Sezon na pyszne jesienne zupy uważam za otwarty. Jako pierwsza w tym roku na moim talerzu wylądowała zupa jarzynowa z zielonym groszkiem, zabielona śmietanką(...)przygotowania użyłam mrożonego zielonego groszku Poltino . Bardzo lubię to warzywo, niestety sezon na nie trwa bardzo krótko, więc dobrze, że możemy się posiłkować mrożonkami. Zupa jarzynowa z zielonym groszkiem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 2 litry wody 1 skrzydło z indyka 2 marchewki 4 ziemniaki 200 g zielonego mrożonego groszku Poltino 200 g zielonej fasolki szparagowej
Kulinarne przygody Gatityłyżki -pół łyżki cukru -pół łyżeczki soli -troszkę pieprzu do smaku Kapustę pekińską szatkujemy na drobno, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Mieszamy z kapustą. Dodajemy startą na tarce jarzynowej kalarepę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Wszystko mieszamy. Dodajemy przyprawy, na koniec dodajemy śmietanę. I gotowe :-) Surówka jest przepyszna, bardzo polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok. W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę, oraz startą na tarce jarzynowej marchew. Gdy wszystko się troszkę podsmaży dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Smażymy, jeśli kiełbasa nie puści trochę soku należy podlać wodą, żeby się nie przypaliło. Dodajemy też pokrojony
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunaturalnego Cukinię trzemy na tarce jarzynowej razem ze skórą Solimy około 1 łyżeczką soli (płaską) i odkładamy aby puściła sok. W osobnej misce trzemy na tarce jarzynowej marchew, cebulę oraz ogórki. Wszystko mieszamy, zostawiamy na chwilkę, odciskamy nadmiar soku, jeśli się pojawił. Następnie cukinię dokładnie odciskamy i dodajemy do całości, mieszamy. Dodajemy cukier, pieprz oraz troszkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusól -czerwona papryka (1 łyżeczka) -Olej do smażenia Cukinię trzemy na tarce jarzynowej, posypujemy 1 łyżeczką soli i odstawiamy by puściła sok. marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej, ziemniaki oraz cebulę również, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki dajemy do jednej miski, cukinie odciskamy z soku. Wszystko mieszamy. Dodajemy jajka, przyprawy oraz mąkę-mąki dajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCynamon Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, następnie skropić sokiem z cytryny, żeby nie ciemniała. Kalarepkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Posypać solą, cukrem, cynamonem i rodzynkami i wymieszać z jogurtem naturalnym, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut
Camilla w kuchnizimnej wodzie, odcisnęłam, poszatkowałam drobno i przełożyłam do salaterki. Cebulę posiekałam w małą kosteczkę. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Jabłko również starłam na tarce jarzynowej i skropiłam sokiem z cytryny (żeby nie ściemniało). Kapustę oprószyłam pieprzem. Do marchewki dodałam cukier i wlałam oliwę. Wszystko przełożyłam do salaterki z kapustą i dodałam jabłko. Wszystko dokładnie wymieszałam
Kuchnia u Krysiposzatkować, usuwając głąb, posypać solą i odstawić na 30 minut. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Kalarepę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Marchewkę i kalarepkę połączyć z kapustą, dodać cukier keczup, oliwę i pieprz do smaku, wszystko razem wymieszać
Camilla w kuchnipestkami, odrzucić. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki jarzynowej, posolić i ułożyć na sitku, by obciekła z wody obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Nadmiar wody odlać, a osiadłą na dnie miseczki skrobię ziemniaczaną dodać do masy na placki miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, dodać do smaku sok z cytryny, odrobinę miodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!płynny – 1 łyżeczka Sól – szczypta Oliwa – 2 łyżeczki Seler i marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ogórki kiszone opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Polać oliwą i wszystkie składniki razem połączyć. Dodać miód, sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać
Camilla w kuchnidrugą do zamrażarki, na 1 godzinę. W tym czasie obrałam jabłka, rozkroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i rozdrobniłam w blenderze na niewielkie kawałeczki. Można zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach . Jabłka oprószyłam cynamonem i delikatnie wymieszałam(...)Piekarnik ustawiłam na 180°C. Ciasto z lodówki rozwałkowałam na kształt prostokąta i przeniosłam na wałku do foremki. Jabłka wyłożyłam na ciasto. Ciasto z zamrażarki starłam tarce jarzynowej na dużych oczkach, bezpośrednio na ułożone jabłka. Foremkę z ciastem wstawiłam do piekarnika na około 55-60 minut. Kiedy góra ciasta nabrała złotego koloru wyłączyłam piekarnik, wyjęłam ciasto
Kuchnia u Krysiprowansalskich 200 g sera żółtego, startego na tarce jarzynowej ¼ łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dodałam śmietanę, żółtka, sól i pieprz. Wymieszałam i rozłożyłam do 4 miseczek. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na średniej
Kuchnia u Krysiłyżki Pieprz kolorowy Jogurt naturalny- 50 ml Kapustę posiekać nożem. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Polać jogurtem i wymieszać
Camilla w kuchnijajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować w 1/2 l. osolonej wody. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Ugotowane i przestudzone płatki wymieszać z buraczkami, czosnkiem(...)łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Poszatkować nożem (lub zetrzeć na tarce) na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem doprawić solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lodówki, żeby się smaki przegryzły. Kasza jaglana jest
Codzienna kuchnia niecodziennapomidory, zblendowałam i zmieszałam z małym słoiczkiem koncentratu pomidorowego. Całość zagotowałam i przyprawiłam mocniej solą i pieprzem. Efekt? PYSZNA, lekka zupa jarzynowa, delikatna w smaku! Polecam. Zupa jarzynowa z młodych warzyw 400 g mięsa indyka, u mnie filet mały, młody seler mała bulwa kopru włoskiego 3 młode marchewki 3 młode pietruszki 4 młode, spore ziemniaki 3 pomidory
Dzieje kuchennej Wiewióry