Kiedy czytałam Wasze liczne zgłoszenia do ostatniego konkursu, przypominały mi się moje smaki dzieciństwa. Jednym z nich była zupa jarzynowa...ze stołówki szkolnej. Wiem, że większość z nas niefajnie wspomina stołówkowe jedzenie. Ja nie narzekam, nie było tak źle. Spektakularnych sukcesów smakowych moja szkolna stołówka nie zanotowała, ale - co pocieszające - źle nie karmili. Zupy jarzynowe, z niemal
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki śmietanki 30% ZUPA 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu czarnego 2 marchewki (starte na tarce jarzynowej) 1 pietruszka (starta na tarce jarzynowej) spory kawałek selera (również utarty) klika gałązek natki pietruszki kawałek pora, ok. 5 cm (dałam posiekaną cebulę) 3 nieduże ziemniaki 2 łyżki mąki 2-3 łyżki octu winnego(...)lepsze! Muszę powiedzieć, że nie przepadam za gotowanym mięsem mielonym, ale w tej zupie bardzo mi smakowało. Mięciutkie, doprawione i kruche klopsiki świetnie wkomponowały się w kwaskowo-kremowy, jarzynowy wywar. Zróbcie sobie swoją klopsikową; wraz z Kasią, gorąco Wam polecamy tę mało znaną, wspaniałą polską zupę
Kuchnia Prezydentowejwiem jak Wy, ale ja uwielbiam zupy. Zawsze bałam się eksperymentować, ale pomyślałam, że teraz jak prowadzę bloga mam większą motywację. Zapraszam więc na zupę jarzynową z oscypkiem. Składniki: - 1 marchewka; -1 pietruszka; - 1/2 pora; - 1/3 selera; - 200 g oscypka (lub żółty ser np. cheddar lub ementaler); - 100 g ugotowanego ryżu; - 1 łyżeczka miękkiego masła; - 1 łyżka mąki(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/jarzynowa-z-oscypkiem/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('f496b42243074a7d2446971dfb71620f').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Jarzynowa z oscypkiem appeared first
dom-agi.plpulpetów dla dzieci pulpety z indyka dla niemowlaka pulpety dla dzieci gałki z indyka dla niemowląt pulpety w sosie jarzynowym The post Pulpety z indyka w sosie jarzynowym appeared first
dom-agi.plbarwnikami Chlebki do żurku Zakwas na żurek Żurek wielkanocny Żurek w chlebie Domowa biała kiełbasa Swojska kiełbasa Schab pieczony Domowy schab dojrzewający Pasztet tradycyjny Rolady z szynką i sałatką jarzynową Jaja faszerowane z łososiem Jajka faszerowane Żółte jajka – jajka w kurkumie Jajka w buraczkach – różowe jajka Jajka faszerowane paluszkami krabowymi – VIDEO Jajka faszerowane z mango i kozim serem – VIDEO(...)Jaja z suszonymi pomidorami Jaja z awokado Pasta jajeczna Szpinak z jajkiem Galaretka z nóżek Tradycyjny tatar wołowy Grawlax z łososia w wódce Grawlax z łososia w whisky Sałatka jarzynowa SŁOKOŚCI Babka czekoladowa z prosseco Babka z mlekiem skondensowanym Babka drożdżowa z żurawiną Prosta babka czekoladowa Babka marmurkowa Mini mazurki orzechowe Babka cytrynowa Babka majonezowa Babka piaskowa Sernik nowojorski
nietylkopasta.plwięc zaplanować na te dni odpowiednie menu. Mam nadzieję, że przedstawione poniżej propozycje dostarczą Wam inspiracji. Zapraszam Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka(...)więc zaplanować na te dni odpowiednie menu. Mam nadzieję, że przedstawione poniżej propozycje dostarczą Wam inspiracji. Zapraszam Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka
karmelowyjajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane BABKA CZEKOLADOWA Z PROSSECO Przygotowanie : 60 minut
nietylkopasta.pljajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane BABKA Z MLEKIEM SKONDENSOWANYM Przygotowanie : 50 minut
nietylkopasta.plprzepisy, które wrzucam na bieżącą są już dawno zjedzone. Muszę siąść z My dziś wieczorem przy browarze i poustalać na co mamy ochotę za tydzień. Na pewno zrobię sałatkę jarzynową i upiekę jakieś mięsiwo. Może sernik? Zobaczę. Na sernik zawsze są chętni. Ciu, przecież jeszcze muszę zrobić coś „na wyjazdy”, z pustymi rękami przecież nigdzie nie pojedziemy(...)tego typu sosy. Przejrzyjcie je sobie, może coś wpadnie Wam w oko. Ja sobie nie wyobrażam Wielkanocy bez, chociaż jednego, takiego sosu. Dla mnie to podstawa, jak sałatka jarzynowa. Tego typu sosy pasują nie tylko do wędlin, ale też do jajek. Zróbcie. Składniki: 8 marynowanych grzybów (mogą być pieczarki) 2 ogórki konserwowe 1 mała cebula 2 płaskie łyżki jogurtu
Kardamonovyfarbowanie jajek barwnikami – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane ŻUREK W CHLEBIE Przygotowanie
nietylkopasta.plłosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – farbowanie jajek barwnikami – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane JAJKA FASZEROWANE Z ŁOSOSIEM PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.pljajek barwnikami – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane BABKA DROŻDŻOWA Z ŻURAWINĄ Przygotowanie : 2 h 30 minut Składniki
nietylkopasta.plsoli. Więcej przepisów na zupy, jak również do czego można wykorzystać rosół wegański, znajdziecie tutaj . I pamiętajcie, warzyw z rosołu nigdy nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany . Przepis na rosół wegański Składniki Warzywa 1 duża cebula (170 g) 2 ząbki czosnku (10 g) 2 duże marchewki (280 g) średni(...)zagotowaniu gotujemy na małej mocy palnika przez 1 godzinę – 2 godzin (mówią, że im dłużej tym lepiej ;)). Warzyw z rosołu nie wyrzucajcie! Możecie z nich przygotować pyszną sałatkę jarzynową lub pasztet jaglany . Wartości odżywcze w całości w 100 ml Wartość energetyczna 312 kcal 31 kcal Białko 3 g < 0,5 g Tłuszcze 30 g 3 g Węglowodany
WegePrzepispieprz czerwony 100 m śmietany do zupy 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej masło klarowane kiełki mix Wszystkie warzywa obieram. Ziemniaki kroję w kostkę. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w talarki. Ogórki ścieram na tarce jarzynowej. Na głębokiej patelni przesmażam na maśle por, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej przesmażam chwilę
wesoła kuchniaLekka rozgrzewająca zupa jarzynowa ze skorzonerą i piersią z kurczaka. Wersję wege robimy bez mięsa. Zupka jest bardzo dobra, dodałam kurkumę, curry, paprykę wędzoną przyprawy które o tej porze roku są pożądane bo rozgrzewają. 3 korzenie skorzonery u mnie dość długie 1 kawałek por biała część 1 kawałek korzenia selera 2 marchewki 3 ziemniaki 1 pierś(...)miski, dodaję sól, pieprz, curry, kurkumę, paprykę wędzoną, wlewam trzy łyżki oleju. Mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Por drobno kroję, przesmażam na oleju, dodaję startą na tarce jarzynowej seler, dodaję marchewki, pietruszkę pokrojone w kostkę i chwilę przesmażam. Wlewam około dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu. Skorzonerę obieram i kroję w talarki. Skrapiam sokiem
wesoła kuchnia