jarzynowa - 3209 przepisów (strona:58/214)

Kalarepka po grecku – post Ewy Dąbrowskiej 117

suszonego czosnku sól, pieprz, chili 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 5 szt ziela angielskiego 1 liść laurowy Jak zrobić kalarepka po grecku: Marchew, kalarepkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Selera, cebulę, kroimy w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy szklanką wody i dusimy kilkanaście minut do miękkości. Dodajemy pomidory

Dorota Smakuje
Grzybowa pieczeń z warzywami i czerwoną soczewicą 103

wystudzić - jak to zrobić znajdziesz wskazówki poniżej przepisu. Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Można także użyć warzyw, jakie zostaną nam z rosołu. Wtedy wystarczy je tylko zetrzeć. Grzyby oczyścić, ewentualnie opłukać i dobrze osuszyć. Posiekać je jak najdrobniej. Cebulę obrać, pokroić w drobna

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tajska zupa z dyni Hokkaido 107

czerwone curry to curry najbardziej delikatne), sproszkowaną przyprawę curry i pół puszki mleka kokosowego. Dokładnie rozprowadzamy pastę w mleku i wlewamy pozostałą zawartość puszki.   Wlewamy gorący rosół jarzynowy, dodajemy liście limonki i pokrojoną, upieczoną dynię. Garnek nie do końca szczelnie nakrywamy pokrywką i gotujemy zupę na małym ogniu przez 10-15 minut.   Gotową zupę doprawiamy sosem sojowym(...)łyżka startego czosnku (3 duże ząbki) 1 łyżka startego imbiru (kawałek wielkości kciuka) 1 czubata łyżeczka ulubionej przyprawy curry 1 puszka mleka kokosowego 400-420ml 800ml rosołu jarzynowego 5 świeżych liści limonki kaffir lub 8-10 suszonych* 1 łyżka soku z limonki (lub więcej, spróbujcie po dodaniu) 3-4 łyżki sosu sojowego (lub więcej, spróbujcie po dodaniu

Karo in the Kitchen
Sałatka z paluszkami krabowymi (surimi) 128

Przełóż je do dużej miski – dodaj makaron, odsączoną kukurydzę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj przyprawiając solą i pieprzem.           Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach

Kulinarne S.O.S.
Sałatka z paluszkami krabowymi (surimi) 128

Przełóż je do dużej miski – dodaj makaron, odsączoną kukurydzę i majonez. Całość dokładnie wymieszaj przyprawiając solą i pieprzem.           Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach

Kulinarny S.O.S.
Królewska szarlotka z bezą 141

blaszkę z ciastem i podpiec 15 minut na grzaniu góra dół-do lekkiego zrumienienia. Wyjąć , wyłożyć masę z jabłkami oraz rozsmarować na wierzchu bezę, zetrzeć zamrożone ciasto na tarce jarzynowej , całość piec około 40 -45 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Zapiekane papryki faszerowane kaszą jaglaną i cukinią – przepis 118

minut, aby doszła, również pod przykryciem. 4. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. 5. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. 6. Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarle jarzynowym. 7. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę, a następnie dodajemy do niej pieczarki. Kiedy te nieco się podsmażą, dodajemy cukinię i całość przez chwilę dusimy

Okiem Blondynki by McBlondi
Grzybowa z cury kaniami i gryczaną 136

Zupa: Grzyby myję i kroję na kawałki. Przesmażam na rozgrzanym oleju i przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojoną cebulę, dodaję por pokrojony, startą seler na tarce jarzynowej, marchewkę pokrojoną w talarki, i chwilę smażę. Dodaję curry, liść laurowy, ziele, wlewam dwa litry wody i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję grzyby

wesoła kuchnia
Jak nie marnować jedzenia i zaoszczędzić na zakupach spożywczych? 141

rosół, na bazie którego można stworzyć wiele innych dań: – bulion: zupy (pomidorowa, zupy krem), risotto, – mięso : opanierować i usmażyć, placuszki , zapiekanka – warzywa: sałatka jarzynowa , pasta na kanapki. Gotować na 2 dni! Odkąd pamiętam najlepiej sprawdza mi się ten sposób gotowania, zamiast stać codziennie przy obiedzie gotuje

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka jarzynowa z porem i gruszką 75

podstawowe. Jedynym wydziwiactwem są gruszki i por. Aczkolwiek dla kogoś innego może nie jest to żadne wydziwiactwo, jest taka szansa. Mam w zanadrzu jeszcze parę pomysłów na sałatki jarzynowe, pewnie gdzieś w okolicach Bożego Narodzenia coś wpadnie nowego na bloga.  Składniki: 3 średnie marchewki 3 średnie korzenie pietruszki pół małego selera 4 ziemniaki 3 ogórki kiszone 2 gruszki

Kardamonovy
Dania najlepsze na drugi dzień – 20 przepisów 114

bakłażana Kurczak myśliwego z Toskanii Żeberka duszone – przepis Boczek pieczony w miodzie Zupa meksykańska Gołąbki po staropolsku Gołąbki z mięsem i ryżem Pasztet z ciecierzycy Tarta z sałatką jarzynową Danie jednogarnkowe z kapustą i ciecierzycą – jak wykorzystać resztki wędlin Shepherd’s pie – Zapiekanka pasterka – przepis Pyszna zapiekanka makaronowa Bigos pieczony – przepis Artykuł Dania najlepsze na drugi dzień

Dorota Smakuje
Wegańskie gołąbki z kaszą jęczmienną i grzybami 121

łyżka oleju 5-7 ziaren ziela angielskiego ok. 250 ml wody Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skórki lub oskrobać. Zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Czosnek obrać i posiekać. W garnuszku rozgrzać olej i na średnim ogniu poddusić cebulę i czosnek. Dodać marchew, ziele angielskie i dusić mieszając przez około 2-3 minuty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placek po węgiersku 83

komu się spodoba:) Jest to bardzo uniwersalne danie można podawać o różnych porach dnia. Bardzo dobrze smakują jak są chrupiące. Ścieram zazwyczaj ziemniaki nie na miałko a na jarzynowej tarce. Smażę je wtedy w takiej ilości tłuszczu aby lekko się zatopiły i po wyjęciu, przekładam na chwilę na papierowy ręcznik. Dzisiaj zapraszam na placek z gulaszem mięsnym. Danie dość

gotuj ze mną
Wyborna szarlotka orzechowa 112

jeśli nie mamy można użyć cukru pudru). Ubijamy, aż cukier się rozpuści. Ubite na sztywno białka, rozkładamy na jabłkach. Mniejszą część ciasta wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rozkładamy równomiernie na białkach. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 45 minut. Ostudzoną szarlotkę możemy posypać cukrem pudrem. Post Wyborna szarlotka orzechowa pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku
Surówka z selerem naciowym 194

oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.       Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach

Kulinarne S.O.S.