plasterki. Do wysokiego garnka dodajemy 1 łyżkę masła, pokrojonego pora i co chwilę mieszając szklimy przez ok. 3 minuty. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do garnka razem z drugą łyżką masła, papryką, mieszamy i smażymy przez około 2-3 minuty. W między czasie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoleju -1,5 łyżki soli -pół łyżeczki pieprzu -ok 5 małych ząbków czosnku Ogórki szatkujemy w plastry razem ze skórką, marchew obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cebulkę obieramy i szatkujemy, czosnek kroimy w plasterki. Wszystko dajemy do miski, następnie dodajemy sól, pieprz,cukier, olej,ocet, czosnek-dokładnie mieszamy i odkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKalafior to warzywo, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. Kto nie jadł nigdy zupy kalafiorowej (czy choćby jarzynowej) albo gotowanego kalafiora z zasmażką jako surówkę? Kalafior możemy jednak przygotować także na kilka mniej oczywistych sposobów. Ja przygotowałam już grzanki z kalafiorem na kolację, kotlet mielony z kalafiorem , a nawet puree z kalafiora . Dziś przyszła pora na kolejny eksperyment - stek
Z notatnika dietetykakilka ząbków czosnku Przygotować słoiki i nakrętki - u mnie to zazwyczaj 4 słoiki po 340 ml. Ogórki dobrze umyć i zetrzeć (koniecznie ze skórą) do dużej miski na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do ogórków dodać sól. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 minut. Do każdego słoika wrzucić nacięty ząbek czosnku. Przełożyć do słoików ogórki. Puszczą dodatkowy sok, więc
Weekendy w domu i ogrodzieprepTime":"PT30M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT1H","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"190 cal"},"recipeIngredient":["1 litr bulionu jarzynowo - drobiowego lub jarzynowego","1 kg mi\u0105\u017cszu dyni Hokkaido","2 soczyste i twarde jab\u0142ka","1 cebula","2 marchewki","30 g mas\u0142a","100 ml \u015bmietanki kokosowej lub \u015bmietanki deserowej 30 %","s\u00f3l, pieprz, imbir(...)Kalorie 190 kcal Jesienna rozgrzewająca zupa krem z dyni i jabłka. Przyprawiona rozgrzewającymi przyprawami, wyśmienita i kremowa zupa z dodatkiem śmietanki. Składniki: 1 litr bulionu jarzynowo – drobiowego lub jarzynowego 1 kg miąższu dyni Hokkaido 2 soczyste i twarde jabłka 1 cebula 2 marchewki 30 g masła 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki deserowej 30 % sól, pieprz, imbir, kurkuma
ProstePesto.plmajonezu sól, pieprz 1 łyżka siekanego koperku Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować, obrać, białka oddzielić od żółtek. 2. Żółtka rozetrzeć widelcem, dodać majonez i wymieszać. Białka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do masy żółtkowej. 3. Łososia drobno posiekać i dodać do pasty. Wsypać koperek, wszystko wymieszać, doprawić pieprzem i solą (ostrożnie z solą, bo łosoś już
Kuchnia domowa Aniplasterki. Do wysokiego garnka dodajemy 1 łyżkę masła, pokrojonego pora i co chwilę mieszając szklimy przez ok. 3 minuty. Marchewkę, pietruszkę i selera myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy warzywa do garnka razem z drugą łyżką masła oraz kurkumą, mieszamy i smażymy przez około 2-3 minuty. W między czasie dodajemy listki laurowe, ziele angielskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJarzynówka z dodatkiem kaszy jest fajnym pomysłem na wzbogacenie zupy. Składniki: 1 mrożonka na zupę jarzynową - używam lokalnej firmy Poltino 3-4 ziemniaki 1 marchewka 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 szklanki kaszy pęczak sól, pieprz 1-2 łyżki śmietany do zup siekany koperek ziele angielskie liść laurowy Sposób wykonania: 1. Skrzydełka umyć, zalać świeżą wodą, zagotować i odszumować. Dodać
Kuchnia domowa Anilaurowy, sól, pieprz 1 kostka mięsna 500 ml wody 1 płaska łyżka mąki wymieszanej z wodą PRZYGOTOWANIE : Cukinię, pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy solą i odkładamy na 15 minut aby puściły sok. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, namoczoną bułkę i wyciśnięte warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne Fantazje Mariolidyni . Ciasto dyniowe przygotujesz w 30 minut , jest pulchne, delikatne i niesamowicie smaczne Do tego ciasta możesz wykorzystać również mrożoną, tartą dynię. Składniki: 2 szklanki tartej dyni, na tarce jarzynowej z małymi oczkami 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 ¾ szklanki mąki 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Słodki sentymentząbki czosnku garść posiekanego koperku lub natki pietruszki 1 jajko 4-5 łyżek mąki sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. 2. Cukinię umyć, odciąć końce i wraz ze skórką zetrzeć na tarce, lekko posolić. Przełożyć na sitko, odstawić na 10 minut, odcisnąć z nadmiaru soku. 3. Marchew, cukinię, jajko, zmiażdżony czosnek
Kuchnia domowa Anisól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: 1. Kabaczki lub cukinie dokładnie myjemy i obieramy ze skórki (gdy jest to mlode warzywo, możemy nie obierać) 2. Ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Solimy i czekamy by kabaczek lub cukinia puściły sok, po czym go zlewamy 5. Cebule kroimy w drobna kostke i dodajemy do cukini. 6. Wbijamy całe
Kulinarnie z Polką na Kresachcebula 2 marchewki 1 mały słoiczek marynowanych pieczatek 1-2 ząbki czosnku majonez + jogurt naturalny sól, pieprz odrobina cukru Sposób wykonania: 1. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę drobno posiekać. Warzywa konserwowe odsączyć z zalewy. Pieczarki pokroić w kostkę. 3. Wszystko wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez
Kuchnia domowa Aniużyć zwykłej pszennej ) Cukier 1/2 szklanki Czekolada gorzka 40 g Kakao 4 łyżki Olej 4 łyżki jajka 3 Proszek do pieczenia pełna łyżeczka Sól szczypta Cukinię ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy szczypta soli i odstawiamy na kilka minut. Jajka ubijamy z cukrem mikserem na najwyższych obrotach przez 2 minuty. Dodajemy mąkę i zmniejszamy obroty miksera do minimum. Miksujemy tylko
Kulinarne przygodyumyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Ogórki konserwowe wyjąć z zalewy i pokroić w kostkę. Czerwone cebule obrać i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać mięso i podsmażyć na złoty kolor. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką oleju. Na dnie ułożyć połowę
Danka Pichci