kurkami - 1040 przepisów (strona:60/70)

Trzy Znaki Smaku na Lubelszczyźnie - relacja 154

nadwiślankami (ChNP), słonecznikiem prażonym na oleju rydzowym w wykonaniu Łukasza Toczka. Już po chwili talerze były puste, a my czekaliśmy na pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną z kurkami, sosem z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej pomysłu Tomasza Trąbskiego. Komu było jeszcze mało mógł rozsmakować się w przygotowanej przez Tomka Woźniaka polskiej jagnięcinie z jabłkiem i miętą

Pasja Smaku
Jajko w bułce. 139

wczorajszej szalonej nocy, dzisiaj rano potrzebowałam czegoś ciepłego i z nutką ostrości, najlepiej z jajkiem w składzie. Tak powstało dzisiejsze śniadanie. Składniki: bułka jajko troszkę masła podsmażona wędlina kurki pomidory z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu Odkrawamy "wieczko" bułki i wydrążamy środek. Na dno położyłam sos pomidorowo-paprykowo-czosnkowy, który został mi z wcześniej przygotowanej pizzy co nadało(...)fajnej ostrości. Następnie dodałam podsmażone kawałki wędliny (notabene będącej na granicy zepsucie, stąd decyzja o zesmażeniu), kilka kurek, troszkę masła na górę wbiłam jajko. Całość wstawiłam do piekarnika ok 150 st (15 min - w zależności od tego jaką konsystencję jajka lubicie najbardziej). Po upieczeniu posypałam pomidorami z solą morską i szczypiorkiem firmy Skworcu. A to migawka z dnia wczorajszego

Brzuszki Łakomczuszki
Jaki był ten rok? 233

jajka z różn ymi składnikami , a to w kok ilce, a to kajzerce, a to smażone w bułce od hamburgera , zwykłe sadzone też się wydarzyło. Jadłam cudowną jajecznicę z kurkami, die tetyczne zapiekanki, gdy byłam chora kanapkę cebulowo - serową (której zdecydowanie nie polecam przed pracą) i przepyszną ka napkę caprese. Troszk ę piekła m zrobiła cudowną ciabat tę, która(...)Powszechnym oraz kac pomidory na przepis litewski. Gotowałam domowe, polskie obiady: bardzo sycący żurek, zapiekaną paprykę przepisu kuchni Lidla, bitki wołowe z domowymi kopytkami, grzybówkę na suszonych grzybach, duszone kurki cebulą i natką pietruszki. Przygotowywałam też obiady, które praktycznie robią się same; ziemniaki zapiekane z brukselką i rozmarynem z ogródka Piotra z schabem zapiekanym w śmietance i zupie cebulowej

Brzuszki Łakomczuszki
Zaproszenie do Poznania na set degustacyjny w Piano Bar 152

jako pierwszą zimną zakąskę podano nam delikatne carpaccio z gambasa (duża krewetka), z pomidorkami i z dodatkiem kiełków groszku cukrowego.    Jako ciepłą przekąskę, na stół wjechały ślimaki z kurkami w sosie czosnkowo-ziołowym. Same ślimaki miały zbliżony smak do serca wołowego, były miękkie, soczyste, ale nie miały wyraźnego smaku ślimaka do jakiego byłam przyzwyczajona, cała przekąska była smaczna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 337

tradycyjnego mielonego, ale mnie zachwycił! Przede wszystkim czułam, że jem mięso! A nie jakąś papkę o wątpliwym kolorze. Kurczak był świeży. No, na 99 % ;) Poza tym była to kurka z dobrego źródła. Wiedziałam też, co do tych moich kotlecików włożyłam i byłam pewna, że to co jem, jest zdrowe i dobrej jakości. Dodatkowo moje danie jest na pewno lżejsze

Ratunku obiad
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 306

ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut.Piersi z kurczaka podawać z ryżem, ziemniakami lub ulubionymi dodatkami. Ja podałam z ryżem i sosem z kurek

Pasja Smaku
Risotto z pieczarkami i suszonymi grzybami 165

Uwielbiam risotto, robiłam je już bardzo wiele razy, dodają różne dodatki. Przyznaję, że najbardziej lubię te z grzybami: kurkami, pieczarkami... Mam też wielką ochotę na takie z dodatkiem świeżych borowików. Pyszne i kremowe.  Składniki: 200 g ryżu arborio 3 pieczarki cebula kilka plasterków suszonych grzybów (podgrzybki, borowiki, kozaki) 3 łyżki masła 10 dag żółtego sera  kostka Bulion

Pasja Smaku
WYKWINTNY PASZTET Z INDYKA LUB KRÓLIKA 420

indyka lub królika ( filet)-400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku-250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)-800g karkówki wieprzowej-2 duże cebule-75g masła-100g pieczarek-100g kurek ( daję mrożone)-100g natki pietruszki-majeranek-gałka muszkatołowa-sól i pieprz-8 jajek-4 bułki namoczone w 200ml mleka(ja moczę w wodzie)-2 rozdrobnione ziela angielskie

Smaczne Zdrowe
Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 213

pyszne. A jeśli zostanie Wam po imprezie trochę wina w butelce możecie je zamrozić i potem wykorzystać właśnie do sosu. Zobacz też przepis na Gulasz z indyka z kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Grzyby gatunkami. Pieprznik trąbkowy i pieprznik żółtawy - trąbki 648

kilka lat temu byłam na Orawie. Nie są duże, ale kiedy się już pojawią to często można je po prostu kosić. Trąbki należą do tej samej rodziny co popularne kurki i kiedyś gdzieś czytałam, że nazywane są też łosiowymi grzybami. Może jakieś łosie wyjątkowo je lubią ?Moje dania z pieprznikami trąbkowymi :- Krupnik z grzybkiem - Zimowy kapuśniak z trąbkami- Sałatka

Smaczna Pyza
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 211

wykorzystywać w kuchni! Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym były bardzo smaczne, a to że zdrowe, chyba nie ma nikt wątpliwości! Polecam też gołąbki z kurkami Gołąbki w sosie pomidorowym Przepis na gołąbki bez zawijania Gołąbki z ryżem basmati i mięsem SKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 marchewki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 150 ml rosołu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem 281

Miętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd. Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny. Dziś będzie na tymianku. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 166

tłum.: Wielka Niedźwiedzica), a swoją obecnością zaszczyciła nas sama założycielka.Menu kolacji:- filet kaczki z caviar d’aubergine, orzechowym winegret i pomidorkami konkase z chipsem serowym- zupa z podkarpackich kurek- schab z dzika marynowany w jałowcu i tymianku podany z puree z jabłka i selera z sosem śliwkowym- bez migdałowa, mrożony krem mascarpone z kandyzowanymi pomarańczami i orzechami

W kuchni Karmel-itki
JAJKA. JAK GOTOWAĆ? 192

nasycone. Obfitują w witaminę A, niektóre witaminy z grupy B i kwas foliowy.Moje jajka pochodzą ze sprawdzonego źródła -  od Babci bądź od zaprzyjaźnionej Pani, która posiada własne kurki. JAK GOTOWAĆ?Czas gotowania zależy przede wszystkim od tego, jakie jajka chcemy uzyskać.Poza tym, jest kilka zasad, która sprawią, że nasze jajka będą idealne.Jajka należy umyć przed gotowaniem

W kuchni Karmel-itki
ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. CIASTECZKA. 220

naszym organizmie. Jednak, jak się okazuje, jest ich niewiele, a poczucie szczęścia nie ma większego związku ze składem chemicznym czekolady. Skąd to wiem? Pewien polski naukowiec, dr Jacek Kurek z Uniwersytetu Śląskiego przeprowadził badania na ten tema i udowadnia, że euforii nie powoduje skład czekolady, ale jej smak, finezja przygotowania, ale przede wszystkim (!) jej niezwykłość - " Czekolada roztapia się(...)gryźć - wówczas przychodząca przyjemność jest powolna, stopniowalna, ujawnia się po kilku sekundach. To chyba jedyna rzecz, która w tak niewielkiej ilości daje tak dużą przyjemność" , jak uważa dr Kurek. Więcej intrygujących informacji i wyników tych badań można znaleźć pod linkiem: http://www.rp.pl/artykul/999212.html . Z całego serca zachęcam Was do przeczytania tego artykułu, obala on mity czekoladowej fascynacji i dostarcza

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania