno pokroić, dodać do wywaru razem z ziołami włoskimi
Czerwień i błękitprzechadzając się pomiędzy lodówkami z gotowymi daniami do odgrzania wpadłem na kolejny pomysł. Znalazłem makaron z pesto. Cena - znacznie przekraczająca faktyczną wartość. Tym bardziej, że składniki na pesto możecie zebrać sobie sami. O właściwościach pokrzywy oraz jej przydatności do użycia w kuchni słyszał pewnie każdy z Was, w mniejszym, bądź większym stopniu. Jakoś tak się złożyło(...)podobne danie w markecie po wygórowanej cenie, oraz dlatego, ze kolega z treningów, powiedział, że ma nadmiar pokrzyw na treningu. Postanowiłem przygotować danie o ładnie brzmiącej nazwie penne al pesto . Nie mylić z pene , bo to drugie to narząd rozrodczy osobnika płci męskiej. Składniki: - makaron penne - pokrzywy - olej Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pokrzywę parzymy wrzątkiem, miksujemy
Kryzysowa Książka KucharskaZachęcam Was do spróbowania oryginalnej i smacznej pizzy ze szpinakiem, orzeszkami piniowymi, rodzynkami i bazyliowym pesto. Myślę, że nawet wielbiciele klasycznej pizzy również ją polubią. A do jej przygotowania koniecznie użyjcie, tak jak ja, mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle. Warto wiedzieć, że wszystkie warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy(...)drobno posiekaj. Wrzuć do pojemnika blendera liście bazylii, czosnek, 20 g orzeszków piniowych, starty parmezan, wlej 3 łyżki oliwy z oliwek, i zmiksuj wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji pesto. Spód do pizzy rozwiń na blaszce, pozostawiając go na papierze do pieczenia. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmaruj ciasto oliwą z oliwek, a następnie posmaruj cienką warstwą bazyliowego pesto
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałyżka masła oliwa z oliwek do smażenia Dodatkowo do podania: 100 gram łososia wędzonego jajka ugotowane w koszulkach* (3 sztuki) garść rukoli kiełki rzodkiewki 3 łyżki pesto z bazylii * Jajko wbijam do niewielkiej miseczki. W garnku średniej wielkości gotuję wodę, kiedy stanie się wrząca wlewamy jednym, zdecydowanym ruchem jajko do garnka i gotuję przez minutę(...)jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszam składniki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej niewielkie placuszki po około minucie z każdej strony. Usmażone placki smaruję pesto. Podaję z wędzonym łososiem, jajkami ugotowanymi w koszulkach, rukolą i kiełkami rzodkiewki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaprzygotowania tego pesto zainspirowała mnie Nigella a dokładnie jej książka "Nigellissima". Zamieniłam składniki, zmodyfikowałam proporcje i otrzymałam super pyszny, tak bardzo MÓJ, wegański sos! Makaron z pesto ze świeżych pomidorów, migdałów i czosnku 500 g makaronu świderki sól 250 g pomidorów 2 ząbki czosnku 50 g płatków migdałowych 30 g rodzynek 3 suszone pomidory z zalewy(...)przepisu na opakowaniu. W tym czasie w malakserze umieszczamy pomidory, migdały, rodzynki, czosnek oraz oliwę. Miksujemy na pastę ew. podlewając odrobina wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzamy, łączymy z pesto. Nakładamy do miseczek i dekorujemy listkami bazylii i tartym serem typu Bursztyn
Dzieje kuchennej WiewióryTakie pesto(...)bogactwo witamin i mikro i makro elementów oraz mnóstwo witaminy C. Czemu wyrzucamy natkę marchewki skoro ma ona tyle dobroci w sobie? No więc przestałam wyrzucać i robię pesto, jest pyszne i polecam je gorąco. Tym razem dodałam olej sezamowy który nadaję paście głębokiego orzechowego smaku i nerkowce które nadają jej kremowej konsystencji. Jedzmy zieleninę na zdrowie. Pesto
Moje Małe Czarowaniepaprykę i bakłażana umieścić w blenderze i rozdrobnić. Warzywną pulpę podsmażyć na patelni na oliwie, doprawić ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać serek topiony, a na sam koniec czerwone pesto. beszamel: na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie. Dodajemy mleko i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Jeśli sos będzie wychodził(...)wierzchu układamy plastry mozzarelli, pomidora i posypujemy oregano, papryka słodką oraz pieprzem. Pieczemy ok. 20-25min w 180-190C. Artykuł Zapiekanka makaronowa z cukinią, bakłażanem i czerwonym pesto w beszamelu i mozzarelli pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebienia