jarzynowa - 3209 przepisów (strona:59/214)

Zupa jarzynowa z rzodkiewkami 163

właściwie jest tradycyjna zupa jarzynowa, ale dodałam do niej rzodkiewkę i ostrą, małą papryczkę.  Lubimy zupy o zdecydowanym smaku:) Składniki : 2-3 ziemniaki spora garść fasolki szparagowej 4-5 rzodkiewek mała ostra papryczka marchew, mała pietruszka, kawałek pora i selera 5-6 łyżek zielonego groszku konserwowego z puszki sól, pieprz, liść laurowy, świeży koperek, suszony majeranek i tymianek

Proste Potrawy
Sałatka szwedzka z ogórków na zimę 214

sałatka warzywna, którą przygotowuje do słoików na zimę. Ogórki, marchewka w occie to świetny dodatek do kanapek, hot-dogów, burgerów domowych, ale również słodko – kwaśny dodatek do sałatek jarzynowych, sałatek z kaszą czy sałatek ziemniaczanych. Tym razem do sałatki dodałam sporo marchewki, bo bardzo mi smakuje, ale to kwestia umowna – możecie dodać tylko kilka plasterków – zobaczcie

Dorota Smakuje
SAŁATKA Z KALAFIORA (keto, LCHF, bez glutenu) 454

szczypiorku 1 pęczek koperku 250 g majonezu sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Kalafiora umyć pod zimną, bieżącą wodą i podzielić na różyczki a następnie zatrzeć na tarce jarzynowej Jajka ugotować na twardo, obrać i również zetrzeć. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ser żółty oraz mozzarella także zetrzeć a następnie wszystko wymieszać z dodatkiem przypraw, majonezu i zieleniny

Ola la LCHF
Orzechowy jabłecznik z migdałami 205

24x24 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i piekę 25 minut do suchego patyczka. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Galaretki rozpuszczam w garnku w 750 ml wody gorącej, dodaję jabłka starte. Wstawiam na chwile na gaz aż się podgrzeją ale nie mogą się gotować. Zdejmuję z ognia

wesoła kuchnia
Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski 160

Rumpuć – sycąca zupa z wielkopolski Gęsta, sycąca i treściwa zupa jarzynowa z dużą ilością mięsa. Rumpuć to regionalna potrawa jednogarnkowa z kuchni wielkopolskiej. Bardzo smaczna i pożywna zupa, polecam!     Składniki: 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka) 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 litry zimnej wody 1 włoszczyzna

Blog z Apetytem
Krem z kalafiora i dyni z pstrągiem 140

litr bulionu warzywnego sól, pieprz chili Dynię kroję na kawałki razem ze skórką. W garnku przesmażam na oleju rzepakowy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję startą na tarce jarzynowej seler i przesmażam razem. Na końcu dodaję dynię i jeszcze chwile smażę. Wlewam bulion i gotuję pięć minut. Dodaję różyczki kalafiora i dalej gotuję, wsypuję sól, pieprz. Rybę kroję

wesoła kuchnia
Ciasto z jabłkami i serem 169

cytryny 150 ml wody Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto zagnieść, dzielimy na 3 części i upiec oddzielnie w jednakowej blaszce 3 placki. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć do garnka. Dodać wodę, chwilkę całość pogotować. Następnie zdjąć z ognia i do jabłek dodać suche galaretki. Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. 3. Ser zmielić

Kuchnia domowa Ani
Surówka z białej kapusty i cukinii 120

pieprz Sos: 3 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu     *** Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do dużej miski *** *** Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej *** *** Cebulę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinie, cebule i marchew dokładamy do kapusty, delikatnie solimy i mieszamy *** *** Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę

Blog z Apetytem
Kalafiorowo fasolowa z pęczakiem 139

kostkę. Posypuje solą, pieprzem. Warzywa wszystkie obieram i myję. Kalafior dziele na różyczki małe, fasolkę kroję na trzy części. Marchewkę na plastry. Seler i korzeń pietruszki ścieram na tarce jarzynowej. Ziemniaki kroję w kostkę. Cebulę drobno. W garnku na oleju przesmażam cebule, dodaję seler, korzeń pietruszki, marchewkę, ziemniaki i dalej chwile przesmażam. Wlewam wodę,dodaję fasolkę,pęczak liść laurowy

wesoła kuchnia
Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 122

nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier waniliowy i śmietanę i zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią i wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do garnka wlać 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dodać cukier, namoczone rodzynki, posiekane orzechy i cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić

ciasta i desery czyli na słodko
Ciasto jabłkowe z makiem 148

jabłka – 40 dag mleko – 200 ml tłuszcz do formy polewa czekoladowa Żółtka oddzielić od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych otworach. Jabłka połączyć z masą maslano – jajeczną i wymieszać łyżką. Przesianą mąkę z proszkiem dodać do masy, wsypać mak i mleko, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą

ciasta i desery czyli na słodko
Kokosanka jabłkowa 124

kokos,  margarynę i razem posiekać,  dodać żółtka i szybko razem zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około godziny.. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej, poddusić na 1-2 łyżkach wody (zależy od soczystości jabłek). Dodać galaretkę w proszku  i mannę oraz cynamon, zostawić do przestygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki. 3 /4 rozwałkować

ciasta i desery czyli na słodko
Golonko zapiekane w piwie, czyli golonka prawie po bawarsku 123

bawarsku w jasnym piwie Golonka to niezwykle smaczny kawałek mięsa z wielką kością, otoczony równie dużą ilością tłuszczu. Sekret przygotowania dobrej golonki to czas – czas gotowania mięsa w wywarze jarzynowym, marynowania oraz pieczenia. Polecam ten przepis na golonko w piwie – jest prosty i zawsze się udaje

Gotujemy i jemy
ciasto z kokosem i owocami 185

lodówce do mocnego stwardnienia,a jak mam czas to zostawiam na całą noc ,a rano piekę.  Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta starkować na tarce jarzynowej . Lekko uklepać w formie. Teraz ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier w trakcie ubijania. Mąkę wymieszać z wiórkami i budyniem. Dodać serek i wiórki

mojej kuchni