zimnego mleka - ulubione dodatki, u mnie: czarnuszka, kminek, sezam Do misy robota dodajemy wszystkie składniki: przesianą mąkę, sól, starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser, starte na tarce jarzynowej zimne masło oraz ulubione dodatki. Miksujemy przystawką do zagniatania ciasta i stopniowo wlewamy mleko. Przekładamy na stolnicę i szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na kilka części. Blat lekko oprószamy
mojewypiekiinietylkowtedy taka zupa idealna jest na każdą porę dnia. Super rozgrzewa rano, zamiast śniadania albo przed snem w chłodniejsze wieczory. Tym razem wykorzystałam beżowe warzywa Read More Artykuł Zupa jarzynowa z fasolką szparagową i młodą kapustą pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny
Flymetothespoonrumiano, kolejno dodać cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i poczekać, aż cebula zmięknie. Następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę startą na tarce jarzynowej. Przyprawić papryką słodką oraz wędzoną. Smażyć całość przez 5 minut. Dodać cukinię pokrojoną w kostkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Całość wymieszać i dusić przez godzinę. Po godzinie dodać pomidory
Kulinarne przygodyczasie odcisnąć kapustę z nadmiaru soku. 2. Ogórki obrać, pokroić w plasterki, posolić lekko i po jakimś czasie odlać nadmiar soku. 3. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Wszystkie warzywa połączyć, dodać koperek, zieloną cebulkę, majonez, jogurt i doprawić do smaku. Podawać po 15-30 minut, aż smaki się przegryzą. Smacznego
Kuchnia domowa Anipokrojone truskawki (jeśli mamy połówki to rozkrojeniem do dołu). Przysypujemy równomiernie drugą częścią suchych składników. Układamy drugą warstwę truskawek. Na drugą warstwę truskawek ścieramy 1/3 zimnego masła (na tarce jarzynowej) i równomiernie rozkładamy. Przysypujemy ostatnią warstwą suchych składników, równomiernie rozkładamy i ścieramy na wierzch pozostałe masło (równomiernie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) i pieczemy
Poezja smakuZdjąć z ognia i wystudzić. Zmielić lub zblendować. Przesypać do miski. Dodać nasiona chia, ostrą paprykę, sól, kakao, posiekaną lekko nożem żurawinę. Wymieszać. Jabłko obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Dodać do reszty składników. Wlać mleczko kokosowe i wszystko razem wymieszać łyżką. Z tak powstałej masy formować nieduże kuleczki. Wielbiciele słodszych smaków mogą takie kuleczki obtoczyć w cukrze pudrze
Codzienna kuchnia niecodziennaSałatka z kabanosem. Sałatki, to u mnie hit każdej imprezy czy spotkania rodzinnego. Nie może ich zabraknąć na stole. Proste i szybkie w przygotowaniu, sycące, pyszne. Poza tradycyjną sałatką jarzynową lub lekkimi zielonymi sałatkami bardzo często przygotowuję również najróżniejsze sałatki z kabanosem. Kabanosy są idealne nie tylko jako samodzielna przekąska, ale również właśnie jako składnik najróżniejszych sałatek. Dziś polecam
Słodkie okruszkikotletów Przygotowanie mielonych kotletów wołowych z marchewką. Przepis krok po kroku : Wcześniej namaczamy bułkę w mleku, gdy zmięknie odciskamy z płynu. Czosnek drobno siekamy. Obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do mielonego mięsa wołowego dodajemy 1-2 łyżki wody i dokładnie wyrabiamy ręką, aż mięso zacznie się kleić. Do mięsa dodajemy wszystkie pozostałe składniki, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kapustę kroję drobno i solę, odstawiam na 30 minut. Ogórek ze skórą, rzodkiewki, jabłko obrane, marchewka ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obraną kroję drobno, chili też. Składniki przekładam do kapusty, doprawiam pieprzem, dodaję koper, majonez, jogurt. Całość mieszam
wesoła kuchniaFantastyczna zupa, niezależnie od pogody- czyli w chłodniejsze dni świetnie smakuje podana na ciepło, a w te cieplejsze dni zaserwowana w formie zimnej, jako chłodnik- zupa jarzynowa z ziemniakami, marchewką oraz z botwinką i dodatkiem... wody po ogórkach kiszonych. Ten dodatek robi tu całą robotę, bo genialnie podkręca smak i subtelnie zakwasza zupę. 1 litr rosołu/bulionu warzywnego
Kraina Miodem Płynącalodówki minimum na 1 godzinę. Miętę pokrój drobniutko dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i wymieszaj. Szparagi płuczemy , odcinamy grubsze części( możemy je później wykorzystać do zupy jarzynowej lub zrobić zupę krem) Pomidorki kroimy na połowę lub większe na ćwiartki. Pierś z kurczaka i szparagi opiekamy na średnio rozgrzanym grillu. Na talerzu układamy kolejno ⏬⏬⏬ Mix sałat
Andzia Pichcigodziny chłodzenia Liczba porcji: 4-5 Przygotowanie Młode buraczki odkrawamy od łodyg botwiny i myjemy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę (taką jak na sałatkę jarzynową). Pokrojone buraczki wkładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Gotujemy przez około 5 minut od zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Do miski
Analiza Smakupszennej. Na patelni rozgrzać pełną łyżkę masła, obsmażyć fileta z każdej strony po kilka minut pod przykryciem, zestawić z ognia. Buraczki z botwiną umyć, buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, resztę pokroić nożem. Cebulę lub por pokroić w kostkę. Na drugiej głębszej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, wrzucić por lub cebulę i starte buraczki smażyć
Wanilia i Kardamonrotator.tradetracker.net/?r=85424&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); Przygotowanie Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i zaczynamy kroić w drobną kostkę (niewiele większą niż na tradycyjną sałatkę jarzynową). Z pomidorów najlepiej wcześniej usunąć pestki, aby sałatka nie była zbyt mokra. Można także zdjąć skórę (ale nie jest to konieczne). Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem
Analiza SmakuPieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Różyczki brokuła gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić na durszlaku i zalać zimną wodą. Do miski zetrzeć na tarce jarzynowej ziemniaki. Dodać jajka, drobno pokrojoną cebulę, czosnek, żółty ser oraz pokrojonego drobno brokuła. Wszystko razem wymieszać dodać mąkę, posiekaną natkę oraz koperek. Doprawić do smaku solą
Kulinarne przygody