jarzynowa - 3209 przepisów (strona:33/214)

Pomidory faszerowane sałatką jarzynową z szynką 149

smakiem, ale i urozmaiconym podaniem potraw.  Zwykła jarzynowa sałatka z kilkoma plasterkami szynki, może przecież wyglądać inaczej. Składniki: 4 średnie dojrzałe pomidory 1 i 1/2 szklanki sałatki jarzynowej z   tego przepisu 2 plastry szynki konserwowej garść mrożonego zielonego groszku 1 łyżeczka suszonej bazylii natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pomidory umyć, wytrzeć i odkroić piętki.Wydrążyć

Gosia gotuje
Trudna miłość. Dżem z marchewki z pomarańczą i kardamonem w kolejnym TU i TAM 242

się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco(...)talerzu rosołu (w rosole - tak, ale nie na talerzu).  Uważam też, że to kiepski pomysł, żeby ją dodawać do wielu zup, bo wtedy robią się nieprzyjemnie słodkawe. Sałatki jarzynowe także stanowczo wolę bez marchwi.  Ale sok! Parę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni

KUCHARNIA
barszcz ukrainski postny 316

godziny, aż będzie gotowa. Wody nie wylewamy. 2. Buraki dokładnie szorujemy i gotujemy  do miękkości, po czym studzimy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Kapustę myjemy osuszamy i kroimy drobno nożem lub szatkujemy na szatkownicy.  4. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę(...)garnka, w którym będziemy gotowali barszcz,wlewamy wodę i wrzucamy pokrojone ziemniaki i kapustę. Solimy i gotujemy 6. W międzyczasie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej marchewkę. 7. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w kostkę.  8. Na średni ogień wstawiamy patelnie i wlewamy na nią trochę oleju. Wrzucamy marchewkę, gdy widzimy,  ż e troszkę zmiękła

Kulinarnie z Polką na Kresach
Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną 193

pracy jak i też na obiadokolacje. Posiłek tani, prosty w przygotowaniu (zaprawdę trudną ją zepsuć) a dodatkowo pożywny. Tak więc o to sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną: Składniki: podwójna pierś z kurczaka  6 dużych ziemniaków (może być więcej może być mniej) 6 marchewek (w ilości takiej jak ziemniaki) sól, ząbek czosnku, 1 łyżeczka

Smaki Brazylii
Sałatka jarzynowa 186

muszę sałatki jarzynowej nikomu przedstawiać, taki klasyk, na który chyba przepis znają wszyscy, ale każdy ma inny. Nie wyobrażam sobie Świąt bez tej sałatki, właściwie przyrządzam ja dwa razy w roku, w Święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc, bardzo rzadko zdarza mi się przygotować ją w ciągu roku, może dlatego zawsze smakuje tak magicznie i zjadam ją z chęcią(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/salatka-jarzynowa/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('7376cfb1846865eba7e60f808fffb143').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } });   The post Sałatka jarzynowa appeared first

dom-agi.pl
sałatka jarzynowa 153

tarce jabłko, pokrojone jajka, obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki oraz osączoną kukurydzę z puszki. Połącz składniki sosu, polej sałatkę jarzynową i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Odstaw sałatkę jarzynową na całą noc w chłodne miejsce, aby składniki się przegryzły

w mojej kuchni
Paprykarz 127

Przestudzić. Cebulę pokroić w kosteczkę podsmażyć na oliwie. Warzywa zetrzeć na tartce jarzynowej dodać do cebuli i dusić pod przykryciem chwilę na wolnym ogniu. Pieczarki zetrzeć na tartce jarzynowej , dodać do warzyw  i wszystko dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec dodać słoiczek koncentratu pomidorowego, przyprawy do smaku. Odstawić do ostygnięcia. Usunąć ości z makreli, mięsko

w mojej kuchni
Sałatka z cieciorki lekko wędzona 245

będą lśnić, a skóra nabierze jędrności, gładkości i blasku. Zrobię z niej sałatkę, jakby jarzynową ,ale inną. Idelana jeśli ktoś ma mało czasu i zmęczył się tradycyjną sałatką jarzynową. Idelana na czas karnawalu, na imieninki itd... Efekt zaskoczy Was pozytywnie, a goście poproszą o dokładkę! Składniki -cieciorka  SKWORCU -pieczarki marynowane całe  ORZECH -kukurydza mini i czosnek

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczarki faszerowane 158

czerwona cebula- sól, pieprz- olej  Pieczarki (do pieczenia i do farszu) bardzo dokładnie oczyściłam (używam do tego pędzelka), odcięłam trzonki. Cebule pokroiłam w kostkę, zeszkliłam na maśle. Na tarce jarzynowej starłam pieczarki przeznaczone do farszu i trzonki, dodałam do cebuli razem z pokrojonym (nie przeciśniętym  przez praskę, bo zdominuje smak potrawy) czosnkiem, posoliłam. Smażyłam do momentu odparowania wody(...)dodałam pokrojoną w kostkę paprykę (najpierw wykroiłam 8 ładnych krążków, resztę zużyłam do farszu) i część szczypiorku. Wymieszałam, smażąc jeszcze chwilę. Ugotowane, obrane jajka starłam do miski na tarce jarzynowej. Dodałam mozarellę (zostawiając trochę do posypania pieczarek), resztę posiekanego szczypiorku oraz ostudzoną, przesmażoną cebulę z dodatkami. Doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapelusze pieczarek skropiłam olejem, lekko

mojewypiekiinietylko
Jabłecznik z budyniem 421

jabłek- 2 budynie śmietankowe bez cukru- 4 łyżki cukru do budyniu- 750 ml mleka   Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Ścieramy na tarce jarzynowej zimne masło. Łączymy palcami masło z sypkimi składnikami, na kształt kruszonki. Dodajemy jajko, żółtka, śmietanę i skórkę cytrynową. Szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), wkładamy(...)Następnie obieramy jabłka, wydrążamy ogryzki i kroimy w ósemki. Wyjmujemy podpieczony spód, układamy pokrojone jabłka. Na jabłka wykładamy gorący budyń, mniej więcej, równomiernie go rozprowadzając. Na wierzch, na tarce jarzynowej ścieramy drugą część ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 45-50 minut. Gorące posypujemy cukrem pudrem.No cóż, Kasia sugerowała, aby (cyt.): „powstrzymać się od jedzenia

mojewypiekiinietylko
Kruchy placek morelowo budyniowy 153

lubię mieć „zapas pod ręką”. Gdy ciasto się schłodzi gotujemy budynie z dodatkiem cukru. Połowę ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wym.34x25cm). Można je zetrzeć na tarce jarzynowej, albo pokroić w plasterki (ja tak właśnie zrobiłam). Wyrównujemy powierzchnię. Możemy teraz wyjąć z papierem do pieczenia, nałożyć na ciasto rozcięty woreczek i wałkiem do ciasta „poprawić” powierzchnię. Następnie(...)przekrajamy na połówki i wyjmujemy pestki. Na podpieczony spód wykładamy budyń (nie musi być wystudzony), na budyń kładziemy połówki moreli (przekrojoną częścią do góry). Na morele ścieramy na tarce jarzynowej pozostałe ciasto. Widelcem rozkładamy równomiernie na całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Po upieczeniu, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.Każdy owoc

mojewypiekiinietylko
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem 216

jest ktoś kto nie lubi sałatek? Chyba nie. Może dlatego, że sałatkę możemy skomponować smakowo pod swój gust. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co jest dodatkowym atutem. Sałatki jarzynowe, owocowe, makaronowe, z owoców morza… i nie tylko. Tym razem, jedna z moich ulubionych – sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem.    Składniki: - 2 upieczone filety drobiowe- 1 puszka ciecierzycy(...)kroimy w talarki, oprószamy solą, mieszamy i 2/3 wykładamy na mięso. Na wierzchu układamy pozostałe plastry mięsa  i pokrywamy pozostałym sosem majonezowo jogurtowym wymieszanym ze startym (na tarce jarzynowej) ząbkiem czosnku. Układamy cebulę pokrojoną w cienkie plasterki, pozostały por oraz  pomidorki koktajlowe. Ozdabiamy bazylią i koperkiem.Sałatka z pieczoną ciecierzycą i kurczakiem nie jest przepisem, na którym trzeba się

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 212

drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można blenderem)  lub nożem. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce jarzynowej. Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, podsmażamy, dodajemy starte pieczarki, solimy – smażymy do odparowania wody(...)Kolejno dodajemy ugotowane suszone grzyby (zmiksowane lub posiekane), doprawiamy pieprzem i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy. Kapustę i cebulę cienko szatkujemy na szatkownicy, marchew trzemy na tarce jarzynowej – całość mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami dokładamy kapustę, cały czas mieszając. Wlewamy  1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów, dodajemy kminek. Smażymy ok. 10 minut, aż woda

mojewypiekiinietylko
Zupa ogórkowa 170

ziele angielskieliść laurowysól, pieprzwoda z kiszenia ogórków do smakuSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy, ziemniaki kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram marchewkę na tarce jarzynowej).2. Do gotującego się wywaru dodajmy warzywa, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy do miękkości.3. Następnie dodajemy suchy ryż, gotujemy, aż ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy ogórki kiszone

Kuchnia domowa Ani
Śledzie pod pierzynką 349

śledzie pod pierzynką lub inaczej na śledziową sałatkę warstwową lub szubę. Bardzo lubię śledzie pod pierzynką ze względu na ich smak i wygląd. Oczywiście, podobnie jak z sałatką jarzynową, każdy ma jej własną wersję…:)! Zapraszam na moją…..:)!Śledzie pod pierzynkąSkładniki:8 płatów śledziowych1-2 cebul2-3 ugotowane ziemniaki4-5 ugotowanych/upieczonych buraków3-4 ugotowane jajkanatka pietruszkimajonezsól, pieprz(...)niej pokrojonego śledzia i skrapiamy go sokiem z cytryny.Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i nakładamy na śledzia. Delikatnie posypujemy solą i pieprzem.Ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej na warstwę cebuli i również lekko doprawiamy solą i pieprzem.Smarujemy warstwę ziemniaków majonezem. Na majonez układamy -starte na tarce i odciśnięte- buraczki. Skrapiamy buraczki sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem.Znowu

UgotujmyTo.pl