lubimy, łącznie z Miłoszem. To wywar gotowany na wolnym ogniu kilka godzin z dużą ilością warzyw, które żal i grzech wyrzucać, dlatego staramy się je spożytkować, niekoniecznie w sałatce jarzynowej. W sobotę zrobiliśmy więc duży gar rosołu. Pytanie co zrobić z włoszczyzny? Wybór padł na cottage pie czyli angielską zapiekankę wiejską, w której gotowane w rosole warzywa sprawdzają się
Niedzielny kucharzziemniakami i granatem Śledź imbirowy z żurawiną Sałatka śledziowa z buraczkami Śledź w soku z cytrusów z czarnuszką Prawdziwy matias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Tatar ze śledzia Śledź pod buraczkiem Rolmopsy
Kulinarne przygody Gatityłyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 3- 4 łyżki octu jabłkowego ( lub 1 łyżka octu ) PRZYGOTOWANIE : Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Następnie przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy mąkę, cukier i sól i podpiekamy aż mąka się upraży. Zakręcamy gaz. Na koniec, wlewam ocet, jeszcze je doprawiamy do smaku, mieszamy i buraczki
Kulinarne Fantazje MarioliZupa pomidorowa Zupa krem z pomidorów z mozzarellą Zupa krem ze szpinaku Zupa grochowa Zalewajka Barszcz czerwony Rosół drobiowo - warzywny Zupa krem z buraków Zupa krem z ziemniaków Zupa jarzynowa (warzywna) Zupa krupnik Zupa ogórkowa Zupa dyniowa Zupa z czerwonych warzyw Zupa krem grzybowa
Lena Gotujekonserwowej lub innej por - biała część 100 g 2 duże bagietki 3 łyżki majonezu sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku PRZYGOTOWANIE : Pieczarki i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej, następnie podsmażamy z przyprawami na patelni. Studzimy. Ścieramy również na tarce szynkę, ser, por drobno kroimy, dodajemy odcedzoną kukurydzę, ostudzone pieczarki. Masę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez
Kulinarne Fantazje Mariolibułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym ogniu na oleju lub maśle klarowanym (ok. 3 minuty na każdą stronę). Surówka z selera: Selery i jabłka obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Majonez łączymy z jogurtem – dodajemy sporą szczyptę soli i cukru oraz odrobinę pieprzu. Mieszamy i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy rodzynki
Poezja smakułyżeczka miodu natka pietruszki Przygotowanie: wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie upiec w temparaturze 200' C przez 20 minut do zrumienienia obraną marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej jajka z cukrem ubić na puchaty kogel-mogel tak, by potroiły objętość. Pod koniec ubijania dolać cienkim strumyczkiem olej. Dodać przesiane przez sito, wcześniej odważone i wymieszane wszystkie sypkie składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeśli znudziły Wam się klasyczne sałatki typu gyros, jarzynowa i z tuńczykiem, koniecznie przygotujcie tę kolorową sałatkę z brokułem i jajkiem! Jest to bardzo kolorowa, wręcz wiosenna sałatka, która smakiem zachwyci każdego, kto choć raz jej skosztuje. Continue reading Sałatka z brokułem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plpłatkach 2 łyżki z górką wiórki kokosowe 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka soli 4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Marchewkę zetrzeć na małych oczkach jarzynowych. Suche składniki wsypać do misy miksera, dodać olej i zacząć miksować dodając kolejno jajka. Na koniec dodać startą marchewkę, wiórki kokosowe oraz nieco pokruszone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto
W garach u Gosiposiekałam dość drobno i posoliłam. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut, żeby kapusta trochę puściła sok. Po tym czasie odcisnęłam nadmiar soku z kapusty i starłam na tarce jarzynowej na grubych oczkach marchew. Pokroiłam drobno papryczkę chilli i wszystkie składniki wymieszałam. Wlałam olej i ocet ryżowy. Dosypałam cukier. Wymieszałam i odstawiłam do lodówki
Pieprzyć z Fantazjącurry natka pietruszki albo kolendra ryż ugotowany Batata obieram i kroję w kostkę. Cebulę i czosnek drobno kroję. Ananasa obieram i też kroje w kostkę. Imbir ścieram na tarce jarzynowej małe oczka. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, dodaję cebule, czosnek , imbir, papryczkę chili pokrojoną i chwile smażę. Dodaję paprykę wędzoną, słodką, curry, sól, pieprz i mieszam. Dodaję batata, ananasa
wesoła kuchniaprzez kilka minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę posiekaną w drobną kosteczkę z czosnkiem, następnie dołożyć marchew startą na grubych oczkach tarki jarzynowej. smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu na patelnię wyłożyć jarmuż i przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić do ostudzenia mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!seler kawałek olej rzepakowy 80 serka topionego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju. Seler obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Marchewkę kroję w krążki, por też w krążki. Warzywa dodaję do cebuli i podsmażam razem chwilę. Dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę wędzona i słodką i przesmażam. Papryki pozbawiam nasion
wesoła kuchniacukrem, po czym dodajemy żółtka. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce masy makowej, cały czas miksując. Dodajemy proszek, bułkę i kaszę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Dodajemy do masy makowej. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy z masą makową przy pomocy szpatłuki. Pieczemy w 180 stopniach ok 50-60 min. Notes Ciasto możemy posypać cukrem
Mieszam w Garnku