jarzynowa - 3209 przepisów (strona:72/214)

Zupa paprykowa z bakłażanem i pomidorami 188

Twojej córce:P Ach, no i kolejnym kubkiem do kolekcji, by mąż jeszcze bardziej osiwiał :D Zachciało mi się czegoś nowego. Coś innego niż tradycyjna pomidorowa czy oklepana jarzynowa. Troszkę poszperałam w starej prasie i znalazłam ten oto przepis. Ta aromatyczna i gorąca zupa na pewno rozgrzeje Was w te chłodne, jesienne wieczory.  Źródło: archiwalny numer magazynu "Moje

My simple kitchen
Zupa jarzynowa z pulpetami 193

Kolejna wersja zupy jarzynowej. Do zupy można dodać różne warzywa jakie mamy pod ręką. U mnie jest fasolka szparagowa, marchewka, ziemniaki, kalarepa i cebula. Aby zupa była bardziej pożywna wzbogaciłam ją o pulpeciki. składniki: 350 g fasolki szparagowej 1 nieduża kalarepa (200 g) 2 nieduże marchewki (200 g) 1 duża cebula (150 g) 2 średnie ziemniaki

Monia miesza i gotuje
Klops z indyka. Dieta szybka przemiana - faza I i II 656

szparagowej/papryki 2 garście szpinaku - opcjonalnie sól, pieprz, curry oregano/tymianek/zielona pietruszka lub inne ulubione przyprawy Przygotowanie: filet indyka zmielić razem z cebulą i czosnkiem dynię zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej (kapustę poszatkować), fasolkę szparagową obgotować przez 5 minut (paprykę pokroić w małą kostkę) masę doprawić solą, pieprzem, dodać zioła i wymieszać z dynią foremkę wysmarować olejem. Wyłożyć warstwę mięsa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KARTACZE Z MIĘSEM + FILMIK 145

PRZYGOTOWANIE :  Większą część ziemniaków gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Przekładamy je na ściereczkę i wyciskamy cały płyn. Pozostawiamy go aby wytrąciła się skrobia. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, dodajemy jajko, mąki i skrobię która się wytrąciła.  Wszystko dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa

Kulinarne Fantazje Marioli
Prosta FIT zupa jarzynowa 162

Zupa jarzynowa z samej nazwy powinna być "fit". Ale czy zawsze jest? "Czym zagęścić/zabielić taką zupkę jak nie śmietaną i mąką?" - pytają mamy i babcie.  JOGURTEM! To taka prosta zmiana, którą można wprowadzić do każdej zupy, a robi ogromną różnicę w kaloriach, bo w smaku różnicy brak. Cała zupa ma kalorii tyle co kot napłakał

Czarnawisienka
Zupa Minestrone 224

Zupa Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest zdrowa, pożywna i zrobisz ją w pół godziny. Składniki ( 4 porcje): 1 łyżka oliwy z oliwek 0,5 cebuli 0,5 pora 2 cm kawałek selera 0,5 czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 1 szt cukinii 2 garście zielonej fasolki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Co jeść jesienią? 166

ciepła pozostającego w nas dłużej niż najgorętsza nawet herbata. W diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir

365 dni dookoła kuchni
Kakaowe ciasto z kisielem wiśniowym i masą śmietanowo-galaretkową 211

około 2 chochelek masy śmietanowej, następnie delikatnie rozprowadzamy warstwę kisiel, na kisiel masę śmietanową, kisiel, masa śmietanowa i przykrywamy biszkoptem.Wierzch cienko smarujemy resztą masy śmietanowej i ścieramy na tarce jarzynowej czekoladę. Ciasto odstawiamy najlepiej na noc do lodówki aby dobrze stężało. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa jarzynowa z boczniakami 147

ciepły sweterek, chustka, wygodne buty i szwędanie się po leśnych ścieżkach, następnie powrót do domu i pyszna ciepła zupa. A na taki obiadek polecam np. zupę z kurek lub jarzynową z boczniakami. Składniki: 700 ml wody 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 niewielkiego seler biała część pora, pokrojona w paseczki 2 średnie białe cebulki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku

Życie ze smakiem
Staropolska szarlotka babci Jasi 203

wystudzić.  Piekarnik   nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół. Zimną masę rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Serowa zupa z fasolką szparagową i makaronem 343

Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i serkiem topionym. Smaczna, sycąca i rozgrzewająca, a dzięki pieczonemu kurczakowi nabiera szczególn ego smaku. 3 litry wody 1 udko pieczone z kurczaka 1 marchewka 2 ziemniaki 10 cm pora 200 g fasolki szparagowej 200 g serka topionego gouda 200 g makaronu wstążek sól pieprz czarny pieprz ziołowy Ugotować makaron w lekko osolonej wodzie

https:KKuchniaMniam
Surówka z rzepy i marchewki 210

plasterki... Tęskno mi do tych czasów... Składniki: 2-3 rzepy 2-3 marchewki jogurt naturalny / majonez sól, pieprz natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Dodajemy jogurt naturalny lub majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. dodajemy siekaną natkę pietruszki, mieszamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
ZAPIEKAŃCE PYSZNIE NADZIANE + FILMIK 143

Bagietki kroimy na trzy kawałki. Nacinamy wzdłuż i posypujemy w środku oregano.  Ogórki, jajka kroimy w plastry a paprykę w paseczki.  Ser w kawałku ścieramy na tarce jarzynowej.  Każdą bułkę zaczynamy nadziewać, pierwszy kładziemy ser w plastrach, następnie szynka konserwowa, szynka mielona, salami, papryka, ogórki i plastry jajka. Posypujemy po wierzchu tartym serem i zawijamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Chrupiące placki ziemniaczane na grubych oczkach 290

Składniki: Ziemniaki kg cebula 1/2 średniej wielkości jajka 2 mąka pszenna 2 kopiaste łyżki Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odstawić na 15 minut a następnie lekko odcisnąć i wylać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków. Kolejno dodać jajka i mąkę. Wszystko razem wymieszać

Kulinarne przygody
Sałatka obiadowa z buraczków, czerwonej cebuli 179

miękkości około 60-70 minut. Ostudzić cebulę obrać, drobno pokroić w piórka i smażyć tylko tyle, by zmiękła ale nie złapała koloru buraczki zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać przyprawy, pokrojone w kawałki wypestkowne śliwki podawać jako dodatek do drugiego dania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!