jarzynowa - 3209 przepisów (strona:52/214)

Surówka z pora i jabłka 128

dokładnie opłukać go z piachu. Pokroić w półplasterki. Zagotować wodę i zalać pokrojonego pora wrzątkiem, odcedzić po ok.2 minutach. W tym czasie obrać jabłko i zetrzeć je na tarce jarzynowej-skropić sokiem z cytryny. Olej wymieszać z cukrem, solą i pieprzem. W salaterce umieścić odcedzony dobrze por i jabłko. Wszystko zalać sosem z oleju i przypraw i dokładnie wymieszać

Krylowa Kuchnia
Kruche rogaliki z domowym dżemem truskawkowym 93

łyżeczka cukru waniliowego 1 całe jajko 1 żółtko 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego Mąkę z do pieczenia przesiać do miski. Dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło, cukier waniliowy, jajko, żołtko i 1/2 szklanki cukru pudru. Szybko zagnieść jednolite ciasto, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki na conajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać

Krylowa Kuchnia
Placki ziemniaczane z mięsem z kurczaka 93

łyżki majonezu 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku Sól i pieprz Mięso pokroić na kawałki, jednak nie za drobne, aby mięso było dobrze wyczuwalne. Ziemniaki obrać i zetrzeć na jarzynowej tarce. Dodać posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę,mąkę, mięso i przyprawy, dokładnie wymieszać. Placki smażyć z obu stron na złoto. Sos. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przecisnięty przez

Krylowa Kuchnia
Szarlotka z budyniem i kajmakową polewą 136

gotowej masy kajmakowej 50 g płatków migdałowych 1/2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej  Mąkę , proszek do pieczenia i cukier wsypać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać jajko i żółtko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i wsadzić do lodówki na 0,5 h. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować 1/2 łyżki

Krylowa Kuchnia
Cytrynowe ciasteczka z domowym dżemem truskawkowym 136

gęstej śmietany (ja użyłam crème fraiche) 400 g domowego dżemu truskawkowego cukier puder do posypania  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Zimne masło zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do mąki. Do maki dodać również skórkę cytryny, śmietanę, jajko, żółtko, aromat i cukier. Zagnieść ciasto. Zrobić z niego kulkę, owinąć folią spożywczą i odstawić do lodówki

Krylowa Kuchnia
Szarlotkowa jaglanka 170

Sposób przygotowania: 1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, chwilkę prażymy na patelni, po czym dodajemy wodę, mleko, szczyptę soli i gotujemy do miękkości. 2. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać masło, dodać jabłka i chwilę dusić. Pod koniec dodać cynamon i troszkę sproszkowanego imbiru. 3. W misce wymieszać ugotowaną kaszę, miód i prawie wszystkie jabłka (odłożyłam

Kuchnia domowa Ani
Sałatka ziemniaczana 106

Ta prosta sałatka ziemniaczana jest w moim rodzinnym domu jednym z dań wigilijnych, tak było zawsze i na pewno tak pozostanie. Szybko się ją przygotowuje, wszystkie

niecodziennikpary
Wywar warzywny 114

garnka gałązki natki pietruszki i selera. Z wywaru warzywnego wyjąć warzywa oraz liście, przecedzić przez gęste sito, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Warzywa można wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Wywar warzywny pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Sałatka jarzynowa z mięsem z rosołu i rzeżuchą 152

Sałatka jarzynowa to najpopularniejsza sałatka w naszym kraju, która gości na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Każdy ma na nią niby ten sam, a jednak trochę inny przepis. Z resztą wystarczy dać inne proporcje poszczególnych składników, a smak sałatki wyjdzie już nieco inny. Ja dziś postanowiłam ją odmienić nieco bardziej i przygotowałam

Waniliowe Improwizacje
Flaki wołowe. Jak zrobić pyszne flaki jak u mamy 165

dodajemy pokrojone i ugotowane wcześniej flaki, dodajemy listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy przez ok. 30 minut. Obieramy marchewki, pietruszkę i seler, płuczemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, warzywa dodajemy do flaków. Doprawiamy solą, gotujemy prze ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki i robimy zasmażkę. Mąka powinna zrobić

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM 125

Jadłam gołąbki w niejednej kuchni i powiem Wam, że ile gospodyń tyle urozmaiceń, podobnie z rosołem czy sałatką jarzynową – podobne składniki, a z każdej ręki smakuje inaczej. Ot cała magia kuchni! Gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym to dla mnie wyjątkowe wspomnienie dziecinnych lat. Gołąbki podane z ziemniakami i mizerią zawsze smakowały i smakują dla mnie najlepiej Dziś

Zasmakuj Kuchni
Delikatny jabłecznik 166

Składniki na warstwę jabłkową: 1,2 kg jabłek (6 średniej wielkości sztuk) 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego ½ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki imbiru Jabłka obieram i trę na tarce jarzynowej. Dodaję przyprawy i mieszam. Dodatkowo: 4-6 białek ¾ szklanki cukru 1 (40 g) budyń waniliowy lub śmietankowy Uwaga: szklanka o pojemności 200 ml Białka ubijam i pod koniec ubijania

Słodki sentyment
Zupa gulaszowa po węgiersku z polędwicą 135

chili ostra 1 łyżeczka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka rozmarynu natka pietruszki chleb na zakwasie olej rzepakowy Wykonanie: Seler, marchewkę, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, marchew i ziemniaki kroję w kostkę. Paprykę kroję na kawałki. Cebulę, czosnek drobno kroję a por w krążki. W rondlu rozgrzewam olej i przesmażam cebulę z czosnkiem i porem

wesoła kuchnia
Ludzie, jedzcie zielone! 105

pamiętać o dodaniu zdrowego tłuszczu do sałatki. Proponuję oliwę lub na przykład olej lniany. Ten drugi tylko do sałatek na zimno! ZUPY Ja polecam zupy typu krem lub zwykłą jarzynową. Zupa to poza gotowaniem na parze, jedyna forma zachowania wszystkich substancji rozpuszczalnych w wodzie, które chcemy zjeść. Nie powinno się gotować nic w wodzie, jeśli tej wody potem

Fleksitarianizm.pl
Kapusta ziemniaczana z soczewicą – kuchnia podkarpacka 135

której się moczyła, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania soczewicę solimy do smaku. Ziemniaki obieramy i siekamy siekaczem „esem” lub kroimy w drobną kostkę (jak do jarzynowej sałatki). Pokrojone ziemniaki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na cały dzień w ciepłe miejsce. Aby zapobiec ciemnieniu ziemniaków oraz przyspieszyć proces fermentacji, do ziemniaków można dodać część kwasu

Trzeci talerz