jarzynowa - 3209 przepisów (strona:44/214)

Pasztet z selera z orzechami 126

łyżeczki majeranku chili pieprz 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szkl kaszy manny Jak zrobić pasztet z selera z orzechami: Najpierw selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie w garnku z głębokim dnem rozgrzewamy masło i szklimy na nim posiekane 2 cebule (trzecią zostawiamy na później), dodajemy seler i przesmażamy wszystko. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem

Dorota Smakuje
Zupa Z Kiszonego Kalafiora 99

publikacji przepisu na jego zakiszenie. Mi jako kiszony nie za bardzo posmakował, ale w zupie to jest po prostu niebo w gębie!  Smak zupy to pomieszanie ogórkowej z jarzynową i odrobina kalafiorowej, ale od ogórkowej ta zupka smakuje Mi teraz o wiele bardziej. Jeśli macie w swojej spiżarce kiszone kalafiory to nie zawahajcie się ich wykorzystać do takiej

Gotowanie...to proste !
Po prostu bigos 125

solą i przyprawami, podlewam małą ilością wody i niech się dusi. Kapustę siekam  na mniejsze kawałki. Nie wolno jej płukać ! Dodałam pokrojone w piórka cebule i startą na jarzynowej tarce marchewkę (chyba, że kapusta zawiera jej dużo, wtedy nie dodajemy). Do kapusty wkładamy wszystkie mięsa (żeberko surowe, w całości) i pokrojone w kostkę wędliny. Dodajemy też pokrojone grzyby

Co w garnkach piszczy
SAŁATKA JEŻYK + FILMIK 79

ostudzoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy, lekko wyciskamy i kroimy w talarki łacznie z porem.  Wszystko przekładamy do miski, dodajemy kukurydzę. Jajka ścieramy na tarce jarzynowej( dwa białka ścieramy osobno ) i dodajemy do sałatki. Marchew ścieramy do osobnego naczynia.  Do miski ze składnikami dodajemy majonez i przyprawy. Wszysko mieszamy. Sałatkę przekładamy na podłużny tależ

Kulinarne Fantazje Marioli
Szarlotka z pigwą 92

Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika na godzinę. Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej i rozsypuję w formie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę 10-15 minut aż się zrumieni. Pigwa: Pigwy obieram, pozbawiam nasion

wesoła kuchnia
Szarlotka 2730

blaszce posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka. Wyrównać i posypać drugą łyżką bułki tartej. Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i na tarce jarzynowej zetrzeć równomiernie na wierzch ciasta. Blachę z szarlotką włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C. i piec przez

Danka Pichci
Zupa grzybowa z warzywami 80

smaczna i prosta w wykonaniu. Przygotowana jest z suszonych grzybów oraz warzyw, z dodatkiem niedużej ilości słodkiej śmietanki   Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 20 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka

Kulinarny S.O.S.
Domowy pasztet bez mięsa – pyszny i zdrowy 98

zdrowy i wegański. Zawsze kiedy robię bulion na zupę, zostają mi warzywa, z którymi nie wiadomo co zrobić, a szkoda wyrzucać. Najczęściej powstaje wtedy jakiś pyszny pasztet albo sałatka jarzynowa. Taki pasztet świetnie smakuje na kanapkach w towarzystwie pomidora czy kiszonego ogórka. Składniki na domowy pasztet bez mięsa: 100 g kaszy pęczak (może też być jęczmienna perłowa

e-PrzepisyKulinarne
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym 135

sosie.  Pulpeciki w młodej kapuście.   Pulpety z indyka w sosie pieczarkowo serkowym. Lekkostrawna zupa z klopsikami drobiowymi.   Pulpety w sosie własnym. Delikatne klopsiki mięsne.  Zupa jarzynowa z klopsikami

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa paprykowa z kurczakiem 94

ilością warzyw (marchewką, selerem, kalafiorem) . Jest bezpieczna dla alergików i osób z nietolerancją pokarmową na nabiał oraz gluten.   Pomysły na zupy: ** Żurek z kiełbasą i wędzonym boczkiem ** Zupa jarzynowa z pulpetami ** Zupa fasolowa z kiełbasą ** Barszcz biały bez zakwasu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 2 duże papryki 500 g piersi kurczaka

Kulinarny S.O.S.
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 89

Danie to można podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową. Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można z nich przygotować kompot, dodać do ciast czy racuchów. Chcąc zredukować ilość wyrzuconego jedzenia warto planować jadłospis na dłuższy czas. Dzięki

ProstePesto.pl
Szybki barszcz ukraiński 94

ziela angielskiego 1 duży listek laurowy 1 łyżka majeranku Skrzydełka i żeberko włożyłam do wody i zagotowałam. Odszumowałam i dodałam przyprawy. Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler starłam na jarzynowej tarce. Kapustę i pora pokroiłam w paseczki. Ziemniaki pokroiłam w kostkę. Fasolę odsączyłam z zalewy i dobrze opłukałam.Wszystko oprócz ziemniaków i fasoli włożyłam dowywarui gotowałam do miękkości. Dodałam ziemniaki

Co w garnkach piszczy
Tarta jabłkowo-pomarańczowa 175

poodciskać na brzegach i bokach.   Włożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia.   Nadzienie: Obrane jabłka pokroić na kawałki, pomarańczę wyszorować pod bieżącą wodą , zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, z   pomarańczy wycisnąć sok dodać   razem ze skórką do jabłek, wsypać cukry i dodać   szczyptę mielonej gałki muszkatołowej,   całość smażyć w rondelku

Wanilia i Kardamon
Sałatka z kiszonego kalafiora 79

marchewka 1 gruszka 3 łyżki oleju lnianego szczypta soli 1/2 łyżeczki miodu pieprz z młynka zielenina/kiełki z brokuła Przygotowanie: obraną marchewkę i gruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej kiszonego kalafiora zetrzeć na mandolinie lub podzielić na małe różyczki, tak na 1 kęs, a głąbiki też zetrzeć na tarce dodać przyprawy, wymieszać podawać schłodzoną. Posypać zieleniną lub kiełkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa jarzynowa z klopsikami 191

deszczowy, pochmurny i zimny dzień zapraszam Was na typowo jesienną, rozgrzewającą zupę jarzynową z klopsikami. Gęsta, pożywna i sycąca doskonała na obiad lub ciepłą kolację. Polecam :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek - 3 marchewki - pietruszka - kawałek selera - garść fasolki szparagowej - kilka różyczek brokuła i kalafiora - kilka brukselek

Kuchnia z widokiem na ogród