Święta, święta. Co Wam najbardziej smakuje po 24 grudnia? Ja uwielbiam pieczone mięsiwo do kanapek, do tego sałatka jarzynowa i sos majonezowo-chrzanowy. Nic więcej, naprawdę. Takim kompletem mogę się raczyć przez parę dni i ten komplet zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem i Świętami Wielkiej Nocy. Mięsiwo najlepiej swojskie (no dobra, przynajmniej robione w domu). Ja najczęściej
Kardamonovykogoś. Nic nie zrobię, zawsze takie sałatki schodzą najszybciej. Tak jak pisałam Wam w innych poście, świątecznie obżeram się sałatkami i wędlinami (powiedzmy, domowymi). Z reguły najczęściej robię sałatkę jarzynową , ale od czasu do czasu na stole lądują także inne sałatki. Specjalnie nie dodawałam do niej żadnych szynek i kurczaków, żeby już nie przeginać z ilością mięsa, którego
KardamonovyPotrawy na wigilię w moim domu są tradycyjne - Smażony karp, uszka z grzybami, barszcz czerwony, śledzik, sałatka jarzynowa ,ryba po grecku. Czasem można również urozmaicić trochę te dania i przegotować je troszkę inaczej, lub podać w inny sposób. Zebrałam dla was właśnie takie przepisy w jeden post.... trochę tradycji z lekkim twistem -zapraszam
Swojskie jedzonkoproszku do pieczenia – 2 łyżeczki cynamonu – 3 jabłka Polewa: – 100 g gorzkiej czekolady – 1 łyżka masła – 7 łyżek mleka owsianego Jabłka ścieram na tarce jarzynowej. Do miski wbijamy jajka i dodajemy erytrytol. Miksujemy zawartość miski aż masa stanie się biała, zajmie to około 4 – 5 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli: olej, mleko, mąkę
Zdrowy Styl Joannybardzo ważny dla nas czas, który spędzamy z rodziną i najbliższymi. Na stołach pojawiają się pyszne wypieki, przekąski i sałatki. Zazwyczaj u każdego z nas króluje tradycyjna sałatka jarzynowa, którą każdy z nas uwielbia. Warto jednak także postawić na coś innego i przygotować pyszną sałatkę na święta z poniższych przepisów, które specjalnie dla Was przygotowaliśmy. W dzisiejszym wpisie zgromadziliśmy
Damusia.plPRZYGOTOWANIE : Jajka obieramy i oddzielamy żółtka od białek. Ścieramy na tarce jarzynowej wszystkie składniki ( białka ścieramy osobno ). Ogórki należy wycisnąć z nadmiaru płynów. Składniki przekładamy do miski, dodajemy sól i pieprz oraz majonez. Wszystko mieszamy. Z sałatki formujemy 2 kule, jedna większa a druga mniejsza. Każdą kuję obtaczamy w tartym białku, należy je dobrze przyklepać
Kulinarne Fantazje Mariolibliskimi nie tylko przy stole! Odpocznijcie chwilę razem od jedzenia i złapcie oddech świeżego powietrza. Zawsze to trochę ruchu a przy tym „spalonych” kalorii! Wybierz wersję fit Do sałatki jarzynowej dodaj jogurt naturalny zamiast majonezu, rybę upiecz zamiast smażyć na głębokim tłuszczu a śledzie zamiast w oleju podaj z sosem chrzanowym na bazie serka bądź jogurtu. Zaoszczędź sobie niepotrzebnych
kuron.com.plsolą oraz pieprzem. Rybę obtaczamy w mącę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Por pokroić w półplasterki. Marchew, seler oraz pietruszkę ścierami na tarce jarzynowej na grubych oczkach. W dużym garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić dodać por oraz starte warzywa. Dodać liść laurowy ziele angielskie oraz pieprz. Wlać bulion
Kulinarne przygodysię kawałki. Na końcu wsypuję galaretki i mieszam aż się rozpuszczą. Zostawiam do przestudzenia. Zimne wylewam na biszkopt zimny. Wstawiam do lodówki aż stężeją. Krem: Czekoladę ścieram na tarce jarzynowej duże oczka. Migdały prażę na suchej patelni. Śmietanę kremówkę schłodzoną ubijam na sztywno. Żelatynę namaczam w 50 ml zimnej wody i rozpuszczam. Do gorącej żelatyny dodaję trzy łyżki śmietany
wesoła kuchniawody (u mnie woda) sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Cebulkę posiekać. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulkę i całość poddusić. Dodać marchew startą na tarce jarzynowej i razem chwilkę dusić. Dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę i łyżkę masła, wymieszać, poddusić. Wlać gorący bulion (lub wodę), dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować
Kuchnia domowa Aniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeszcze do niedawna wiele z nas nie wyobrażało sobie domowych imprez bez sałatki jarzynowej. W obecnych czasach zastąpiła ją sałatka z gyrosa , którą z pewnością każdy z Was przygotowywał nie raz. Chyba zgodzicie się ze mną, że jest to najlepsza sałatka na urodziny, imieniny, święta i inne rodzinne imprezy. Zazwyczaj każdy z Was decydując się
Przepiski.plMoja córka jest szczególną miłośniczką takich zapiekanek. Składniki: bagietka lub zwykle bułki pieczarki cebula olej do smażenia sól, pieprz mozzarella keczup masło Sposób wykonania: 1. Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 2. Rozgrzać olej, dodać cebulę, a potem starte pieczarki. Dusić, aż woda wyparuje z pieczarek. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 3. Bagietkę lub bułki
Kuchnia domowa AniPRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy, myjemy i tniemy na awałki. Pół kilograma buraków kroimy w plastry a resztę ścieramy na tarce jarzynowej. Tarte buraki przekładamy do miski i lekko solimy. Do garnka wlewamy 4-5 litrów wody, wkładamy jarzyny, liść, ziele, jarzynkę, pieprz i podpieczoną cebulę. Gotujemy około 30-40 minut. Po tym czasie warzywa wyjmujemy cedzakiem
Kulinarne Fantazje Marioliozdabiamy i dekorujemy pierniczki. Tak naprawdę wszystko dzieje się wedle preferencji naszych i naszych współtowarzyszy święta. Do najbardziej popularnych i zarazem klasycznych potraw należą m.in. barszcz z uszkami, sałatka jarzynowa, bigos oraz pierogi z kapustą i grzybami. Mamy mnóstwo możliwości zamienników klasycznych posiłków na jakieś inne, ale nadal mieszczące się w warunkach tradycji, mających odświętny charakter. Wśród popularnych dań
ProstePesto.pl