jarzynowa - 3209 przepisów (strona:59/214)

Surówka z selerem naciowym 187

oczkach. Do jabłek dodaj seler, marchewkę oraz majonez. Całość wymieszaj doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gotową surówkę przechowuj w lodówce.       Dla mięsożerców… – Zupa jarzynowa z pulpetami – Gniazdka z mięsa mielonego – P aprykowe krążki nadziewane mięsem – Grochówka na żeberkach

Kulinarny S.O.S.
Domowa kiszona kapusta na zimę 74

Przekrój każdą główkę na pół, usuń wierzchnie liście i tzw. głąb. Drobno poszatkuj. Nie musisz mieć szatkownicy,wystarczy duży, ostry nóż Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej,cebule pokrój w piórka. Wymieszaj kapustę z marchewką,cebulą, solą i ewentualnie kminkiem. Przełóż wszystko do naczyń i ubij najmocniej jak potrafisz. Możesz użyć

Wymiar Zdrowia
Foccacia z ziołami i ziemniakiem 116

całości blaszki, zostawić na 20 minut do wyrośnięcia.  Palcami porobić w cieście wgłębienia, rozsmarować nadzieniem po całości, łącznie z brzegami ciasta, nad foccacią zetrzeć ziemniaka na  tarce jarzynowej o grubych oczkach. Posypać równomiernie płatkami soli. Piekarnik nagrzać do 230*c piec foccacię przez 25-30 minut-do zrumienienia. Podawać gorącą, skropioną niewielką ilością dobrej oliwy. Smacznego! Przepis

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka pasterska z batatami 112

pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Próbujemy czy puree jest odpowiednio doprawione – możemy wg preferencji dodać więcej np.: soli lub chilli. Marchewkę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Pieczarki po obraniu kroimy na plasterki, zaś cebulę w niewielką kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, wyciskamy do niej ząbki czosnku

Poezja smaku
Bulion grzybowy z pierogami 108

suchej patelni wszystko zalać zimną wodą dodać przyprawy i gotować na niedużym ogniu aż warzywa będą miękkie. Następnie wywar przecedzić przez gęste sito. (warzywa możemy wykorzystać np. do sałatki jarzynowej) Grzyby pokrojone na mniejsze części przesmażamy na maśle następnie dodajemy do bulionu warzywnego.Ponownie gotujemy ok. 30 minut na wolnym ogniu.  Grzyby wyciągamy łyżką cedzakową lub można ponownie przelać

Andzia Pichci
Sałatka z ryżem kukurydzą i kalafiorem 153

pietruszki 100 g łososia sałatkowego 20 dkg dyni hokkaido 1 cytryna pieprz, sól olej rzepakowy 1 łyżka sosu tajskiego Woreczek ryżu gotuję według instrukcji opakowania. Dynię ścieram na race jarzynowej razem ze skórą. Przesmażam na patelni, doprawiam  solą, pieprzem. Kalafior wrzucam do gotującej wody na trzy minuty i gotuję, odcedzam i przelewam zimną wodą. Do przestudzonego ryżu dodaję

wesoła kuchnia
Domowa kiszona kapusta na zimę 76

Przekrój każdą główkę na pół, usuń wierzchnie liście i tzw. głąb. Drobno poszatkuj. Nie musisz mieć szatkownicy,wystarczy duży, ostry nóż Marchew zetrzyj na tarce jarzynowej,cebule pokrój w piórka. Wymieszaj kapustę z marchewką,cebulą, solą i ewentualnie kminkiem. Przełóż wszystko do naczyń i ubij najmocniej jak potrafisz. Możesz użyć

Wymiar Zdrowia
Zupa jarzynowa z rzodkiewkami 126

właściwie jest tradycyjna zupa jarzynowa, ale dodałam do niej rzodkiewkę i ostrą, małą papryczkę.  Lubimy zupy o zdecydowanym smaku:) Składniki : 2-3 ziemniaki spora garść fasolki szparagowej 4-5 rzodkiewek mała ostra papryczka marchew, mała pietruszka, kawałek pora i selera 5-6 łyżek zielonego groszku konserwowego z puszki sól, pieprz, liść laurowy, świeży koperek, suszony majeranek i tymianek

Proste Potrawy
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę 169

sałatka warzywna, którą przygotowuje do słoików na zimę. Ogórki, marchewka w occie to świetny dodatek do kanapek, hot-dogów, burgerów domowych, ale również słodko – kwaśny dodatek do sałatek jarzynowych, sałatek z kaszą czy sałatek ziemniaczanych. Tym razem do sałatki dodałam sporo marchewki, bo bardzo mi smakuje, ale to kwestia umowna – możecie dodać tylko kilka plasterków – zobaczcie

Dorota Smakuje
SAŁATKA Z KALAFIORA (keto, LCHF, bez glutenu) 421

szczypiorku 1 pęczek koperku 250 g majonezu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Kalafiora umyć pod zimną, bieżącą wodą i podzielić na różyczki a następnie zatrzeć na tarce jarzynowej Jajka ugotować na twardo, obrać i również zetrzeć. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ser żółty oraz mozzarella także zetrzeć a następnie wszystko wymieszać z dodatkiem przypraw, majonezu i zieleniny

Ola la LCHF
Orzechowy jabłecznik z migdałami 177

24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i piekę 25 minut do suchego patyczka. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Galaretki rozpuszczam w garnku w 750 ml wody gorącej, dodaję jabłka starte. Wstawiam na chwile na gaz aż się podgrzeją ale nie mogą się gotować. Zdejmuję z ognia

wesoła kuchnia
Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski 136

Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski Gęsta, sycąca i treściwa zupa jarzynowa z dużą ilością mięsa. Rumpuć to regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna i pożywna zupa, polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna

Blog z Apetytem
Krem z kalafiora i dyni z pstrągiem 111

litr bulionu warzywnego sól, pieprz chili Dynię kroję na kawałki razem ze skórką. W garnku przesmażam na oleju rzepakowy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję startą na tarce jarzynowej seler i przesmażam razem. Na końcu dodaję dynię i jeszcze chwile smażę. Wlewam bulion i gotuję pięć minut. Dodaję różyczki kalafiora i dalej gotuję, wsypuję sól, pieprz. Rybę kroję

wesoła kuchnia
Ciasto z jabłkami i serem 144

cytryny 150 ml wody Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, dzielimy na 3 części i upiec oddzielnie w jednakowej blaszce 3 placki. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć do garnka. Dodać wodę, chwilkę całość pogotować. Następnie zdjąć z ognia i do jabłek dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 3. Ser zmielić

Kuchnia domowa Ani
Surówka z białej kapusty i cukinii 96

pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu     *** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski *** *** Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej *** *** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie, cebule i marchew dokładamy do kapusty, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania