oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand. Pychota! Ciasto:250g mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szczypta cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę
Z miłości do słodkościogródku:) Jednak ze względu na spore ilości witamin jakie posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak najczęściej i pod wieloma postaciami. Był już makaron z fasolką i fasolka z kurkami, przyszła kolej na sałatkę z ziemniakami, fasolką i pomidorami z dodatkiem chrupiącego boczku. Do jej przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy Rapso. Składniki:4 ziemniaki, 250g fasolki szparagowej, 700g pomidorów, ząbek
Z miłości do słodkościmieć nic wspólnego z taką pasją, jednak chętnie rozsmakowują się w daniach z grzybów.Osobiście należę do pasjonatów zbierania grzybów. Cieszą oko takie okazy. Ostatnie zbieranie to podgrzybki, kurki i nieliczne prawdziwki. Najczęściej zamrażam grzyby i zimą mam świeże, pachnące do rożnych sosów i potraw
W kuchennym oknie Ewytaki sam sposób możecie przygotować sobie danie z innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej.Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzagotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu. Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami (na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest
Symfonia SmakówSkładniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki. 2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo
My Culinary ArtSkładniki (dla 4 osób); 500 g wołowiny (najlepiej rostbef) 1,2 kg dyni 600 g kurek 3 ziarna owoców jałowca 2 liście laurowe 400 ml czerwonego wina 800 ml bulionu sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę kroimy w kostkę i smażymy(...)zmieni kolor na szaro-różowy, wyciągamy z garnka a następnie wkładamy do niego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny
Mango Papajacieniem drzewa, przy którym będę mogła odpoczywać i napawać się zielenią i śpiewem ptaków. Taka moja wizja szczęścia...Ostatnio z Mężem zamarzyliśmy nawet o dwóch czy trzech szczęśliwych kurkach dreptających po naszym ogrodzie i dających nawet świeże jajka (w dyskusji pojawił się nawet pomysł na świnkę, kozę, a nawet osła, ale jednak to trochę przesada;)).Sami widzicie - książka Kulinarny
Chilli Czosnek i Oliwaniebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień.Składniki:- 3 cukinie- 2 cebule- 3 duże ząbki czosnku- 2 bakłażany- 200g kurek- 1 cały brokuł- 200g sera żółtego (u mnie cheddar)- 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g)- kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwySos beszamelowy:- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
Smaczne Zdroweprzygotować np. węgierskie leczo lub faszerowane papryki. Papryka faszerowana to pomysł na szybki obiad, wyrabiamy się w godzinę. Papryka faszerowana może być przygotowywana w różnych konfiguracjach, z ryżem, z kurkami itp. Tym razem Papryka faszerowana mięsem mielonym z szynki i pęczaku w wykonaniu Piotra. Składniki: 6 szt zielonych papryk, 1 cebula 400 g mięsa z szynki 200 g podgardla
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZbieracie grzyby? My bardzo lubimy chodzić z Piotrem do lasu, zbieramy grzyby, a przy okazji mamy spacer. Kurek jest pełno w lesie. Prawdziwki i podgrzybki zawsze suszymy suszarce do grzybów. Czy można sobie wyobrazić świąteczny stół bez potraw z grzybami? Nie nie ma w tej chwili grzybów jeszcze tyle, aby opłacało się wyciągnąć suszarkę, trzeba wykorzystać więc świeże grzyby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzbytnio się nie wysilając uzyskamy zaskakująco ładne i pyszne danie. Polecam również na Sylwestra terrinę z łososiem, to też będzie idealna przystawka, albo tartaletki z ciasta francuskiego z kurkami. Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) to szybka, pyszna przystawka, polecam! składniki na 6 sztuk: 12 plastrów- pancetta pokrojona w cienkie plasterki 3 pieczarki pokrojone w kostkę 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlubię skórki i jeśli już to skubię sobie lekko ciepły obierając ziarenko po ziarenku.Można ugotować od razu więcej bobu i zrobić z niego inne dania. Duszony z kurkami i miętą jest naprawdę bardzo smaczny. Można ziarna zmiksować na pyszną pastę albo zrobić sałatkę do mięsa albo z sałatkę z kaszą jaglaną, która będzie samodzielnym posiłkiem. Bób jest zdrowy
Smaczna Pyzaprzyprawami, a następnie panierowałam w jajku i bułce tartej. Smażyłam na oliwie. W międzyczasie przygotowałam sobie warzywny dodatek, który ma urozmaicić nasze "nudne" mięsiwo ;) Może on być dowolny- pieczarki, kurki, papryka, ogórek kiszony... czego dusza zapragnie. 6-8 pieczarek 1 cebula 4-6 plastrów żółtego sera przyprawy do smaku Pieczarki umyłam, obrałam i pokroiłam w plastry; cebulę
bastalenaKiedy pierwszy raz natrafiłam na Kolczaki obłączaste Hydnum repandum , biorąc je do ręki byłam przekonana, że zbieram jaśniejszą odmianę kurek , pieprznika bladego. Dopiero po przyjrzeniu się owocnikom zauważyłam, że od spodu zamiast listewek, blaszek, te grzybki mają malutkie kolce. Dobrze, że w plecaku miałam ze sobą podręczny atlas ... Do czego najlepiej zbierać grzyby ? Kapelusz kolczaka obłączastego może dorastać(...)przeważnie gromadnie. Kolczaki obłączaste można kupić w niektórych rejonach Polski. To gatunek dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa. Możecie je marynować, smażyć, dusić, gotować - wykorzystuje się je podobnie jak kurki . źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie” M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie” E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 P.Skoubla "Wielki atlas grzybów
Smaczna Pyza