kurkami - 1040 przepisów (strona:59/70)

Kruche ciasto i krem. Owoce i wino. Tarta z gruszkami, kremem śmietanowym i winną galaretką 246

już zwracałam uwagę, że tartami ta jesień się zaczęła ? Była tarta z kurkami , później tarta z makiem i figami a dzisiaj będzie tarta na słodko, kremowo i soczyście. Myśląc nad tym jaki deser przygotować wiedziałam tylko to, że musi być z gruszkami bo miałam na nie ogromną ochotę.Uwielbiam gruszki w każdej postaci - w ciastach, deserach i w daniach

Smaczna Pyza
Makaron z pieczarkami, cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 546

danie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów

Czerwień i błękit
Na deser. Tarta z makiem, figami i migdałami 198

Chyba stęskniłam się za pieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami, już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj

Smaczna Pyza
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 215

dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona   2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy z oliwek szklanka

Mango Papaja
Prawdziwki marynowane w occie 179

lubimy. Zawsze staram się przygotować kilkanaście słoików na zimę i ususzyć puszkę grzybów - przydadzą się jeszcze do nie jednej potrawy :)  Ta marynata nadaje się do: kurek, podgrzybków, prawdziwków, opieńków, rydzów, itd a możemy zrobić mieszankę jak ja :) przygotowałam ją z prawdziwków - podgrzybków.  Składniki: 500 g świeżych grzybów 750 ml wody 250 ml octu 3 łyżki

Niezły Młynek
Grzyby marynowane w occie 158

Składniki : grzyby - mogą być kurki, pieczarki, maślaki, prawdziwki ( najlepsze małe ) 3 szklanki wody 8 - 10  łyżek cukru 3 łyżeczki soli po łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 szklanka octu 10 % kilka liści laurowych Przygotowanie : Grzyby doskonale obrać i umyć Do sporego garnka wlać 3 /4 jego objętości wody , łyżkę octu i włożyć do tego tyle grzybów

Proste Potrawy
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 378

wiedzą, że o tej porze roku zbieramy grzyby, a przy okazji mamy trochę ruchu na świeżym powietrzu, bo bardzo lubimy chodzić z Piotrem po lesie.  W lesie jest zatrzęsienie kurek, podgrzybków, a ostatnio w dębach trafiliśmy na borowiki ceglastopore, my nazywamy je borowiki ceglaste, sporo osób jednak nie zbiera tego gatunku uważając go za grzyb trujący, charakteryzuje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Restauracja Filmowa 210

Lokal okazał się bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką... Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami

Emcia Pichci
Tarta ze szparagami i kozim serem 108

oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand. Pychota! Ciasto:250g mąki pszennej, 200g masła lub margaryny, szczypta cukru, łyżeczka soli, 4 łyżki śmietany 12%.   Mąkę przesiać, dodać pokrojone w kostkę

Z miłości do słodkości
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 237

ogródku:) Jednak ze względu na spore ilości witamin jakie posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak najczęściej i pod wieloma postaciami. Był już makaron z fasolką i fasolka z kurkami, przyszła kolej na sałatkę z ziemniakami, fasolką i pomidorami z dodatkiem chrupiącego boczku. Do jej przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy Rapso. Składniki:4 ziemniaki, 250g fasolki szparagowej, 700g pomidorów, ząbek

Z miłości do słodkości
A może na grzyby? 136

mieć  nic wspólnego z taką pasją, jednak chętnie rozsmakowują się w daniach z grzybów.Osobiście należę do pasjonatów zbierania grzybów. Cieszą oko takie okazy. Ostatnie zbieranie to podgrzybki, kurki i nieliczne prawdziwki. Najczęściej zamrażam grzyby i zimą mam świeże, pachnące do  rożnych sosów i potraw

W kuchennym oknie Ewy
Obiad. Trąbki. Zielenina. Grzyby duszone na gęsto, ze śmietaną i zieleniną 188

taki sam sposób możecie przygotować sobie danie z innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej.Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne !   ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 225

gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na  kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu. Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami (na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest

Symfonia Smaków
Tagliatelle z kurczakiem w sosie kurkowo-śmietanowym. 234

Składniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki.  2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo

My Culinary Art
Wołowina z kurkami i dynią 175

Składniki (dla 4 osób); 500 g wołowiny (najlepiej rostbef) 1,2 kg dyni 600 g kurek 3 ziarna owoców jałowca 2 liście laurowe 400 ml czerwonego wina 800 ml bulionu sól pieprz 1 cebula 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek nać pietruszki W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wołowinę kroimy w kostkę i smażymy(...)zmieni kolor na szaro-różowy, wyciągamy z garnka a następnie wkładamy do niego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smażymy przez kilka minut, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny

Mango Papaja