łyżki rzeżuchy kawałek pora 1 kopiasta łyżka jogurtu naturalnego 1,2 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Wykonanie : Seler, marchew, jabłko obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Por myjemy i drobno kroimy.Warzywa przekładamy do miski, dodajemy rzeżuchę,jogurt i majonez, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na kilka minut do przegryzienia smaków. Taka
Sama słodycz i szczypta chilikurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na średniej wielkości kawałki. Marchewkę obrać i pokroić w "zapałki". Czosnek obrać, imbir oskrobać - jedno i drugie zetrzeć na średniej jarzynowej tarce lub bardzo drobno posiekać. Por dokładnie wypłukać i osuszyć, pokroić w średniej grubości plasterki lub półplasterki. Kapustę dokładnie opłukać pod zimną bieżącą wodą. Osuszyć. Pokroić w średniej grubości paseczki
Codzienna kuchnia niecodziennadymka, - 3 - 4 pomidory suszone z zalewy, - feta, - pomidorki koktajlowe, - 1 łyżeczka tymianku, - olej, - sól, pieprz. Wykonanie : Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę z czosnkiem i starte na tarce jarzynowej, surowe łodygi brokuła ( tą grubą należy obrać ). Kiedy się poddusi dolać trochę wody, dodać tymianek, posiekane suszone pomidory i podzielone na różyczki, podgotowane brokuły. Smażyć jeszcze przez chwilę. Makaron ugotować
Przepisy Mikołajaselera o obiadu. Krok 1. Wszystkie składniki na sos łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- odstawiamy na chwilę. Krok 2. Warzywa obieramy, myjemy - ścieramy na tarce jarzynowej z małymi oczkami, pora siekamy w cienkie półplasterki. Krok 3. W salaterce łączymy starte warzywa i sos majonezowo-śmietanowy - mieszamy dokładnie. Surówkę podajemy jako dodatek do obiadu, najlepiej lekko
Moja Książka Kucharskaokoło1,5 l 1 łyżka tłuszczu Przygotowanie: wszystkie warzywa obrać. Bataty pokroić w dużą kostkę, cebulę i por posiekać, a marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej pozbawione grubego nerwu liściowego jarmuż obgotować przez kilka minut, następnie odcedzić. Można dodać surowy jarmuż, wtedy na samym początku, ponieważ nie zblanszowany wymaga dłuższego gotowania. Straci jednak kolor
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się
Niedzielny kucharzziemniakami i granatem Śledź imbirowy z żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Tatar ze śledzia Śledź pod buraczkiem Rolmopsy
Kulinarne przygody Gatityłyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 3- 4 łyżki octu jabłkowego ( lub 1 łyżka octu ) PRZYGOTOWANIE : Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy mąkę, cukier i sól i podpiekamy aż mąka się upraży. Zakręcamy gaz. Na koniec, wlewam ocet, jeszcze je doprawiamy do smaku, mieszamy i buraczki
Kulinarne Fantazje MarioliZupa pomidorowa Zupa krem z pomidorów z mozzarellą Zupa krem ze szpinaku Zupa grochowa Zalewajka Barszcz czerwony Rosół drobiowo - warzywny Zupa krem z buraków Zupa krem z ziemniaków Zupa jarzynowa (warzywna) Zupa krupnik Zupa ogórkowa Zupa dyniowa Zupa z czerwonych warzyw Zupa krem grzybowa
Lena Gotujekonserwowej lub innej por - biała część 100 g 2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku PRZYGOTOWANIE : Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, następnie podsmażamy z przyprawami na patelni. Studzimy. Ścieramy również na tarce szynkę, ser, por drobno kroimy, dodajemy odcedzoną kukurydzę, ostudzone pieczarki. Masę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez
Kulinarne Fantazje Mariolibułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym ogniu na oleju lub maśle klarowanym (ok. 3 minuty na każdą stronę). Surówka z selera: Selery i jabłka obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Majonez łączymy z jogurtem – dodajemy sporą szczyptę soli i cukru oraz odrobinę pieprzu. Mieszamy i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki
Poezja smakułyżeczka miodu natka pietruszki Przygotowanie: wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiec w temparaturze 200' C przez 20 minut do zrumienienia obraną marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej jajka z cukrem ubić na puchaty kogel-mogel tak, by potroiły objętość. Pod koniec ubijania dolać cienkim strumyczkiem olej. Dodać przesiane przez sito, wcześniej odważone i wymieszane wszystkie sypkie składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz wiosenna sałatka, która smakiem zachwyci każdego, kto choć raz jej skosztuje. Continue reading Sałatka z brokułem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plpłatkach 2 łyżki z górką wiórki kokosowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na małych oczkach jarzynowych. Suche składniki wsypać do misy miksera, dodać olej i zacząć miksować dodając kolejno jajka. Na koniec dodać startą marchewkę, wiórki kokosowe oraz nieco pokruszone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto
W garach u Gosi