jarzynowa - 3209 przepisów (strona:65/214)

Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 140

lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się

Niedzielny kucharz
Najlepsze przepisy - pyszne śledzie na Ostatki 169

ziemniakami i granatem Śledź imbirowy z żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Tatar ze śledzia Śledź pod buraczkiem Rolmopsy

Kulinarne przygody Gatity
BURACZKI NA CIEPŁO + FILMIK 124

łyżka cukru  1/4 łyżeczki soli  3- 4 łyżki octu jabłkowego ( lub 1 łyżka octu ) PRZYGOTOWANIE :  Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy mąkę, cukier i sól i podpiekamy aż mąka się upraży. Zakręcamy gaz. Na koniec, wlewam ocet, jeszcze je doprawiamy do smaku, mieszamy i buraczki

Kulinarne Fantazje Marioli
17 pomysłów na zupę 185

Zupa pomidorowa Zupa krem z pomidorów z mozzarellą Zupa krem ze szpinaku Zupa grochowa Zalewajka Barszcz czerwony Rosół drobiowo - warzywny Zupa krem z buraków Zupa krem z ziemniaków Zupa jarzynowa (warzywna) Zupa krupnik Zupa ogórkowa Zupa  dyniowa Zupa z czerwonych warzyw Zupa krem grzybowa

Lena Gotuje
ZAPIEKANKI Z FARSZEM PIECZARKOWO - SZYNKOWYM + FILMIK 119

konserwowej lub innej por - biała część 100 g  2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku PRZYGOTOWANIE :  Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, następnie podsmażamy z przyprawami na patelni. Studzimy.  Ścieramy również na tarce szynkę, ser, por drobno kroimy, dodajemy odcedzoną kukurydzę, ostudzone pieczarki. Masę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez

Kulinarne Fantazje Marioli
Kotlety pożarskie i surówka z selera 190

bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym ogniu na oleju lub maśle klarowanym (ok. 3 minuty na każdą stronę). Surówka z selera: Selery i jabłka obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Majonez łączymy z jogurtem – dodajemy sporą szczyptę soli i cukru oraz odrobinę pieprzu. Mieszamy i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki

Poezja smaku
Surówka z pasternaku i jabłka 131

łyżeczka miodu natka pietruszki Przygotowanie: wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik marchewkowy z kremem z mango 189

ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiec w temparaturze 200' C przez 20 minut do zrumienienia obraną marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej jajka z cukrem ubić na puchaty kogel-mogel tak, by potroiły objętość. Pod koniec ubijania dolać cienkim strumyczkiem olej. Dodać przesiane przez sito, wcześniej odważone i wymieszane wszystkie sypkie składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z brokułem 179

Jeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz wiosenna sałatka, która smakiem zachwyci każdego, kto choć raz jej skosztuje. Continue reading Sałatka z brokułem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Marchewkowy torcik 152

płatkach 2 łyżki z górką wiórki kokosowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na małych oczkach jarzynowych. Suche składniki wsypać do misy miksera, dodać olej i zacząć miksować dodając kolejno jajka. Na koniec dodać startą marchewkę, wiórki kokosowe oraz nieco pokruszone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto

W garach u Gosi
Surówka z białej kapusty (jak w barze chińskim) 138

posiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok.  Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew.  Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam.  Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki

Pieprzyć z Fantazją
Tajska zupa z ananasem i krewetkami 182

curry natka pietruszki albo kolendra ryż ugotowany Batata obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroję. Ananasa obieram i też kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce jarzynowej małe oczka. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję cebule, czosnek , imbir, papryczkę chili pokrojoną i chwile smażę. Dodaję paprykę wędzoną, słodką, curry, sól, pieprz i mieszam. Dodaję batata, ananasa

wesoła kuchnia
Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) 194

przez kilka minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę posiekaną w drobną kosteczkę z czosnkiem, następnie dołożyć marchew startą na grubych oczkach tarki jarzynowej. smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu na patelnię wyłożyć jarmuż i przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić do ostudzenia mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fasolowa rybna zupa 157

seler kawałek olej rzepakowy 80 serka topionego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju. Seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w krążki, por też w krążki. Warzywa dodaję do cebuli i podsmażam razem chwilę. Dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę wędzona i słodką i przesmażam. Papryki pozbawiam nasion

wesoła kuchnia
Makowiec japoński, makowiec z jabłkami 255

cukrem, po czym dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki.  Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min. Notes Ciasto możemy posypać cukrem

Mieszam w Garnku