jarzynowa - 3209 przepisów (strona:78/214)

5 przepisów, które powinien znać każdy kto planuje posiłki 174

koniecznie zajrzyj tutaj. Zapiekanka pasterska To pyszne danie, idealne do twórczego przetwarzania raz przygotowanych produktów – jeśli do tej pory Wasze warzywa z rosołu trafiały wyłącznie do sałatki jarzynowej, to pora poznać zapiekankę pasterską! Zapiekanka pasterska to samograj dla oszczędnych kucharzy. Sos można zrobić z warzyw z rosołu i mielonego mięsa, a warstwę wierzchnią np. z pure, które zostało

Niedzielny kucharz
Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 406

już miękka, wyciągamy pojedyncze liście i układamy jeden na drugim na wypukłym naczyniu, np. na misce. 3. Marchew, pietruszkę, selera naciowego oraz jabłko, myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 4. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. 5. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości

Okiem Blondynki by McBlondi
Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 221

przygotowania nadzienia : Tuńczyka osączamy dokładnie z zalewy, wkładamy do miski, rozdrabniamy dobrze widelcem, botwinkę myjemy, siekamy osobno łodyżki i bardzo drobno listki, cukinię myjemy połowę  ścieramy na tarce jarzynowej, gdyby była bardzo soczysta odciskamy w dłoniach lekko soki.Resztę zostawiamy i kroimy na grubsze pół plasterki. Tuńczyka mieszamy z serem ricotta, łodyżkami z botwinki  i startą osączoną

Wanilia i Kardamon
Sałatka z tuńczyka 229

puszka kukurydzy 4 łyżki majonezu Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz o smaku Pęczek szczypiorku do posypania Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, wystudzić zetrzeć na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekać w drobną kostkę, tuńczyka z puszki osączyć z zalewy, ogórka kiszonego pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce. Sałatkę układać warstwowo w salaterce w kolejności

Wanilia i Kardamon
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 165

przepiórcze 1/3 szklanki śmietany 100 ml kwaśnego mleka 3 łyżki octu winnego 200 ml jogurtu greckiego 1 szklanka wody 1 burak pieczony opcjonalnie Botwinę kroję. Buraczki ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam szklankę wody, dodaję pokrojona botwinę ale bez liści, oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze

wesoła kuchnia
Ryż z kalafiora zapiekany z jabłkami (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 219

sparzenia kalafiora ½ łyżeczki cynamonu szczypty mielonego imbiru 2 szczypty soli (u mnie sól himalajska) Wykonanie krok po kroku: 1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 2. Tak przygotowane jabłka, przekładamy do garnka i dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zmiękną. Można je podlać odrobiną wody, aby nie przywierały

Okiem Blondynki by McBlondi
Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 181

Dziś danie, które zna, lubi i przygotowuje każda peruwiańska rodzina, można powiedzieć, że to taki południowoamerykański odpowiednik, naszej sałatki jarzynowej. Uwielbiam causę, można ją przyrządzić z kurczakiem, albo z krewetkami, ale ja najbardziej lubię tą z tuńczykiem. W Polsce mogę ją robić w różnych wariacjach, z dodatkiem pure z innych warzyw, była też na blogu causa wegańska

Quinoa Raz!
Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem 168

godzin. Chleb pomidorowy orkiszowy jasny z czarnym sezamem Na zaczyn 55g aktywnego zakwasu z mąki żytniej razowej, 200g mąki orkiszowej białej,  200g wody, 1 jabłko, starte na tarce jarzynowej. Wszystkie składniki mieszamy w misce, przykrywamy folią i pozostawiamy na minimum12 godzin. Ciasto właściwe - składniki     Cały zaczyn, około 500g, 400g pomidorów z puszki zmiksowanych, 350g mąki orkiszowej

Leśny Zakątek
Szczawiowa z kluseczkami i chipsami 143

boczku wędzonego sól, pieprz, szczypta cukru olej kluseczki: 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej sól szczypta Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy

wesoła kuchnia
Tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw 158

dobra natury. Tym razem wykorzystałam tofu z kaszą jaglaną i miksem warzyw. Składniki: 1 (180g) kostka tofu 2 łyżki sosu sojowego 100g kaszy jaglanej 250g miksu warzyw (np. zupa jarzynowa) przyprawy: zioła sycylijskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka olej do smażenia Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę. Między czasie kroimy tofu. Na rozgrzaną patelnię

Truskawkowa Fiesta
Królowa jarzynowa 151

Znana wszystkim, moja ulubiona…. Sałatkę jarzynową można uwielbiać lub nienawidzić… Innej możliwości nie ma! U mnie zawsze gości na świątecznym stole i znika w błyskawicznym tempie! I wiem jedno, że w każdym domu smakuje inaczej, każdy ma na nią swój sposób! 4 duże ziemniaki 2 marchewki 4 jajka 4 ogórki kiszone (średniej wielkości) 1 puszka groszku 1 biała cebula

VioletoweKucharzenie
Zupa szczawiowa z pęczakiem 215

Pęczak bardzo zasmakował nam w zupach. Robiłam już pieczarkową , jarzynową i krupnik a teraz polecam jedną z naszych ulubionych zup czyli szczawiową. Zupa szczawiowa z pęczakiem jest gęsta i bardzo pożywna. W takim wydaniu smakuje nam bardziej niż z ziemniakami. składniki: ok 2,5 l bulionu, u mnie drobiowy ok 300 g świeżego szczawi 1 marchewka 250 g pęczaku

Monia miesza i gotuje
Kremowa zupa z selera naciowego 164

Kremowa zupa z selera naciowego to przykład prostej, a sycącej domowej zupy jarzynowej, która posmakuje każdemu. Potrzeba zaledwie kilka łodyg selera naciowego, cebulę, pora oraz ugotowane ziemniaki i odrobina mleczka kokosowego, które sprawią, że konsystencja zupy będzie przypominała krem. Polecam! Składniki: 6 łodyg selera naciowego 2 ziemniaki (około 250-300 g) 1 cebula 1 por 3 szklanki bulionu warzywnego

Lamarida.pl
Przepisy z nowalijkami 180

rzodkiewką Serek wiejski z rzodkiewką i szczypiorkiem Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młoda kapusta na gęsto z koperkiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską

Moja smaczna kuchnia
Wegański gulasz z pieczarkami 234

pół. Paprykę kroję w kostkę. Pomidorki na pół. Cebule i czosnek drobno kroję przesmażam na oleju rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę  i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki smażę na osobnej patelni, dodam je na końcu do potrawy. Do papryki wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony seler naciowy na małe kawałki, i plastry cukinii, pomidorki. Patelnie

wesoła kuchnia