jarzynowa - 3209 przepisów (strona:62/214)

Surówka z kapusty i ogórka 184

rzodkiewki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Kapustę kroję drobno i solę, odstawiam na 30 minut. Ogórek ze skórą, rzodkiewki, jabłko obrane, marchewka ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obraną kroję drobno, chili też. Składniki przekładam do kapusty, doprawiam pieprzem, dodaję koper, majonez, jogurt. Całość mieszam

wesoła kuchnia
Chłodnik II- jarzynowy z botwinką i wodą po ogórkach kiszonych 150

Fantastyczna zupa, niezależnie od pogody- czyli w chłodniejsze dni świetnie smakuje podana na ciepło, a w te cieplejsze dni zaserwowana w formie zimnej, jako chłodnik- zupa jarzynowa z ziemniakami, marchewką oraz z botwinką i dodatkiem... wody po ogórkach kiszonych. Ten dodatek robi tu całą robotę, bo genialnie podkręca smak i subtelnie zakwasza zupę. 1 litr rosołu/bulionu warzywnego

Kraina Miodem Płynąca
Sałatka z grillowanym kurczakiem i szparagami 192

lodówki minimum na 1 godzinę. Miętę pokrój drobniutko dodaj majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i wymieszaj.  Szparagi płuczemy , odcinamy grubsze części( możemy je później wykorzystać do zupy jarzynowej lub zrobić zupę krem) Pomidorki kroimy na połowę lub większe na ćwiartki. Pierś z kurczaka i szparagi opiekamy na średnio rozgrzanym grillu. Na talerzu układamy kolejno  ⏬⏬⏬ Mix sałat

Andzia Pichci
Chłodnik litewski 180

godziny chłodzenia Liczba porcji: 4-5 Przygotowanie Młode buraczki odkrawamy od łodyg botwiny i myjemy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę (taką jak na sałatkę jarzynową). Pokrojone buraczki wkładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Gotujemy przez około 5 minut od zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Do miski

Analiza Smaku
Filet z kurczaka w botwinkowym sosie 216

pszennej.  Na patelni rozgrzać pełną łyżkę masła, obsmażyć fileta z każdej strony po kilka minut pod przykryciem, zestawić z ognia. Buraczki z botwiną umyć, buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, resztę pokroić nożem. Cebulę lub por pokroić w kostkę. Na drugiej głębszej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, wrzucić por lub cebulę i starte buraczki smażyć

Wanilia i Kardamon
Tabbouleh 168

rotator.tradetracker.net/?r=85424&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); Przygotowanie Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i zaczynamy kroić w drobną kostkę (niewiele większą niż na tradycyjną sałatkę jarzynową). Z pomidorów najlepiej wcześniej usunąć pestki, aby sałatka nie była zbyt mokra. Można także zdjąć skórę (ale nie jest to konieczne). Z ogórka także warto wydrążyć miąższ przed pokrojeniem

Analiza Smaku
Placuszki brokułowe 160

Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Różyczki brokuła gotować we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić na durszlaku i zalać zimną wodą. Do miski zetrzeć na tarce jarzynowej ziemniaki. Dodać jajka, drobno pokrojoną cebulę, czosnek, żółty ser oraz pokrojonego drobno brokuła.  Wszystko razem wymieszać dodać mąkę, posiekaną natkę oraz koperek. Doprawić do smaku solą

Kulinarne przygody
Najlepsze przepisy z boczkiem i bekonem 157

gotujemy i wrzucamy go na patelnie, gdzie smażył się boczek. Wyjmujemy papryczkę, jeśli tam była, dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu i ser, mieszamy i podajemy od razu.   Włoska jarzynowa zupa minestrone Składniki: cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 150 g wędzonego boczku w kawałku pokrojonego w kostkę papryczka chili 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę

Ugotowane pozamiatane
Kokosowy rabarbarowiec z pianką bezglutenowy 190

zimne pokrojone. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma. Wstawiam na godzinę do zamrażalki. Po tym czasie blaszkę o wymiarach 24x24 wykładam papierem do pieczenia dno. Na tarce jarzynowej ścieram 2/3 ciasta. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i podpiekam aż się zrumieni około 15 minut. Warstwa rabarbarowa: Rabarbar myję, kroję na kawałki 2 cm, przekładam

wesoła kuchnia
Pierogi z soczewicą i ziemniakami 165

gotować do miękkości, odsączyć i lekko utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju razem z marchewką startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę i marchewkę wymieszać z soczewicą, ziemniakami, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i podlewając wodą, wyrabiać ciasto

Dorota Smakuje
zupa jarzynowa z białą kiełbasą... 181

minut, kiełbasę wyjąć i pokroić na plastry. Do zupy wsypać paprykę ostrą, pieprz ziołowy, wlać groszek konserwowy z zalewą i krótko zagotować, wsypać posiekaną natkę pietruszki - zupa jarzynowa z białą kiełbasą dobrej jakości jest bardzo sycąca, smaczna, aromatyczna, smakuje wybornie na obiad............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Jajka z wędzoną makrelą i sosem chrzanowym 184

cukier. :( Chcieliśmy gęstszy i bardziej kremowy sos, więc pomyśleliśmy o połączeniu kremowego jogurtu naturalnego z mascarpone - sprawdziło się świetnie - do tego stopnia, że robiliśmy już taki sos do sałatki jarzynowej nawet. Wyszło pycha! Spróbujcie koniecznie! :)  Składniki:  jajka, wędzona makrela, szczypiorek, koperek,  świeży ogórek czerwona cebulka sos chrzanowy: mascarpone, jogurt naturalny, chrzan, sól, pieprz Jajka gotujemy przez

Plate of Joy
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKA I RYŻU + FILMIK 349

rozkładamy tuńczyka i smarujemy majonezem. Na to rozkładamt kukurydzę, pokrojonego ogórka i smarujemy majonezem,  Następnie rozkładamy pokrojony por, doprawiamy do smaku.  Jajka trzemy na tarte jarzynowej - żółtka osobno i białka osobno.  Sałatkę polewamy ketchupem i smarujemy majonezem, na ro wysypujemy tarty ser, również można jeszcze posmarować majonezem i rozsypujemy Białka i  żółtka. Na koniec dekorujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Wielkanoc i tradycyjne świąteczne śniadanie 168

zwykłych jajek pojawią się oczywiście jajka faszerowane; z dodatkiem tuńczyka, łososia, żółtego sera, rzodkiewek czy też ze szczypiorkiem lub koperkiem.  Na pewno nie może zabraknąć naszej tradycyjnej sałatki jarzynowej, którą w zależności od regionu kraju podajemy z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Obok sałatki pojawią się również domowe pasztety, a także tradycyjna już biała kiełbasa, choć ona raczej – wraz

Kulinarne przygody Gatity
Rolada mięsna z farszem jajecznym i kabanosem 340

żółtego sera 1 łyżka majonezu 1 łyżka chrzanu sól pieprz czarny 1 kabanos Przygotować farsz jajeczny. Ugotować jajka na twardo, pokroić w kostkę i dołożyć do startego na tarce jarzynowej sera. Wszystko wymieszać z majonezem i chrzanem doprawiając do smaku solą i pieprzem. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, aż zmięknie. Mięso mielone wymieszać z jajkami, drobno posiekaną cebulą, rozgniecionym

https:KKuchniaMniam