świętach wręcz zdrowy rozsądek podpowiada mi przygotować lekką sałatkę do śniadania. Prostota, szybkość, domowy winegret, jak dla mnie najlepszy dodatek do kanapek czy grzanek po jarzynowej, pieczeniach wszelakich z chrzanem i śledziach. Sałatka z mozzarellą, oliwkami, tartą marchwią i domowym winegretem Na taką sałatkę zawsze znajdą się chętni. A ilu smakoszy tyle wersji! Powstają u mnie podobne sałatki
Zasmakuj Kuchniwkraczam w nowy. Z tej okazji składam Wam najserdeczniejsze życzenia i aby rok 2019 był jeszcze lepszym niż poprzedni. Składniki na barszcz wigilijny (3 l): 400 g buraków wywar jarzynowy 1.5 l zakwas na barszcz czerwony 1.5 l 2 łyżki suszonego majeranku łyżka octu spirytusowego kopiata łyżka cukru pieprz sól Wywar jarzynowy ugotowałam na marchewce, pietruszce, selerze i porze
Karola gotujepęczka, żelatyna na 1,5 litra świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wywar z włoszczyzny (wykorzystałam z warzyw do sałatki jarzynowej i zostawiłam dwie marchewki) i doprowadzić do zagotowania następnie zmniejszyć ogień i tylko aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia filety w kawałkach układać
W Mojej Kuchni Lubięładniki: 20 g mas ła 15 g marchwi startej na jarzynowej tarce 15 g pora pociętego w plastry 1 szkl.natki pietruszki zielonej 1li ść laurowy 1 łyżeczka tymianku świeżego ,lub suszu 1 z ąbek czosnku bez obierania 300 g piersi z kurczaka 1 jajko 15 g m ąki ziemniaczanej 3 0 ml Porto opcjonalnie sól i pieprz do smaku
w mojej kuchniTradycyjna polska sałatka jarzynowa z ugotowanych w mundurkach warzyw połączonych majonezem. Pyszna klasyka. Danie, które łączy pokolenia. Smakuje u nas każdemu: dziadkom, rodzicom i wnukom. Do dzisiaj pamiętam jak rodzinnie szykowaliśmy ją przed praktycznie każdą imprezą :) Składniki: 5 średnich ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża pietruszka 1 mały seler 4 jajka 4 ogórki kiszonych
Krokusowy Domodrobinie oleju ze solą, pieprzem i oregano. Mąkę i wodę mieszamy aż powstanie gęste ciasto. Kurczaka kroimy w kostkę i podpiekamy z przyprawami Ser ścieramy na tarce jarzynowej. Paprykę kroimy w kostkę a kukurydzę odcedzamy. Do miski dodajemy wszystkie składniki i mieszamy. Placki tortilla przecinamy na pół. Brzeg wewnętrzny tortilli smarujemy ciastem i sklejamy. Odkładamy sklejone placki
Kulinarne Fantazje MarioliPotem układamy plasterki boczku i oscypka. Przygotowujemy naczynie żaroodporne – smarujemy olejem. Zwijamy roladki, układamy w naczyniu ( można podlać bulionem) zapiekamy, są przepyszne i mięciutkie. Propozycja podania: z sałatką jarzynową
Moje Wyrobywinogronami Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Sałatka makaronowa z pieczoną dynią Sałatka ziemniaczana z zielonym majonezem Sałatka z kaszą orkiszową Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą
Kulinarne przygody Gatitytrudniej, bo nasze dania muszą być przystosowane do jedzenia w ruchu. Zauważyłam, że to, co podajemy na stół bardzo się zmienia. Już nie wystarcza śledź, półmisek wędlin i sałatka jarzynowa. Jemy zdrowiej, uważniej patrzymy na to, co podajemy. Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowości, ale i zderzamy się z wyzwaniami naszych czasów (coraz częściej na imprezie pojawia się ktoś
Poezja smakuuprażyć na suchej patelni kminek i kolendrę, następnie rozetrzeć w moździerzu na patelni rozpuścić masło, dodać przyprawy i grzyby. Poddusić w międzyczasie zetrzeć buraki na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej buraczki dołożyć na patelnię, przesmażyć. Doprawić solą, octem i pieprzem podawać na ciepło lub zimno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!PRZYGOTOWANIE : Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy
Kulinarne Fantazje Mariolicałości. Warzywa przekładam do garnka, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, wlewam wodę i gotuję na wolnym ogniu. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę na maśle, dodaję starte na tarce jarzynowej pieczarki i dalej przesmażam. Doprawiam solą, pieprzem. Z bulionu wyjmuję marchewkę, ziele, liść a resztę miksuję blenderem. Do bulionu dodaję przesmażone pieczarki, serek, śmietanę. Doprawiam solą, pieprzem. Makaron gotuję aldente
wesoła kuchniaJeśli chodzi o sałatki świąteczne, to u mnie niezmiennie musi być sałatka jarzynowa oraz moja ulubiona – cebulowa. Czasami też robię trzecią sałatkę – i wówczas wyszukuję jakąś nowość. Tak też było (w poprzednie Święta) i z tą sałatką. Pomyślałam, że świetnie sprawdzi się z tej okazji, bo jest to sałatka z dodatkiem ryby w cieście. Sam smak trudno
Smaki Na Talerzuziemniakami i granatem Śledź imbirowy z żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Tatar ze śledzia Śledź pod buraczkiem Rolmopsy
Kulinarne przygody Gatity