jarzynowa - 3209 przepisów (strona:42/214)

Pieczona szynka 103

przecież na święta ma być sałatka jarzynowa, to musi być pieczone mięsiwo. Upiekłam, część zjedliśmy, część zamroziłam. Nawet jak jej za dwa tygodnie nie rozmrożę (bo jednak będzie na stołach nadmiar wszelaki), zużyję do forszmaku. Albo w końcu zrobię prawdziwy bigos na pieczonych mięsach.   Składniki: 1,5 kg surowej szynki wieprzowej 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy

Kardamonovy
Schab pieczony z morelami 91

Święta, święta. Co Wam najbardziej smakuje po 24 grudnia? Ja uwielbiam pieczone mięsiwo do kanapek, do tego sałatka jarzynowa i sos majonezowo-chrzanowy. Nic więcej, naprawdę. Takim kompletem mogę się raczyć przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej

Kardamonovy
Sałatka z jajkami, porem, serem żółtym i kukurydzą 96

kogoś. Nic nie zrobię, zawsze takie sałatki schodzą najszybciej. Tak jak pisałam Wam w innych poście, świątecznie obżeram się sałatkami i wędlinami (powiedzmy, domowymi). Z reguły najczęściej robię sałatkę jarzynową , ale od czasu do czasu na stole lądują także inne sałatki. Specjalnie nie dodawałam do niej żadnych szynek i kurczaków, żeby już nie przeginać z ilością mięsa, którego

Kardamonovy
Potrawy wigilijne - pyszne święta 135

Potrawy na wigilię w moim domu są tradycyjne - Smażony karp, uszka z grzybami, barszcz czerwony, śledzik, sałatka jarzynowa ,ryba po grecku. Czasem można również urozmaicić trochę te dania i przegotować je troszkę inaczej, lub podać w inny sposób. Zebrałam dla was właśnie takie przepisy w jeden post.... trochę tradycji z lekkim twistem -zapraszam

Swojskie jedzonko
Ciasto makowe z jabłkami. 139

proszku do pieczenia – 2 łyżeczki cynamonu – 3 jabłka Polewa: – 100 g gorzkiej czekolady – 1 łyżka masła – 7 łyżek mleka owsianego Jabłka ścieram na tarce jarzynowej. Do miski wbijamy jajka i dodajemy erytrytol. Miksujemy zawartość miski aż masa stanie się biała, zajmie to około 4 – 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli: olej, mleko, mąkę

Zdrowy Styl Joanny
Sałatka na Boże Narodzenie – TOP 15 Pysznych Przepisów na Świąteczne Sałatki 450

bardzo ważny dla nas czas, który spędzamy z rodziną i najbliższymi. Na stołach pojawiają się pyszne wypieki, przekąski i sałatki. Zazwyczaj u każdego z nas króluje tradycyjna sałatka jarzynowa, którą każdy z nas uwielbia. Warto jednak także postawić na coś innego i przygotować pyszną sałatkę na święta z poniższych przepisów, które specjalnie dla Was przygotowaliśmy. W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy

Damusia.pl
SAŁATKA ŚWIĄTECZNA BAŁWANEK + FILMIK 133

PRZYGOTOWANIE :  Jajka obieramy i oddzielamy żółtka od białek.  Ścieramy na tarce jarzynowej wszystkie składniki ( białka ścieramy osobno ). Ogórki należy wycisnąć z nadmiaru płynów. Składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz oraz majonez. Wszystko mieszamy.  Z sałatki formujemy 2 kule, jedna większa a druga mniejsza. Każdą kuję obtaczamy w tartym białku, należy je dobrze przyklepać

Kulinarne Fantazje Marioli
Jak spróbować wszystkich 12 potraw wigilijnych, nie przejadając się? 105

bliskimi nie tylko przy stole! Odpocznijcie chwilę razem od jedzenia i złapcie oddech świeżego powietrza. Zawsze to trochę ruchu a przy tym „spalonych” kalorii! Wybierz wersję fit Do sałatki jarzynowej dodaj jogurt naturalny zamiast majonezu, rybę upiecz zamiast smażyć na głębokim tłuszczu a śledzie zamiast w oleju podaj z sosem chrzanowym na bazie serka bądź jogurtu. Zaoszczędź sobie niepotrzebnych

kuron.com.pl
Ryba po grecku 110

solą oraz pieprzem. Rybę obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Por pokroić w półplasterki. Marchew, seler oraz pietruszkę ścierami na tarce jarzynowej na grubych oczkach. W dużym garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodać por oraz starte warzywa. Dodać liść laurowy ziele angielskie oraz pieprz. Wlać bulion

Kulinarne przygody
Kostka trio z migdałami 146

się kawałki. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Zostawiam do przestudzenia. Zimne wylewam na biszkopt zimny. Wstawiam do lodówki aż stężeją. Krem: Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej duże oczka. Migdały prażę na suchej patelni. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w 50 ml zimnej wody i rozpuszczam. Do gorącej żelatyny dodaję trzy łyżki śmietany

wesoła kuchnia
Zupa brokułowa 110

wody (u mnie woda) sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Cebulkę posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulkę i całość poddusić. Dodać marchew startą na tarce jarzynowej i razem chwilkę dusić. Dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i łyżkę masła, wymieszać, poddusić. Wlać gorący bulion (lub wodę), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z Gyrosa Mieszana 155

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeszcze do niedawna wiele z nas nie wyobrażało sobie domowych imprez bez sałatki jarzynowej. W obecnych czasach zastąpiła ją sałatka z gyrosa , którą z pewnością każdy z Was przygotowywał nie raz. Chyba zgodzicie się ze mną, że jest to najlepsza sałatka na urodziny, imieniny, święta i inne rodzinne imprezy. Zazwyczaj każdy z Was decydując się

Przepiski.pl
Mini zapiekanki 122

Moja córka jest szczególną miłośniczką takich zapiekanek. Składniki: bagietka lub zwykle bułki pieczarki cebula olej do smażenia sól, pieprz mozzarella keczup masło Sposób wykonania: 1. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać.  2. Rozgrzać olej, dodać cebulę, a potem starte pieczarki. Dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 3. Bagietkę lub bułki

Kuchnia domowa Ani
BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY + FILMIK 109

PRZYGOTOWANIE :  Warzywa obieramy, myjemy  i tniemy na awałki. Pół kilograma buraków kroimy w plastry a resztę ścieramy na tarce jarzynowej. Tarte buraki przekładamy do miski i lekko solimy.  Do garnka wlewamy 4-5 litrów wody, wkładamy jarzyny, liść, ziele, jarzynkę, pieprz i podpieczoną cebulę. Gotujemy około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy cedzakiem

Kulinarne Fantazje Marioli