płynny – 1 łyżeczka Sól – szczypta Oliwa – 2 łyżeczki Seler i marchewkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ogórki kiszone opłukać i zetrzeć na tarce jarzynowej z dużymi oczkami. Polać oliwą i wszystkie składniki razem połączyć. Dodać miód, sól i pieprz i jeszcze raz wymieszać
Camilla w kuchnidrugą do zamrażarki, na 1 godzinę. W tym czasie obrałam jabłka, rozkroiłam na ćwiartki, usunęłam gniazda nasienne i rozdrobniłam w blenderze na niewielkie kawałeczki. Można zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach . Jabłka oprószyłam cynamonem i delikatnie wymieszałam(...)Piekarnik ustawiłam na 180°C. Ciasto z lodówki rozwałkowałam na kształt prostokąta i przeniosłam na wałku do foremki. Jabłka wyłożyłam na ciasto. Ciasto z zamrażarki starłam tarce jarzynowej na dużych oczkach, bezpośrednio na ułożone jabłka. Foremkę z ciastem wstawiłam do piekarnika na około 55-60 minut. Kiedy góra ciasta nabrała złotego koloru wyłączyłam piekarnik, wyjęłam ciasto
Kuchnia u Krysiprowansalskich 200 g sera żółtego, startego na tarce jarzynowej ¼ łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dodałam śmietanę, żółtka, sól i pieprz. Wymieszałam i rozłożyłam do 4 miseczek. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na średniej
Kuchnia u Krysiłyżki Pieprz kolorowy Jogurt naturalny- 50 ml Kapustę posiekać nożem. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Doprawić do smaku cukrem i pieprzem. Polać jogurtem i wymieszać
Camilla w kuchnijajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Buraki wyszorować i ugotować (w skórce) do miękkości. Wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno pokroić. Płatki jaglane ugotować w 1/2 l. osolonej wody. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na oleju. Ugotowane i przestudzone płatki wymieszać z buraczkami, czosnkiem(...)łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Poszatkować nożem (lub zetrzeć na tarce) na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem doprawić solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lodówki, żeby się smaki przegryzły. Kasza jaglana jest
Codzienna kuchnia niecodziennapomidory, zblendowałam i zmieszałam z małym słoiczkiem koncentratu pomidorowego. Całość zagotowałam i przyprawiłam mocniej solą i pieprzem. Efekt? PYSZNA, lekka zupa jarzynowa, delikatna w smaku! Polecam. Zupa jarzynowa z młodych warzyw 400 g mięsa indyka, u mnie filet mały, młody seler mała bulwa kopru włoskiego 3 młode marchewki 3 młode pietruszki 4 młode, spore ziemniaki 3 pomidory
Dzieje kuchennej Wiewióryroku, kiedy wszystko w kuchni jest takie kolorowe, pachnące, można kombinować ile wlezie, a i tak będzie dobrze ;-) np. zupa, o której dzisiejszy post, to taka zwykłą letnia jarzynowa tyle że wzmocniona burakiem... Polecam Wam to połączenie :-) delikatne młode warzywa, słodycz buraków, czego chcieć więcej... SKŁADNIKI 1/4 młodej kapusty 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka 3 młode buraczki(...)ozdobienia Kapustę cienko szatkujemy, cebulkę i szczypior drobno siekamy, pozostałe warzywa obieramy i kroimy - ziemniaki w kostkę marchewkę i buraczki w ćwierćplaserki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej. Wszystko to wkładamy do garnka i zalewamy wodą (bulionem) tak, by zakrywała warzywa, dodajemy vegetę, listek i gotujemy do miękkości. Śmietanę wlewamy do kubeczka, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy
Czary - gary w kuchniszybko :) zostawiam Wam pyszne placuszki z cukini, z marchewką i parmezanem.Do placków podałam wyśmienitą Remuladę duńską firmy FolWark. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 390 g startej na tarce jarzynowej cukini 2 jajka 4 łyżki(...)mąki 3/4 szklanki startego parmezanu sól,pieprz do smaku olej z pestek winogrona do smażenia jako dodatek Remulada duńska FolWrk Wykonanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Przekładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru soku.Cebulę i marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce.Następnie dodajemy starty parmezan, mąkę i roztrzepane jajka.Mieszamy, przyprawiamy
Sama słodycz i szczypta chiliLubię takie ekspresowe, lekkie zupy . Do takiej jarzynowej zupy nie trzeba(...)nawet specjalnie przyrządzać wywaru bo skoro jest w niej dużo warzyw, grzyby i coś zielonego to wystarczy składniki zalać zwykłą wodą a i tak smak będzie dobry. Taka zupa jarzynowa z krążkownicą i szczawikiem to mój przebój tegorocznej wiosny i żałuję jedynie, że nie miałam więcej świeżych grzybów aby ugotować jej więcej. Ale co się odwlecze to nie uciecze
Smaczna PyzaSezon na zupy z młodych warzyw rozpoczęty! Wczoraj udało mi się kupić w bardzo atrakcyjnej cenie młodą kapustę i pomysł na obiad już miałam w głowie. Zupa jarzynowa z młodej kapusty, z fasolką szparagową, groszkiem i koperkiem to najlepszy pomysł(...)wiosenny obiad. Taką zupę można przechowywać do dwóch dni. Jest bardzo syta, pachnie wiosną, wiosennym targiem z warzywami. Czego chcieć więcej? Na drugi dzień jest jeszcze smaczniejsza. Zupa jarzynowa z młodą kapusta, groszkiem i fasolką szparagową Składniki: 2 kości schabowe 2 korzenie pietruszki 3 marchewki 1/2 główki młodej białej kapusty 300 g fasolki szparagowej 1 puszka groszku konserwowego
Moja smaczna kuchniaćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. ser gouda zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do szklaneczki wlać sok z cytryny, olej, miód, dodać szczyptę imbiru, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać i polać tym sosem sałatkę. Sałatkę dokładnie wymieszać
Camilla w kuchnisól - szczypta natka pietruszki jogurt naturalny -150 ml pestki dyni łuskane Seler i jabłka obrać, opłukać. Seler zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach, natomiast jabłka na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Skropić wszystko sokiem z cytryny, posypać cukrem, szczyptą soli i wymieszać z jogurtem naturalnym. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do miseczki, posypać natką i pestkami dyni
Camilla w kuchnikochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale też jako dodatek do mięsa czy wędlin. Zapraszam! Sałatka Jarzynowa Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 średnia cebula 4 duże ogórki konserwowe 3 jajka mała puszka kukurydzy 1 mały korzeń pietruszki 4 łyżki majonezu garść natki pietruszki sól
Tagebuch po polskupozorna pospolitość niektórych warzyw sprawia, że myślimy o nich tylko w określonych kategoriach. Do czego może służyć pietruszka czy seler? Pierwsze co przyjdzie do głowy to rosół, zupa jarzynowa czy sałatka z majonezem. Są to jednak tak wdzięczne produkty, że śmiało można je samodzielnie piec z ziołami, przygotowywać puree czy proste zupy. Proste nie znaczy gorsze. Z pietruszki(...)średnim ogniu. Udekorować nimi zupę. Jeśli lubisz takie gęste, kremowe zupy, to spróbuj również kremu z białej kapusty z dodatkiem pieczarek , błyskawicznej zupy z cukinii lub lekko przecieranej zupy jarzynowej
Codzienna kuchnia niecodziennarenet) 5 łyżek cukru 1/4 łyżeczki cynamonu dodatkowo: bułka tarta Suche składniki ciasta mieszamy razem (na stolnicy lub w dużej misce), a następnie dodajemy masło starte na tarce jarzynowej i rozcieramy wszystko w dłoniach, aż całość zamieni się w grudki przypominające mokry piasek. Dodajemy jajka i żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy(...)Następnie posypujemy ciasto cienką warstwą bułki tartej (wchłonie podczas pieczenia sok z jabłek i dzięki temu unikniemy zakalca). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy cukier, cynamon i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie odciskamy z jabłek sok, który się wytworzył, a jabłka układamy na cieście. Białka miksujemy na sztywno na najwyższych obrotach miksera
Czary - gary w kuchni